Evropská liga

Slavia - Levadia Tallinn 2:0

Slavia porazila v Edenu Levadii Tallinn výsledkem 2:0, což znamená postup do třetího předkola Evropské ligy, ve kterém se slávisté utkají s portugalským týmem Rio Ave. Branky Slavie vstřelili Milan Škoda a Gino van Kessel.

Trenér Dušan Uhrin postavil do základní sestavy obě největší útočná esa sešívaných, Milana Škodu a Gina van Kessela. Žádný z nich přitom nemohl nastoupit v prvním zápase před týdnem v Tallinnu, který Slavia prohrála 1:3. Hned ve druhé minutě utekl po pravé straně Kenia, centr na nabíhajícího Zmrhala se mu však vůbec nevydařil. A hned při první možné příležitosti hosté ukázali, že se nebudou stydět zdržovat od první minuty zápasu. V sedmé minutě měli slávisté první velkou šanci, Kenia důrazem vybojoval míč, van Kessel však nedokázal před prázdnou bránou najít úplně volného Zmrhala a poslal mu velice nepřesnou přihrávku. V 10. minutě už se ale slávisté radovali, van Kessel si narazil s Keniou, prošel z pravé strany do vápna, neunáhlil se a přesnou přihrávkou našel Škodu, který se prakticky ze dvou metrů nemýlil - 1:0. Přání vstřelit rychle branku se tedy slávistům splnilo. Poté však ožili i hosté a začali se ukazovat na polovině Slavie. Po zbytečném faulu zahrával Miranchuk přímý volný kop, Pavlenka dobře nebezpečný míč vyboxoval. Po druhém rohovém kopu Slavie v zápase hlavičkoval zajímavě Souček, míč však před brankovou čarou odvrátili bránící hráči. Ve 28. minutě Slavia vykombinovala míč pro Keniu, který střílel z hranice vápna, Lepmets však jeho střelu, která by zřejmě orazítkovala tyč, vyrazil. O pět minut později to Kenia zkusil znovu, tentokrát bránu minul. V 36. minutě pak překvapivě střílel z úhlu van Kessel a Lepmets musel vytáhnout velmi dobrý zákrok, aby míč vyrazil na roh. O čtyři minuty později se zjevil ve vápně Kenia, obešel hráče soupeře, ale z úhlu pak nastřelil jen Lepmetse. V pokračující akci pak van Kessel v dobré pozici promáchl. Ještě do poločasu stihl utéct Zmrhal po dobrém uvolnění Kenii, centrem sice našel Škodu, tomu však hlavička nesedla a mířila daleko mimo. Kenia vzápětí nezvládl uvolnit spoluhráče po chybě Levadie ve středu pole. Do konce poločasu tak slávisté druhou branku vstřelit nestihli a po 45 minutách tak držela postupový výsledek stále Levadia Tallinn.

Hned v první minutě druhé půle vybojoval aktivní Kenia přímý kop ze strany, centr však k zakončení nevedl. To však bylo na dlouhou dobu vše, slávisté se vůbec nedostávali k soupeřovu vápnu, uprostřed hřiště ztráceli míče a byli nepřesní. Až kolem 60. minuty se slávisté dostali k obléhání soupeřovy branky, hlavička van Kessela byla zblokovaná na roh, po něm vyrazil Lepmets výbornou střelu Hušbauera a z dalšího rohu slávisté opět dosáhli jen další zblokované střely. V 67. minutě se slávisté konečně dočkali vytoužené druhé branky. Centr Bořila přeletěl sice Milana Škodu, za ním nabíhající Gino van Kessel však předvedl zabijácký instinkt a poslal Slavii do postupového vedení 2:0. Střelec branky se však při oslavách zranil a na hřišti jej musel nahradit Antonín Barák. O chvíli později se navíc v souboji zranil i kapitán Jiří Bílek a Dušan Uhrin musel vynuceně střídat potřetí už v 75. minutě, na hřiště přišel Michael Ngadeu-Ngadjui. Levadia najednou ukázala úplně jinou tvář, vysunula dopředu čtyři hráče a působila o dost nebezpečněji než v dosavadním průběhu zápasu. Klid mohl dát slávistům Mihalík, v 83. minutě střílel nebezpečně zpoza vápna, jeho střela byla sražena na roh. O minutu později šel Kenia na Lepmetse ze strany sám, opět nechal vyniknout brankáře soupeře. V závěru zápasu se slávistům přece jen otevíraly možnosti k brejkům, na druhou stranu kyperský sudí Nicolaides posoudil velké množství získaných míčů slávistů jako nedovolené zákroky. V nervózním závěru kopali hosté dva rohy, Slavii hodně pomohlo, když při tom druhém hráč soupeře podklouzl a poslal míč rovnou na jižní tribunu. Ve druhé minutě nastavení hlavička jednoho z hostů skončila neškodně nad Pavlenkovou bránou. Nic víc už se v zápase nestalo a Slavia tak postoupila do třetího předkola Evropské ligy po výhře 2:0!

Trenér hostí Igor Prins se na pozápasovou tiskovou konferenci vůbec nedostavil.

Dušan Uhrin zápas komentoval těmito slovy: "Já jsem rád, že jsme to psychicky vydrželi, hlavně na lavičce. Byly to nervy. Chtěli jsme skórovat v první půli, to se povedlo, pak jsme ale neproměňovali šance a bál jsem se, že to bude jako v prvním zápase. Diváci nám pomohli, vstřelili jsme druhou branku. Gino van Kessel nám rozhodl zápas, jsme spokojeni. Věděli jsme přesně, že to je křídelní hráč, který je rychlý a gólový, to se prokázalo. Byl to jeho první zápas, trénoval s námi týden, to je málo na nějaké komplexní hodnocení. Chytil to ale od začátku, brzy jej chytaly křeče, na tom musíme zapracovat. Stejně tak na pressingu a na bránění. V tomto utkání splnil to, co jsme očekávali, na 200 %. Dnes jsme hráli i zodpovědně vzadu, nedělali jsme takové chyby jako v Tallinnu. Tam také bylo menší hřiště, naše větší hřiště nám vyhovuje víc. Levadia má tři hráče, kteří mají velkou kvalitu. V Estonsku jsme byli možná a moc sebevědomí, slyšel jsem hlasy, že tam dáme pět gólů, to k tomu nepatří. Na Rio Ave jsme zatím vůbec nemysleli, s tím začneme až nyní. S Milanem jsem měl řadu hovorů dříve, byl roztěkaný, že chtěl odejít, stejně tak Jarda Zmrhal. Díky panu Tvrdíkovi se povedlo, že jsme Milana udrželi, za to bych chtěl poděkovat. Musíme se nyní připravit na další utkání, čeká nás těžší soupeř než Tallinn. Neudělali jsme sice žádné větší chyby, ale rychlejší práce v obraně by nám pomohla vytvářet více šancí vepředu. Máme mladé mužstvo, jsme pořád ještě na začátku. Kenia hrál po delší době od začátku a hrál velmi dobře. Jarda Zmrhal je jiný typ hráče než Jaro Mihalík, ty hráče bych nesrovnával. Hráči, kteří střídali, jsou všichni v pořádku."

2. předkolo - Čtvrtek 21. 07. 2016 19:00

Evropská liga, 2016/2017
2 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

10. Milan Škoda
67. Gino Ronald van Kessel

FC Levadia Tallinn
FC Levadia Tallinn

Komentáře (339)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé