Fortuna liga

Slavia - Zlín 2:2

Slavia vstoupila do ligové sezóny špatným zápasem, 60 minut hrála opravdu hrozně, nakonec však dokázala vybojovat aspoň bod brankou Mešanoviče v poslední vteřině nastaveného času.

Trenér Dušan Uhrin se rozhodl nešetřit žádnou z opor a do základní sestavy postavil podobnou sestavu jako v Portugalsku, jen Ngadeu-Ngadjuiho se Zmrhalem nahradili ofenzivnější Kenia a Mihalík. Naopak chyběli zranění Ščuk s Mingazovem a Železníkem a také Barák, kterého trápí viróza. Zápas začal podle očekávání držením míče slávistů, ovšem bez většího efektu. Hosté však rozhodně nepřijeli odevzdat kůži lacino a když se dostali k míči, prověřili obranu slávistů. Odvážili se napadat rozehrávku sešívaných vysoko a ti měli problémy přejít střed hřiště. Po odvráceném centru v sedmé minutě šel do otevřené obrany Kenia, předal míč rychlému van Kesselovi, ten ale nedokázal udělat kličku prvnímu obránci a o míč přišel, z protiakce navíc vybojovali hosté přímý kop z nějakých 27 metrů. Ten zahrával Štípek a bránu Pavlenky minul jen těsně. První vážnější akce před bránou hostujícího Dostála vznikla až v 14. minutě, od Mihalíka se přes Hušbauera dostal k míči van Kessel, ale opět situaci nevyřešil ideálně. Chyb slávisté kupili hromadu, ta Součkova mohla přijít Slavii draho, když mu míč vypíchl Živulič, následně ale střílel slabě a mimo. Na druhé straně Škoda dobře sklepl Bořilovi, jeho centr ale skončil v rukavicích Dostála. A na druhé straně bylo zle. Nedůraz na soupeřově polovině, kdy slávisté s trochou snahy mohli získat rychle míč na své kopačky, vyústil v brejk Vukadinoviče, který se vyhnul skluzu Deliho, dal pod sebe volnému Poznarovi, který sice napálil Pavlenku, od něj se však míč odrazil přece jen těsně za brankovou čáru - 0:1. Nutno říci, že slávisté do té doby neudělali prakticky nic správně pro to, aby na jejich kontě nula nesvítila. Hosté byli daleko aktivnější a běhavější, nebáli se jít ve větším počtu do vápna Slavie a ani po vstřelené brance nezaparkovali před svým vápnem autobus. Po nepříliš prudké a nebezpečné hlavičce Deliho naopak zase Živulič hlavou po rohovém kopu jen těsně minul vzdálenější tyč. Na druhé straně prošel středem hřiště van Kessel, dostal se do dobré střelecké pozice, ale bránu přestřelil. V 27. minutě utekl po levé straně Bořil, centrem sice našel Škodu, ale ten si míč musel zpracovat a následně o něj přišel. Hosté předvedli slávistům, jak lehce se dávají branky, když vám to soupeř umožní. Ve středu pole v nebezpečné pozici zůstal úplně neobsazený Holík, samozřejmě dostal míč a nijak se nerozpakoval. Z 25 metrů jej nádhernou ranou poslal o tyč do Pavlenkovy brány - 0:2 a Eden začal pískat. Trenér Uhrin reagoval stažením Mihalíka, místo něj poslal na hřiště Mešanoviče. Ten hru Slavie oživil, ale k šancím to ani tak nevedlo. Naopak na druhé straně střílel dvakrát Vukadinovič, poprvé jeho tvrdý pokus vyrazil Pavlenka, podruhé mu střela nesedla a šla vedle. Poločas hrůzy tak skončil 0:2, bohužel pro Slavii zaslouženě, hosté si připsali více střeleckých pokusů, byli daleko nebezpečnější, slávisté sklidili při odchodu do kabin hlasitý pískot.

Do druhého poločasu nenastoupil Jan Mikula, na hřišti jej nahradil poprvé po svém návratu Dušan Švento. Jenže než se slávisté dostali vůbec k míči, čelili další velké šanci soupeře, Poznar tentokrát vystřelil slaběji a Pavlenka jeho pokus kryl. Na druhé straně střílel slabě Hušbauer, jeho pokus byl navíc zablokovaný. Až v 55. minutě si Slavia vytvořila první šanci ve druhém poločase, Hušbauerův roh našel Deliho, jeho dobrou hlavičku ale lapil Dostál. V 61. minutě se po akci Šventa dostal míč ke Škodovi, který střílel z otočky, Dostál dostal míč pod kontrolu. Obrovskou šanci spálil v 67. minutě Škoda, po parádní Keniově nahrávce šel sám na Dostála, ale nastřelil právě jen brankáře Zlína. Na druhé straně prakticky z protiakce padl gól, když hráči Zlína přečíslili slávisty, naštěstí asistent rozhodčího mával ofsajd. Když už snaha slávistů vypadal opravdu hodně zoufale, prakticky z ničeho sešívaní snížili. Mešanovič si ve vápně kryl míč zády k bráně, po jeho souboji s obráncem míč vypadl míč před van Kessela, který jej poslal o zadní tyč do sítě - 1:2! Na druhé straně ale málem zmrazil slávisty Holík, jehož nepovedený centr skoro lízl tyč. O chvíli později zase vytahoval Pavlenka na roh oblouček Hnaníčka. Nepovedený centr zahrozil i na druhé straně, míč od van Kessela ale také bránu těsně minul. V závěru zápasu slávisté ve snaze o vyrovnání zamknuli soupeře před vápnem, posílali před Dostálovu bránu centrované míče, ale žádný z nich se ne a ne ujmout. Po faulu na Hušbauera mělo slávisté možnost zahrávat zajímavou standardní situaci, ale přetažený míč nedokázal vrátit do nebezpečné pozice Deli. V 89. minutě napálil odražený míč z obrovské dálky Hubáček, Pavlenka předvedl efektní zákrok a publikum oběma aktérům zatleskalo. Na druhé straně mohl po Bořilově centru vyrovnat hlavou Škoda, trefil však jen Dostála. A v druhé minutě nastavení zase parádně potáhl míč Zmrhal, dal Součkovi, který našel ve vápně dvojici slávistických útočníků a byl to Mešanovič, který nastřelil ve skluzu břevno. Nakonec se slávisté přece jen radovali alespoň z bodu. Sudí Houdek si už dával píšťalku do pusy, když poslal poslední míč vpřed Hušbauer, po zmatcích ve vápně se dostal k míči Mešanovič, který poslal míč za Dostála do brány - 2:2. Se vstřelenou brankou odpískal rozhodčí konec.

Tradičně jako první hodnotil zápas trenér hostí Bohumil Páník. "Doma jsme utkání vyhráli, tak jsme sem přijeli v dobrém rozpoložení, měli jsme dlouhý týden, toho jsme využili. Přijeli jsme hrát aktivně, což se nám hlavně v první půli dařilo. Ve druhé půli jsme to už neustáli, domácí postavili extrémně útočnou sestavu, rozhodla rána Hubáčka, kterou Pavlenka zázračně vyrazil. Pak už nám to tam skákalo po břevně, remíza je asi spravedlivá. Inkasovaná branka už přišla po nastaveném čase, těžko se s tím srovnává, mohli jsme poprvé v historii na Slavii vyhrát. Hráli jsme náročný běhavý fotbal, měli jsme vystřídáno a Pazdera si vykloubil rameno, pak to bylo dost těžké. Předtím jsme se dostávali do přečíslení, ale když máte o hráče míň, je to těžké. Pak už jsme neměli na to, abychom vyjížděli na polovinu soupeře. Jaro se nám nepovedlo, to jsme hodili do koše. Vrátil se nám do sestavy Živulič, který byl na jaře zraněný, což je silný hráč do středu pole. Davida Hubáčka znám od základní školy, když jsem ho učil jako tělocvikář, je to super kluk. Dnes mohl být nejslavnějším, když by vstřelil třetí branku."

Na něj navázal Dušan Uhrin, který musel v závěru zápasu před vstřelením vyrovnávací branky snést skandování tribun Uhrin ven. "Byl to od nás katastrofální začátek. Buď jsme to podcenili, nebo jsme nebyli koncentrovaní. Hráčům jsme říkali, jak hráli naši konkurenti, co hráli evropské poháry, ale hráči si z toho nic nevzali. S výsledkem ani s hrou nejsem spokojený, takhle si to nepředstavuji. V první půli jsme měli příliš zdlouhavou rozehrávku zezadu, hráli jsme pohodlně, jednotlivé situace jsme podcenili i individuálně. Dušan Švento nám pomohl, dal tomu klid na levé straně, ale celkově jsme se rozběhali, druhý poločas jsme byli aktivnější než v první půli, přímočařejší. Nehráli ale špatně všichni. Měli jsme těžký týden. Já jsem skandování Uhrin ven nevnímal, takže to komentovat nebudu. Od Levana Kenii očekávám víc, než ukázal dnes. Osm nebo devět hráčů mělo střevní problémy, Mikula o poločase zvracel. Něco jsme v Portu chytli, určitě nám to nepomohlo, ale nechci se za to schovávat, první půli jsme odlajdali. Od van Kessela také čekám víc, větší zaujetí pro hru. Je tady chvíli, nechci hodnotit hráče, který nám navíc dal dvě důležité branky. Některé situace řeší moc jednoduše, je to zvláštní typ fotbalisty, vypadá jako by byl nekoncentrovaný, ale není. Určitě vám nepomůže, když musíte po rozcvičení na záchod, o půli na záchod, ale opravdu se na to nechci vymlouvat. Bouřka v kabině o poločase byla, nabádali jsme hráče, ať hrají jednodušeji, abychom se dostali co nejvíckrát před soupeřovu bránu. Myslím, že se nám to povedlo, Milan Škoda měl dvě obrovské šance. Mihalíka jsem si na střídání vybral proto, že asi třikrát v řadě ztratil na půlce míč, přitom jsme ho nabádali, aby právě v těchto prostorech míče neztrácel."

2. kolo - Pondělí 08. 08. 2016 18:00

ePojisteni.cz liga, 2016/2017
2 - 2
0 - 2
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

71. Gino Ronald van Kessel
90. Muris Mešanovič

FC Zlín
FC Zlín

18. Poznar
30. Holík

Komentáře (428)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé