O Slavii

Jaroslav Šilhavý byl představen na tiskové konferenci

V Edenu proběhla tisková konference, na které se představil nový trenér Slavie Jaroslav Šilhavý.

Úvodní slovo si vzal předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík: "Představenstvo Slavie na návrh GŘ Martina Kroba jmenovalo do funkce trenéra A týmu Jaroslava Šilhavého.

Kdyby v Plzni byl výkon, jaký jsme očekávali, tak bychom tu dnes neseděli. Do doby, než jsme se rozhodli k odvolání trenéra Uhrina, jsme jiné trenéry neoslovovali. Ve výběrovém řízení jsme oslovili tři české trenéry a čtyři zahraniční trenéry a Zdeňka Zemana. Martin Krob byl ve třech zemích, jednali jsme s trenéry i jejich zaměstnavateli, pokud byli v angažmá. Chtěl bych poděkovat těmto trenérům za zájem trénovat Slavii. Jejich poznatky a komentáře využijeme k dalšímu rozvoji klubu.

Nikdo z trenérů Slavii neodmítl, jedinou výjimku tvoří Luboš Kozel. Ten byl jedním z našich favoritů na tuto pozici, jednání s ním pokočilo v prvních dnech nejvíce. V úterý kolem 19:00 byla jednání tak daleko, že chyběly jen technické detaily smluv. V 21:00 bylo vše jinak a trenér Kozel si to rozmyslel. Únik informací nepocházel ze Slavie, kdo za ním stojí, to už je teď asi mnohým jasné. Nás to mrzí, ale pravděpodobně tento trenér nebyl vhodný pro klub, který pracuje pod takovým tlakem jako Slavia. Vážíme si toho, že zájem o trénování Slavie projevil Zdeněk Zeman, chtěl bych mu vyslovit velký respekt. Bylo zřejmé, že ho mrzí, že v kariéře nedostal možnost trénovat v ČR. Mrzí nás to, zasáhla vyšší moc, více k tomu nebudeme uvádět.

Představenstvo a vedení klubu pracuje profesionálně. Trenér Šilhavý nebyl žádná rychlá volba. Hovořili jsme s ním několik dnů. Za posledních pět let má na svém kontě titul a dvě třetí místa. Postoupil do skupiny evropských pohárů a postoupil ze skupiny Evropské ligy dál. Našemu týmu chybí nasazení, nemyslíme si, že nám chybí v kádru kvalita. Přál bych si, aby všichni naši hráči hráli tak jako náš kapitán Jiří Bílek.

S trenérem jsme vedli diskuzi o všem, co nás zajímá. Cíle neměníme, chceme skončit do třetího místa a uspět v národním poháru. Příští rok se chceme rvát o titul. Trenér nás přesvědčil, že bude mít dostatečnou autoritu. Všichni hráči stojí před novým trenérem na stejné startovní čáře. Přeji novému trenérovi, aby Slavii dovedl k vysněným cílům. Víme, že naši fanoušci mají vysoká očekávání.

Děkuji Martinu Krobovi, odvedl výbornou práci. Neshoduji se s novináři, myslím, že takto má vypadat korektní výběrové řízení."

Na tato slova navázal generální ředitel klubu Martin Krob: "Mám velikou radost, že se nám pro Slavii podařilo získat tak kvalitního trenéra, jakým je Jaroslav Šilhavý. Nemyslím, že jednání byla extrémně dlouhá.  Setkání, která jsem absolvoval, byla velmi inspirativní. Doporučuji všem se pobavit s kolegy v zahraničí a slyšet jejich názory na český fotbal. Ačkoli jsme nevydávali žádné informace, neustále jsem se dozvídal informace ze zdrojů blízkých vedení Slavie. My jsme během výběrového řízení nic nevykecali, tím jsme vám vaši práci stížili. Některým ale ne, ti si vymýšleli horem dolem."

Úvodní slova následně pronesl i Jaroslav Šilhavý: "S většinou z vás novinářů se dobře známe. Jsem nesmírně poctěn a potěšen, že taková nabídka přišla, byť jsem byl smluvně vázán v jiném klubu. Přál jsem si, aby vedení Slavie a Dukly našlo společnou řeč. Byla to velice korektní jednání, mám z toho velice dobrý pocit. Každý člověk by měl mít ambice, já myslím, že jsem tady správně, rodí se tu něco nového a já jsem rád, že u toho mohu být."

Jaroslav Tvrdík pak doplnil: "Děkujeme panu Pauknerovi za velmi vstřícné jednání. Přejeme Dukle mnoho sportovních úspěchů."

Slavia poté představila také nového hlavního partnera klubu, automobilku Hyundai. K tomu řekl Tomáš Syrovátka: "Jsem rád, že poté, co Hyundai opustila ligu, rozhodla se spojit své jméno se Slavií Praha. Náš klub bude mít k dispozici po celou tuto sezónu vozy této značky."

Poté aktéři tiskové konference odpovídali na dotazy novinářů.

Jaroslav Šilhavý: "Několik let už spolupracuji s kolegy Chytrým a Veselým, ty jsem si s sebou přivedl a připojí se k nám zítra. S kolegy, kteří tu jsou dnes, jsem ještě nemluvil. Promluvím si s nimi dnes, tak uvidíme, jaká bude finální podobna realizačního týmu."

"Nechtěl bych tu mluvit o Dušanu Uhrinovi, považuji ho za dobrého trenéra a člověka. Má filozofie je jednoznačná: vítězství. Určitě největší důraz budeme dávat na zisk bodů, musíme se posouvat tabulkou vzhůru. Jsem rád, že tu je Jirka Bílek, to je hráč, na kterého budu hodně spoléhat. Chceme, aby se neopakovaly některé věci, které se nelíbily předchozímu trenérovi a vedení klubu."

"Opustit Duklu bylo těžké, ale Slavia je výzva a proběhlo velmi korektní jednání mezi všemi zúčastněnými stranami. Samozřejmě není to úplně standardní, ale výjimečné okolnosti vyžadují výjimečné rozhodování."

"Vždy je důležité složit dobře kádr, to si myslím, že ve Slavii moc nefunguje. To bude můj úkol, aby jednotlivci ve Slavii fungovali jako tým. To jistě budeme nyní řešit."

Martin Krob: "Projevili jsme zájem o spolupráci se všemi členy bývalého realizačního týmu."

"Považujeme náš kádr za dostatečný, zatím nemáme v plánu žádné last minute změny."

"Post sportovního ředitele je stejně důležitý jako trenér, ale byli jsme tlačeni právě k obsazení trenérského postu. Výběr sportovního ředitele bude probíhat nyní."

"Už jen to, že jsme dovedli Jaroslava Šilhavého hovoří o tom, že v ČR jsou kvalitní trenéři. O těch zahraničních nyní hovořit nebudeme, to jsou už příliš interní věci."

Jaroslav Tvrdík: "Potěšilo nás, že se nám sami ozvali dva zahraniční trenéři s velmi zajímavými životopisy. Chtěli jsme trenéra, který má mistrovský titul z české ligy. Opravdu nejsme v situaci, že by nám Jaroslav Šilhavý zbyl."

"Rozhodnutí o tom, zda pan Šilhavý bude v představenstvu klubu, je rozhodnutím majoritního vlastníka, to ještě nepadlo."

Komentáře (272)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé