Fortuna liga

Slavia - Liberec 1:0

Slavia porazila v Edenu po dobrém výkonu Liberec 1:0. Zápas rozhodl Milan Škoda, slávisté spálili čtyři další tutové šance, hosté si toho příliš nevytvořili.

Trenér Jaroslav Šilhavý možná trochu překvapivě neudělal oproti zápasu v Teplicích v základní sestavě žádnou změnu, opět tak nastoupil ve středu zálohy Jaromír Zmrhal, na křídlech Mingazov s van Kesselem a na hrotu útoku Škoda. Liberecký lodivod Jindřich Trpišovský tentokrát šetřil Milana Baroše a Jana Sýkoru, místo zraněného Pokorného přivedl hosty jako kapitán na hřiště Martin Latka. Hned v první minutě dostal dobrý míč za obranu Mingazov, nechal si jej ve vápně ještě skočit, poté však vysokou nohou zasáhl dobíhajícího Coufala a místo střely na bránu si připsal na konto jen žlutou kartu. V osmé minutě zahrozili hosté, na dlouhý míč z hloubi pole si mezi Bílka a Mikulu naběhl Vůch, na poslední chvíli byl ale odzbrojen, než stihl vystřelit. Pak se dlouhou dobu na hřišti nic zajímavého nedělo, středové formace se navzájem účinně eliminovaly a tak byly k vidění z obou stran především dlouhé míče na útočníky, které obrany s menším či větším vypětím dokázaly odvracet. Až v 25. minutě se slávisté dostali k zajímavým akcím, po Škodově prodloužení těsně před Mingazovem ukopl míč Dúbravka, ten také jen pár vteřin nato lapil hlavičku Škody a za další minutu sledoval, jak Škodovo zakončení po centru Zmrhala míří nad bránu. Na druhé straně prověřil pozornost Pavlenky střelou z voleje Karafiát, brankář Slavie neměl problém. V závěru poločasu slávisté přidali, Škoda krásně sklepnul Mingazovovi, ten však ve spolupráci s van Kesselem nevyřešil situaci ideálně. Škoda pak střílel z 25 metrů z otočky dostatečně tvrdě, ale jen do středu brány a Dúbravka jeho pokus kryl. Největší šance přišla ve 40. minutě, když po hlavičce van Kessela míč poskakoval ve vápně, Škoda odclonil obránce a Mikula se díky tomu objevil sám před Dúbravkou na malém vápně. Stoprocentní šanci však pravý bek Slavie zazdil střelou jen do tyče. V nastaveném čase pak po krásném centru Zmrhala trefil hlavou z bezprostřední blízkosti Mingazov jen Dúbravku. Po rohovém kopu pak hlavičkoval Ngadeu jen těsně mimo. Do kabin se tak šlo za stavu 0:0, slávisté však byli v druhé polovině prvního poločasu výrazně lepší než soupeř a spálili dvě vyložené příležitosti.

Do druhé půle udělali oba trenéři v sestavách jednu změnu, v dresu domácích vystřídal Barák van Kessela, hosté nahradili Coufala exslávistou Nitrianským. Hned ve druhé minutě zkusil vystřelit z dálky Hušbauer, bránu Liberce přestřelil. O chvíli později Barák z přímého kopu trefil jen zeď a vybojoval roh, po něm hlavičkoval dobře Škoda, bohužel znovu jen těsně vedle. Až v 60. minutě se slávisté dočkali zaslouženého vedení. Zmrhal vybojoval rohový kop, sám jej zahrál a po hlavičce Hušbauera dorazil míč do sítě Škoda - 1:0! A hned vzápětí mohlo a mělo být ještě veseleji, Hušbauer na hranici faulu vybojoval míč a po následné akci přestřelil z malého vápna prázdnou bránu Barák! Tím však aktivita Slavie zhasla a ke slovu se dostali hosté. Ti od nějaké 70. minuty prakticky nepouštěli slávisty k míči a přestože se dlouho nedostávali k žádnému nebezpečnému zakončení, vypadalo to, že je jen otázkou času, kdy budou slávisté ve velkých potížích. Aktivní byli především na levé straně Liberce Vůch a střídající Sýkora, na to také reagoval posledním střídáním trenér Šilhavý, když stáhl Zmrhala a poslal na hřiště Frydrycha, která se postavil na post pravého obránce a před něj se vysunul Mikula. Hosté se k ničemu nedostali, naopak slávisté mohli definitivně rozhodnout v první minutě nastavení, když utekl v brejku Barák s několika spoluhráči, míč nakonec doputoval k Mihalíkovi, jeho střelu ale stihl jeden z vracejících se obránců zablokovat. I tak se ale slávisté mohli radovat z cenného vítězství nad jedním ze svých konkurentů v boji o poháry, o kterém rozhodl brankou po rohovém kopu Milan Škoda.

Trenér hostů Jindřich Trpišovský sportovně uznal, že jeho tým prohrál zaslouženě: "Slavia vyhrála zaslouženě, my jsme vystřelili snad jen jednou pořádně na bránu. Dost jsme jí to usnadnili, od dvacáté minuty jsme se dostali pod tlak. Až v závěru jsme se trochu zvedli, ale k ohrožení brány to nevedlo. Mrzí mě, že jsme třetí zápas v řadě inkasovali po rohovém kopu, máme hráče určeného na hlídání Škody. Běžecky, silově a soubojově byla Slavia lepší než my. Kromě stoperské dvojice nemohu z našeho týmu ani nikoho vyzdvihnout. Měli jsme po Evropské lize tři dny místo dvou, nemyslím, že by nás to nějak limitovalo. Srážejí nás výpadky ze základní sestavy, ty hráče neumíme plnohodnotně nahradit, to je velký rozdíl oproti minulé sezóně. Chybí nám góly ze záložní řady, ani se nedostáváme do mnoha šancí. Česká liga je jiná než Evropská, je to hodně silové a soubojové, v tom pokulháváme. Nemáme adekvátní náhradu za Baroše, stejně tak i ve středu pole. Čeká nás náročný program, jindy budeme mít po Evropské lize jen dva dny volna, dnes jsme měli tři a přesto jsme se Slavii běžecky nevyrovnali, a to ani ti, co ve čtvrtek nehráli. Baroš má problémy s tříslem, navíc v Karabachu po faulu má poraněné lýtko, snad by se mohl příští týden zapojit do tréninku. Je to pro nás klíčový hráč. Kapitán Pokorný je zraněn, jeho zástupce Baroš také, dnes jsem tedy určil kapitánem Martina Latku i vzhledem k tomu, jaké utkání jsme dnes hráli. Ta volba byla přirozená a logická, jinak jsme měli na hřišti velmi mladý tým. Teď už si říkáme o každém zápase, že je pro nás klíčový, musíme zvážit, jestli nedat české lize přednost před Evropskou, protože v lize nám ujíždí vlak a na nějaké posty nemáme rovnocenné náhrady. O půli bylo v kabině dusno, Coufal ale musel střídat ze zdravotních důvodů, do toho bojujeme s virózou, Sýkora netrénoval ani den před zápasem, proto šel jen na 20 minut."

Jaroslav Šilhavý mohl být spokojený: "Nebudu zapírat, že mám velkou radost, že nám to vyšlo hned v prvním domácím zápase. Bylo to v očekávání, fanoušci chtěli už vítězství. My jsme také hodně chtěli a myslím, že to bylo vidět na hřišti, že tým chtěl a šel za vítězstvím se vším všudy. Soupeř neměl vyloženou šanci, my jsme neproměnili několik velkých šancí. Měli jsme to vedení potvrdit a závěr by byl klidnější. Kluci se vydali ze všech sil, proti tak silnému soupeři jako Liberec je to velmi cenné. Když obránce udělá chybu, tak se zlobíme, stejně tak když ofenzivní hráč nedá vyloženou šanci. Nervózní jsem v závěru samozřejmě byl, soupeř hrál na velké riziko, chodil do nás s centry, ale kluci se vydali ze všech sil a nepustili soupeře ani k Pavlenkovi, který týmu také hodně pomohl ke klidu. Liberec nás dobře reprezentuje v Evropě, program má nabitý, my jsme na to i trochu spoléhali. Liberec má u nás i v Evropě velký kredit, jeho skalp je velmi cenný. Naším cílem zůstává vytvořit z hráčů tým, zjišťujeme, kdo se jak chová v mezních situacích. Nejpozději do zimy musíme mít jasno o tom, kdo by měl v týmu být. Ginovi se dnes moc nedařilo, šel ze hřiště z výkonnostních důvodů. Pressing je jedna z mnoha věcí, které trénujeme. Dnes jsme i kvůli těžkému programu Liberce chtěli být v tomto ohledu hodně aktivní. Věděli jsme, že dnes tři body potřebujeme velmi nutně. I vzhledem k derby to je velmi důležité, že jsme uhráli z posledních dvou zápasů čtyři body."

7. kolo - Pondělí 19. 09. 2016 18:30

ePojisteni.cz liga, 2016/2017
1 - 0
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

60. Milan Škoda

FC Slovan Liberec
FC Slovan Liberec

Komentáře (500)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé