Evropská liga

Slavia - Excelsior Mouscron 5:1

Prskavky v rukou některých slávistických fanoušků jakoby symbolizovaly dnešní večer, domácí hráči skvělým fotbalovým představením rozzářili srdce každého slávisty...


sestava: : R.černý - L. Došek, Müller, A.Petrouš, Skácel - Piták, Dostálek (81. Hrdlička), Gedeon, Kuchař - T. Došek (66. Kuka), Vachoušek (74. Adauto)

góly: 3. a 40. T. Došek, 9. Piták, 53. Vachoušek, 80. Adauto

Všichni jsme samozřejmě nepochybovali o postupu do dalšího kola poháru UEFA, ale asi jen málokdo čekal takovou parádní exhibici, jakou jsme dnes na Strahově měli možnost vidět. Na hřiště vyběhla trošku nestandardní červenobílá jedenáctka a hned od prvních minut byla vidět obrovská chu? rozdrtit soupeře z Belgie. Netrvalo dlouho a sešívaná ofenzivní smrš? nesla své ovoce, již ve 3 minutě rozvlnil sí? Tomáš Došek a za pár minut následoval jeho příkladu i Karel Piták. Byla radost se koukat na dění na trávníku, slávisté předváděli jednu pěknou akci za druhou, zvláště Vachoušek si soupeři vyloženě hrál. Domácí navíc hráli bezchybně i v obraně, takže Mouscron neměl šanci, vypadal spíš často jako tréninkový partner slávistů. Přesto i soupeř zaznamenal čestný úspěch, nutno však říci, že vlastní gól si po rohu dal Muller. Každopádně výsledek 5:1 zdaleka nemusel být konečný, sešívaní mohli klidně vyhrát větším rozdílem, šanci bylo spousta. Právě proto je škoda, že tradičně počasí Slavii nepřálo a možná tedy i díky dešti dorazilo jen asi 5500 fanoušků. Přesto Strahovem vládla výborná atmosféra. Ale je to škoda, dnešek si zasloužil plný dům. Snad příště.


Info ze Sportovních novin: Fotbalisté Slavie Praha zlomili belgické prokletí českého fotbalu. Po dlouhých třiadvaceti letech, kdy Zbrojovka Brno vyřadila Standart Lutych, postoupili přes belgického soupeře. V odvetě Poháru UEFA zvítězili nad Excelsiorem Mouscron 5:1 a po remíze 2:2 na hřišti soupeře postoupili do druhého kola.

Úvod vyšel fotbalistům Slavie téměř pohádkově. Již ve třetí minutě si u postranní čáry pohrál s Besengezem Vachoušek, poslal míč do vápna a nikým nekrytý Tomáš Došek ve skluzu přehodil brankáře Vandendriesscheho. Za dalších šest minut oslavovali diváci podruhé. Na centrovaný míč agilního Gedeona Piták nedosáhl, ale ten přesto skončil podruhé za zády reprezentační strážce branky Mouscronu.

Trenér Miroslav Bránek musel oproti prvnímu zápasu udělat změnu a vyloučeného stopera Bejbla nahradil Müller. Na trávník ale neposlal ani obránce Hrdličku a útočníka Adauta, jejichž místa zaujali Skácel a Kuchař. I jeho protějšek Lorenzo Staelens změnil na několika místech sestavu, překvapivě jen na lavičce nechal Bakadala i Sishubu, po jehož vystřídání v prvním souboji se hra Excelsioru v Mouscronu výrazně zvedla.

Slavia se dobře připravila na největší zbraň soupeře. Petrouš s Müllerem si předávali útočnou dvojici Mpenza, Žewlakow, přičemž ostatní hráči belgického týmu již takové nebezpečí pro branku černého neznamenali. Naopak každá akce domácích znamenala pro obranu Mouscronu nebezpečí, pohyblivost Vachouška s T. Doškem dělala obraně soupeře značné starosti. černý v domácí brance byl prakticky bez práce, jedinou přímou střelu na něj vyslal až po půlhodině hry Mpenza, ale s lehkou ranou z dvaceti metrů si poradil bez nejmenších problémů. Domácí stačili do přestávky své vedení ještě zvýraznit. Po centru Gedeona se ocitl zcela volný T. Došek na desítce a hlavou dal svu druhou branku.

V pohodě pokračovala Slavia i po přestávce. Krátce po zahájení druhé části hry sice T. Došek ve velmi dobré pozici zbytečně přihrával do neznáma a hlavička Petrouše skončila jen boční síti, ale čtvrtý gól na sebe dlouho nenechal čekat. Po bleskovém protiútoku dvojice T. Došek, Vachoušek se ocitl zcela sám před belgickým brankářem Vachoušek a i on se zapsal mezi střelce.

Hosté zkoušeli alespoň zkorigovat výsledek, ale střely z dálky Mpenzy a Dugardiena neměly patřičnou razanci i směr. V 63. minutě musel černý po ráně Mpenzy ukázat své umění. Na trávník přišli za útočné duo Kuka s Adautem, ale tlak domácích byl i nadále velmi silný. V 76. minutě nedosáhl Adauto ve skluzu na míč a Kuchařova rána rozezvučela břevno, za čtyři minuty již byl Brazilec úspěšný. Po rychlé narážečce s Kukou pro něj nebyl problém ze tří metrů zvýšit na 5:0. Alespoň částěčnou náplastí na krutou prohru byla pro Mouscron vlastní branka Müllera po rohu.

Komentáře (2)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Slavia - Excelsior Mouscron 5:1

    Mac     před 22 lety 04.10.2002 21:31 |  
    0 0

    Byl to fantastický zápas, vynikající výkon všech slávistů, skvěle hrály všechny řady, navíc Vachoušek, T.Došek, Gedeon a Kuchař přidali i bravurní individuální výkon. Hoši děkujem za skvělý zážitek a jen tak dál!
    P.S.: Druhý gól dal Gedeon, i když všude píšou Pitáka.

    • Re: Slavia - Excelsior Mouscron 5:1

      Richi (admin)     před 22 lety 04.10.2002 22:22 |  
      0 0

      Jojo, druhy gol dal Gedeon, opakoval jsem si to i v televizi a Pitak se toho mice nedotkl tak, aby zmenil smer.