O Slavii

Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

V rámci pravidelných interních školení absolvovali slávističtí trenéři v listopadu přednášku na téma fyzioterapie a jejího zapojení do tréninkového procesu mládeže. Přednášejícím byl reprezentační fyzioterapeut Martin Janoušek a během prezentace zazněly velice zajímavé informace - například že fyzioterapeut je schopný z pohybu hráče odhadnout jeho náchylnost ke zraněním.

Fyzioterapie je obecně vnímána zejména v souvislosti s rehabilitacemi a masážemi, ale v celkovém pojetí analyzuje pohybový systém člověka, což je zásadní rozdíl. Pro každou věkovou kategorii jsou charakteristické určité limity a schopnosti, kterých dítě může dosahovat. Není vhodné nutit děti do výkonů a cvičení, kterých nejsou z vývojového hlediska schopny. "Důležité je dodržovat postup, tak, aby se jednotlivé pohybové kvality a dovednosti nepřeskakovaly, proto je potřeba pro jednotlivá věková období ctít pohybové vzorce a dovednosti a navazovat na ně. To je jediná šance, jak můžeme s hráči systematicky pracovat, a zároveň můžeme udělat něco pro případné snížení rizika zranění,“ říká fyzioterapeut Martin Janoušek, který na školení přednášel. Ve fotbale působí na nejvyšší úrovni, šest let je fyzioterapeutem národního týmu.

Pro nejmladší věkovou kategorii 4 – 6 let platí, že je nutné děti rozvíjet všemi směry, věnovat se více sportům a ne jenom kopat do balonu. Děti se učí navzájem samy od sebe, zkouší si spolupráci ve skupinách, ale neumí například zkoordinovat horní a dolní končetiny. Okolo šestého roku dozrává jemná motorika a v tomto věku už se dá poznat, jestli má dítě dobrý nákop do míče. Trenér je v této věkové kategorii spíše klasickým pedagogem.
 
Děti ve věkové kategorii 6 – 9 let jsou charakteristické přebytkem pohybu, jsou pilné a snaživé a velmi dobře se učí nápodobou, např. od dospělých, od trenéra. V pozdějším věku do deseti let jsou děti schopny běhání, házení a chytání jako dospělý člověk. Zlepšuje se také technika práce s míčem a rozvíjí se obratnost a pohyblivost.

Ačkoliv se to nezdá, na rozvoj malých fotbalistů mají velký vliv hormony, které dokáží vyvést z rovnováhy celé tělo. S nástupem puberty je u dětí charakteristická emoční nevyrovnanost, tělo se proměňuje a sílí, ale psychologické faktory mohou ovlivnit motoriku. V dorosteneckých kategoriích od 15 let už by měli být fotbalisté schopni opakovaně podávat výkony na hranici svých možností.

Fyzioterapeuti analyzují pohyb fotbalistů, ze kterého dokonce mohou poznat náchylnost ke zraněním. Pokud se v útlém věku hráč nenaučí správně běhat, pohybovat se, je u něj větší riziko zranění – a to se týká i zranění bez cizího zavinění, kterých je v celkovém podílu až 60 procent! "I ve starším věku je možné hráče odnaučit špatnému pohybu, ale trvá to déle a návyky se odnaučují daleko delší dobu, než zabere naučit se vše správně v útlém věku. Navíc většinou v krizových situacích hráč použije tu nejméně vhodnou variantu, kterou má zafixovanou, a to je to co nechceme,“ vysvětluje Janoušek. 
 
Pokud chtějí kluby mít jistotu, že se jejich hráči po pohybové stránce dobře vyvíjejí a rozvíjejí, měl by každý tým mít k dispozici fyzioterapeuta, který by na tyto záležitosti dohlížel a případné chyby by korigoval. "Je důležité, aby se kluby ještě víc zprofesionalizovaly, aby se pochopila role fyzioterapeuta a měl možnost se dostat k tréninkové části. Nyní to většinou funguje tak, že fyzioterapeuti jsou zahlceni akutními případy a rehabilitačními procedurami a na trénink se dostanou málokdy. V případě zranění je u mládežnických kategorií zásadní dostatečný čas na rekonvalescenci. Je nesmyslné tlačit nedoléčené dítě k tomu, aby nastupovalo do zápasů. Trenéři by měli u každého svého svěřence minimálně evidovat tréninkovou a zápasovou zátěž a umět s informacemi pracovat ve prospěch sportovce,“ uvádí Janoušek.

Se zavedením projektu mládežnické Akademie se počet fyzioterapeutů ve Slavii navýšil, aktuálně jsou mládeži k dispozici dva fyzioterapeuti, kteří docházejí na tréninky do Edenu. Od kategorie U15 až po U21 má každý tým maséra, který napomáhá zlepšovat regenerační proces jednotlivých mládežnických týmů.  
 
zdroj: slavia.cz

Komentáře (23)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

    mpik     před 7 lety 14.11.2016 20:52 |  
    0 0

    "Pro nejmladší věkovou kategorii 4 – 6 let platí, že je nutné děti rozvíjet všemi směry, věnovat se více sportům a ne jenom kopat do balonu." - docela by mě zajímalo doporučení, jak kombinovat sporty a v jaké míře u šestiletého kluka...

    • Re: Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

      jane (admin)     před 7 lety 15.11.2016 07:56 |  
      1 0

      Obecně to vidím tak, že jsou tím myšleny pohybové aktivity, které byly dřív běžné na vesnici (bez urážky) - v zimě bruslíš, přes léto běháš po venku, válíš sudy, šplháš po stromech. Takže mix gymnastiky, atletiky, hokeje...

      • Re: Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

        slamacek (přítel SN)     před 7 lety 15.11.2016 08:20 |  
        1 0

        asi tak, paradoxne dnes deti z vesnice jsou na tom kolikrat pohybove hur, nez deti z mesta. muze to byt zpusobeno i tim, ze na vsi uz nejsou drevene ploty, pres ktere se lezlo k sousedum na ovoce, (ze tedy deti nejedi ovoce mimo jine je z toho take jasne), ze se detem od utleho veku zakazuje lezt na stromy a vubec po vsem, aby nespadl, neumazal se atd... samozrejme to i souvisi s tim ze na vsi nejsou detska hriste s ruznymi prolezackami.

        Dnes deti uz v 6 letech maji mobil a ikdyz jdou ven, tak s mobilem a misto honeni pari. aspon toto vidam dost u nas na malem meste. Melo by se uzakonit ze dite do 12 let nesmi mit tablet, chytry telefon atp... :) Jak ja toto zarizeni nesnasim, jak to zabiji prirozenou touhu ditete se hybat...

        • Re: Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

          Jachym     před 7 lety 15.11.2016 10:19 |  
          1 0

          Bohužel máš naprostou pravdu. Ani u nás jsme to nepodchytili. Dnes neexistuje, aby mi syn řekl, že si jde s kamarády ven zakopat. Pokud se schází, tak jen doma a paří... Tak jsem zavedl protiopatření. Přístroje jen na omezený časový úsek.

          • Re: Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

            Sracken     před 7 lety 15.11.2016 10:37 |  
            0 0

            Jako v seriálu Mission Impossible, vaše Playstation 4 Pro se za 15 vteřin sama zničí :)

            • Re: Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

              slamacek (přítel SN)     před 7 lety 15.11.2016 11:09 |  
              0 0

              :) no tak oni ty x-boxy, u ktery deti skacou nemusi byt uplne zle, ale z meho pohledu je daleko horsi, ze se deti boji kolikrat venku umazat, roztrhnout kalhoty protoze hned doma dostanou co proto. kdyz je nekdo uvidi lezt po strome atp. tak hned koukej slezt dolu. ja si pamatuju ze jsem lezl na 15 metru vysoky strom az nahoru, dospely sel kolem a v pohode. jen zakroutil hlavou. hlavne at jsou ciste a upravene. pak mi to chodi na trenink uz v 10 nagelovany, meliry na hlave a ruzne dalsi komedie... ta chyba je ale v nas, ze je timto smerem vedeme, ne v nich. mi v nich zabijime jejich prirozenost.
              treba muj kluk snad neni tyden co by nemel novou modrinu, ale pak jsou kluci co v 10 letech modrinu snad jeste nemeli. jak je toto mozne? ze by se to dite tak balo? tech pribehu znam tolik a maji vsechny jedno spolecne... deti jsou naprosto normalni a stejne jako jsme byli mi. jen maji jine moznosti a mi jim nastavujeme jina pravidla. a divime se :)

              • Re: Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

                travel (přítel SN)     před 7 lety 15.11.2016 16:28 |  
                0 0

                A co takhle Sokol,tam to bývalo docela dobré pro děti předškolního věku a prvního stupně ohledně všestrannosti a pohybového rozvoje.Ovšem zda to platí i teď nevím.

                • Re: Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

                  celtix     před 7 lety 15.11.2016 17:54 |  
                  0 0

                  Já jsem chodil do sokola v předškolním věku a pak i do 14. Ohledně všestranosti to bylo super, ale asi i záleží do jakého sokola se chodí.

  2. Re: Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

    Petr9608     před 7 lety 15.11.2016 02:09 |  
    0 0

    http://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-1-liga-rocnik-2016-17/285566/skodovo-kouzlo-nekourim-z-cigaret-jsem-byl-unaveny-tvrdi-strelec-brna.html

    Tak když jsme u té zdravotní stránky - Michal Škoda dával 13 let krabičku denně. To je skoro 100 000 cigaret... na vrcholového sportovce slušné likvidování si životosprávy.

    Ale proč to hlavně píšu - Netrpěl/netrpí touto neřestí i Milan? Přecijen - záliba v cigaretách je často rodinná věc. Kouří rodiče, naučí se od nich kouřit synové.

    Není to mnohdy v hráčských smlouvách, že cigarety jsou hrubým porušením životosprávy? Máme to tak ošetřeno?

    • Re: Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

      Petr9608     před 7 lety 15.11.2016 02:13 |  
      0 0

      No a když jsme u Michala - nedávalo by smysl o něj v zimě usilovat?

      • Re: Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

        mpik     před 7 lety 15.11.2016 07:30 |  
        2 0

        Je sice dobrý, ale nepatří do top.

      • Re: Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

        Sracken     před 7 lety 15.11.2016 08:42 |  
        3 0

        Neměli bychom o něj usilovat, protože to není hráč, který by přinášel kvalitu v horizontu 3-4 let délky smlouvy, kdy chceme hrát poháry. Mělo by smysl usilovat třeba o Pulkraba, ale to je utopie. V mládeži nemáme nějakého perspektivního bombarďáka? Nikoho pro A asi ne. Kde jsou ty doby, kdy se z dorostů posouvali hráči jako Vácha, Dočkal, Necid, Kovařík, Suchý. Chce to pana Říčku.

        • Re: Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

          Petr9608     před 7 lety 15.11.2016 17:01 |  
          0 0

          Za 3 roky by mu bylo 32, to není zas tak strašně moc.

      • Re: Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

        Travinho     před 7 lety 16.11.2016 08:03 |  
        0 0

        Já bych o něm snad i uvažoval. Když vypadne Milan, tak tam nemáme nikoho typově podobného, navíc Michal umí odehrát utkání i níž.

    • Re: Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

      Jachym     před 7 lety 15.11.2016 10:21 |  
      2 0

      Bývá to rodinná věc, ale také ne 100%. Můj švagr má rodiče kouřící jako fabriky a právě kvůli tomu, že to nesnáší, tak se cigarety snad nikdy nedotknul...

      • Re: Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

        Petr9608     před 7 lety 15.11.2016 17:02 |  
        0 0

        Však jsem napsal "často" a nikoliv "vždy" :o)

    • Re: Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

      smely (přítel SN)     před 7 lety 15.11.2016 15:51 |  
      0 0

      zdravim, tak anichz bych se chtel zastavat koureni sportovcu ( i kdyz je to jejich vec ) tak treba znam horolezce, ktery tvrdej, ze ve vyssich nadmorskejch vejskach maj kuraci vyhodu, protoze jejich plice jsou nauceny na omezenej pristup kysliku a lip se pak aklimatizujou...co si pamatuju tak Ivan Hlinka byl taky pomerne naruzivej kurak a daval si retko i o prestavce mezi tretinama...znama je treba historka kdy pri MS 1978 v Praze prisel tenkrat hlavni trener Gut na pokoj, kde sedelo as 10 hracu a nebylo tam pro kour videt, ale zrovna v tu chvili nikdo nekouril a Gut jen prohlasil : "To sem rad , ze tu nikdo nekouri..." :-) ....takze to neni tak cernobily jak se muze zdat...

      • Re: Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

        travel (přítel SN)     před 7 lety 15.11.2016 16:24 |  
        0 0

        Pokud vím,tak velký kuřák byl taky Martinec.

      • Re: Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

        Petr9608     před 7 lety 15.11.2016 17:08 |  
        2 0

        No a to je ono. 1978.... 4 dekády zpět... Od doby se poměry trochu ...HODNĚ! změnily, no ne?

        Nevim, já osobně si vrcholovýho sportovce s cigaretou moc nedovedou představit. Možná tak jednou, dvakrát do měsíce si 1-3 zapálit někde ve společnosti, ale programově hulit dvacet denně zní šíleně. Navíc se tomu Michal musel oddávat už někdy od puberty. Klidně si tím mohl (při)pohřbívat svou kariéru.

        Když se vezmu, jaká ohormná aféra se dělala z toho, že si ty sparťani dali na fotbale v Benešově klobásu.
        http://isport.blesk.cz/clanek/svet-hvezd-skandaly/94859/spartane-a-profici-jak-se-lisi-jejich-jidelnicek.html

      • Re: Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

        EdCable     před 7 lety 15.11.2016 22:21 |  
        2 0

        Pri vsi ucte k Hlinkovi, hokej jeho doby byl fyzicky mene narocny nez dnesni hokej, v podstate to byl jinej sport.

        Spise by me zajimalo, kteri vrcholovi sportovci v kompetivnich profesionalnich sportech kouri dnes a kolik jich takovych je.

        • Re: Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

          Jachym     před 7 lety 16.11.2016 11:32 |  
          0 0

          Tak snad Honza Železný si také rád zapálil, ale ten zase nedělal vytrvalostní, ale silově rychlostní sport...

          • Re: Fyzioterapeuti nejsou jen maséři

            EdCable     před 7 lety 16.11.2016 14:16 |  
            0 0

            Plus v ostepu hraje ohromnou roli technika, umeni skloubit tu rotaci od palce stojne nohy po ruku s ostepem a jazykem vyplazenym na spravnou stranu (jak s oblibou dava k dobru Kolar). V tom byl Zelezny na mile pred kymkoliv jinym. Tam to obcasne koureni asi nema nejaky velky vliv..