Názory

Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

Jelikož nám probíhá úvod zimní přestávky, hráči mají dovolenou a přestupových spekulací pomálu, vzniká nám prostor i pro jiné články. A jedním takovým je i zamyšlení se nad úskalími plánovaného nového systému ligy.

Předně by bylo asi ode mne fér říci, že jsem člověk velmi konzervativní, který jen nerad vidí změny něčeho, co podle něj dlouhodobě do nějaké míry funguje. Navíc souhlasím s GŘ Martinem Krobem, že ty největší problémy ligy, které je třeba řešit, skutečně nevězí v tom, že by se hrálo méně zápasů. Pokud se odprostíme od různých Berbrovin, Nenadálovin a dalších zjevných a celoligových problémových fenoménů, můžeme jmenovat ku příkladu termíny ligových domácích zápasů Slavie. Těch bylo na podzim 7, z toho jen 2x se hrálo v normální čas, tedy v něděli odpoledne. Zbytek připadl buď přímo na všední den (Zlín, Liberec), nebo na sobotní pozdní večer, který v sobě skýtal buď velkou zimu, nebo prodloužený a zároveň poslední hezký víkend v roce (Karviná). Nene pánové, když to takhle půjde dál, můžete si zápasů přidávat kolik chcete, ale ten zájem o "produkt" vám, zcela logicky, nestoupne. 

Buď jak buď, zdá se, že změna je nevyhnutelná. Proč by ne, ono nakonec to, že jsem konzervativní a že by mi nevadilo ponechání stávajícího modelu neznamená, že změna nebude ku prospěchu věci. Pojďme si však uvést logické argumenty, proč je právě plánovaná změna špatná a zároveň si ukažme, jestli by to nakonec nešlo dělat nějak lépe.

Pro osvěžení si krátce nejprve shrňme, co si pod novým systémem vlastně představit. Odehraje se klasických 30 kol, po kterých se liga rozdělí na tři skupiny. První skupina o titul po 6, druhá po 4 a třetí znovu po 6 týmech. Jednotlivé týmy spolu sehrají v těchto skupinách vždy po jednom zápase, přičemž se jim budou z těchto zápasů přičítat body, které získali po základní části. Na konci pak ještě čtvrtý tým sehraje se sedmým baráž o místo v předkole EL.

Při uvádění problémů začnu rovnou od toho nejbizarnějšího, který by nás případně čekal, což je skutečnost, že ve většině případů se vyplatí skončit na horším místě v tabulce (tedy například na sedmém či osmém) z důvodu větší šance na baráž o EL. Proč je to výhodnější si představme na modelové situaci, pomožme si konečnou tabulkou po 30 kolech v minulé soutěži. Zde byly bodové zisky následující - 4. Boleslav 57b, 5. Slavia 52b, 6. Brno 47b, 7. Jablonec 41b, 8. Slovácko 40b. To znamená, že Jablonci by na baráž stačilo získat alespoň stejně bodů jako Slovácku, popřípadě úplně nevyhořet a nedopustit dotáhnutí se Bohemky nebo Dukly, které ztrácely již 4, resp. 6 bodů. Důležité je uvést, že Jablonec by hrál 2 zápasy ze 3 v domácím prostředí, stejně tak Slovácko, kterému by tak stačilo získat jen o bod víc než právě Jablonec. Naopak Slavia s Brnem by na tom byla již o mnoho hůře. Čekalo by je 5 velmi těžkých zápasů, z toho 3 venku, přičemž Slavia by musela získat třeba o 5 bodů více než Boleslav a Brno dokonce o 10! V praxi to tak znamená, že pokud by Slavii či Brnu šlo o možnost evropských pohárů, vyplatilo by se jim mít na konci soutěže třeba i o 12, resp. 7 bodů méně, jelikož by jim poté stačilo "jen" porazit Jablonec a nespoléhat se na další výsledky. Naopak v mistrovské skupině by Slavia musela každopádně uhrát minimálně 5 bodů (z toho by musela porazit Boleslav a doufat, že ta již v dalších zápasech bodovat nebude) a spoléhat na další okolnosti. Šance Brna by poté byla již jen teoretická.

Dovedete si poté představit třeba hypotetický zápas ve 30. kole mezi 6. a 7. týmem tabulky, které by měly stejný počet bodů, a budou nastupovat s vědomím, že jediným racionálním krokem je zápas ztratit? Již jen tento případ je natolik absurdním a nelogickým, že by to mělo stačit k tomu, aby nový systém neprošel. O tom, že zdaleka nepůjde jen o taktizování ve 30. kole (již jsme si uvedli, že Slavii by vyhovovalo mít minimálně o 11 bodů méně) ani nemluvě. Velmi úsměvně poté působí vyjádření Dušana Svobody, patrona nového systému, který na otázku možného spekulování týmů uvedl: „A co by jim to přineslo za výhodu? Když tým skončí na šestém místě, tak v nadstavbové části bude hrát ještě o patnáct bodů. Takže má pořád reálnou šanci bojovat o Evropskou ligu nebo alespoň o baráž. Neumím si představit, aby rozdíl mezi šestým a pátým nebo čtvrtým týmem byl po základní části patnáct bodů. Ale když někdo začne špekulovat a raději skončí sedmý, tak se mu může snadno stát, že nakonec druhou skupinu nevyhraje a skončí osmý." Ano, třeba Brno mohlo klidně získat 15 bodů. Proti týmům, které byly v dlouhodobé soutěži mnohem lepší (alespoň bodově) než právě Zbrojovka. V nerovném poměru zápasů venku a doma. Mno, věřím, že ta absurdita a hloupost je vám již tak patrná, že není třeba ten výrok dál rozpitvávat. Ano, loňský ročník byl do značné míry extrém co se týče rozdílu mezi 4. a 6., v sezónách předešlých byl přeci jen menší. Avšak ono i když byl třeba jen 6 bodů, je to stále papírově jen velmi velmi těžko stáhnutelná ztráta. Jednoduše proto, že onen 6. tým bude ve valné většině případů prostě slabší než ty před ním. A naopak, povětšinou silnější či alespoň srovnatelný než týmy pod ním, tedy třeba na 7. - 10. místě, před kterými by mu stačilo v případě, že by "spadnul" do druhé skupiny, pouze hájit sedmou příčku.

K baráži ještě dodejme také důležitý bod, že sedmý tým bude mít výhodu méně zápasů (3 kontra 5), většinou i výhodu poměru domácích zápasů a hlavně budou i ty zápasy mnohem méně náročné, tudíž by šel do baráže ve značné výhodě oproti týmu 4. Jistě, mohou se objevit argumenty, že 4. tým by měl, pokud chce hrát Evropu, dokázat, že je lepší než ten 7., i se ztíženými podmínkami. Tato argumentace zdá se mi však velmi lichá, neboť ad absurdum poté můžeme dát třeba 16. týmu šanci vyzvat 1. v souboji o titul a sestup. Však 1. tým by měl, pokud chce titul, přeci v pohodě přehrát budoucí druholigový tým že...

Další dva problémy jsou pro mě nerovný počet domácích zápasů. Jednoduše mi to nepřijde fér. Navíc mi přijde absurdní, že LFA vlastne dodnes neví, jak by se to, kdo bude v nadstavbě hrát doma, a kdo venku určovalo. Sám Svoboda říká, že hrát o zápas navíc doma je velkou výhodou, jak sportovní, tak ekonomickou. Zároveň však dodává, že sice ještě neví, jak se to bude určovat (třeba losem?), ale týmy budou mít aspoň větší motivaci hrát do posledního kola, aby si zajistily vyšší příčku (a pak kvůli losu hrály většinu zápasů venku?). Dále Dušan Svoboda říká, že při rovnosti bodů budou rozhodovat vzájemné zápasy. Takže třeba Slavia sehraje 2 zápasy v Plzni, 1 s tímto sokem v Edenu, bude mít stejně bodů, ale skončí za Viktorkou, neboť ta využije výhody domácího prostředí a v těchto zápasech získá více bodů. Tak určitě.

Konečně (a to souvisí již s prvním problémem) je zde argument, že všechny týmy budou mít stále o co hrát. To samozřejmě není pravda. Již jsme si uvedli příklad Brna, které mohlo do nadstavby klidně posílat na každý zápas juniory, páč by se nemělo kam posunout, či ještě hůře na nějaký zápas poslat juniory, na nějaký áčko, podle toho, jak by se to dle zákulisního tlaku a kamáradšoftů hodilo. A ono se klidně může stát, že i třeba 11. tým tabulky bude mít třeba 9 a více bodů po 30. kole na záchranu (tak jako v sezónách 2013/2014, respektive 2011/2012) a jsme u stejného problému, jen zrcadlově obráceného.

Po dlouhém přemýšlení mi nakonec vyplynul systém, který všechny výše zmíněné problémy řeší. Systém, který pro mě jako odpůrce play off není ideální, avšak zdá se mi při touze rozdělení do skupin nejzajímavější a nejférovější. Systém, který skutečně zajistí, že ve většině případů budou všechny nadstavbové (nebo alespoň valná většina) zápasů zajímavé. Systém, který zajistí stejný počet zápasů doma a venku. Systém, který nepovede k tomu, že se vám vyplatí skončit horší v tabulce.

Jde o to, že by se liga rozdělila po 30. kole na 4 týmy pro boj o titul, 4 týmy pro boj o záchranu a 8 týmů pro play off o možnost baráže o Evropskou ligu. Ve čtyřčlenných skupinách by spolu všechny týmy hrály 2x (dohromady tedy 6 zápasů navíc) doma a venku, v té osmičlenné by se sehrávaly dvojzápasy v klasickém pavouku (5. s 12.. 6. s 11. atd.). Vítěz tohoto play off by se následně utkal se čtvrtým týmem z mistrovské skupiny o poslední místo v EL. Vzhledem k tomu, že se bavíme pouze o čtyřčlenných skupinách, jen zcela výjimečně se stane, že by nějaký tým měl takovou ztrátu, že by již neměl motivaci o něco hrát. V mistrovské skupině půjde o každou příčku vždy (tedy klidně i o tu 3. mezi 3. a 4., pokud by první dva týmy utekly). A na konci tabulky nebývá tolik bodů, tudíž ani ten 13. tým by neměl mít povětšinou zdaleka svoje jisté. Pokud nám jde o zvýšení návštěvnosti, je tento systém dle mého mnohem logičtější. V praxi si lze klidně představit, že by do mistrovské skupiny šla krom Slavie i Plzeň, Sparta a Boleslav, tím by byly zajištěny 3 domácí zápasy navíc, na které by se mohl klidně prodávat balíček vstupenek. O tom, že by o takové zápasy byl dozajista větší zájem než třeba jen o 2 domácí zápasy s Karvinou a Zlínem, to asi spekulovat nemusíme.

Rád bych, aby se pod tímto článkem rozjela diskuze, ve které i vy připojíte svoje argumenty a nápady. Myslím si, že je v zájmu nás všech, aby liga dostala co nejlepší formát. A to nejmenší co pro to můžeme udělat, je veřejná diskuze.

Komentáře (112)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    Merlinus (přítel SN)     před 7 lety 12.12.2016 15:51 |  
    19 0

    Mne se vsechny ty "play off" systemy nelibi. Je to pitomost. Liga je dlouhodoba zalezitost. Vsechny vyznamnejsi ligy hrajou klasicky, nechapu proc mame mit nejaky pralesni system. System bych nechal stejny. Koho laka play off, at chodi na hokej. Zapracoval bych na zvyseni prestize celeho fotbalu, lepsich terminech zapasu, lepsi prezentaci v TV, atd. a nevymyslel blbosti.

  2. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    Boo_SKS     před 7 lety 12.12.2016 15:52 |  
    3 0

    Dobry clanek. Navrhovane reseni je z tech vsech zel asi to nejmensi, nicmene verim, ze zvitezi zdravy rozum (jak prihodne, ze zatim ho ma pouze Slavia a MKVCD) a nebudeme spravedlivost dlouhodobe souteze kazit zaverecnym nadstavbovym hybridem. Oproti hokeji ma fotbalista liga take pohar a v tomto rozdvojeni dvou odlisnych hracich schemat tkvi jeji zajimavost. Dle meho nazoru by tato zmena byla zcela zbytecna a naopak by na ukor par zapasu v play off udelala tech prvnich 30 kol udelala daleko mene napinavymi a do jiste miry i zbytecnymi.

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      rybář 53     před 7 lety 12.12.2016 16:09 |  
      2 0

      Super článek.Co se asi může zrodit ve Sparťanské hlavě?Zase koumaji jak by....Opravdu začátky zápasu Slavie{domácích} jsou k zamyšlení!Ať nechají současný systém a zaměří se na důležitější věcí,treba ty z úvodu tohoto článku!

  3. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    quelhar (admin)     před 7 lety 12.12.2016 16:02 |  
    21 0

    Já bych jen poděkoval za vypíchnutí hlavního problému navrhovaného systému, který z něj dělá dle mého názoru naprosto neprůchozí věc. Každý, kdo se nad tím zamyslí, by měl tenhle paskvil okamžitě zavrhnout. Naprosto nechápu, jak mohlo po měsících přemýšlení z LFA vypadnout něco takového, jen to dokazuje, že tam sedí zřejmě naprosto nekompetentní lidé.

    Chápu nechuť k jakýmkoli playoff, sám nejsem úplně vyhraněný. Na jednu stranu bych uvítal více soutěžních utkání, protože 30 + 2-5 v poháru mi přijde prostě málo na to, že rok má 52 týdnů. Na druhou stranu pro top české kluby s mnoha hráči v reprezentacích to zase může být brzy 35 v lize + 5 v poháru + 10 v Evropě + 8 v reprezentaci = 58 zápasů a to už je najednou zase docela dost... Navíc se dostáváme též k tomu, že v prosinci a lednu tady na fotbal asi moc lidí chodit nebude a každý druhý rok koliduje s letní pauzou MS nebo Euro a tak nelze mít letní pauzu třeba jen čtyři týdny, ačkoli je počasí na fotbal lepší než v prosinci.

    Víc ligových zápasů může tak vést k nutnosti mít širší kádry, což by teoreticky mohlo znamenat víc šancí pro mladší hráče (jestli by to lize a těm hráčům pomohlo nebo uškodilo, to taky není úplně jednoznačná věc). Bohužel rozšíření ligy podle mě není úplně ideálním krokem (zvlášť když ve druhé lize není zrovna moc týmů, kteří by mohli první ligu hrát, protože mnozí nemají vyhovující stadion), zúžení je neprůchozí, a tak nemá smysl se o něm vůbec ani bavit... A tak zbývá opravdu jen nějaká forma nadstavby, pokud chceme přidat soutěžní zápasy. A v takovém případě je 4-8-4 tak moc smysluplnější než 6-4-6, že člověk až žasne, jak je možné, že LFA přišla s tím druhým...

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      Horis     před 7 lety 12.12.2016 16:31 |  
      1 0

      Také souhlasím s tím, že panem Svobodou navrhované změny jsou nesmyslné a souhlasím se všemi důvody, které Tolsimir v článku uvádí. Připadá mi absurdní, že o takovém paskvilu vůbec někdo uvažuje. Dokonce se mi na tom navrhovaném systému nelíbí i to, že by 15.tým první ligy nesestupoval přímo, ale hrál by baráž. Vždy jsem byl a budu příznivcem přímých postupů a sestupů. Je to dlouhodobá soutěž a pokud někdo po 30 kolech skončí takhle dole, měl by jít o patro níž. Prostě 2 týmy postup a 2 týmy sestup (případně pouze po jednom, ale bez baráže).

      Pokud by se již něco mělo měnit (jak bych klidně nechal systém tak, jak je teď), zdá se mi o hodně lepší systém, který na konci svého článku navrhuje Tolsimir. Hlavně by odpadly zápasy, ve kterých by o nic nešlo a systém by byl spravedlivý i z hlediska celkového počtu domácích a venkovních zápasů.

      Zkrátka a dobře, to co zatím prezentoval Dušan Svoboda je dle mého názoru paskvil, který by měl být smeten ze stolu.

      • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

        Dobi     před 7 lety 13.12.2016 00:20 |  
        2 0

        Tak jsem se probudil a rozhlížel se po bytě, zda je to byt můj nebo jsem se ocitl v psychiatrické léčebně v Bohnicích nebo Beřkovicích. Naštěstí doma. Ale proč tam ten Svoboda už není? Už letošní fakt, že jsme v 16 kolech podzimu hráli jen 7x doma! Neznám pro soutěž DV 16, 32OJIC ideálnější čísla než určité MOCNINY DVOU - 2, 4, 16, 64. A pominout vyrovnanost počtu doma / venku, to už je výplodem chovance z těch Beřkovic... Proč se pak hrajé evropské soutěže systémem doma /venku? A navíc, pokud by nemělo lépe postavené mužstvo výhodu když už k tomu dojde) víc zápasů doma, to už je šílenost! Atraktivitu play-off přinášíé jen "šatní mol"-pohár, tak proč to cpát do ligy? Maximálně bych souhlasil s finálovou skupinou 4 mužstev o titul, ale SE ZAPOČÍTANÝMI BODY (mají to tak holky, myslím, že se to půlí, ale i tak je to spravedlivější, než co ten korupční šílenec navrhuje. A podobně poslední 4 mužstva, pokud by chtěli nástavbu. Co s těmi 8 celky uprostřed, nevím.... Ale na co?

        • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

          bongor     před 7 lety 26.12.2016 12:07 |  
          0 0

          Ty vážně myslíš Dobi,že si v těch vážených zařízeních mají touhu,nechat si z blázince udělat korupční bordel?
          Proto tam dosud DS není.

  4. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    Balvan86     před 7 lety 12.12.2016 16:07 |  
    6 0

    Pod celý článek i další komentáře se nezbývá, než jen podepsat. A pokud tohle schválí, tak by se Slavia měla snad přestěhovat do nějaké jiné ligy. Tohle hraničí s bláznovstvím a opět je připravená půda na podvody, prodané zápasy a další jiné speciality vytvářené podhoubím české "kopané"!

  5. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    Jachym     před 7 lety 12.12.2016 16:11 |  
    2 6

    Navrhované změny jsou jednoznačně k horšímu. Vše je dobře shrnuto prvními dvěma příspěvky, které bych mohl podepsat. To znamená, žádné nadstavby, play-offy, baráže, dělení na skupiny s nelogickou preferencí týmů, které celkově skončí hůře atd.... Proč asi na takové blbosti nepřišli v Anglii, Německu, Itálii a Španělsku, které jsou pro nás nedostižným vzorem v atraktivitě ligy. Pokud bych už uvažoval o změně, tak POUZE a JEDINĚ ve smyslu snížení počtu týmů, a to až na 12. Mohl by hrát každý s každým dvarkát doma a venku, ale to by bylo 44 zápasů, což je asi už příliš. Proto bych volil model se třemi koly a tedy 33 zápasy. Nejdříve každý s každým jednou venku a jednou doma, Ve třetích zápasech by měl výhodu domácího hřiště ten tým, který by byl lepší ve vzájemných zápasech. V případě rovnosti bodů ze vzájemných zápasů by rozhodl celkový počet bodů. Tímto způsobem by odpadly mnohé nezajímavé zápasy, neboť v každém by se hrálo i o skóre a výhodu domácího hřiště ve třetím kole. To my připadá daleko smysluplnější než nápady svazu, které mi připomínají jen snahu vykázat nějakou činnost za jakoukoli cenu. Jsem rád, že Tolsimir volá zde po diskusi, nicméně se obávám, že naše názory nepřesáhnou rámec tohoto webu :-))

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      Komix     před 7 lety 12.12.2016 18:00 |  
      1 0

      Promiň, ale tenhle systém je blbost. Ve výsledku by to mohlo znamenat, že poslední tým by hrál posledních 11 zápasů venku, čímž by prakticky přišel o možnost dotáhnout se na ty lepší. Pak je tu také ekonomická stránka věci, kdy by si některé týmy na vstupném a asi i televizních poplatcích ukrojili daleko větší koláč, než jiné.

      Nejlepším systémem je a vždy bude systém každý s každým doma, venku. To mi nikdo nevymluví.

      • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

        Jachym     před 7 lety 12.12.2016 19:06 |  
        0 3

        A to já právě za blbost nepovažuji. Naopak by to pro mě představovalo výrazný motivační prvek. Suplovalo by to trochu i play-off, které skoro nikdo z nás nechce. Ale i tak to byla pro mě jen varianta (3 série po 11 zápasech) při sníženém počtu 12 týmů. Pokud by hrál každý s každým čtyřikrát, bylo by to 44 zápasů. Každopádně stále se přimlouvám za ponechání statu quo.

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      hamlo1 (přítel SN)     před 7 lety 12.12.2016 18:14 |  
      1 0

      obavy neměj, redaktoři spartu to tady sledují

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      witty13     před 7 lety 13.12.2016 08:03 |  
      0 1

      Já osobně dlouhodobě zastávám názor snížit počet na dvanáct. Ale po 22 kolech rozdělit na polovinu. Stejný systém mají myslím v Chorvatsku.

  6. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    Robinator     před 7 lety 12.12.2016 16:17 |  
    3 14

    Já jsem určitě pro play off.. je to zatraktivnění fotbalu a fotbal se má dělat pro fanoušky..takže bude víc derby atd..Určitě bude docházet k velkým bojům ve skupině play off o titul a bude to hodně zajímavé, já se těším :)

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      JS (přítel SN)     před 7 lety 12.12.2016 16:20 |  
      5 1

      Je otázka, proč se playoff vyskytuje pouze v těch „pralesnějších“ evr. ligách, zatímco prestižnějších nikoliv. A pokud k tomu jsou dobré důvody, zda-li by nebylo moudřejší následovat vyspělejší fotbalové země...

      • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

        Robinator     před 7 lety 12.12.2016 16:34 |  
        1 5

        tak my jsme ještě horší liga než ty pralesní ligy :D takže naší lize by to mohlo pomoct,..jde o to, že třeba na takovou anglickou ligu chodí fanoušci masově furt, u nás je nejnavštěvovanější zápas derby..takže když bude takových zápasů více, bude to jedině dobře

        • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

          Borgetti     před 7 lety 12.12.2016 18:20 |  
          7 0

          Já se zase obávám toho, že by derby zevšednělo, býti častěji. Mezitím to je svátek.

      • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

        Robinator     před 7 lety 12.12.2016 16:43 |  
        0 0

        samozřejmě mluvím o play-off jak to hrají například žákovské kategorie u nás..ne o tom nesmyslu co navrhuje nějaký svoboda

  7. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    JS (přítel SN)     před 7 lety 12.12.2016 16:18 |  
    0 1

    Skvělý článek i úvaha. Také nejsem příznivcem play-off, ale pořád lepší tohle, než a kravina s 6-4-6.

  8. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    SemperRomeo (přítel SN)     před 7 lety 12.12.2016 16:19 |  
    3 0

    ano, je to neskutečný paskvil..o to víc mě děsí, že jej podpořilo tolik ligových zástupců..

    IMHO je nejlepší možnost k většímu počtu zápasů, a větší atraktivitě, ve snížení počtu týmů..10/12 týmů - každý s každým 4x..
    zůstanou jen ti nejlepší, zvýší se návštěvnost, zájem sponzorů, zkvalitní se druhá liga..

  9. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    Betynka58     před 7 lety 12.12.2016 16:28 |  
    0 0

    Předně bych Ti chtěl, tolsimire, moc poděkovat za tenhle podnětný článek, který má v této okurkové sezóně jistě své opodstatnění. Zřejmě většina slávistů vidí dnes problémy naší ligy někde úplně jinde než v malém počtu odehraných utkání. Ani já bych na stávajícím modelu nic neměnil, ovšem, jak správně předesíláš, pravděpodobvně se tomu nevyhneme, a potom má diskuze nad optimálním budoucím modelem ligy jistě smysl. Asi každý rozumně uvažující člověk tuší, že Svobodův návrh na rozdělení ligy po 30. kole na 6-4-6 mužstev je totální paskvil. Ten Tvůj návrh na rozdělení 4-8-4 se mi zamlouvá mnohem víc, neměl bych s ním žádný výraznější problém, snad pouze u play off systému u prostřední skupiny si nejsem jistý, jestli je to to pravé ořechové. Přece jen tu vzniká riziko jednoho nepovedeného zápasu (třeba i vinou většího počtu zraněných) a 5. tým může klidně vybouchnout s 12. týmem, který přitom nasbíral třeba o 15 bodů méně. Vím, že u té prostřední skupiny bude asi vždy největší problém, ale já osobně bych uvažoval i nad rozdělením 4-6-6 (v nestejnoměrném počtu domácích a venkovních zápasů 2. a 3. skupiny - první skupina by měla 6 zápasů - bych neviděl větší problém).

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      Jachym     před 7 lety 12.12.2016 16:40 |  
      2 0

      Změna je nevyhnutelná? Proč? Ve jménu šťastnějších zítřků a stále užšího svazku? A už jsme situaci, do které nás dostat chtěli. Podobně jako za komunistů nebo nyní podle bruselské šablony se diskutují pouze nuance a detaily vytyčeného směru, který byl ideologicky stanoven jako jediný správný a o kterém se nediskutuje. Jinými slovy vůči kritikům bude postupováno jako kdysi: "Neodobře se na problém, díváš, soudruhu. Nedobře. Diskuse je možná, ale musí být konstruktivní. Rozumíme si soudruhu, konstruktivní? To znamená, že musí být na platformě socialismu." Udělali si soudruzi ze svazu analýzu nákladů a přínosů? Asi ne, neboť by museli zjistit, že přínosy jsou pochybné a nákladovost spočívající v přechodu na nový systém je vyšší než přínosnost.

  10. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    Artur (přítel SN)     před 7 lety 12.12.2016 16:48 |  
    7 8

    Muj dlouhodoby nazor je vyhodit dva ceske tymy a prijmout 6 slovenskych. Radeji pujdu na Slovan, Trnavu, Zilinu nez na Příbram, Duklu atd. Sice me tu uminusujete k smrti, ale 20-21ticlena tabulka a 38-40zapasu by mi stacilo. Jen do me :-)

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      biggris (přítel SN)     před 7 lety 12.12.2016 18:26 |  
      0 0

      By neproslo pres uefu

  11. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    Fulham     před 7 lety 12.12.2016 16:53 |  
    5 2

    Výborně. Je to nesmysl. A tedy třeba říci Bé. Zadání jasné - více zápasů. Již zmíněná varianta snížení na 10-12 týmů se mi nelíbí. Jednoznačně dostanou daleko méně příležitost čeští mladí,ktere dnes můžeme sledovat právě v týmech jako je Příbram,Hradec,Bohemka - dosaďte si ty chudší týmy sami. Skotsko je varovný prst. Takže rozšíření - to by se mi líbilo. Dvacet týmů, náklady na cestování mezi první a druhou se dnes neliší, Baník,Sigma, Ústí, Znojmo, Budějky , Opava atd. mají stadiony ok. Když vezmu průměr šest cizinců, dvacet lidí v kádru - tak je to 280 potenciálních míst pro české hráče. Zrušit juniorku a povolit hostování ve formě,, béček,, a farem ve druhé, třetí lize. No a postup/sestup. Poslední přímo, dva baráž s druhým a třetím. Řešit vždy!! před sezónou kdo má podmínky na postup. Aby nevznikal paskvil viz Vanďák. Do toho pohár - udělat soboty jako v FA mimo repre termín . Žádný tým to nezvládne odehrát v 11-ti lidech a mladí budou mít šanci. Dva až čtyři týmy na ligu z těch co jsou momentálně mimo najdeme v pohodě.

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      Merlinus (přítel SN)     před 7 lety 12.12.2016 17:00 |  
      2 0

      Já pořád nechápu tu mantru, že je málo zápasů. Já si to vůbec nemyslím. Když si vezmu - liga, český pohár, repre, u těch nejlepších i nějaký Evropský pohár, tak mi těch zápasů na českého fanouška přijde docela dost.

      • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

        Fulham     před 7 lety 12.12.2016 17:11 |  
        0 1

        Ono jde primárně o majitele klubů, co platí 30 frajerů kteří mají dva měsíce prázdniny ( nadsázka- nevydělávají klubu) v zimě a dva v létě . A ve zbylých osmi měsících hrají průměrně JEDEN zápas za osm dní /( jeden za 16 dni doma - vstupenky,tv atd.) To ,že tři týmy (když se daří) z těch šestnácti hrají EP na věci nic nemění.

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      quelhar (admin)     před 7 lety 12.12.2016 17:25 |  
      4 0

      Ono je potřeba mít nejen dost klubů na zaplnění 18-20členné ligy, ale také mít ještě další kluby ve druhé lize schopny tu první ligu hrát... Kolik je aktuálně v ČR klubů, které mají stadion a mládež k tomu, aby mohly ligu hrát? Dost možná jich je méně než 25. Za takových okolností mi 20členná liga přijde jako trochu problematická. Nicméně rozšíření ligy je nejčistší řešení, jakým zajistit víc soutěžních zápasů, to je jasné.

      • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

        Sracken     před 7 lety 12.12.2016 19:04 |  
        3 0

        Já bych Quelhare řekl, že klubů, které mohou stadionem, mládeží, návštěvami atd. hráč je tam maximálně 12 a z toho dva jsou potencionálně ve druhé lize. Zúžení soutěže a pak klidně rozdělení na 7+7 nebo 6+8 by dávalo smysl. Jenže zužovat nikdo nechce, důvody jsou jasné. Přitom by se ohromně zvedla i druhá liga a kvalita první. Při 14 účastnících by se hrálo 26+10 (12) kol a to by splnilo, co chceme.

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      SemperRomeo (přítel SN)     před 7 lety 12.12.2016 17:28 |  
      2 0

      to že by mladí dostali méně příležitostí je samozřejmě nesmysl..hrál by jednoduše ten, kdo by na to měl..nabízí se i příklady jako Chorvatsko, Rakousko, Maďarsko, nebo i Slovensko, kde všude mladí dostávají spoustu příležitostí (snad i víc než u nás) a fotbal tam šel jednoznačně nahoru (viz reprezentace)..
      rozšíření ligy mi přijde jako ještě horší možnost, než ten Svobodův systém...ono je podle mě velký rozdíl hrát doma 2x derby, nebo jednou derby a jednou třeba s Jihlavou...nehledě na to, že úroveň (minimálně druhé ligy) by šla neskutečně do kytek..

      • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

        Fulham     před 7 lety 12.12.2016 17:46 |  
        0 1

        Reakce na quelhar- jasně, je to asi strop. Nicméně těch 25 týmů se najde. A když se do toho přimíchá někdo další...slabina této varianty jsou tv práva. Ale já trvám na tom, že hrát čtyřikrát ročně se Spartou se omrzí. A dalo se vidět, že Baník s Opavou má taky něco do sebe. Nehledě na to, že přijít s tímto návrhem o tři roky dřív, jsme v prdeli.... :-)) reakce na Romeo - zrovna u těchto zemí si druhou ligou nejsem vůbec jistej, a mimo Rakouska ani tou repre. A Chorvati žijí z prodeje mladých - hodně mladých. Občasný záblesk Dinama je fakt záblesk. O Slovenský lize nemám vůbec žádný iluze. Musel by to být mix opatření, včetně hostovaček, farem atd. A ošetřeným sestupem/postupem.

        • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

          Sracken     před 7 lety 12.12.2016 19:10 |  
          4 1

          25 týmů se určitě nenajde. Nemá smysl, aby v jedné soutěži hrál tým s rozpočtem 10-15 milionů s týmem, který má rozpočet 400 milionů. To není níkde v Evropě, jedině snad v Řecku, Turecku, Kypru, Bulharsku a Rumunsku a to jsou pračky špinavých peněz. To máme uvažovat o Jirnech jako o potenciálním účastníkovi ligy? Když už jsou letitým hegemonem ČFL? Ne. Slavia, Sparta, Plzeň, Brno, Liberec, Bohemka, Olomouc, Baník, Zlín, Mladá Boleslav, Teplice, Slovácko - liga jako řemen a v druhé lize také bitka o postup mezi ČB, HK, Jabloncem, Jihlavou, Duklou.... Vše divácky strašně moc atraktivní. Nás ale asi zajímají duely Jihlava - Přbíbram, Karviná - Hradec. Jestli by se nevyplatilo se domluvit se Spartou, nevykašlat se na ostatní a prodat si TV práva sami. TV práva Sparty a Slavie mají hodnotu 95% televizních práv ligy, to by si měli odpovědní také uvědomit.

          • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

            Fulham     před 7 lety 12.12.2016 19:34 |  
            2 0

            25 týmů bylo myšleno liga plus aspiranti na postup. A musíš být trochu nadčasový - před sedmi lety bys tam plíseň nenapsal. A kdyby tenkrát Franz na Letný nevyhrál, bůhví kde by byli.A nás před dvouma ještě. Ona je i regionalni rivalita Banik/Opava/Karvina , Brno/Zlin/Slovacko/Znojmo, Tepláky/Ustí. Třeba. Dávám jen názor na zvýšení počtu zápasů. A netvrdim že je správný. Jen mi přijde lepší než nějaká nadstavba. A nechtěl bych v případě zúžení být v kůži těch majitelů (měst )co upravili stadiony. A kdo by ty týmy poslal dolů?

            • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

              Sracken     před 7 lety 12.12.2016 19:53 |  
              2 1

              Napsal, liga se má podle mne hrát ve velkých městech, kde má fotbal tradici úspěchů, proto ne Pardubice, Karlovy Vary a proto klidně ano Teplice. Ekonomika v Ústí, Znojmě prostě nefunguje, nejsou tam ani diváci, ani silný sponzor (jako je to třeba v Opavě - diváci, nebo Bolce - partner). Týmy by měly šanci postoupit. Pokud nebude nikdo zlý, tak to celé půjde do háje. Proč se NHL nehraje v Quebecu? Fandové tam jsou, stadion tam postavili nový.... Není tam na to silná ekonomika. Proto nedávají smysl projekty jako Dukla - to je přesně příklad týmu, který bez začervenání řekne, že je cílem hrát střed tabulky. Co je to za soutěž, kde má někdo za cíl hrát střed tabulky. Ve 12ti člené lize by měl téměř každý tým za cíl hrát poháry. 16 účastníků je na naši zemi moc, vždyť Jihlava, Příbram, Hradec jsou parodií na ligový klub buď kvůli vedení, fotbalu, co produkují nebo stadionu. Kolik lidí chodí na Duklu? Má to vůbec smysl? Tuhle diskusi nikdo neotvírá, ale je zcela legitimní. Jenže kvůli kompromisům se liga nikdy nezúží a nadále budem sledovat týmy, které zoufale betonují v každém zápasu, nebo jsou vazalové Sparty skrz hostovačky (loni Liberec) a přitom hrají stejnou soutěž. Počet hráčů na hostovačku do stejné soutěže by měl být také omezen, protože narušují regulérnost soutěže, s Plzní to Liberec odehraje se třemi Sparťany v základu a další zápas na Letné nemá koho postavit. Je třeba udělat komplexní reformu, která povede k zvýšení návštěvnosti, vyšším přestupním částkám za hráče z ligy ven, za udržení současného téměř zázračného koeficientu naší soutěže (upřímně dost nad rámec), většímu objemu sponzorských peněz a vyšší částce za televizní práva. To vše je jasně měřitelné, objektvní. Nerad bych, aby naše liga klesla na úroveň Maďarska atp. Naopak měli bychom si jít vlastní cestou, která je v Evropěě dost unikátní, velké množství domácích hráčů, ale zároveň dost slabé návštěvy při velmi levném vstupném. Je co zlepšovat. Jako slávisté máme to štěstí, že máme divácky nejlepší stadion na pěkném a dostupném místě, dobrý ticketing, dnes už i přívětivé a schopné vedení, ale ne všude to tak je (Hradec, Jihlava, Zlín, Brno atp). Chci Slavii nejlepší, ovšem ve stále kvalitnější soutěži.

              • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

                soudek82 (přítel SN)     před 7 lety 13.12.2016 09:36 |  
                0 0

                Analýza je to, Petře, dobrá, a pravdivá...ale chybí tam to B...a já se přiznám, že na něj odpověď neznám, kdyby jo, že jsem ho těm šaškům dávno prodal :-)

  12. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    dArtagnan     před 7 lety 12.12.2016 17:03 |  
    6 1

    Díky za článek. Svobodův návrh je rozhodně nesmyslný. Zajímavé, že je to právě nejmenovaný klub s ním spjatý, kdo neustále brečí, že hraje moc zápasů a má moc zraněných, český pohár úplně vypouští (za což bych je pokutoval).
    Play off se mi nelíbí, nedělal bych z toho hokej.
    Nejlepší pětice lig má 20 účastníků, kromě Německa s 18. Touhle cestou bych šel. Trochu zvolnit nepřiměřeně přísná kritéria pro vstup do ligy. Špice druhé ligy je Olomouc, Ostrava, Opava, Budějky. Všechno fotbalová města, klidně bych alespoň dvě do ligy přibral.
    Ale v první řadě hrát více zápasů v létě a méně v zimě. V té kose, co byla poslední měsíc přijde mrznout na tribunu fakt jenom skalní nadšenec.

  13. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    TSeguinTS     před 7 lety 12.12.2016 17:14 |  
    0 0

    Pokud zavést nadstavbovou část, tak 5 týmů tabulka o titul a evropské poháry, 7 týmů konec sezóny a 4 týmy tabulka o udržení.

  14. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    bedy     před 7 lety 12.12.2016 17:22 |  
    4 2

    Jsem jednoznačně pro zanechání dvoukolového systému.Pokud chceme více zápasů,nebál bych se klídně přidat 2 nebo 4 kluby do nejvyšši soutěže.(18-20 tymu v lize)

  15. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    1rytir     před 7 lety 12.12.2016 17:38 |  
    2 3

    Play off do fotbalu jednoznačně nepatří! Jakékoliv varianty tohoto systému odmítám a jak v diskusi už píše Jachym, neměl by být žádný důvod vymýšlet a pozměňovat pomýlené! Fotbal není opravdu hokej a jeho krása a síla mimo jiné spočívá ve velké porci konzervatismu.
    Jiná věc je potřeba hrát více zápasů. Proč ne? Protože však z hlediska výchovy mladých je snižování počtu účastníků nejvyšší soutěže a návazný čtyřkolový systém hloupost, cesta vede jen přes rozšíření prvoligové soutěže o čtyři až šest účastníků. Lze nadále diskutovat, zda by mělo jít o nejlepší druholigisty, anebo o špičku slovenské ligy, potažmo naši ligu otevřít mužstvům ze středoevropského regionu, tedy těm, které by si to přály. Ono vůbec by možná stálo za úvahu pozvednout prestiž fotbalu v našem prostoru jakousi obměnou nějakého Středoevropského poháru.

  16. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    Taho     před 7 lety 12.12.2016 17:51 |  
    4 0

    V ČR máme dvě (špičkové) soutěže : ligu a pohár. Liga je koncipována jako dlouhodobá soutěž "každý s každým" a pohár je protikladem, tedy play-off. To dává smysl. Komplikované hybridy diváky spíš odradí.

  17. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    afro     před 7 lety 12.12.2016 18:16 |  
    0 0

    Ja bych nemenil nic. Predstavte si jak ty nase baletky hrajou o nekolik zapasu v sezone vic... :-)
    Mimochodem, treba derby 4x rocne by ten vyjimecny zapas do jiste miry devalvovalo...
    #dikyzaclanek #tensvobodanebudemocchytrejzejo

  18. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    Pepibican     před 7 lety 12.12.2016 19:30 |  
    8 7

    Liga o 12 týmech, víc je stejně nesmysl, na tak malý stát s minimem talentů mít 16 týmů v lize je silně předimenzovaný přežitek, v lize je potom spousta zbytečných neatraktivních zápasů, které téměř nikoho nezajímají. 12 týmů, každý s každým doma-venku =22 kol, poté rozdělit na první šestku a spodní šestku, body samozřejmě ponechat a opět dvakrát každý s každým doma-venku = 10 zápasů, t.j. celkem 32 kol. A v podstatě v každém zápase by šlo o hodně. Např. 4x za rok derby (pokud by tedy sralťané skončili do 6. místa). Nikdo by nemohl plakat, že nehrál s pražskými S doma, a tudíž nemohl aspoň něco trhnout na vstupném. Hlavně snížit počet týmů v lize, nejsme o nic lepší než liga švýcarská, norská, dánská, švédská, a tam všude hraje daleko míň týmů. Za pár let tady stejně bude hrát 50-60% cizinců, neboť z tuzemských zdrojů stejně nebude kde brát.

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      PetCC     před 7 lety 12.12.2016 20:15 |  
      2 11

      Mě přijde srandovní, když slávista chce snížit počet celků v lize na 12. Buď je to vrchol arogance nebo extrémní skleróza, protože kdy to tak bylo, tak Slavia ligu nehraje už několik let.

      • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

        Crispo     před 7 lety 12.12.2016 21:15 |  
        7 0

        Mě to přijde jen jako další nápad. Jak návrh budoucího formátu souvisí s tím, jaké jsme měli předchozí postavení v tabulce?

      • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

        Jachym     před 7 lety 12.12.2016 22:38 |  
        2 0

        Jde nám o spravedlivý a atraktivní systém pro celou ligu. Systém, který je výhodný jen pro určité týmy, vymýšlejí experti v procesu Cinklé jaro...

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      Marwek23 (přítel SN)     před 7 lety 12.12.2016 22:07 |  
      1 0

      jo, tento systém by se mi líbil. Byl jsem pro zavedení tří kolového systému, ale tento mi přijde spravedlivější. Hodně by se tím zkvalitnily i nižší soutěže

  19. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    carfi-sks (přítel SN)     před 7 lety 12.12.2016 19:38 |  
    2 0

    Přesně souhlasím s tolsimirem i s od něj navrhovaným(když už to musí být) play-off systém. Ten paskvil , co vymyslel Svoboda je neskutečně špatnej, to fakt vymyslel blbec .

  20. Švýcarský systém

    celtix     před 7 lety 12.12.2016 19:45 |  
    3 2

    Já bych se inspiroval švýcarskou ligou...Snížil by se počet týmů na 10 a hrálo by se 40 kol.

    • Re: Švýcarský systém

      bububu (přítel SN)     před 7 lety 13.12.2016 09:37 |  
      2 0

      Jako že bychom ve 4 kolech hráli sami se sebou? :) A jak by se určovalo, kdy budeme vedení v zápise jako domácí nebo hosté?

  21. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    dauby     před 7 lety 12.12.2016 19:52 |  
    0 8

    Navrhovany system se mi moc nelibi. Ale souhlasim s tim, ze hrat za rok jen 30 zapasu v lize je zoufale malo. Mne osobne by se libila nejaka forma play off misto nastavby. Hokejova liga ma mnohem lepsi a atraktinejsi system nez fotbalova! A hrat treba se Spartou play off o postup ci rovnou o titul, to by melo naboj!

  22. Klasika

    PetCC     před 7 lety 12.12.2016 20:13 |  
    1 7

    Se zdejším osazenstvem se neshodnu.

    Já s tím návrhem zhruba souhlasím. Samozřejmě vyjma toho postupu do EL. To Tolsimirův návrh 4-8-4 s konečnou baráží má něco do sebe, a možná je v něčem lepší než navrhovný 6-4-6.

    V čem je nárh 6-4-6 (bez kvalifikace o EL) dobrý? Závěr soutěže o titul i o sestup bude mít mnohem větší napětí a i o něco větší spravedlnost, protože mezi sebou budou hrát jen ti, co budou bojovat o to samé.
    Plus ve skupině o titul to přinese plné stadiony. Závěr ligy by to zkrátka velmi oživilo.
    Problém samozřejmě je prostřední skupina, která musí taky něco odehrát, ale prakticky nemá o co. Návrh s kvalifikací je nesmysl, to je v článku vcelku vyargumentováno.
    Já bych narhoval řešení jiné, ale klidně zkuste vymyslet něco lepšího. Takže, každá z těch nadstavbových skupin by měla vlastní tabulku a vítěz každé z těch tří skupin by získal speciální finanční bonus.

    V čem je lepší jednokolový 6-4-6 lepší než dvoukolový 4-8-4? Jednoznačně počet zápasů, který by tak byl skoro dvojnásobný. A taky myslím, že skupiny o sestup a o titul jsou lepší s 6 členy než jen se 4.
    Pak by ještě byla možnost jednokolově 8-8, ale to je zase asi až moc široký.

    A poku jde o systém zápasů jednokolé nadstavby, tak to je vcelku jednoduché, doma by měl první druhého, druhý třetího, třetí čtvrtého a tak dál, zbytek se už lehce doplní.

    Když se ten návrh před rokem objevil, tak jsem si udělal analýzu návštěvnosti. A vyšlo mi, že by to celkově mělo stejnou průměrnou návštěvnost jako základní část ligy. O titul by bylo plno, další skupiny by měly návštěvy nejspíš docela pod průměrem. Takže bych udělal na nadstavbu i nějakou soutěž diváků minimálně o roční permanentky.

    Jednoduše řečeno, je to první věc, ve které se Svobodou souhlasím. Jinak vymýšlí samé hovadiny.

  23. Systém

    Crispo     před 7 lety 12.12.2016 20:21 |  
    5 1

    Je docela smutné a výstižné, že někdo z řad fanoušků je schopný vymyslet smysluplnější systém, než někdo kdo je za to placený.
    Super článek. Možná kdyby si jej přečetli zástupci většiny klubů(velká utopie), tak by ke schvalování navrhovaného modelu nemohlo dojít, je to hrozný paskvil a rozdělení na skupiny dle tolsimira by bylo o dost lepší, když už by hlavy pomazané chtěli play-off.
    Dle důvodů, které tady tolsimir píše je zjevné, že tento systém povede ke zvýšení nedůvěryhodnosti první ligy. Týmy si pak svoje berbrovské manipulace a "náhodný" výsledkový výpadek "schovají" za ofiko systém. Jako kdyby to mozek a tvůrce tohoto návrhu ani nenapadlo, nebo možná proto je návrh takový jaký je.
    Více zápasů se dá dosáhnout i více účastníky. Jak už tady někdo píše tak Olomouc, Ostrava i ty Budějovice jsou fotbalová města s pěknými stadiony a zázemím.
    Brát si za vzor jiné soutěže než ty nejvyspělejší je zpátečnické...

  24. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    koocze     před 7 lety 12.12.2016 20:58 |  
    2 1

    Nechal bych ligu jak je. Množství zápasů lze navýšit přes Mol cup, který by si navíc zasloužil vylepšit kredit. Třeba i tím, že se bude hrát v pevných termínech a nikoli systémem, kdy je jedno kolo rozplizlý do několika týdnů. Další možností je pak mediální kampaň FAČR.

    Pokud ale není od nadstavby cesty zpět, pak jsem rozhodně pro tolsimirův návrh. Varianta 6-4-6 je ve všech směrech špatná.

    Jestli ale nadstavba, ať už v jakémkoli formátu, bude mít kýžený dopad na atraktivitu soutěže je docela ve hvězdách. Obávám se, že dokud se liga bude hrát na stadionech jako je Jablonec, Jihlava, Příbram, Zlín, Brno, Dukla, Bohemka, budou ji pískat tatrmani a hrát se bude v "user unfriendly" časech, moc se toho nezmění.

  25. Systém

    vlk30 (přítel SN)     před 7 lety 12.12.2016 21:11 |  
    3 0

    Toto mohl vymyslet jen blbec,ale blbec jenom pro nás fanoušky, jak vidno z reakcí zástupců klubů.Pro mě třeba hrát ligové derby s chátrou víckrát než dvakrát za rok ztrácí na atraktivnosti,ale to je celkem marginálie.Nikdo nic lepšího než dvoukolovou soutěž, v historii fotbalu nevymyslel,kdyby tomu tak bylo ,určitě by se ve světě hrálo jiným systémem.Jako vždy za tím asi stojí peníze od TV a z reklam.Zvýšit návštěvnost a důvěryhodnost kopané lze jedině tím,že z ní odtáhnou různí estébáci,cinklé jara a kdo ví jak se ta všechna svoloč jmenuje,To se asi ještě dlouho nestane,tak se radši budou vymýšlet nestandartní píčoviny.

  26. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    tantalos     před 7 lety 12.12.2016 21:56 |  
    9 0

    Existující systém 2x každý s každým je nejférovější a nejhůře ovlivnitelný. Naopak Svobodův návrh otevírá nové pole pro korupci. Dejme tomu, že základní část ligy skončí podobně nako loni - vyhraje jedno mužstvo s desetibodovým náskokem před dalšími a pátý nebo šestý tým budou mít ztrátu třeba dvacet bodů na čelo tabulky. Taková utkání nic neovlivní, nikoho nebudou zajímat, ale otevřou veliké pole pro korupci. A v tom bude jádro pudla. Umožnit různým Jabloncům nebo chátře kšeftovat s body.

  27. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    Marwek23 (přítel SN)     před 7 lety 12.12.2016 22:02 |  
    4 2

    jsem proti play-off, nelíbí se mi to ani v hokeji, kde základní část ztrácí na dramatičnosti...čistě proto, že týmům stačí být do 8. místa a pak se může stát cokoliv. Nepřijde mi to tak úplně fér, aby tým s výbornou formou v jednom měsíci mohl dosáhnout lepšího umístění než tým, kterému se dařilo téměř po celou sezónu. Pravdou je, že ligových zápasů je v porovnání s ostatními ligami málo...možná i proto jsou potom tak velké rozdíly v Evropě. Lize by stejně tak ovšem prospělo snížení účastníků, tudíž nejlepší možné řešení se mi zdá snížit počet týmů na 12-14 a hrálo by se 3 kola každý s každým. Dočkali bychom se tak více atraktivních zápasů a troufnu si říct, že by toto prospělo i nižším ligám. Pokud playoff tak snad jen kdyby předposlední tým 1. ligy hrál s druhým v 2. lize.

  28. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    VaSsa     před 7 lety 13.12.2016 07:38 |  
    3 0

    Svobodův návrh je naprostý nesmysl, o tom nemá cenu diskutovat. Stejně tak nelze změnit počet účastníků, takže zůstávají dvě možnosti. Tedy ponechat současný systém nebo ho "vylepšit" nadstavbou. Současný se klubům nelíbí, a tak je třeba se smířit s druhou možností. Pro mě nejzajímavější možnost je ta výše popsána, tedy 4-8-4. Líbí se mi vrchol sezóny, 6 super zápasů české špičky, střed tabulky se nemůže flákat kvůli play-off a o sestup budou hrat jen týmy sestupem skutečně ohrožené. Argumenty typu, stačí si načasovat formu na pár týdnů na konci sezóny nejsou na místě. V průběhu sezóny si tým může udělat náskok, který na konci už neztratí, pokud někdo bude argumentovat play-off, tak v něm může tým jen získat, takže pokud má Karviná formu a skončí 6tá, načež v play-off vypadne, tak má stejné nic, jako by se play-off vůbec nehrálo. Ještě k formě dodám, že týmy musí počítat s tím, že liga bude mit 36 zápasu, takže odehrát dobře 30 nestačí.

  29. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    Astrocytoma (přítel SN)     před 7 lety 13.12.2016 08:14 |  
    1 0

    souhlas s clankem....Pokud bych mel za sebe rict jak to zmenit, tak bych mozna sel na to odzadu.

    A) kolik je maximum zapasu co CFL dokaze zvladnout? 36 az 38?
    B) co dela nasi ligu neatraktivni krome doby prenosu(btw udelal uz nekdo za tech par let analyzu ktery cas je pro fanouska optimalni? - nikoliv pro media)? Jsou to zapasy s nezajimavymi muzstvy?(nekdo namitne ze tyto muzstva davaji sanci mladym)
    C) samotni vladci fotbalu, nejsou to trosku mimoni? Proc podporujou tymy jako jablonec pribram apod(pitomy patritismus dela z nasi ligy totalni sracku). Misto toho aby cpali prachy do BRNA, Ostravy, Olomouce, Budejovic.

    Ktere tymy patri do 1ligy? Slavia, Sparta, Banik, Brno, Plzen, Olomouc a dalsi.. Opava, Budejovice, Hradec a dalsi mesta min nad 50k obyvatel, pripadne huste zalidnene oblasti.

    Kdyz bude mit dost penez prvnich sest klubu na kvbalitni kadr, ktery by zarucoval predni pricky, tak proste bude choddit daleko vice lidi.



    Ja to trochu shrnu, tady se snazi udelat atraktivni soutez lide, kteri nechapou podstatu problemu male navstevnosti a progresu v navstevnosti. Zaroven ale rikam ze take nejsem vestec abych vedel jak zvysit atratkivitu. Co ale vim, ze pokud mam zvednout navstevnost, musim tam mit tymy, ktere ten potencial v navstevnosti vubec maji.

    Co me napada kdyz uz zvysit atraktivitu souteze

    1) Snazit se presvedcit sponzory at jdou do potencialu v divacich(o tom to je; ne o prani spinavych penez)
    Banik, Brno, Olomouc, Opava atd. Tim vypadnou Pribram, Jablonec a treba i Dukla(coz me k historii mrzi, ale tam proste divaci neprijdou)

    2) Pokud se povede alespon z casti bod 1 a budeme mit v lize napr. tyto tymy 1Slavia 2 Sparta 3 Plzen 4 Banik 5 Brno 6 Olomouc 7 Teplice 8 Liberec 9 Hradec 10 Budejovice 11 Karvina 12 Liberec atd, tak bych klidne resil jak bych resil jak zatraktivnit soutez.

    Napriklad zuzenim na 12 tymu. Uhralo by se 22 utkani, Po 12 utkanich by se to rozdelilo na 6 a 6 tymu. Prvnich 6 pohary a poslednich 6 o udrzeni by hralo znovu kazdy s kazdym doma a venku. Celkem 22+10=32 utkani; pri 14 tymech v lize 38 utkani tusim a hotovo.


    Kdyby bylo ciste na me tak bych byl radikalni pri dosazeni bodu 1) a to ze by museli mit minimalni navstevnost v druhe lize aby se dostali do prvni ligy. Tedy ne jen vyhrivany travnik ale treba take 3 tisice prumerne navstev, jinak by bohuzel nebyli vpusteni do1.ligy. Verte ze by i hraci pak sli do vetsich mest a nebrali prachy od oligarchu, protoze budou chtit hrat prvni ligu.

    Tak a ted nadavejte:)











    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      Grobar     před 7 lety 13.12.2016 08:43 |  
      1 1

      Jako myslíš to dobře, ale je to samozřejmě úplný nesmysl zavést kritéria návštěvnosti, ale absolutně tě chápu. Pro mě jsou taky nejdůležitější vyprodané stadiony. Liga by vypadala úplně jinak. Ale při 12 členém modelu by se nepochybně udržely týmy jako Boleslav, Dukla, Jablonec, naopak by chyběly tradiční týmy jako Baník, Brno, Olomouc a spol... Nakonec by to bylo horší než teď. Proto jsem pro rozšíření ligy, když už jsou tam ty rádoby kluby, tak ať tam nechybí aspoň ty tradiční kluby s velkým diváckým potenciálem. Až bude hrát o titul Slavia, Sparta Baník a Brno, tak bude liga úplně někde jinde.

      • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

        Astrocytoma (přítel SN)     před 7 lety 13.12.2016 08:57 |  
        0 0

        Jo mozna to spatne vyznelo, v prvni rade sponzorovat dobre kluby s velkym potencialem a pote jestli by to stale nefungovalo, bych uvazoval o nejakem "zatraktivneni". Nejlepsi by pak bylo jak jsem psal 14 tymu(ci 12).

        Vis nic jineho me nenapada nez udelat kriterium navstevnosti(3k nejsou tak moc aby to prumerne velky klub nedal) a zaroven aby nejaky patriot ktery chce proprat prachy nesel s vesnickym klubem ci klubem bez fanousku do 1. ligy.
        Jsem si take vedom toho ze proste se tam nedostanou kluby, ktere na to maji ale nemaji divackou podporu alespon 3k. Bohuzel myslim, ze to je jedine reseni

  30. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    Grobar     před 7 lety 13.12.2016 08:33 |  
    1 2

    Varianta LFA je opravdu směšná, mně by se nejvíc líbily tyto tři varianty:
    1) 18 týmů v lize - klasický sestém 1x doma venku, 34kol
    2) 20 týmů v lize - 15 českých a 5 slovenských týmů, 38kol, padali by čtyři týmy a postupovali by 2 a 2 z každé země.

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      Grobar     před 7 lety 13.12.2016 08:33 |  
      0 0

      teda dvě varianty :)

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      japhy     před 7 lety 13.12.2016 09:21 |  
      3 0

      Rozšiřovat ligu je u nás podle mě nesmysl. Kým to doplníme? Baníkem, Olomoucí, Opavou, Budějicema. OK, a až během dalších let budou týmy odpadávat (a že by mělo sestupovat víc týmů, než 2), tak kdo je nahradí? Vlašim, Znojmo, Ústí, Varnsdorf? Přibude mraky nezajímejch utkání. Ale zase by se zvýšila šance na vznik unikátního fotbalového koutku země Opava, Ostrava, Karviná, F-M :)

  31. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    qwertz0099     před 7 lety 13.12.2016 09:36 |  
    0 2

    Výborn článek, pro zvýšení kvality ligy bych udělal přdedvším toto:
    1a) odstranění bafunářů z FAČR-Pelta, Berber, Damková, Svoboda,atd.-MUSÍ SE FOTBALU V ČECHÁCH VRÁTIT DŮVĚRYHODNOST-lidi zase začnou chodit na fotbal
    1b) nové vedení tvořené odborníky, vhodný předseda je Pavel Nedvěd-člověk, který je slavný fotbalista, uspěšný v podnikání (viz jeho funkce v Juventusu) a jeví se jako férový a poctivý
    1c) LFA nemůže vést Sraltˇan, ale člověk, ketrý je neutrální
    2) zvýšení množství zápasů v lize: systém 6-4-6 není nejhorší, ale existují mnohem lepší možnosti si myslím
    Můj návrh: V první části ligy (to znamená 30 kol) by se hrálo o kvalifikaci do evropských pohárů, následující Play off by hrálo prvních pět týmů o titul (1. místo aotomatický postup do semifinále, ve čtvrfinále druhý s pátým, třetí se čtvrtým) a a předposlední tým by hrál zápas o sestup/postup/udržení s týmem na 2. místě 2.ligy. Střed tauky by měl volno. A hrál by se systém jaro-podzim.
    Existují i jiné možnosti, které mám v hlavě, ale jsem líný psát. :)

  32. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    bububu (přítel SN)     před 7 lety 13.12.2016 09:51 |  
    2 3

    Souhlasím, že návrh LFA je paskvil. Naproti tomu systém navrhovaný Tolsimirem (a předtím v off-topicu i mnou) považuji za velmi atraktivní a nejlepší možný.

    Základní premisou je, že se v lize hraje neudržitelně malý počet zápasů, prakticky nejmíň v Evropě. To má, mimo jiné, za následek to, že naši fotbalisté po přestupu do vyspělých fotbalových krajin nestíhají a trvá poměrně dlouho, než se na systém s více zápasy adaptují (modelový příklad Kadeřábek). Přidání počtu zápasů nutně nemusí znamenat zkracování zimní přestávky (kde s ohledem na klimatické podmínky k tomu přece jen není úplně prostor), ale dá se elegantně vyřešit vložením kol - nevidím důvod, proč by každý týden, kdy se nehrajou evropské poháry, nemohlo být ve středu vložené celé ligové kolo. Teď se zase objeví nářky, jak je to špatný termín, ale jinde je to běžné a lidi chodí; kdo chce, přijde, kdo nechce, nepřijde ani o víkendu (chata, moc hezky, moc hnusně, moc brzo, moc pozdě atd.). Jestli chceme držet krok s moderním západním fotbalem, který je z čím dál větší části založen na naprosto perfektní fyzičce, musíme zkrátka rozšířit počet zápasů.

    S výše nastíněným paradigmatem zbývá následující:

    1) Ligu zúžit; byl bych pro, ale je to asi neprůchozí a přináší to i řadu negativ.
    2) Ligu rozšířit; to považuji za vyloženě komické a nechápu, jak to může tady v diskuzi vůbec někdo reálně nadhodit.
    3) Při počtu 16 účastníků změnit systém; ve výsledku asi jediné možné řešení, jak dosáhnout zvýšení počtu zápasů. Neumím si představit jinou změnu systému než nějakou formu nástavby/play off. Z těch navrhovaných mi přijde nejrozumnější Tolsimirova, 36 zápasů pro většinu týmů ligy považuji za naprosto optimálních.

  33. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    el_moscardon     před 7 lety 13.12.2016 10:12 |  
    3 2

    Ano, navrhovaný model je naprostý paskvil, ale především díky tomu nelogickému zvýhodnění sedmého místa (shodou okolností toto místo odpovídá síle a pravděpodobnému umístění Jablonce). Nedovedu si představit, že by se někomu vyplatilo skončit šestý a ve dvou domácích a třech venkovních proti špičce ligy se snažil docvaknout čtvrté místo... Prostě blbost.
    Ale ještě horší varianta mi přijde mnohokrát zmiňovaná snaha o snížení počtu týmu na 10-12. Pánové, tohle opravdu ne. Podívejte se na ligy, které mají méně jak 16 týmů a zjistíte, že to jsou totální pralesy. Takové Skotsko by mohlo vyprávět. Švýcarům a Rakušanům nepomůžou ani extrémně bohaté týmy Salcburku a Basileje, aby tu úroveň pozvedly. Kvalita ligy se opravdu nezvýší, doplatí na to repre, sponzoři, v Čechách často lokálního charakteru (Preciosa, AGC, OKD, ČSAD Havířov) by okamžitě peníze stáhly, kdyby nehrály první ligu a přestali by chodit i lidi, kterých zase tak málo nemáme. Druhá liga by se zcela jistě nezkvalitnila, opravdu ne. Naopak. Ta česká liga není zase taková katastrofa, jak se populárně v mediích objevuje. Jsme v TOP15 v Evropě, A návštěvy porovnejte třeba s Bulharskem, Rumunskem, Chorvatskem atd... ( http://www.european-football-statistics.co.uk/attn.htm) Až na dva, tři týmy tam často nepřijdou ani dva tisíce v průměru. Sami Bulhaři, či Švédové jsou přikladem, že snížení byla hloupost a záhy si to uvědomili a zase vrátili počet týmů alespon na 14. Ono hrát 4krát derby se opravdu rychle zají.
    Takže zkrátka, když už dělat změnu, s rozumem. Ani sedmý tým do pohárů, ani snižování. Třeba rozumná nadstavba a playoff o jedno pohárové místo/postup/sestup zní rozumně. Víme, jak jsou playoff o postup/sestup populární v Anglii a v Německu.

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      bububu (přítel SN)     před 7 lety 13.12.2016 11:08 |  
      2 0

      Tak třeba v anglické 2. lize je závěrečné play off týmů na 3.-6. místě o poslední postupové místo do Premier League silně atraktivní, o čemž svědčí pravidelně vyprodané Wembley na finálový zápas. Bez přehánění se jedná o jeden z vrcholů sezony srovnatelný s finále FA Cupu.

      • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

        TSeguinTS     před 7 lety 13.12.2016 11:18 |  
        0 0

        Ano, ale druhé ligy. Playoff v druhé lize je celkem rozumným zatraktivněním.

        • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

          bububu (přítel SN)     před 7 lety 13.12.2016 12:37 |  
          4 0

          Ano, protože v první lize, která má 20 extrémně kvalitních týmů, není nic takového potřeba. Až budeme mít stejně kvalitních a bohatých týmů jako Angličané, Němci nebo Španělé, pak můžeme bez problémů udělat ligu o 20 týmech a neřešit nějaké nadstavby. Problémem je, že my těch kvalitních týmů máme tak 10.

          16 týmů v české lize je z hlediska jejich kvality absolutně maximální číslo, zkrátka zde není nejmenší prostor pro rozšíření, aniž by liga nebyla ještě více k smíchu. Přidáním zápasů Budějovice-Příbram nebo Jihlava-Opava fakt kvalitu nezvednem.

  34. systém

    rak (přítel SN)     před 7 lety 13.12.2016 10:50 |  
    2 0

    Názorů na systém je asi hodně. Se zvýšením počtu zápasů určitě souhlasím a určitě nesouhlasím se zúžením ligy a hraním pořád stejných týmů proti sobě (čtyřikrát). Zápasů jako Slavia-Sparta, Plzeň apod. více než dvakrát za rok mně přijde jako devalvace a snížení jejich přitažlivosti. Nelíbí se mně to na hokeji a to i na mezinárodní úrovni. Pořád dokola ty samé týmy. To by tedy přinesla i nadstavba. Nejsem proti nějaké formě nadstavby, ale určitě ne play-off. To je hrůza. Hlavní část ligy je pak dost nezajímavá. Vůbec herní systémy hokeje jsou dost nesmyslné včetně mistrovství. Nejdřív se nehraje dlouho prakticky o nic a pak v jednom zápase o všechno.
    Nevím, proč, když je málo zápasů se ještě dále sníží odstraněním odvet ze všech kol Mol cupu.

    Nejsem vůbec pro sjednocení termínů ligy. Na ideálním termínu se nikdy neshodneme. Já pro sebe za naprosto nejhorší považuji neděli od 15.00 či sobotu a to ve všech trochu teplejších měsících. Nejraději mám pátek večer a třeba i pondělí, případně neděli večer. To zcela jistě vyvolá velkou nevoli u řady ostatních, kteří zase výše zmíněné termíny preferují. Při stávající variabilitě se spíše přizpůsobím (než kompletně systematicky bourat rodinný víkendový program každý druhý týden). Je ale třeba, aby termíny byly známy nejlépe alespoň měsíc dopředu.

  35. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    smely (přítel SN)     před 7 lety 13.12.2016 11:25 |  
    0 2

    zdravim, souhlasim, ze navrhovanej model neni spravedlivej a dava moznost ke "kupceni a spekulanstvi"...tudy cesta nevede...ale najit idelani reseni ( pokud tedy budeme uvazovat o variante nadstavby) bude docela orisek...
    me by se libil asi model 4-8-4 pri cemz : prvni ctyrka by se rozdelila na 2 semifinalove dvojice krizem. tzn 1. vs 4., 2. vs 3. , dva zapasy ( doma x venku) poharovou matematikou, vitezove primy souboj o titul, porazeni o 3. misto (opet doma vneku...) . nejvetsi 2. skupina by hrala stejnym zpusobem a konecny 5. misto ( tedy poharovou pricku) pokud by sli do poharu jen 4 tymy pak by 5. hral se 4. na jeden zapas. Posledni skupina by hrala kazdej s kazdym o to kdo pujde dolu....

  36. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    Hajsi     před 7 lety 13.12.2016 11:35 |  
    1 0

    Je mi z toho docela smutno. Místo toho, aby řešili opravdu důležité věci, jak ligu zatraktivnit, tak vymýšlejí kk*iny.
    Ta liga vůbec není špatná - 11.místo, co se týče koeficientu nechť je toho důkazem. Proč se raději nezabývají pevnými termíny zápasů, akcemi pro fanoušky (viz. Víkend otců apod.)? Odstranění lidí jako jsou Pelta, Berbr?

    Toto je spíše zbožné přání. Nahoře si to zase odhlasují sami, když mohl být předseda FAČR a majitel Jablonce stejný člověk...

    Podle mě stávající model je dobrý a není důvod ho měnit. Jsem nesmírně rád za pana Kroba, který jediný má rozum ze všech zástupců šestnácti týmů.

  37. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    Betynka58     před 7 lety 13.12.2016 11:35 |  
    2 0

    Jak tak tady čtu ty komentáře, tak zjišťuji, že pokud kluby cítí, že je potřeba většího počtu zápasů, tak ideální model opravdu neexistuje. Mne ještě napadlo jedno řešení, které tu zatím nezaznělo. Co takhle zavést něco jako ligový pohár, hraný jen mužstvy 1. ligy, jehož vítěz by měl rovněž právo účasti v Evropě. Ten pohár by se mohl hrát buď klasicky k.o. systémem doma-venku a finále na neutrální půdě (= + 7 zápasů), nebo ve čtyřech skupinách po čtyřech a vítězové opět k.o. systémem (rovněž + 7 zápasů). Výhodu tohoto řešení vidím v tom, že by se vůbec nemuselo šahat do dle mého optimálního stávajícího modelu 30 zápasů při 16 mužstvech.

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      biggris (přítel SN)     před 7 lety 13.12.2016 16:08 |  
      0 0

      No jo, ale o tom kdo jde do evropy nerozhoduje svaz (ci ligova asociace), ale ty kriteria si urcuje sama uefa. Proste do evropy jdou tymy, co se umistej v lize plus vitezove narodniho poharu. V anglii taky nejdu vitezove ligovyho poharu do evropy. A zavadet tu dalsi pohar, ze kteryho vitez nic nema, je uplne z cesty, kdyz uz tymy serou na pohar, ze kteryho se jde do evropy. Ale diskuze je tu velmi zajimava, strasne me zajimalo, co si lidi myslej o zmene systemu ligy, snizeni/zvyseni poctu tymu, apod. Jen skoda, ze iniciatorem a moderatorem podobny diskuze se nastala samotna ligova asociace a necha svobodu vylizt s takovym kockopsem.

      • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

        Citrus (přítel SN)     před 7 lety 13.12.2016 21:15 |  
        1 0

        V Anglii vítěz ligového poháru samozřejmě do Evrospké ligy postupuje.

        • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

          biggris (přítel SN)     před 7 lety 13.12.2016 22:26 |  
          0 0

          Ty jo, ted jsem na to koukal a mas pravdu. Jsem zil v peknym omylu teda :-D Se tedy timto omlouvam za sireni dezinformaci

  38. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    spravnej_jezedak     před 7 lety 13.12.2016 11:37 |  
    1 0

    Všechny výše zmiňované modely se zdají být z mého pohledu výhodnější než návrh LFA.



    Pro mě by byl nejpřijatelnější již výše zmiňovaný model, kdy je snížen počet účastníků na 12 nebo 14 týmů. Odehrály by se zápasy 2x každý s každým a poté by se rozdělila liga na mistrovskou a nemistrovskou část, kde by se opět hrálo dvoukolově každý s každým. Celkově by to pro každý tým znamenalo 32, resp. 38 ligových zápasů.

    Tento systém by mohl zajistit, že by hráči odehráli více zápasů s kvalitními soupeři, což by se hráčům mohlo hodit i v soubojích v EL resp. CHL.

    Jistě, tímto řešením by hrozilo, že bude liga ochuzena o tradiční týmy, nicméně pokud nemají výkonost na odpovídající úrovni, nemají podle mě v lize co dělat. Ostatně ve 2. lize (která by se tímto krokem také zkvalitnila) by měli šanci dokázat, že do 1. ligy opravdu patří a svůj postup si patřičně vybojovat. Např. sestup Baníku je jistě pro 1. ligu ztrátou, naproti tomu si myslím, že velmi pomohl 2. lize, která je díky tomu mnohem více na očích a zároveň si mají možnost druholigoví hráči okusit takřka ligovou atmosféruJ


    Zároveň bych zrušil projekt juniorské ligy, která si myslím dlouhodobě dokazuje, že hráče nedokáže připravit na přechod do dospělého fotbalu. Ukázkovým příkladem je náš mistrovský tým z ročníku 2013/2014.

    Na místo juniorských družstev bych obnovil B-týmy, které dle mého názoru měly větší smysl.

    Je jasný, že každý řešení sebou nese mnoho výhod a nevýhod. Myslím, že pánové (a možná i dámy) z LFA by měly všechny tyto aspekty nejprve pečlivě zvážit, mít připraveny různé varianty a pak s tím teprve vyjít ven. No co na plat..

  39. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    Grobar     před 7 lety 13.12.2016 11:47 |  
    3 2

    Chápu že v našich končinách je 18 týmů hodně, ale stejně si dovolím vypíchnout klady tohoto systému

    1. více zápasů je potřeba, nemusíme vymýšlet nesmyslné, nespravedlivé, nesystémové nástavby
    2. zachováme jednoduchost, přehlednost, tradici!!!
    3. liga se rozšíří do více měst, více přenosů, více kol , více termínů
    4. celkově ligu navštíví více diváků, myslím se že se zvedne i průměrná návštěvnost, Baník, Opava, Olomouc ligu obohatí, navíc přibude více lokálních derby
    5. více týmů, více příležitostí pro odchovance, pro mladé hráče, pro nadějné zahraniční hráče

    Seznám týmů, kteří nepochybně patří do ligy a nejsou tam:
    Baník Ostrava
    Sigma Olomouc
    SFC Opava
    Dynamo České Budějovice
    Viktoria Žižkov

    Seznam týmů, které by potenciálně mohli hrát první ligu (postupoval by pouze jeden tým)
    Frýdek Místek
    Ústí nad Labem
    Znojmo
    Po ekonomické stránce by se to zvládlo, o peníze a sponzory teď v českém fotbale není nouze, bylo by možné i snížit počet účastníků ve druhé lize.


    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      Radek097 (přítel SN)     před 7 lety 13.12.2016 17:52 |  
      1 0

      Nevím jestli by bylo ideální mít v Moravskoslezském kraji tolik týmů. (Karviná, Baník Ostrava, Opava, Frýdek Místek) Už teď může být pro Karvinou problém, když je přestane dotovat OKD a pokud neseženou do konce sezóny nějakou firmu, která bude jejich hlavním sponzorem, tak se s nimi můžeme rozloučit i přes jejich pěkné výsledky v ePL. Aby se zde bili 4 kluby na docela malém prostoru o sponzory by znamenal, že jednoho dne klidně dva kluby zaniknou...
      Jediný Baník je teď finančně zajištěn díky majiteli, ale Opava, Frýdek Místek a Karviná je závislá na sponzorech.

  40. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    Tochal (přítel SN)     před 7 lety 13.12.2016 12:00 |  
    2 0

    Vážení a milí, že je tenhle systém nesmysl už víme – teď jen co s tím. Protože přesvědčováním přesvědčených nikoho nepřesvědčeného nepřesvědčíme. Proto pište: LFA, Svobodovi, svazu, zástupcům klubů, hlavně ale ePojištění.cz, protože jestli má někdo páky, tak oni řekl bych. Já už s tím začal, můj dopis GŘ ePojištění.cz pro inspiraci přikládám. Jestli se mne rozhodnete následovat, jeho mail je senkypl@epojisteni.cz a jmenuje se Dušan Šenkypl. Kdybyste našli

    ----

    Vážený pane Šenkyple,

    omlouvám se, že narušuji váš jistě již tak nabitý pracovní program, dovolte mi ale seznámit vás s problémem, který v těchto dnech pálí fotbalového fanouška. Podle vašich slov chcete svým sponzorským působením na český fotbal přispět k jeho transparentnosti, čistotě, zvýšení kvality. To chápu, je to chvályhodné a díky vám za to. Chápu zároveň i to, že rozvaha nad změnou formátu je na místě. Rozhodně se nechci pasovat do role odborníka, který ví, jak na to – v roli fanouška už ale jsem a jako takový tedy vám, jak na to NE.

    Podrobně se problémem zaobírá článek, jehož plné znění i odkaz na něj přikládám níže, pokud byste ale neměl čas či chuť prostudovat ho celý, seznámím vás s hlavním problémem uvažovaného konceptu alespoň já. Tým na prvním místě "prostřední" skupiny se má utkat o poslední pohárovou příčku se čtvrtým týmem "skupiny" o titul. V této skupině ale má hrát šest týmů – znamená to tedy, že pátý a šestý tým se boje o poháry nebude moci zúčastnit. I kdyby tyto týmy nevstupovaly do nadstavbové části s velikou ztrátou, budou čelit nejkvalitnějším ligovým soupeřům, kteří budou navíc zvýhodněni vyšším počtem domácích utkání – a člověk se nemusí příliš namáhat, aby ho napadlo, že by pro tyto slabší týmy mohlo být výhodnější spadnout na místo sedmé a tedy do "střední" skupin, ve které budou mít 1) nejvíce bodů, 2) slabší soupeře a 3) výhodu domácích utkání. Jediný argument pana Svobody proti tomuto tvrzení, tedy že "si to neumí představit", hraničí s výsměchem českému fotbalovému fanouškovi a cynismem téměř překonává výrok jeho předchůdce ve vedení Sparty, pana Košťála, který "žádné úplatky ve fotbale neznal." Dalším problémem je i nerovnost podmínek, kdy se v "baráži o Evropu" spolu střetnou týmy, z nichž jeden má za sebou 5 zápasů s nejlepšími týmy soutěže, z nichž pravděpodobně 3 odehraje venku, zatímco druhý odehrál zápasy jen tři, z toho venku nejspíš jen jeden. Únava i tresty za žluté karty se pak sčítají poněkud jiným tempem. Snad ani nechci uvažovat nad eventualitou, že se český fotbal propadne v koeficientu UEFA zpět na osmnácté místo a jistotu pohárové Evropy tak nebude mít dokonce ani třetí tým ligy.

    Nechápu, jak mohou odpovědné osoby po zkušenostech, jež jsme s (nejen) naším fotbalem zažili, vůbec uvažovat o systému, v němž je byť jen teoreticky výhodné skončit na nižší příčce. Nerovnost podmínek je pak něco, o čem se by neměl uvažovat nikdo a nikde. Tyto aspekty navrhovaného herního systému jsou v přímém rozporu s tím, za co jste se v rozhovorech a vyjádřeních v médiích zavázali bojovat, a já proto doufám, že se rozhodnutí pana Svobody a LFA pokusíte svým vlivem zvrátit.

    S pozdravem a přáním pěkného dne

    TCh

    ---

    A pak přikládám tolsimirův článek a odkaz na něj.

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      Kmotr (přítel SN)     před 7 lety 13.12.2016 13:15 |  
      2 0

      Jenom bych chtel poznamenat,ze od sezony 18/19 bude sponzorem vsech soutezi (1.liga,pohar,2.liga) Fortuna. A novy hraci model by mel zacit take platit az od sezony 18/19. Takze jsi asi plakal na spatnem hrobe..

  41. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    Steve2924 (přítel SN)     před 7 lety 13.12.2016 12:08 |  
    14 0

    Já se na to podívám jinak. Proč má Svobodův návrh takovou podporu mezi kluby a nikdo proti němu neprotestuje, krom Slavie.
    Ten návrh totiž vůbec nemá ambici být fair. Ten návrh je udělán tak aby získal podporu. Alibistický zmetek,
    Vezmu to odspoda. Přímý sestup bude jen pro jeden tým. A ta baráž už se pořeší navíc je tu velká pravděpodobnost, že ta baráž bude proti týmu co nemá možnost získat licenci a ještě to rád za nějakej peníz pustí. Do druhé ligy půjdu s argumentem, že dáme více týmům šanci postoupit. No kdo ze slabých týmů by s tím nesouhlasil...
    Prostřední 4 člená skupina. Opět úlitba průměru. No proč by nebyly pro, když oni jako průměrný tým budou mít skvělou možnost jít do baráže o EL proti unavenému byť silnějšímu týmu. Je to jeden zápas na konci sezóny, stát se může cokoli... Taková šance pro lempl týmy jak se dostat do pohárů se jen tak nenaskytne, takže další podpora zajištěna.
    No a vrchní skupina? Tam slibuje navíc pro každého alespoň jeden atraktivní zápas navíc. Plzeň ani Sparta si nedovedou představit, že by končili hůř jak 3. takže ti budou pro. A když nebude souhlasit třeba Slavia, protože má ve vedení trochu jiný typ lidí než zbytek ligy a nebo to pak dojde MB co se tu děje a co to pro ní znamená (ta to podle mě odnese nejvíc protože na TOP 3 mít asi nikdy nebude). Tak to je 2 proti zbytku ligy? To je vo pohodě.
    A o tom to celé je, v našem fotbale hají každej jen svoje zájmy nejde o to představit dobrý a férový model ale model, který každému něco přinese. A jak je v dnešní době zvykem tak se přichází s něčím co pomáhá slabým a průměrným dosáhnout na to na co prostě nemaj.

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      Merlinus (přítel SN)     před 7 lety 13.12.2016 13:27 |  
      0 0

      Přesně. Velmi výstižné...

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      Sapfa     před 7 lety 13.12.2016 14:16 |  
      3 0

      Ano, zní to jako rozumné a nejpravděpodobnější vysvětlení toho dortu, co upekl Svoboda, i když to vypadá, že mu pomáhal pejsek s kočičkou....ostatně tady v ČR snad ani jiné návrhy nevznikají, a to ve všech sférách života...je to smutné, že se zaštiťují atraktivitou a přilákáním fanoušků , i když jim jde jen a pouze o víc peněz. Byl bych rád, kdyby se toho někdo ujal a pokud to bude schváleno, tak pánům nahoře ukázal, že o takový produkt fanoušek nestojí. Třeba petice, medializace názoru fanoušků apod. by tomu pomohla...nečtu ostatní fanouškovské weby konkurentů, ale myslím, že negativní názory fanoušků převládají napříč republikou....

  42. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    homerinho     před 7 lety 13.12.2016 12:42 |  
    0 0

    Přijde mi až neskutečný, že téměř kdokoliv z řad fanoušků dokáže během několika minut vymyslet lepší řešení než někdo, kdo sedí ve vedení ligy a bere za to prachy. Osobně nemám příliš rád změny a zůstal bych u stávajícího systému. Navíc mám celkem obavu (a co jsem četl nejsem sám) o derby, které by mohlo ztratit na atraktivitě. Moc si nedokážu představit, že bych na něj chodil každý 3 měsíce. Pokud je ale změna nevyhnutelná a zadáním je více divácky atraktivních zápasů pak jsou v zásadě tři možnosti:

    Rozšíření ligy, 18/20 týmů = 34/38 zápasů - nemyslím si, že bychom měli dostatek týmů, které by mohly ligu hrát (vždyť už teď se stává, že tým odmítne postup z FNL). Navíc by to uplně nevyhovovalo původnímu záměru - zvýšil by se sice počet zápasů ale ne těch divácky atraktivních.
    Zúžení ligy, 10 týmů čtyřkolově = 36 zápasů - za mě přijatelná varianta ale přes týmy logicky neprůchozí.
    Nadstavbová část - na rovinu, to s čím přišla LFA je totální [každý nechť si dosadí nejsprostší slovo, které zná]. Výhoda zakončení základní části na horším místě je naprosto evidentní a tohle prostě nesmí projít! Tolsimirova varianta je samozřejmě daleko lepší ale příliš se mi nezamlouvá jakýkoliv systém, ve kterém nějakým způsobem figuruje play-off. Ubírá to na významu základní části, jejikož rozdíl mezi jejím zakončením na 5. nebo 12. místě není příliš velký.
    Mně se celkem líbí belgický systém (skupiny o titul), kde je po základní části počet získaných bodů vydělen dvěma a pokračuje se klasickou minitabulkou 2x každý s každým. Z toho bych vycházel a upravil to způsobem, abychom se vyhnuli nutnosti začlenit do systému nějakou formu play-off a přesto měly i týmy ze středu tabulky o co hrát. Takže můj ideál:

    Základní část jak ji známe doposud. Následně rozdělení do 4 skupin 4-4-4-4, kde všechny skupiny budou hrát belgickým systémem s dělbou bodů 2x každý s každým. Vítez druhé skupiny bude hrát baráž o evropskou ligu s posledním ze skupiny o titul, v případě že by vyhrál pohár někdo z první čtyřky, jdou do EL oba. Poslední 2 týmy ze třetí skupiny a celá čtvrtá skupina by pak hrála baráž o sestup. Týmy ze třetí skupiny a první dva týmy ze čtvrté skupiny by hrály předkolo (11. vs 14. a 12. vs 13.), poražené týmy z předkola by pak hrály s 15. a 16. týmem o sestup. Vycházelo by to na 36 zápasů, 38 zápasů pro týmy s baráží o EL a 38-40 zápasů pro týmy s baráží o udržení.

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      bububu (přítel SN)     před 7 lety 13.12.2016 13:26 |  
      3 3

      Ten systém 4-4-4-4 s předkoly baráže mi teda přijde hodně divoký :) Při zachování 16 týmů opravdu vidim jako nejlepší variantu 4-8-4, nějak mě netrápí, že by 5.-12. hráli play off; jaký je dneska rozdíl kde skončíte od 5. do 12. příčky (za předpokladu, že pohár vyhraje tým mimo první čtyřku) kromě dobrého pocitu?

      4-8-4 je zkrátka nejspravedlivější, každý bude hrát stejný počet utkání doma i venku. A popravdě, závěrečná skupina o titul přinese 6 skvělých a těžkých zápasů, bude to dobrá průprava do předkol evropských pohárů. Rozhodně to dá každému pohárovému učastníkovi víc, než kdyby hrál o 8 zápasů víc s Táborskem, Budějovicemi apod.

      Rozšíření počtu účastníků ligy je naprosto zrůdná myšlenka, kterou je potřeba razantně odmítnout v samém zárodku! To už radši tedy neměnit nic a nechat jen 30 zápasů než dovolit tohle zvěrstvo.

      • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

        homerinho     před 7 lety 13.12.2016 13:48 |  
        1 0

        Asi máš pravdu, divoký je to dost. Mně se to playoff ale prostě nelíbí. Když se podívám třeba na minulou sezonu, tak mi nepřijde uplně spravedlivý abychom my měli po základní části de facto stejnou šanci na Evropskou ligu jako 12. Teplice, který nasbíraly o 22 bodů míň.

        • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

          bububu (přítel SN)     před 7 lety 13.12.2016 13:53 |  
          0 1

          Tomu rozumím, ale pro mě osobně benefity jednoznačně převažují: 1) větší počet zápasů, 2) napínavé a náročné vyvrcholení ligy.

  43. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    arestei     před 7 lety 13.12.2016 14:39 |  
    0 3

    Mně by se osobně líbilo, kdyby se nepřetahovaly body ze základní části, tím pádem by ve skupinách měli všichni čisté konto a bylo by o co hrát :-)
    Jinak rozdělení na skupiny 4-8-4 je skutečně logičtější.

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      TSeguinTS     před 7 lety 13.12.2016 16:04 |  
      0 0

      Takže rovnou play off ne? :D Místo základní části dovolená a benefiční akce

      • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

        arestei     před 7 lety 14.12.2016 22:32 |  
        0 0

        No nejdřív se hraje o ty pozice a pak pley off, i v tom hokeji se hraje i v základní části až na pár posledních kol furt o něco :-)

        • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

          TSeguinTS     před 7 lety 14.12.2016 22:43 |  
          0 0

          To by vedlo k velkému poklesu atraktivity a soutěživosti týmů během zákl. části.

  44. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    kobo (přítel SN)     před 7 lety 13.12.2016 14:50 |  
    0 0

    Případné změny musí odsouhlasit všechny kluby nebo stačí např. nadpoloviční většina? Aby se pak nestalo, že si nějakou změnu odsouhlasí nadpoloviční většina slabších týmů.

  45. Názor

    sasky     před 7 lety 13.12.2016 15:45 |  
    1 1

    Já jsem tedy dlouhodobý zastánce play-off. Ale budiž, ve fotbalovém prostředí je to zřejmě neprůchodné. Jestliže chceme přidat profi zápasy, ve kterých o něco půjde, tak proč se zrušil pohár dvoukolově? Od nějakého 16-ti finále by se klidně dvoukolově hrát mohlo (podle papírových předpokladů 2 zápasy s druholigistou, 2 zápasy se spodní částí ligy, 2 zápasy s top 8 ligy, 2 s top 4 a finále - tzn. 9 celkem kvalitních zápasů). Nicméně mimo šance prát se o postup do pohárů by samozřejmě mělo být samozřejmostí zvýšení prize money. Jinak rozšíření ligy je nesmysl. Už takhle, abychom kvalitního českého fotbalistu v lize hledal lupou a když budou půlku zápasů hrát proti chlapům, kteří před rokem kopali divizi, jak se mají připravit na poháry a na repre?

  46. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    Sracken     před 7 lety 13.12.2016 16:15 |  
    2 0

    A co osamostatnit jen Slavii a Spartu a nehrát tzv. supersérii, nebo světovou sérii pražských S, dal bych cirka 38 zápasů za sezonu, plus pohár, kam bych přibral Bohemians a Duklu. Zbytek týmů by hrál druhou ligu, kde by zápolili o místa v Evropské lize, tuto soutěž bychom mohli i rozšířit, Julius Lavický a Nicolas Šumský chtějí také hrát ligu. Určitě by se zvedla průměrná ligová návštěva a z fandů by se stali přátelé, protože by se potkávali týden co týden.

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      biggris (přítel SN)     před 7 lety 13.12.2016 19:54 |  
      0 0

      Lavi!! :-D :-D

  47. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    Lunaris     před 7 lety 13.12.2016 22:12 |  
    2 0

    Je třeba se jednoznačně vymezit proti nápadům rozšířit ligu. Už teď se hraje množství zápasů proti slabým soupřům, které nejlepším týmům prakticky nic nedají. Pak není žádný český tým schopný hrát důstojnou roli v Lize Mistrů, protože už nestačí hrát napůl plynu jako proti Příbrami. Naopak je klíčem ke zlepšení úrovně ligy snížení počtu týmů, do kterých by pak byli více nahuštěni nejlepší hráči, kteří by pak i hráli více těžkých zápasů proti sobě v rámci ligy, čímž by dál fotbalově rostli.

    Co se týče návrhu Svobody, tak je zřejmě třeba odstranit některé nesmyslné aspekty toho systému a možná to půjde realizovat. Na druhou stranu taky zastávám názor, že současný model 1x doma 1x venku nepotřebuje měnit. Jedině kdyby se vážně o 6 týmů snížil počet účastníků 1. ligy a stoupl počet vzájemných zápasů - nemyslím, že by třeba derby nějak zevšednělo. Nezevšednělo ani v hokeji a ani v ženském fotbale, kde se hraje 4x za sezonu Ve druhé lize by pak naopak počet týmů mohl být rozšířen, aby se i zde hrálo více zápasů.

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      japhy     před 7 lety 13.12.2016 22:22 |  
      0 0

      Jenže o lize teď rozhodují právě jen kluby a už vidím, jak si odhlasují, že 4 nebo 6 z nich půjde z kola ven. Ostatně, vůbec netuším, jak veliká musí být shoda, aby ten který návrh prošel, jestli existuje právo veta, atd.

      • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

        Lunaris     před 7 lety 13.12.2016 23:01 |  
        0 0

        Jasně, že je to neprůchozí. Ale pak se musí dotyční smířit i s tím, že v Evropě budou české týmy pořád za kašpary.

        • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

          Grobar     před 7 lety 13.12.2016 23:19 |  
          0 0

          Ve vetsine statu, kde snizili pocet ucastniku se nakonec vratili k puvodnim poctu tymu v lize, nebot uroven ligy sla spise dolu. Tohle rozhodne neni zadny zaruceny recept.

          • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

            Grobar     před 7 lety 13.12.2016 23:46 |  
            0 0

            Beru zpet, zase jich tolik nebylo, ale myslim ze slovaci, skotove, madari meli jednu dobu deset ucastniku, nyni jich maji dvanact. Ja se nechci inspirovat na slovensku, ale v nemecku.

            • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

              bububu (přítel SN)     před 7 lety 14.12.2016 09:01 |  
              2 0

              Ono to může být i opačně; Maďaři měli ještě před 3 roky 16 účastníků. Nedávno zúžovali třeba i Rumuni, Bulhaři nebo Ukrajinci (ikdyž tam to bylo dáno válkou na Donbase).

              V Německu bychom se rádi inspirovali asi všichni, nicméně když dva dělají totéž, není to totéž. Kromě velkých lig, které to nemají zapotřebí, skoro všichni v Evropě hrají nějakou nadstavbu (dokonce i třeba Belgie, která je v koeficientech na 9. místě).

              Zajímavé je např. porovnání se zeměmi, jejichž ligy mají rovněž 16 účastníků: z nich hrají nadstavby v Srbsku, Polsku a Řecku, snad jediné 16členné ligy v Evropě bez nadstavby jsou naše a ruská (kde je to přecejen s ohledem na klimatické podmínky pochopitelné, těžko tam najdete termíny pro víc než 30 zápasů).

              Za ideální a komprimisní řešení bych považoval tento formát:

              14 týmů, základní část každý s každým 2x (celkem 26 kol) --> sedmičlenná skupina o titul a sedmičlenná skupina o udržení, opět každý s každým 2x (celkem 38 kol). Tento systém by přinesl kýžené zkvalitnění, větší porci zápasů a byl by naprosto spravedlivý. Bohužel je však neprůchozí...

              • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

                Grobar     před 7 lety 14.12.2016 09:52 |  
                0 0

                Taky jsem teď procházel jednotlivé ligy. 7 a 7 po rozdělení je problém, že by vždy jeden klub nehrál. Jedině rozdělit po 26 kolech na 6 a 8. To je teď i největší trend v evropě. Jinak třeba slováci měli kdysi 16 týmů, bědovali nad kvalitou, snížili na 10 respektive 12 týmů a je to ještě hořší i když pro 5 miliónovu zemi je dvanáct asi maximum. Ale třeba rakušani, kde je ekonomická sílá rozhodně větší než u nás, tak s deseti týmy v lize zatím v evropských pohárech díru neudělali. Najít ideální variantu je fakt složité, každopádně je to zajímavé téma. Koeficienty jsou nejlepší vypovídající hodnotou o kvalitě dané soutěže a když se podívám na umístění lig, které mají 10-12 týmů v lize a ekonomicky a počtem obyvatel jsou apoň trochu srovnatelné s naší zemí, tak bych rozhodně nikdy nesnižoval počet účastníku v lize.
                11. Česko 16 týmů
                12. Švýcarsko 12 týmů - ekonomicky mnohem silnější země
                15. Rakousko 10 týmů - ekonomicky mnohem silnější země
                16. Chorvatsko 10 týmů
                23. Skotsko 12 týmů
                30. Slovinsko 10 týmů
                31. Slovensko 12.týmů

              • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

                TSeguinTS     před 7 lety 14.12.2016 22:59 |  
                0 0

                Velký souhlas a díky za rozepsání. Mít 14 týmů v soutěži nebylo špatné, tebou navhrované řešení se mi líbí. Pouze, jak jsem již někde zde psal, bych do nadstavbové části neposílal tolik týmů. Pokud by hrálo 7 týmů o titul/udržení, měli bychom třeba 3-4 týmy, které by už neměli šanci vyhrát/spadnout a mohli by zápasy buďto odfláknout, nebo v horším případě prodávat.

                Ideální řešení podle mě: 14 týmů, základní část každý s každým 2x (celkem 26 kol) --> pětičlenná skupina o titul+poháry a čtyřčlenná skupina o udržení, opět každý s každým 2x. Ve skupině o titul a poháry by každý měl o co hrát, nabídla by 10 kvalitních zápasů. Skupinu o udržení by hrálo méně týmů - menší atraktivita, méně zápasů a snad více napínavé, než skupino o udržení pro 7 klubů, z nichž třeba 4 by měly záchranu jistou.

                • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

                  Slavistat     před 7 lety 14.12.2016 23:58 |  
                  1 0

                  Hele, není 5 členů skupiny o titul málo Ivane Pavloviči? Vždyť se hraje o 4 místa v poháru z ligy, tak klidně i 7. po základu má při 12 zápasech šanci jít na 4. místo (nebo může na pohár stačit i 5. flek).

                  • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

                    TSeguinTS     před 7 lety 15.12.2016 12:17 |  
                    0 0

                    Chtěl bych se vyhnout tomu, aby ten poslední tým, který by případně měl takovou ztrátu, že by šanci na evropu měl jen mizivou či žádnou, mohl kalkulovat s výsledky. Menší skupina by znamenala vyšší kvalitu zápasů a hlavně přímý souboj o jednotlivé pohárové pozice mezi nejlepšími týmy. Zda bude tým hrát další sezonu poháry, by se rozhodovalo především v té základní části, aby neztratila na významu.

  48. Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

    Slavistat     před 7 lety 14.12.2016 22:12 |  
    1 0

    Taky si myslím, že redukce na 14 každý s každým a pak rozdělení na 7 + 7 a každý s každým = 38 zápasů (nebo varianta 6 +8 - nemusel by mít jeden volno, ale zase by byla velká tlačenka na těch 6 míst, spodku by víc zápasů vadit nemuselo, a některé týmy z první šestky by stejně měly nějaké zápasy navíc v pohárech (národní i UEFA). Takže tohle je seriozní cesta ke zvýšení počtu zápasů a více kvalitních zápasů v lize. Ne ty různé paskvily co vymýšlí Svoboda. Jenže, kdo bude hlasovat, že dva z ligy zmizí, když to může být třeba on?

    • Re: Proč z nás Dušan Svoboda dělá blázny?

      VaSsa     před 7 lety 15.12.2016 20:21 |  
      0 0

      Nejhorší je, že se to skoro všem klubům líbí. Nikdo se nepozastaví nad tím, že by v minulé sezóně pro šesté Brno liga de fakto skončila, ale sedmý Jablonec by se mohl vesele připravovat na baráž o EL.

  49. Posouzení článku...........

    samop     před 7 lety 20.12.2016 15:05 |  
    1 0

    Nemám ve zvyku být vulgární a také neurážet nikoho s jiným názorem.......ten návrh mohl vymyslet jen někdo s IQ 50 a níže !!! No ale když je vedení naši ligy prioritně a většinově zastoupené bývalými " Rumuny " není se čemu divit ! Děkuji za logické posouzení tohoto článku !

    • Re: Posouzení článku...........

      bongor     před 7 lety 26.12.2016 16:10 |  
      0 0

      Řešíme druhotný problém.Prvotní bylo,když se soudruh Svoboda blahosklonně nabídl,že bude šéfovat tomu samostatnému sdružení fotbalových klubů,nebo jak se to jmenuje a my jsme to bez mrknutí oka odsouhlasili.
      Bylo to totéž,jako když by se vlk nabídl,že bude dělat hlídače jehňátek.Rumun už delší dobu nemohl ustát situaci.kdy se v Plzni vytvořilo druhé středisko moci a to mu soustavně a poprávu okopávalo kotníky a narušovalo zaběhlé soukolí jeho absolutní dominance nad českým fotbalem.No a ejhle,najednou nová šance.A výsledky na sebe nedají dlouho čekat,jak nyní v zákulisí,tak,jak predátor očekává na jaře na trávníku.