Statistické okénko

Branky Slavie - podzim 2016

Podzimní část sezóny 2016/17 máme za sebou a před čtvrteční tiskovou konferencí, která zřejmě jako obvykle přinese spoustu zajímavých novinek, je tak akorát čas na již třetí volné pokračování statistického seriálu o brankách, které Slavia střílí a inkasuje. Jeho první část (podzim 2015) najdete zde, druhou část (jaro 2016) pak zde.

Začněme stejně jako v předchozích dílech této rubriky s grafikou zobrazující vstřelené branky Slavie na podzim v lize:

 
I tentokrát se potvrzuje, odkud ve fotbale padá největší procento branek - tedy z malého vápna a jeho nejbližšího okolí. Jak snadno odhalíte, přesně to je prostor, kde kraloval na podzim Muris Mešanovič. Jeho "nejdelší" gólová střela přišla v Teplicích paradoxně hlavou při vyrovnání na 1:1 z nějakých 11 metrů. Všech šest zbylých branek docílil Mešanovič z prostoru buď těsně před malým vápnem (Sparta, Karviná, Dukla) nebo přímo v něm (Zlín doma, Příbram, Zlín venku). V tom, odkud střílí branky, se vůbec výrazně liší Muris Mešanovič od nejlepšího střelce Slavie Milana Škody. Ten je komplexnějším hráčem a jeho branky přicházejí prakticky odevšad - zpoza vápna jako proti Bohemians nebo proti Zlínu, mezi penaltou a hranicí velkého vápna jako proti Dukle nebo Příbrami, ale Škoda se samozřejmě umí také prosadit na malém vápně, což ukázal vítěznou brankou proti Liberci. Mimochodem, když už je řeč o Milanu Škodovi, ten měl také na podzim kupu smůly, protože minimálně třikrát trefil brankovou konstrukci. A to navíc z dostupných záběrů není jisté, jestli hned v prvním ligovém zápase doma proti Zlínu v 92. minutě trefil tyč Škoda nebo Mešanovič. Další Škodovy nastřelené konstrukce přišly ve 4. kole proti Příbrami (z dorážky vstřelil branku Mešanovič), v 6. kole v Teplicích za stavu 0:0 a v 7. kole proti Liberci (rovněž za stavu 0:0). Slavia mimochodem trefila na podzim brankovou konstrukci celkem devětkrát, dvakrát přišla z dorážky branka (už zmíněný Mešanovič proti Příbrami a znovu Mešanovič proti Spartě), sedmkrát tímto způsobem přišla Slavia o možnost vstřelit branku. Přičemž minimálně ve třetím kole v Jihlavě v 91. minutě by případná branka Gina van Kessela zřejmě byla vítězná a přinesla Slavii dva body navíc. Totéž by mohlo nastat v zápase s Bohemians, kdy za stavu 1:1 trefil tyč v 57. mintuě Barák, hosté se totiž tou dobou už jen bránili.

Od tyčí ale zpět ale k brankám, třetí nejlepší střelec Slavie je Jaromír Zmrhal s pěti brankami, kterých také docílil z různých pozic, v Hradci Králové se objevil netradičně uprostřed malého vápna, kde jej geniální přihrávkou nastřelil Josef Hušbauer, proti Mladé Boleslavi ukázal Zmrhal rovněž důraz na hranici malého vápna, proti Slovácku rozhodl Zmrhal zápas střelou ze vzdálenosti 11 metrů, proti Zlínu a Spartě se pak trefoval zhruba z hranice vápna. Antonín Barák si připsal tři branky, jedna z nich (v Hradci Králové) přišla z pozoruhodně velkého úhlu. Z největší dálky vstřelil svou jedinou ligovou podzimní branku Josef Hušbauer, děkovat za ni však může především brankáři Příbrami Hruškovi. Třikrát se po standardních situacích prosadili poblíž malého vápna defenzivní hráči - Jiří Bílek v Plzni, Michal Frydrych v Brně a Michael Ngadeu-Ngadjui proti Mladé Boleslavi. Pokud máte problém si na některé branky vzpomenout, není nic jednoduššího než si je připomenout na videu Citruse zde.

Slavia však na podzim nehrála jen ligu ale také po sedmi letech Evropské poháry, konkrétně šest zápasů v předkolech Evropské ligy. Tam se ji brankově tolik nedařilo a zaznamenala jen čtyři góly:


Tady není moc co hodnotit, jen to potvrzuje již výše napsané skutečnosti, branka Mešanoviče opět uvnitř malého vápna, Hušbauer naopak střílí zpoza šestnáctky.

V druhé polovině této analýzy se podívejme na tu méně veselou část fotbalu a to jsou inkasované branky. Začneme opět ligou:


Tady nalezneme zajímavé shodné rysy s jarem 2016 - konkrétně Slavii opět vstřelil gól Magera z penalty (což byl jediný inkasovaný gól z penalty za celou půlsezónu v lize), opět Slavia inkasovala zpoza vápna po hrubé chybě brankáře Berkovce (na jaře to byla branka Azeveda z Baníku, na podzim takto vyrovnával plzeňský Petržela), Pavlenka zase stejně jako na jaře jednou inkasoval z poměrně velké dálky krásnou střelou (na podzim od Holíka doma se Zlínem, na jaře to bylo od Rady v Mladé Boleslavi). Zajímavé z hlediska inkasovaných branek je to, že šest jich Slavia inkasovala v zápasech pod Dušanem Uhrinem a šest v zápasech pod Jaroslavem Šilhavým, přičemž však Uhrin odtrénoval na podzim čtyři ligové zápasy a Šilhavý 12. Ve srovnání se vstřelenými brankami Slavie vidíme vyšší procento inkasovaných branek z větší vzdálenosti (4 z 12 gólových střel přišly mimo šestnáctku).

Na závěr bohužel až příliš bohatá grafika inkasovaných branek v Evropské lize:


Oproti inkasovaným brankám v lize je tu vyšší počet branek z malého vápna, hned dvě penalty (obě v Bruselu) a dvě střely z velké dálky rovněž od hráčů Anderlechtu. Možná se hodí vypíchnout při této příležitosti, že na začátku podzimu nebyl Jiří Pavlenka v takové formě jako v jeho závěru, protože některé z inkasovaných branek asi byly chytatelné - minimálně střela před brankou Ribeira z Rio Ave, první dvě branky Anderlechtu v Edenu také nevypadaly jako vyloženě nechytatelné, byť při první brance měl Pavlenka smůlu a při druhé padá vina hlavně na obránce, kteří nechali hlavičkovat Teodorczyka úplně volného.

Doufejme, že za dalšího půl roku se budeme opět moci k této rubrice vrátit a vidět na obrázcích mnoho teček znázorňujících vstřelené branky a naopak jen málo v grafice inkasovaných. Pokud z tohoto materiálu vyčtete jiná zajímavá fakta, nezapomeňte se o ně podělit v komentářích pod článkem.

Komentáře (16)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Branky Slavie - podzim 2016

    zeleznik2     před 7 lety 13.12.2016 15:43 |  
    1 0

    Společně se Spartou nejlepší útok ligy, 30 branek, to už tady dlouho nebylo. Konečně máme po letech zase více střelců, krom už tradičního Milana i Murise a Jaromíra. A to Milan kvůli zranění neodehrál všechny zápasy, Muris převážně střídal a Jaromír si občas vybral slabší chvilky. Tonda Barák taky určitě na jaře nějaký gól přidá.

    • Re: Branky Slavie - podzim 2016

      T(r)enky     před 7 lety 13.12.2016 17:17 |  
      4 0

      A po Plzni i druhá nejlepší obrana ligy, letos to zkrátka vypadá víc než dobře.
      Ke statistikám si lehce přisadím i dost málo branek inkasovaných v našem malém vápně, pro mě je to indikace dobré práce obran, která nepouští soupeře kombinovat až"do kuchyně" a nepřipouští ani závary před vlastní bránou (tak moc).
      Ke vstřeleným brankám bych ještě přidal, že více rozjet se může i Pepa, pokud by se pohyboval v sestavě výše (např pokud by přišel nějaký dedikovaný tvořivý záložník). Stejně tak si myslím ze můžeme počítat s tím, že se ke gólům dostane i MvB, který se mi v těch svých několika málo momentech velice líbil a kdoví, třeba po zranění zůstane a chytí se v zimě i Lukáš Železník :), jemu bych to přál.

  2. Re: Branky Slavie - podzim 2016

    el_moscardon     před 7 lety 13.12.2016 16:09 |  
    0 0

    Zajímavé. První, co mě zaujalo je to vychýlení našich branek znatelně doprava. Myslel jsem, že to je tím, že je víc praváků, ale obdržené branky takto vychýlené nejsou. Čím to je?

    • Re: Branky Slavie - podzim 2016

      LordVoltmetr (přítel SN)     před 7 lety 13.12.2016 20:23 |  
      0 0

      Tak znatelné to zase není, pokud dobře počítám, tak 15:12 (3 prakticky přímo ve středu). Když se řekne 10% ve prospěch jedné strany, může to být dost, ale je třeba uvážit i to, že gólů je "jen" 30 a je tam tak velký vliv náhody (1-2x se míč odrazí jako třeba proti Dukle a hned je to znatelný posun). V kontextu celé sezóny už by to možná mohlo ukazovat třeba, že je pravá strana lépe sehraná, nebo naopak zleva chodí lepší finální přihrávky apod.

  3. Re: Branky Slavie - podzim 2016

    Jachym     před 7 lety 13.12.2016 16:27 |  
    0 1

    Jo, fotbal to je věda a statistika má cenné údaje. Snad je využijí a správně interpretují trenér a jeho asistenti, kteří jsou za to placeni... :-)

  4. Re: Branky Slavie - podzim 2016

    Virgil1956     před 7 lety 13.12.2016 17:44 |  
    1 4

    Ukazuje to taky jednu zajímavou věc, totiž jak nebezpečný je v prostoru před brankou Van Kessel, na to, kolik odehrál minut. Škoda, že pro naše trenéry je "křídelním hráčem", na kterémžto postu se naopak projeví v plné nahotě jeho největší slabiny, o kterých se vědělo už při jeho příchodu (technika, hra jeden na jednoho, bránění). Jeho nejlepší fotbalové vlastnosti - rychlost, dynamika a dobré zakončení - by se projevily spíš na místě koncového hráče. Na druhé straně, moc by se nezměnilo, i tak by se přes Škodu a Mešanoviče na hřiště na podzim moc nedostal :) Ale myslím, že aspoň jednu šanci na svém nejsilnějším postu dostat měl, třeba v poháru.

    • Re: Branky Slavie - podzim 2016

      Maeden (přítel SN)     před 7 lety 14.12.2016 10:54 |  
      1 1

      On je koncový hráč, ať hraje kdekoli ;)

  5. Re: Branky Slavie - podzim 2016

    Sedrousek     před 7 lety 13.12.2016 18:18 |  
    1 1

    Vim ze to sem nepatri,ale mam dotaz. Nevi prosim nekdo jestli bude akce jedeme pro posilu?

    • Re: Branky Slavie - podzim 2016

      Borgetti     před 7 lety 13.12.2016 18:24 |  
      0 0

      Že to bylo zajímavé? Nebo jak jsme hádali Mingazova, taky celkem dobrý :-)

      • Re: Branky Slavie - podzim 2016

        Sedrousek     před 7 lety 13.12.2016 18:28 |  
        0 0

        Me se libilo jak jeli pro Sventa. I kdyz to bylo celkem zrejme pro koho jedou.

        • Re: Branky Slavie - podzim 2016

          Travinho     před 7 lety 14.12.2016 08:20 |  
          0 0

          No, vzhledem k tomu, že příchod Šventa praskl už předtím, tak to na zajímavosti akce dost ubralo :( Ale udělat to ještě jednou u někoho, kdo neprojde médii, by bylo supr.

        • Re: Branky Slavie - podzim 2016

          bububu (přítel SN)     před 7 lety 14.12.2016 09:16 |  
          1 0

          Na celé té akci mě nejvíc pobavilo, jak si někteří stavěli vzdušné zámky, že snad jedeme podepsat Hamšíka :D

    • Re: Branky Slavie - podzim 2016

      mirecek1111     před 7 lety 13.12.2016 18:51 |  
      6 0

      Mě se spíš minulý rok líbily ty Tvrdíkovy štedroranní tweety :D Tohle by mohli aspoň u jednoho hráče zopakovat :)

      • Re: Branky Slavie - podzim 2016

        valkys     před 7 lety 13.12.2016 23:39 |  
        0 0

        Mám takový pocit, že ty tweety byly spíš na nový rok, ale jinak máš pravdu. Rozhodně bych nebyl proti, kdyby se něco podobného zopakovalo :)

      • Re: Branky Slavie - podzim 2016

        Luckyduck (přítel SN)     před 7 lety 14.12.2016 10:21 |  
        3 0

        Bylo to cool a taky jsem si to užíval, ale celkově vzato jsem rád, že se JT s tím twitterem uskromnil. Nabíjelo to na smeče blbečkům ze Sportu a podobným rudým vykukům, kteří mohli dokola spekulovat, jak máme nezkušené vedení, bla bla bla. Teď nemají o čem psát v tomhle ohledu a my si můžeme zase užít o to příjemnější překvapení na tiskovkách - ty neproflákle posily na letní tiskovce, to byla prostě soda :)

        • Re: Branky Slavie - podzim 2016

          JS (přítel SN)     před 7 lety 14.12.2016 11:24 |  
          2 1

          Souhlas. Lepší, než rozbalování dárečků pod stromečkem v dětství. :)