Evropská liga

Slavia - Partizan Bělehrad 5:1

čtvrteční večer byl nádherný a nechybělo mu naprosto nic. Hrál se vynikající fotbal, vládla výborná atmosféra a trošku napětí též nezaškodilo. Navíc vše mělo š?astný konec - Slavia postupuje do dalšího kola poháru UEFA. Můžeme se tedy těšit na páteční poledne, kdy proběhne los 3. kola.


sestava: R. černý - L. Došek, Müller, A. Petrouš, Hrdlička (108. Kuchař) - Piták, Gedeon, Dostálek, Skácel - T. Došek (78. Kuka), Vachoušek (91. Adauto)

góly: 2x Vachoušek, A.Petrouš z pen., Gedeon, Adauto

Snad ani není třeba více psát, všichni jsme zápas jistě viděli, takže se jen usmíváme a už si představujeme například souboje s Liverpoolem či jiným atraktivním soupeřem. Těšíme se na to, jak se zítra vysmějeme svým známým, kteří jsou fanoušky jistého týmu z Letné, který ostudně vypadl a v letošní sezóně ho čeká již jen konfrontace s ligovými celky. Dnešní noc patří všem fanouškům Slavie, zvláště těm, kteří vytvořili nádhernou atmosféru na Strahově.


Info ze Sportovních novin: Fotbalisté Slavie Praha se mohou těšit na páteční los třetího kola Poháru UEFA, nebo? v odvetě druhého kola zdolali Partizan Bělehrad 5:1 po prodloužení. V normálním hracím čase vyhráli 3:1, stejně jako Partizan před dvěma týdny. Slavia vedla ještě v poslední minutě 3:0, ale Ivič si vynutil prodloužení a v něm rozhodl po čtyřech minutách Gedeon.

Domácí vstoupili do zápasu odhodlaně. Již ve druhé minutě jugoslávský brankář zasahoval po trestném kopu Skácela. Ani soupeř však nemyslel jen na obranu, naopak jeho techničtí a rychlí hráči nevynechali jedinou příležitost zaměstnat obranu Pražanů. V jedenácté minutě Delibašič ze slibné pozice přestřelil branku. Hned z protiútoku uhodilo na druhé straně. Tomáš Došek unikl po levé straně, jeho centr "zpracoval" pro Vachouška hostující Duljaj a domácí střelec pohotově otevřel skóre.

Po řadě nepřesných přihrávek před vápnem domácích mohl svou chybu Duljaj napravit, ale černý míč vyrazil nad branku. Domácí měli více ze hry, ale přesto museli v ofenzivě hrát hodně obezřetně, protože akce Partizanu na jeden dotek byly velice nebezpečné. Do šance do dostal krátce před půlhodinou hry po soupeřově nepřesné rozehrávce Skácel, ale jeho ránu stačil vracející se obránce srazit do bezpečí. Na druhé straně po brejku namířil Ilijev vedle.

Slavia smazala dvoubrankové manko z Bělehradu ještě v prvním poločasu. Lukáš Došek se prodral přes svého strážce po pravém křídle a posadil míč přesně na hlavu nabíhajícího Vachouška, který trefil růžek branky Partizanu.

Do druhé půle poslal trenér Tubakovič místo obránce čirkoviče dalšího ofenzivního hráče Iviče a Jugoslávci se tlačili více dopředu. Pozorná obrana Slavie s poctivě se vracejícími záložníky však soupeře do šancí nepustila. Naopak v 51. minutě po rychlé akci našel Tomáš Došek nabíhajícího Dostálka, jehož ránu ale gólman Radiša Ilič vyrazil.

Domácím příznivcům zatrnulo v 67. minutě. Z ničeho nic se sám před černým objevil Vukič, ale brankář Slavie jeho střelu tečoval, takže skončila nad břevnem. Po rychlém protiútoku se pak řítili tři domácí hráči na Bajiče a tomu nezbylo nic jiného než Pitáka zezadu poslat k zemi. řecký rozhodčí Duros mu za faul ukázal červenou kartu.

Další šanci připravil Skácel pro Dostálka, ale ten z deseti metrů nastřelil jen soupeřova obránce. Dvanáct minut před koncem odmítl hattrick Vachoušek, když z velmi dobré pozice přestřelil. Neuspěl ani Piták, jenž po centru trefil protihráče. Třetí branku přidal až tři minuty před koncem Petrouš z penalty nařízené za brankářů faul na Vachouška. V poslední minutě normální hrací doby si však vynutil prodloužení Ivič, když hlavou překonal černého po úniku a centru Troboka.

Domácí však gól do kolen nesrazil. Už po čtyřech minutách pustil Piták roh Gedeonovi, ten prostřelil hradbu těl a poslal Slavii do dalšího kola. Následnou šanci zmařil po akci Kuky další náhradník Adauto, který osamocen trefil jen gólmana. Zaváhání napravil ve 110. minutě, kdy sebral míč Duljajovi a pojistil Slavii výhru pátou brankou.

Hrdinou utkání byl útočník Štěpán Vachoušek, který vstřelil úvodní dva góly. "Určitě to jsou skvělé pocity, protože se nám ani nesnilo, že povedeme tak rychle 2:0. Měli jsme to fantasticky rozehrané, ale škoda té devadesáté minuty, kdy jsme si nechali dát gól. Mohli jsme jít do kabin," uvedl Vachoušek. I přes inkasovanou branku v závěru normální hrací doby však mužstvu věřil. Sám při rozhodující Gedeonově brance už na hřišti nebyl, nebo? jej vystřídal Adauto. "Ukázalo se, že jsme hráli lépe než Bělehrad a navíc se nám dařilo dávat branky, což v prvním zápase neplatilo," připomněl čtrnáct dní starou porážku 1:3.

Stejné pocity jako dnes zažil rychlonohý útočník na květnovém mistrovství Evropy hráčů do 21 let, kdy češi inkasovali od Italů v závěru semifinálového zápasu. "Náš tým je teď silný a věřil jsem, že postoupíme," řekl rozhodně. Slavii pomohl i fakt, že soupeř přišel o vyloučeného Branimira Bajiče. "Hrát prodloužení v deseti je těžké. Museli bránit jen ve třech, do útoku se navíc vysouval Ríša Dostálek a byli jsme tam tak tři na tři. K tomu si ještě koledovali o druhou červenou kartu, kdybychom šli sami," dodal Vachoušek.

O postupu Slavie rozhodl Patrik Gedeon, jenž ve čtvrté minutě prodloužení prostřelil brankáře Radišu Iliče. "Na soupeře jsme byli dobře připraveni. Škoda jen inkasovaného gólu v závěru, ale i díky výborným divákům jsme to zvládli," pochválil téměř 9000 fanoušků, kteří našli cestu na Strahov.

Komentáře (5)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Slavia - Partizan Bělehrad 5:1

    (host)     před 21 lety 15.11.2002 01:50 |  
    0 0

    Super zapas, super atmosfera, paradni individualni vykony. Doufam ze se na me nebude Vachy zlobit kdyz nejlepsim hracem zapasu vyhlasim Patrika Gedeona. Hral naprosto fantasticky, v zivote jsem snad nevidel lepsi vykon od defenzivniho zaloznika! Bylo to neuveritelne, byl to prave Patrik kdo tahnul muzstvo a nejvic se zaslouzil o postup!!

    • Re: Slavia - Partizan Bělehrad 5:1

      maler     před 21 lety 15.11.2002 09:13 |  
      0 0

      Tak s tim naprosto souhlasim.Patrik byl výbornej.Stejně jako všechno ostatní - celková hra,atmosféra.Jenom,aby takovejch zápasů bylo víc...

      • Re: Slavia - Partizan Bělehrad 5:1

        kozi     před 21 lety 15.11.2002 10:53 |  
        0 0

        Také se připojuji a souhlasím s tím,že to byl nejlepší zápas za několik posledních let.Jen tak dál a nepodcenit olomouc,mohlo by nás to mrzet!

        • Re: Slavia - Partizan Bělehrad 5:1

          slaviaman     před 21 lety 15.11.2002 22:55 |  
          0 0

          Takový krásný večer pamatuji naposledy po vítězství 5:1 nad Osijekem. Navíc, jaká proměna proti beznaději loňského podzimu! To je ta Slavia, na kterou mohou být fanoušci opět pyšní. To je ta Slavia, kdy mrzí nebýt na stadionu u toho. A nechci kazit euforii, jenže též mě napadá: jak dlouho se udrží hráči v téhle Slavii? Nechám to ale jiným a mám radost z našeho fotbalu z naší Slavie (aspoň včera, aspoň dnes)...

  2. Re: Slavia - Partizan Bělehrad 5:1

    (host)     před 18 lety 19.02.2006 15:53 |  
    0 0