Fortuna liga

Slavia - Sparta 1:1

Dnes se za krásného jarního počasí uskutečnilo v Edenu derby pražských S, do něhož Slavia po dlouhých letech vstupovala v roli favorita. Zápas však příliš krásy nenabídl. Slavia předvedla špatný výkon a v nepříliš pohledném remízovém zápase zachraňovala bod až v poslední minutě.

Trenéru Šilhavému se stihly uzdravit kraje obrany Frydrych a Flo. Náš kouč zvolil očekávané rozestavení na jednoho útočníka, přičemž vykartovaného Sýkoru nahradil Stanislav Tecl.

Naopak Sparta svou sestavou poměrně překvapila. Za nečekané se dá označit postavení Marečka na post stopera, které je ale zřejmě vynucené okolnostmi, protože žádný další střední obránce nebyl ani na lavičce rudých. Trenér Rada postavil do základu i podzimního rebela Konatého. Zdravotní šrámy zvládl vyléčit kapitán hostí Lafata.

Sparta začala utkání lépe, byla důrazná a aktivnější. Nicméně nešlo o žádný větší tlak a hra se brzy vyrovnala. Téměř celý první poločas se pak odehrával ve středu hřiště a alespoň trochu nebezpečnějších šancí bylo na obou stranách naprosté minimum. Zmínit tak musím ránu Lafaty vysoko nad, Zmrhalovu hlavičku přesně doprostřed (jediná střela na branku za poločas od obou týmů!) či závar ve vápně Slavie po standardní situaci z 30. minuty. Ke konci půle sešívaní přidali, šanci si ale z menší územní převahy nevytvořili. První poločas tak probíhal ve stejném duchu jako nedávný šlágr s Plzní - taktické šachy, pro diváky velká nuda.

Druhé dějství začalo přeci jen zajímavěji. Po několika tvrdších zákrocích na obou stranách se přiostřilo na hřišti i v hledišti, První skutečnou šanci si domácí vytvořili po hodině hry. Na levé straně jsme dobře vykombinovali na Baráka, který ze strany postupoval sám do vápna. Nakonec se rozhodl dát míč pod sebe na penaltu, kde ho odvrátil hráč Sparty jen těsně mimo tři tyče na roh! Zápas pak upadl do zajetých kolejí - vyrovnaná hra odehrávající se převážně ve středu hřiště, šance žádné. Čekalo se na velkou šanci, která přišla na straně Sparty. Konaté dostal míč do vápna, poslal střílený centr naslepo do dobrého prostoru, kde nedal Václav Kadlec Pavlenkovi šanci. 81. minuta a 1:0 pro hostující Spartu. Slavia se pokusila o závěrečný nápor, dlouho se jí to ale nedařilo. Až v 90. minutě se hezky uvolnil střídající Mingazov, prodral se do vápna, kde si obhodil hráče v rudém. Ten mu v cestě k míči nastavil nohu a náš záložník po kontaktu s ní poměrně ochotně upadl. Sudí Franěk po chvíli váhání nařídil penaltu. Tu s naprostou jistotou proměnil tvrdou ranou Milan Škoda - 1:1! Sešívaní pak zkoušeli ještě dokonat obrat a hezkou akcí se blýskl Barák. K ohrožení Koubkovy branky už ale nedošlo a duel dospěl k zasloužené remíze.

Trenér Sparty Petr Rada se k odehranému derby vyjádřil následovně: "Jsem zklamaný, že jsme nevyhráli, protože si myslím, že jsme byli lepší mančaft. V závěru jsme ztratili vítězství. Jsem spokojený s naším výkonem i fotbalem, který jsme hráli. Hráči odvedli dobrou práci a hrábli si na dno. Co se týče penalty, tak v 90. minutě musí být rozhodčí přesvědčený na milion procent, aby ji v derby pískl. Ale nechci vynášet soudy předem, podívám se na video. Ráno jsme přišli o Mazucha, ale zranění k fotbalu patří. U něj to vypadá bohužel na delší dobu."

Kouč domácí Slavie Jaroslav Šilhavý okomentoval proběhlý zápas následovně: "Musím přiznat, že jsme nezvládli roli favorita. Náš výkon nebyl dobrý a jsme rádi za bod, který jsme vyválčili v hodině dvanácté. Byl jsem překvapený, jak nervózní jsme byli. Ani ve druhém poločase se to moc nezměnilo. Sparta je silný soupeř, byl to pro nás těžký zápas. Na druhou stranu musím říct, že oba týmy šance moc neměly. Byl to boj o každý metr a my nakonec byli asi šťastnější. Udrželi jsme si náskok na Spartu a jsem za to rád. Plzeň sice včera ztratila a mohli jsme se dostat před ně, ale tento bod musíme brát s pokorou." Penaltový zákrok jsem ještě neviděl zpomaleně, takže se nemohu vyjadřovat, ale rozhodčí byl blízko, tak předpokládám, že rozhodl správně."

22. kolo - Neděle 02. 04. 2017 17:30

ePojisteni.cz liga, 2016/2017
1 - 1
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

90. Milan Škoda (pen)

AC Sparta Praha
AC Sparta Praha

81. Václav Kadlec

Komentáře (504)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé