Domácí pohár

Slavia - Karviná 5:2

Slavia v zajímavém utkání čtvrtfinále MOL Cupu jasně přestřílela Karvinou 5:2, branky zaznamenali Frydrych, Ščuk, Mingazov, Tecl a Bořil.

Trenér Jaroslav Šilhavý sestavu oproti sobotnímu ligovému zápasu se stejným soupeřem obměnil, do základní sestavy se dostali brankář Kovář, obránci Bílek s Bořilem a do zálohy Mingazov, Tecl a Hušbauer. Karviná udělala jen dvě změny, brankáře Laštůvku nahradil Pindroch a ofenzivního záložníka Panáka Weber. První šanci zápasu si vytvořili hosté, obrana Slavie chybovala při bránění Wágnera, ten dokázal sklepnout volnému Budínskému, který naštěstí úplně pokazil přihrávku skrz pokutové území na úplně volného spoluhráče ve vyložené pozici. Slavia kontrovala Hušbauerem, který nejprve poslal parádní dlouhý míč na hranici vápna, kde nabíhající Mingazov v těžké pozici promáchl. O chvíli později Hušbauer střílel sám z 20 metrů, branku ale minul. Slavia výrazně zabrala kolem 22. minuty. Vše začalo pěkným Hušbauerovým křížným pasem, který obrana Karviné odvrátila před Mingazovem na roh. Po něm a několika soubojích ve vápně se míč dostal ke Ščukovi, který tvrdou střelou opřel jen do zad jednoho z mnoha bránících hráčů. Nápor Slavie ale pokračoval a nakonec skončil brankou, když se prosadil střelou z hranice vápna Frydrych - 1:0. Slavii branka povzbudila a hnala se do dalších útoků, po jednom z nich, který vedl aktivní Mingazov, se dostal ke střele Mešanovič, Pindroch tentokrát uspěl. Další střelu na bránu přidal v 30. minutě z voleje Mingazov, i tu ale brankář Karviné lapil. V 34. minutě ale přišlo šokující vyrovnání. Z ojedinělé akce se prosadil po Budínského pěkné přihrávce Wágner - 1:1. Slavii ale inkasovaná branka nepoložila, naopak, během několika minut si vzala vedení zpátky. Míč dostal uprostřed hřiště trestuhodně volný Ščuk, trochu si jej posunul směrem k bráně a vystřelil přesně k tyči - 2:1. I pátý poločas s Karvinou v této sezóně přinesl zajímavý fotbal, Slavia po něm šla do kabin za zaslouženého vedení 2:1, přestože ještě v nastaveném čase neproměnil velkou příležitost po rohovém kopu Mešanovič.

Do druhé půle nastoupily oba týmy beze změn a hned v 49. minutě předvedli slávisté dost možná nejhezčí gólovou akci celé sezóny. Ščuk chytrým předskočením soupeře získal míč na vlastní polovině, vyvezl jej a poslal krásnou přihrávku za obranu na Mingazova, ten si ji dobře zpracoval, navedl míč na střed a brankáře Pindrocha překonal lobem - 3:1. O chvíli později Tecl využil chybu soupeře, přiťukl Mešanovičovi, jeho střelu ale zblokovali postupně obránce i brankář na roh. Jenže z dvoubrankového vedení se slávisté neradovali dlouho, z ojedinělé a nepříliš nebezpečné akce Karviné byla branka na 3:2, když míč srazil do vlastní sítě Lüftner. V 59. minutě mohlo být dokonce vyrovnáno, po rohovém kopu neproměnil vyloženou šanci Budínský. A hosté pokračovali v náporu, za obranou se ocitl jeden z ofenzivních hráčů soupeře, ale míč nedokázal zpracovat. Odpověděli tak slávisté a hned brankou, Ščuk dobře získal na hranici vápna míč, jeho tvrdou křížnou střelu vyrazil Pindroch k Teclovi, ten už neměl problém dopravit míč do úplně prázdné brány - 4:2. A hned po vstřelení branky Tecl střídal, na hřišti jej nahradil fanoušky vyvolávaný Mick van Buren. V 67. minutě přišel velmi kontroverzní moment, když hosté přestali při zranění Janečky hrát, míč však nezakopli do autu, toho se zmocnil Mingazov a postupoval do šance, jeho střelu sice Pindroch vyrazil, ale opět jen k dobíhajícímu slávistovi, kterým byl tentokrát Bořil, který opět neměl těžkou práci skórovat - 5:2. Na hřišti pak vzplály pochopitelné emoce a především ataky hráčů Karviné na Mingazova. Zápas však byl rozhodnut a emoce brzy opadly. Zápas byl rozhodnut, další šance si připisovali už takřka výhradně slávisté. Van Buren sprintoval za míčem za obranuchtěl ho dloubnout přes Pindrocha, který vybíhal, což se mu nepovedlo, hráči se srazili a Pindroch vypadal vážně zraněn, nakonec ale vstal a pokračoval ve hře. V 85. minutě střílel nebezpečně z 25 metrů střídající Zmrhal, jen velmi těsně minul. V nastaveném čase to ještě pěkně zkusil z hranice vápna Barák, brankář Karviné opět bezpečně zasáhl a zápas tak skončil jasnou výhrou 5:2, byť na ní leží malý stín eticky sporné páté branky.

Slavia postoupila do semifinále MOL Cupu, které se losuje už zítra v 12:45. Možní soupeři Slavie jsou Opava, Zlín a Mladá Boleslav, semifinále se hraje na jeden zápas, pořadatele také určí los.

Trenér hostů Jozef Weber zhodnotil třetí porážku svého týmu se Slavií v této sezóně takto: "Gratuluji domácím k zaslouženému vítězství a postupu. Chtěli jsme si to rozdat se Slavií v otevřené bitvě, udělali jsme ale daleko víc chyb v obraně než Slavia. V poháru se ale za celou sezónu nemáme za co stydět, dostali jsme se až do čtvrtfinále. Zlomem v utkání byly naše dvě šance za stavu 3:2, mohli jsme to zdramatizovat, místo toho jsme inkasovali na 4:2 a ta nás zlomila. Tento zápas byl z naší strany nejhorší se Slavií z těch tří, protože jsme nebyli kompaktní v defenzivě. Slavia byla svěžejší, udělala víc změn v sestavě než my, já jsem z nich radost neměl, Slavia má silný kádr, hráči jsou naopak nažhavení a chtějí se ukázat. Mingazov nám chtěl po pátém gólu něco vysvětlit, ale já jsem po jeho vystoupení v derby a u nás v lize ani žádné vysvětlení slyšet nechtěl. Gól po Mingazovově akci bylo jednoznačné nesportovní chování, zahraniční hráči by měli do české ligy přinést něco navíc, ale ne toto. Pro mě je to nepochopitelné."

Jaroslav Šilhavý mohl být s výkonem svého týmu spokojený. "Postoupili jsme zaslouženě, porazili jsme i ve druhém utkání Karvinou, která není lehkým soupeřem pro nikoho. Jsem rád, že jsme to zvládli a že jsme nasadili hráče, kteří se tolik do hry nedostávali. Ti ukázali, že jsou také kvalitní, naše hra tím nijak neutrpěla. Semifinále je ještě daleko, nad tím, jestli tam budou hrát titíž hráči, jsem ještě nepřemýšlel, byť nasazení Kováře je pravděpodobné. Já bych nechtěl po dnešku nikoho vyzdvihovat, chtěli jsme mít zdvojené posty, to se nám dnes potvrdilo, směrem dopředu to bylo dnes kvalitní, dozadu jsme měli chvíli pasáže, kdy jsme soupeře zbytečně pustili do hry. Jsme stále ve hře o double a uděláme maximum, aby se nám to povedlo. Vstřelené branky hráče jistě povzbudí. K akci Mingazovova: jednak toho hráče neviděl, protože byl už za ním, navíc asistent sudího říkal při akci, ať hrajeme dál, že nejde o vážné zranění. V semifinále si soupeře už vybírat nemůžeme, ale kdybychom hráli doma, byl bych rád."

Čtvrtfinále - Středa 12. 04. 2017 18:45

MOL Cup, 2016/2017
5 - 2
2 - 1
SK Slavia Praha
MFK Karviná
MFK Karviná

34. Wágner
54. Lüftner (vl.)

Komentáře (345)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé