Fortuna liga

Slavia - Sparta 2:0

V nedělní podvečer se v Edenu odehrál největší domácí sportovní zápas - derby pražských S. Slavia ho po skvělém výkonu ovládla v poměru 2:0, když ji nesrazilo ani skandální rozhodnutí sudích, kteří přehlédli míč, co byl metr za brankovou čarou.

Trenér Šilhavý do zápasu poslal sestavu, kterou si asi většina fanoušků přála. Šanci navázat na svůj povedený čtvrteční výkon dostal Sobol, při absenci Dannyho se na pravou stranu zálohy postavil Van Buren. V útoku sešívaných nastoupil kapitán Škoda. Hostující kouč Stramaccioni se vypořádal s absencí Hovorky přesunutím Costy na stopera. Levé místo obrany pak zaujal Michal Kadlec. Na hrotu útoku Lafatu překvapivě zastoupil Václav Kadlec. S páskou na ruce rudé vedl uzdravený Rosický.

Červenobílí vstoupili do zápasu aktivně a hned po pár minutách pálil Stoch, Dúbravka však byl připraven. Následovala úvodní oťukávací pasáž, která připomínala nudné jarní derby a při které se hra odehrávala hlavně ve středu hřiště. Po 20 minutách ale Slavia přidala a byla lepším celkem. Ve 29. minutě přišla situace, která jistě notně rozvíří diskuse o zavedení videa. Vyraženou střelu od Dúbravky mohl dorážet do odkryté branky Stoch, ale nechal opět jen vyniknout slovenského brankáře. Míč se však vzápětí dostal ke Škodovi, který dostal míč za brankovou čáru. Zhruba metr za ní ho zpět do hřiště kopl Costa, ale rozhodčí nepochopitelně branku neviděli a nechali zápas pokračovat. Obrovská křivda! Slavia byla aktivní i do konce poločasu, ale žádnou vyloženou šanci si již nevypracovala. Do šaten se tak šlo za nespravedlivého stavu 0:0.

Slávisté se hrubou chybou sudích naštěstí nenechali rozhodit a ve druhé půli svůj vydařený výkon ještě výrazně vystupňovali. V 58. minutě dostali naši hráči míč do branky podruhé, ale gól opět neplatil. Tentokrát však správně pro ofsajd Deliho. V 65. minutě se do ojedinělé šance Sparty prodral Václav Kadlec. Odpískán mu byl sporný ofsajd, ale již předtím ho stejně vychytal Laštůvka. Jedinou silnější pasáž Sparty v zápase dokumentovala následující minuta, kdy se sražený centr nebezpečně potuloval kolem Laštůvkovy branky, do sítě ale naštěstí nezamířil. V 71. minutě to konečně přišlo! Stoch rozehrál standardní situaci a na jeho povedený centr si naskočil Škoda, který konečně rozvlnil síť - 1:0! Sparta už se k odpovědi nezmohla i proto, že se nesmyslně nechal vyloučit Costa za diskuse s rozhodčím. V závěru tak výhru ještě pojistil Hušbauer, který přesnou střelou vyřešil přečíslení 3 na 1. Slavia tak ovláda 288. derby poměrem 2:0!

Andrea Stramaccioni, trenér Sparty, se v pozápasové tiskové konferenci vyjádřil takto: "Tým samozřejmě bojoval, ale mohlo tam být víc agresivity. Zápas rozhodla standardní situace, ačkoliv jsme se na jejich bránění v týdnu soustředili. Zahustel míč tečoval ještě po Škodovi. Chtěli jsme hrát s nejrychlejšími hráči, proto jsem nasadil Václava Kadlece. Mysleli jsme si, že by to stoperům Slavie mohlo dělat problémy. V první půli na něj mohla být červená karta. Slavia nás tlačila 10 minut v první půli, kdy nás podržel Dúbravka. Druhá půle byla vyrovnanější. Škoda, že před inkasovaným gólem neproměnil svou šanci Rosický.  Co se týče Hovorky, tak nám chyběl, protože hrál dobře. Ale je nemocný a nastoupit nemohl. Stejně tak Sáček měl zdravotní problémy, ale aspoň se dal trochu dohromady a mohl střídat. Na stoperu jsme dali přednost Costovi, protože Štetina byl v týdnu také nemocný. Costa ztratil koncentraci, asi proběhlo něco mezi ním a Škodou. Nechci ho hanit, ale jeho chování ke konci bylo jiné, než si představujeme. Na jeho obranu chci uvést, že se na post stopera připravoval jen 2 dny. Video by v dnešním zápase rozhodčímu pomohlo. Měl to těžké, neměl postavení, aby mohl uznat gól Slavie. S videem by gól platil a stejně tak by třeba Bořil dostal červenou. Navíc chyběli i brankoví rozhodčí. Mělo to vliv i na chování hráčů. Jak naši hráči, tak slávisté byli po rozhodnutích sudího naštvaní. Česká soutěž jde nahoru a video by si zasloužila. Derby má velký vliv, všichni jsme zklamaní, i kvůli fanouškům. Ale angažmá ve Spartě je pro mě výzva, která je o víc než jednom zápase. Vášeň a atmosféra na zápase byla stejná jako v Itálii, i když je zdejší stadion menší než třeba San Siro. Rosický byl bráněný těsně, s čímž jsme počítali. Bylo to pro něj těžké, když měl míč na noze, tak byl vždy blízko protihráč. Ale čekali jsme, že se oba týmy budou koncentrovat na klíčové hráče soupeře - tedy Rosického a Hušbauera."

Domácí kouč Jaroslav Šilhavý předstoupil před novináře v mnohem lepší náladě než jeho protějšek: "Mám velikou radost, vítězství bylo zasloužené. Derby jsme zvládli. Už před zápasem jsem cítil, že výkon bude velký, což kluci předvedli hlavně ve druhém poločase, ve kterém jsme Spartu přehrávali. Hráčům patří dík a věřím, že takto budeme pokračovat. Vítězství chci věnovat panu Tvrdíkovi, který měl před pár dny narozeniny. Akorát teď říkal, že bude narozeniny slavit každý týden, když budeme hrát takto. Ve druhé půli se projevila kvalita naší hry, bylo z nás cítit, že jdeme za vítězstvím. Na derby se každý připraví, ať na to má týden nebo 2 dny. Vítězství v Evropské lize nám pomohlo. Neuznaný gól hráče spíš víc nabudil, aby zápas ve druhé půli dotáhli k vítězství. Kluci jsou dost zkušení, aby se hned oklepali. Měli jsme ten míč jasně dostat do sítě, aby nebylo pochyb. Do konce ligy je ještě hodně kol a věřím, že výhra v derby nás povzbudí a dodá nám hodně sil do dalších zápasů. Na vyrovnání rekordu v neporazitelnosti jsem nemyslel, ale je to velký výsledek. Není to nic jednoduchého a vážíme si toho. Při bránění Rosického šlo o kolektivní výkon. Chtěli jsme hrát u něho a vyplatilo se to, ale osobní obrana na něj určena nebyla. Co se týče videa, tak jsem samozřejmě pro jeho zavedení, aby chyby neovlivňovaly výsledek."

7. kolo - Neděle 17. 09. 2017 18:00

HET liga, 2017/2018
2 - 0
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

71. Milan Škoda
90. Josef Hušbauer

AC Sparta Praha
AC Sparta Praha

Komentáře (483)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé