Domácí pohár

Slavia - Mladá Boleslav 2:0

Slavia porazila v semifinále MOL Cupu v Edenu Mladou Boleslav 2:0 brankami Hušbauera a Stocha a postoupila tak do finále domácího poháru. Jejím soupeřem se stane lepší z dvojice Zlín - Jablonec. Finále je na programu ve středu 9. května. Doplněno o rozhovor s Josefem Hušbauerem.

Trenér Jindřich Trpišovský postavil trošku obměněnou sestavu oproti zápasu v pátek proti Karviné, na stopera se vrátil Michael Ngadeu, poprvé na jaře se na hřiště dostal Per-Egil Flo, na levém křídle nastoupil Jan Sýkora a na hrotu útoku Tomáš Necid. Také v sestavě hostů fanoušci nalezli několik překvapivých jmen jako Kateřiňáka, Krále nebo Křapku. Slávisté prohráli los a byli tak nuceni v první půli útočit na branku před Tribunou Sever, už v první minutě rozjeli zajímavou akci, přízemní centr Stocha z pravé strany odvrátili hosté na roh, ten pak vyboxoval Polaček. V desáté minutě ztratil Stoch míč při rozehrávce, z protiakce zkusil potrestat vyběhnutého Koláře Valenta, z poloviny hřiště ale bránu netrefil. Po solidní úvodní pětiminutovce ze strany Slavie ale přišlo rychlé vystřízlivění, hra upadla do podprůměru a slávisté měli problém se vůbec dostat k soupeřovu vápnu. V 18. minutě to z 25 metrů zkusil Sýkora, jeho pokus vyrazil Polaček do autu. O pět minut později to z ještě větší dálky zkusil z přímého kopu Stoch, trefil však jen zeď. V poli to však byla nadále bída, mírnou územní převahu si dokonce vytvořili hosté, ale byli také dost nepřesní, a tak se nedostávali k žádným střeleckým pokusům a jen občasnému neúspěšnému centru do vápna Slavie. Až v 37. minutě přišla zajímavá šance Slavie, Hušbauer střílel z hranice vápna po zemi na vzdálenější tyč, tu bohužel těsně minul. Po rohovém kopu o chvíli později hlavičkoval Ngadeu, míč se snášel obloučkem do šibenice, ale Polaček byl pozorný a sebral jej. Trochu emocí přinesla 41. minuta, nejprve nikým neatakovaný Přikryl srazil pomalý míč zřejmě rukou na roh, sudí Marek ale penaltu nenařídil. Po rohovém kopu pak brankář Polaček sice sebral míč, ale naběhl s ním do Ngadeua a míč mu vypadl, Ngadeu pak bránu v těžké pozici přestřelil.

Na druhou půli se většina fanoušků z Tribuny Sever přesunula na jih, aby i dále slávisté útočili na bránu, za kterou má nejhlasitější podporu. A hráči se jim odvděčili skvěle, Hromada po autovém vhazování pronikl kolem brankové čáry, dal do vápna pod sebe, kde si míč našel Hušbauer a chladnokrevně jej poslal po zemi k tyči - 1:0! Netrvalo dlouho a bylo to ještě veselejší. Necid vybojoval přímý kop, u jehož rozehrání se sešla trojice Hušbauer, Sýkora a Stoch. První míč přeskočil, druhý přiťukl a třetí poslal míč na přední tyč po zemi do sítě - 2:0! Odpovědět mohl Křapka, na něhož obrana Slavie po odvrácené standardní situaci trestuhodně zapomněla, obránce hostů ale neméně trestuhodně sám před Kolářem promáchl. Po druhé inkasované brance začali hosté napadat rozehrávku Slavie o poznání výš než v první půli. K ničemu nebezpečnému ve vápně Slavie to ale nevedlo, sešívaní si v pohodě hlídali náskok a zápas plynul do svého konce. V 85. minutě se zjevil před Polačkem po pěkné akci středem Bořil, leč na míč těsně nedosáhl. V posledních minutách se do dobrých střeleckých pozic dostali ještě Flo po pěkné přihrávce střídajícího Dannyho a Necid, ani jeden z jejich pokusů ale nedoputoval na bránu soupeře. Slavia si i tak v klidu pohlídala zasloužený postup do finále domácího poháru, o který si zahraje po dlouhých 16 letech.

Trenér hostů Jozef Weber hodnotil zápas jako první: "Musím Slavii pogratulovat k zaslouženému postupu. V první půli jsme dokázali odolávat kvalitě Slavie docela slušně, ale měli jsme víc využívat okénka v obraně Slavie. Těch akcí ale nebylo moc, čekal jsem jich víc. Utkání rozhodl začátek druhé půle, inkasovali jsme dvě rychlé branky, bohužel jsme se do zápasu už nedokázali vrátit, i když jsme tam nějakou šanci měli. Připravovali jsme se na Stocha, gól nám dal z jiné situace, než jsme čekali. Uvažuji, koho nasadíme na hrot do dalších utkání, Ladra se jeví z útočníků nejlepší. Do budoucna také přitvrdíme ohledně vyloučení našich hráčů, nedisciplinovanost budeme tvrdě trestat. Král a Ladra byli pro mě jedni z těch lepších hráčů, Král se s tím popasoval dobře."

Jindřich Trpišovský řekl k zápasu následující: "My si toho hrozně vážíme, že jsme se do finále dostali. Pro mě to je první finále v kariéře. Zápas jsme brali se vší vážností, těch prvních 20-30 minut jsme byli hodně nervózní. Věděli jsme, že je to zápas o všechno, nikdo nechtěl udělat chybu. Byli jsme silní na míči, ale nedostávali jsme se do šancí. Soupeř hrál dobře v bloku, my jsme si je chtěli trochu připravit a unavit, ať se ten blok roztrhá. Byl to týmový výkon všech hráčů, velká bojovnost a nasazení. Jsem rád, že jsme to takhle zvládli, až na jednu situaci po standardce ve druhé půli jsme soupeře nepustili do šance, sami dohráli do gólu dvě situace, nikdo se nám nezranil, takže veskrze pozitiva. Pro Slavii je to po 16 letech, pro mě je to vůbec poprvé. Někomu se to nepovede nikdy, takže jsme moc rádi. Vnímali jsme od lidí, že Slavia ve finále dlouho nebyla. Jablonec má na jaře skvělou formu, Zlín nás tu doma potrestal před třemi týdny. Nechci si vybírat, když chceme vyhrát, musíme si poradit s kýmkoli. Stochovi graduje forma, dnes byl aktivní, až na prvních deset minut silný na míči, líbí se mi, že ty zápasy končí na hranici vyčerpání, což dřív úplně nebylo. Je určitá šance, že se pro zápas v Liberci dostanou do týmu Jarda Zmrhal a Milan Škoda. Hráči toho hodně nasprintovali směrem dozadu, Boleslav měla nahoře rychlé hráče Konatého, Přikryla a Ladru. Ale do neděle máme dost času. Jsem rád, že jsme tentokrát neprohrávali. Zápasy startujeme s vysokým útočníkem, mužstvo je na to zvyklé, proto jsme postavili do útoku Necida. Navíc Standa Tecl dobře vstupuje do zápasů v průběhu. Hromada nastoupil na vlastní žádost, je pro nás důležité, že máme stabilní hráče ve středu zálohy. Hledáme stále ideální složení na křídlech, ale dlouhodobě můžeme dávat k sobě Hromadu, Součka a Hušbauera, který dal gól. Myslím, že to bylo vidět, ti hráči si na sebe zvykají. Ještě včera to vypadalo, že Kuba Hromada nebude moci, ale přes odpor fyzioterapeutů nakonec nastoupil. Úplně nevím, co čekat od zápasu v Liberci, jedu tam poprvé jako soupeř. Jedeme tam za každou cenu vyhrát, znám tam na stadiony všechny a všechno. Vnímám to jako velice těžký zápas, vím, jak těžko se tam vyhrává. Myslím, že Liberec hraje pořád hodně podobně jako na podzim. Je pro ně důležitý střed zálohy, Pulkrab chytil fantastickou formu. Na závěr chci poděkovat fanouškům, kteří předvedli nejlepší taktický tah, když se v poločase přesunuli ze severu na jih a pomohli nám tam dotlačit dvě branky, i hráči si to v kabině moc pochvalovali."

Zápas okomentoval i střelec první a nakonec vítězné trefy Josef Hušbauer: "Myslím, že jsme postoupili zaslouženě a že jsme měli utkání pod kontrolou. V první půli jsme se tam těžko dostávali a měli jen nějaké závary. Pak jsme ale dali dva góly v úvodu druhé půle, což rozhodlo zápas. Co se mé branky týče, tak to kluci dobře vykombinovali na pravé straně po autu. Kuba Hromada to dával pod sebe, Honza Sýkora pouštěl a já tam byl úplně sám. Chtěl jsem to trefit na zadní tyč, ale trochu mi to sjelo. Jsem rád, že to tam spadlo. U druhé branky to nebyl nacvičený signál, domlouvali jsme se těsně před kopem a vyšlo to velmi dobře. Finále poháru je hodně cenné, lidi tady na to čekali dlouho. Loni to nevyšlo, letos ale doufám, že je nezklameme a dojdeme až na vrchol. Soupeře na finále si vybírat nechci. Bude to navíc úplně jiný zápas než běžné ligové utkání. Pohár by podle mě měl mít vyšší návštěvnost, zvlášť když vítěz postupuje přímo do Evropské ligy.  Dnes byl ale počet lidí dobrý. Je to všední den večer, pro mimopražské je těžké se sem dostat. Přechod kotle nám pomohl. Je pozitivní, že nás lidi takhle podporují."

semifinále - Úterý 17. 04. 2018 20:00

MOL Cup, 2017/2018
2 - 0
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

48. Josef Hušbauer
55. Miroslav Stoch

FK Mladá Boleslav
FK Mladá Boleslav

Komentáře (317)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé