Fortuna liga

Slavia - Karviná 4:0

Slavia v Edenu v sobotní podvečer koncertovala, Karvinou přehrála rozdílem třídy, výraznou převahu zúročila ve čtyři branky, které vstřelili dvakrát Škoda, Hušbauer a Baluta.

Trenér Jindřich Trpišovský udělal oproti vítěznému zápasu v Olomouci jedinou změnu, útočníka Stanislava Tecla vyměnil za kapitána Milana Škodu, zřejmě s úmyslem, že proti zavřené obraně hostů bude vysoký Škoda platnější než rychlejší Tecl. Hosté postrádali Panáka, naopak Budínský, jehož start byl také s otazníkem, nastoupil v základní sestavě, stejně jako exslávisté Berkovec a Tusjak. Hned po deseti vteřinách si střelu na bránu připsal hostující Budínský, nebyla však nebezpečná a Kolář ji v klidu sebral. Poté už však domácí slávisté začali obléhat bránu Karviné, jak se před zápasem očekávalo. Po dvanácti minutách hry se domácí prokombinovali do vápna, tam Tusjak fauloval Coufala a sudí Ardeleánu nařídil pokutový kop. Ten proměnil Milan Škoda a Slavia šla do vedení 1:0. V 19. minutě střílel z 20 metrů Sýkora, Berkovec jeho pokus vyrazil na roh. Po něm to z podobné pozice zkusil i Coufal, brankář hostů se opět zaskvěl. Z ojedinělého útoku hostů pak hlavičkoval na malém vápně nebezpečně opět Budínský, naštěstí přestřelil. Po zhruba 25 minutách hry slávisté trošku polevili a do hry se dostali i hosté, dobře vypadal především Luboš Tusjak, ale poté unikal Sýkora a byl zastaven faulem. Z přímého kopu ze strany poslal míč do vápna Hušbauer, tam nejvýše vyskočil Milan Škoda a krásnou hlavičkou poslal míč do sítě podruhé - 2:0. Ve 42. minutě získali sešívaní na polovině hřiště míč, šli do přečíslení, Sýkora dal do strany Škodovi, ten místo střely hledal ještě zpět Sýkoru, ten před prázdnou bránou na míč těsně nedosáhl.

Druhý poločas začal Stoch ranou z více než 30 metrů, Berkovec ji pohledem kontroloval, letěla metr nad bránu. Na jasné územní převaze, kterou si slávisté vytvořili už v první půli, se nic neměnilo ani po změně stran, hosté se k ohrožení brány Ondřeje Koláře prakticky nedostávali. V 61. minutě se fanouškům připomněl i do té doby skoro neviditelný Jaromír Zmrhal, spoluhráči mu vykombinovali míč středem hřiště, levé křídlo Slavie střílelo prudce na bližší tyč, ale Berkovec byl úspěšnější. O chvíli později se už ale Eden radoval potřetí, když krásnou branku vstřelil Josef Hušbauer, který se míče zmocnil před vápnem soupeře, oběhl pokutové území po oblouku, přičemž posadil několik bránících hráčů, až nakonec poslal z úhlu míč do sítě - 3:0. A to nebylo vše, deset minut před koncem předvedli střídající slávisté rychlou akci středem, Tecl krásně poslal míč za obranu na Balutu, ten poslal míč pod břevno a zaznamenal tak první soutěžní branku v červenobílém dresu - 4:0! Další zajímavé pozice už Slavia v branky neproměnila, i tak ale Eden slavil vysoké vítězství nad odevzdaným soupeřem. Slavia vede tabulku s plným počtem šesti bodů a skóre 7:0.

Trenér hostů Roman Nádvorník zhodnotil zápas těmito slovy: "Do zápasu jsme vstoupili ustrašeně, špatně, pustili jsme Slavii do tlaku a dostali jsme branku. Pak se projevila kvalita Slavie, ve všech věcech nás přehrála. My jsme měli jen za stavu 1:0 gól na hlavě Budínského, ale Slavia byla po celý zápas lepší. My jsme se loni zachránili v posledním kole a letos jsme začali v Liberci a na Slavii. Teď máme doma Boleslav, ten zápas musíme zvládnout, pak jedeme do Jablonce a máme doma Plzeň. My se musíme prát se soupeři, kteří jsou kvalitativně na naší úrovni, start ligy ale máme smrtelný. Po dnešním kole jsou tři týmy bez bodu, chceme se dostat do desátého místa, ale nejspíš budeme hrát skupinu od 11. do 16. místa, chceme se určitě vyhnout baráži. Mertelj je zkušený hráč, kterého jsme přivedli proto, aby nás dostal víc do hry. Dnes byl jeden z mála, který snesl nějaké měřítko, věřím, že bude postupně ještě prospěšnější. Od některých hráčů jsme čekal vyšší nasazení."

Jindřich Trpišovský: "Jsme spokojení s výsledkem a relativně i s předvedenou hrou. V některých fázích jsme hráli trošku pomaleji, než bych chtěl. Mohli jsme dát i více gólů, několik dobrých šancí jsme zaspali. Od první do poslední minuty jsme zápas kontrolovali, byl to hodně sebevědomý výkon, byla tu hodně pozitivní atmosféra na tribunách, slyšel jsem i kytaru. Trávníkáři nám připravili ideální hřiště, věděli jsme, že budeme dobývat soupeřovu obranu a trávník byl na to v perfektním stavu. Jsme spokojení, že jsme dali čtyři branky, ale jsou tam věci, které musíme zlepšit. Opticky vypadá sedm gólů ze dvou zápasů dobře, ale dost z nich bylo ze standardních situací. Z těch jsme nebezpeční, ale ze hry ty situace neproměňujeme. Dnes třeba šance Jardy Zmrhala, devět přihrávek, hráč sám před brankářem a neproměníme to. Nemůžeme si myslet, že budeme každý zápas na tolika střelách a šancích jako dnes. Musíme se na to neustále zaměřovat. Hlavní motto poločasové přestávky bylo, abychom nezačali hrát profesorský fotbal, že potřebujeme nabídnout lidem další šance a klidně i vzadu na riziko, zvlášť když jsme útočili na Tribunu Sever. Myslím si, že oproti jaru tam progres je, ale pořád to jsou jen dva zápasy, ve fotbale je to vrtkavé. Čekají nás teď zápasy v rychlém sledu, budou rozhodovat detaily. Jsme pohromadě šestý, sedmý měsíc, myslím, že to je vidět, ale máme před sebou ještě hodně práce. Máme k dispozici dva skvělé typologicky odlišné útočníky, chceme je udržet ve hře a rozhodovat se i podle typologie soupeře. Je možné, jako dnes v závěru zápasu, aby hráli i oba dohromady. Byl jsem v týdnu na Ukrajině, dnes tam byli také naši lidé. Je to hodně sehraný tým s vynikajícími křídly Tsygankovem a Verbičem. Mají rychlý přechod nahoru, jsou běhaví a pracovití. Na druhou stranu hrají se dvěma defenzivními záložníky. Ten zápas, co jsem viděl, se hrál bez diváků na těžkém terénu. V závěru jsme měli zápas pod kontrolou, Škodu jsme nestřídali i proto, aby případně mohl dát hattrick, ale i bez toho jsme chtěli, aby odehrál celý zápas. Škoda hrál velice dobře, hodně napadal, byl u spousty rozběhlých akcí, hodně se zapojoval do mezihry. Není jednoduché hrát v takovém počasí jako dnes, naštěstí se hrálo až večer, kdy už byl na hřišti stín. Jsem rád, že jsme i v tomhle počasí dokázali hrát rychle a vysoko. Peter Olayinka má menší svalový problém, je to tak na 70 %, má to od prvního dne, co tady je. I sám Alex Baluta říká, že ještě není úplně připravený na naši hru, lítat nahoru dolů, trošku jej zabrzdilo i zranění, postupně se zlepšuje, hodně si toho na hřišti dovolí. Zahraniční hráči mají trošku větší problém si zvyknout na intenzitu tréninků a zápasů. Je už s námi měsíc, chvilku trvá, než si hráči na specifickou českou ligu zvyknou."

2. - Sobota 28. 07. 2018 19:00

Fortuna liga, 2018/2019
4 - 0
2 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

13. Milan Škoda (pen)
32. Milan Škoda
66. Josef Hušbauer
81. Alexandru Baluta

MFK Karviná
MFK Karviná

Komentáře (348)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé