Fortuna liga

Slavia - Jablonec 0:2

Slavia prohrála v Edenu s Jabloncem 0:2 po nejhorším výkonu v sezóně, který korunoval Milan Škoda neproměněnou penaltou. Článek byl doplněn o pozápasové vyjádření našeho kapitána.

Trenér Jindřich Trpišovský udělal oproti zápasu v Kyjevě tři změny v základní sestavě, už klasickou změnou byla výměna Škody za Tecla, místo nemocného Zmrhala nastoupil Baluta, Bořila nahradil na levém beku exjablonecký Zelený. Trenér hostí Petr Rada postavil defenzivnější sestavu se středními záložníky Kubistou, Hübschmannem a Trávníkem. Hned v první minutě musel být zápas při útočné akci Jablonce soupeře na pár vteřin přerušen, protože došlo ke konfliktu některých fanoušků na Tribuně Sever s pořadatelskou službou. Poté, co byla hra obnovena se sešívaní dostali ke dvěma rohovým kopům, závary ve vápně ale k zakončení nevedly. Hosté pozlobili v deváté minutě střelou Kubisty z dobré pozice, obrana ji však naštěstí stihla zablokovat a Kolář už jen pomalý míč sebral. Po rohovém kopu Jablonce pak dostal možnost jít sám na bránu z vlastní poloviny hřiště Stoch, i když byl pomalejší než Hanousek, pořád šlo o situaci čtyři na jednoho, Stoch však o míč přišel a z vyložené šance nebylo ani zakončení. Hušbauer o chvíli později z 25 metrů přestřelil. Už v 17. minutě musel střídat Simon Deli pro zranění, které utrpěl v jednom ze soubojů. Hosté rozhodně nepřijeli jen bránit, po šťastném odrazu se dostal ze strany do vápna Jovovič, udělal kličku Balutovi a prudký přízemní centr vykopával Kolář. V 28. minutě poslal Baluta pěkný míč na Sýkoru, ten střílel na zadní tyč, ale těsně minul. V 35. minutě vložil v posledním možném okamžiku nohu Ngadeu nohu do střely Kubisty, který byl ve vyložené pozici uprostřed pokutového území. Slávisté se tou dobou jakoby úplně vytratili ze hry a nakonec byli potrestáni v 44. minutě, když Stoch zbytečně ztratil míč u vlastního vápna, Masopust našel centrem Doležala, který hlavou v těžké pozici poslal míč do šibenice mimo Kolářův dosah. Poločas tak skončil vedením Jablonce 0:1.

Druhá půle začala bez dalších změn v sestavě a před slávisty ležel těžký úkol v podobě překonání do té doby téměř nechybující obrany Jablonce. Po pěti minutách hry to vypadalo, že se uvolnil ve vápně Škoda, jeho střelu ale nakonec přece jen zablokoval jeden ze stoperů. V 52. minutě získal míč na polovině soupeře Škoda, po první neúspěšné přihrávce dostal míč do strany na Balutu, který přesným centrem našel Sýkoru, jeho střelu z malého vápna ale vyrazil Hrubý na roh. Po něm se slávisté dožadovali penalty, sudí Berka po konzultaci s videem ale nařídil jen další roh. Ten přinesl střet hlavami Ngadeua s Lischkou, oba po ošetření pokračovali ve hře. V 60. minutě rozhodčí Berka přece jen nařídil penaltu za ruku po střele Stocha z přímého kopu z úhlu, Škoda ji však neproměnil, Hrubý jeho pokus vyrazil. Slávisté se však přece jen dostali do tempa a obléhali bránu soupeře tak, jak se sluší na domácí zápas Slavie v Edenu. Slávisté sice vířili kolem pokutového území hostů, jenže přesná přihrávka do vyložené šance nepřicházela a čas ubíhal. Definitivně zápas rozhodl v 77. minutě Holeš, kdy Jablonec přečíslil obranu sešívaných a pravý bek Jablonce uklidil hlavou míč do sítě nikým neatakován. Žádný závěrečný tlak Slavie se nekonal, přestože zbývalo tou dobou díky sedmiminutovému nastavení ještě dvacet minut do konce. Sešívaní ale 15 minut z těchto dvaceti promrhali a až na dvě slabé střely v nastaveném čase si nevytvořili vůbec nic, naopak mohli inkasovat potřetí. Když už se blížil ke konci i nastavený čas, Baluta krásnou střelou trefil břevno za Hrubým. Zmar Slavie dokumentoval v poslední akci zápasu Škoda, kterému se ve vyložené pozici na malém vápně zamotal míč pod nohy. Slavia prohrála s Jabloncem 0:2 a poprvé v sezóně tak přišla o ligové body.

Trenér hostů Petr Rada si po pár měsících opět odvezl z Edenu tři body: "My jsme sem jeli s velkým respektem, protože Slavia hrála v úterý pohár, neuspěla, ale podala dobrý výkon. Měli v sobě křivdu a v nohách zápas, my jsme se důsledně připravovali a vzali jsme si vzor z našeho jarního zápasu. Věděli jsme, že musíme hrát aktivně. Ve skrytu duše jsem doufal, že domácí budou muset hrát první půli na Tribunu Sever, to ale nedopadlo. Měli jsme v prvním poločase nějaké šance, domácí naopak nic neměli, nakonec jsme se v závěru poločasu dostali do vedení. Upozorňoval jsem, že Slavia druhý poločas bude hrát na Tribunu Sever hodně agresivně, přesto jsme neudrželi míč v přechodové fázi. Trochu jsme se z toho vymanili, domácí pak přešli na tříobráncový systém. Vlasta Hrubý si zaslouží velký respekt za svůj výkon, nejde jen o penaltu, ale i o tu šanci předtím, to už jsem viděl, že je to gól. Kdyby domácí vyrovnali, bylo by to pro nás hodně horké. Mysleli jsme, že domácím budou v závěru docházet síly. Náš druhý gól byl ukázkový, ten by se měl promítat jako příklad. Někdy jsme i se štěstím v závěru odvrátili šance Slavie, ale myslím, že celkově zaslouženě bereme tři body. Pro nás je to vítězství hodně důležité, za týden hrajeme doma také s pohárovým soupeřem. Máme sice méně bodů, ale herně jsme na tom velice dobře, jen jsme nestříleli branky. Jsem s přístupem a herním projevem týmu v této sezóně velmi spokojený. V první půli Hanousek ukázal, že je jeden z nejrychlejších hráčů, v úvodu té akce se asi trošku zapomněl, ale pak Hanousek čistě odvrátil brejk Stocha. Jako zlomový moment bych ani tak neoznačil penaltu, ale ten zákrok proti Sýkorovi pár minut předtím. Zápasy se Spartou, Slavií ale i teď s Olomoucí jsou pro nás dobrou prověrkou pro Evropu. Tenhle tým, který trénuji, se v lize nemusí bát nikoho."

Jindřich Trpišovský nemohl být s výkonem svých svěřenců spokojený: "Výsledek je pro nás strašné zklamání a výkon v prvním poločase zrovna tak. Musíme se omluvit lidem za náš výkon a za výsledek, byli jsme hodně nekvalitní v útočné fázi. Vytvořili jsme si ze hry jedinou šanci Sýkorou, jinak to bylo po soubojích. Jablonec měl velký drive, vyhrál zaslouženě. My jsme se připravovali, že to bude velmi těžký zápas, Jablonec byl jarní mistr a tým ještě posílil. Nikoho nezajímá, co bylo v týdnu, jsme profesionálové, musíme bojovat. Někteří hráči, co hráli, nebyli úplně fit, ale takové momenty k sezóně patří a my je musíme zvládat. Hráči Jablonce byli všude včas, hodně se přesouvali, z naší strany byla malá nabídka, hráli jsme pomalu, byli jsme statičtí, měli jsme daleko horší pohyb. V poločase všichni věděli, že musíme přidat. Dneska rozhodly i situace jeden na jednoho, Jablonec v tom byl skrz Jovoviče a Masopusta lepší než my. Určitě vám nepřidá, když máte dobrou pasáž a neproměníte dvě vyložené šance, jako byla ta Sýkorova a poté penalta. Druhý gól to pak zlomil, Jablonec to udělal výborně, my naopak hodně špatně. Tyhle porážky můžou ukázat, jak jsme opravdu silní. Měli jsme náročný program, prakticky netrénujeme, teď máme po dlouhé době prostor se na každý zápas připravit, máme cyklus sobota - sobota - sobota. Miňo Stocha se musím trochu zastat, má teploty a kašel, Zmrhal také vypadnul, Stoch tak musel hrát, i když by za normálních okolností asi nenastoupil. Dnes byl bohužel u inkasovaných branek, jindy nám ale zase zápasy udělal. Situace s tolika zápasy v krátké době se bude během podzimu opakovat několikrát, musíme si na to zvyknout."

Do mixzóny mezi novináře pak z hráčů logicky přišel kapitán a dnešní neúspěšný penaltový exekutor Milan Škoda: "Penalta asi byla klíčová, vygradoval jí náš tlak ve druhé půli. Chtěl jsem ji tak kopnout. Brankář ale skočil spíše do výšky a rukou ji vyrazil, kdyby šel k zemi, tak nemá šanci ji chytit. Je to moje chyba. První poločas ale nebyl vůbec dobrý a nevyšel nám. Chyběl nám pohyb, nebyli jsme důrazní a ztráceli jsme nesmyslné balony. Pak se nám to ve druhé půli vrátilo, když jsme nedali šance a já penaltu. Ve finále to ale je, že kdybych penaltu dal, tak jsme ještě mohli otočit. Proslov v kabině o poločase byl a byl i teď po zápase. Trenér to prostě řekl tak, jak to je. Hlavní problém jsem neviděl až tak v zahozených šancích, jako v našem přístupu. Co se týče zklamání po Kyjevě, tak já už na to nemyslel a myslím, že kluci také ne. Bral jsem to tak, že teď je Jablonec, těžký soupeř a zápas, který chceme vyhrát. Je nepříjemné, že se to nepovedlo. Ukážeme si chyby a rozebereme si to. Myslím si, že jsme dost silní a zkušení, aby nás to do dalších zápasů nepoznamenalo."

5. - Sobota 18. 08. 2018 19:00

Fortuna liga, 2018/2019
0 - 2
0 - 1
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

FK Jablonec
FK Jablonec

44. Doležal
77. Holeš

Komentáře (464)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé