Fortuna liga

Slavia - Mladá Boleslav 1:0

Slavia porazila Mladou Boleslav 1:0, když jedinou branku vstřelil v první půli Peter Olayinka a hostující Muris Mešanovič neproměnil penaltu v nastaveném čase!

Trenér Trpišovský nešetřil žádného hráče na středeční zápas s Borussií Dortmund a postavil zřejmě nejsilnější možnou sestavu, oproti derby vyměnil jen Stanislava Tecla za Milana Škodu na hrotu útoku. Úvod zápasu přinesl výborný fotbal ve vysokém tempu, první šanci si připsali slávisté, tvrdou střelu Masopusta z hranice vápna vyrazil Stejskal na roh. Po něm prováhal dobrou možnost ke střele Stanciu a nakonec přišel o míč. Na druhé straně utekl za obranu Bucha, na střelu si přes sprintem se vracejícího Coufala netroufl a nahrávka nikoho nenašla. Pod Tribunou Sever pak hledal Stanciu Masopusta, ten na míč hlavou jen těsně nedosáhl. Fantastický fotbal vyústil v první branku utkání, kterou vstřelili slávisté. Stanciu krásně potáhl míč středem hřiště, dal před sebe Masopustovi, jeho zpětná přihrávka byla sražena jen k Olayinkovi, který se nemýlil - 1:0! V osmnácté minutě se míč po odvráceném centru z přímého kopu dostal k Olayinkovi, který zkusil zakončit technicky, jeden z obránců míč vyhlavičkoval na roh. Jen o minutu později prošel centr z pravé strany až k Hušbauerovi, který zkoušel z voleje mířit k vzdálenější tyči, kterou minul jen velmi těsně. Ještě před půlhodinou hry Coufal centroval na Olayinku, který na míč zase jen těsně nedosáhl. Na druhé straně po centru Křapky minul v dobré šanci Mešanovič. V 32. minutě to z úhlu zkusil Masopust, bránu ale minul výrazně. O čtyři minuty později chyboval Ondřej Kolář při vyběhnutí mimo vápno a po vysoké svíci vyprodukoval faul. K přímému kopu se postavil Budínský, bránu však netrefil. V nastaveném čase fauloval u postranní čáry Hovorka a uviděl žlutou kartu. Protože byla v sezóně už čtvrtá, bude Slavii Hovorka chybět v těžkém zápase v Jablonci. Kolář pak vytáhl mimo tři tyče centr z tohoto přímého kopu, který se stočil pod břevno, do kabin se tak šlo za vedení Slavie 1:0.

Také úvod druhého poločasu přinesl fotbal v na české poměry nebývalém tempu. V nebezpečné situaci se ocitl ve vápně Bucha, nedokázal ji však vyřešit a o míč přišel. Nedlouho poté pak bývalý hráč Slavie střídal a nahradil jej na hřišti Ladra. Po hodině hry se k nebezpečnému přímému kopu postavil Stanciu a jen těsně minul zařízení, Stejskal se jen díval. Slavia v této fázi zápasu měla chvíli výraznou převahu, ta se pak ale rozpustila v nepřesnostech. V 70. minutě předvedli slávisté pěknou akci, zpětnou přihrávkou Masopust našel Hušbauera, ten ale svým pokusem ve velké šanci jen trefil jednoho z obránců. Na druhé straně se po jedné z mála chyb v obraně Slavie dostal do úniku Mešanovič, naštěstí zakončil vyloženě špatně. V 89. minutě propadl míč z rohového kopu na zadní tyč, kde ale měl střídající Tecl těžkou práci a od jeho hlavy se míč odrazil nad bránu. V nastaveném čase Kolář fantasticky vyrazil střelu Budínského, pak však sudí běžel zkoumat k videu zákrok Zeleného, uviděl faul loktem a nařídil penaltu. K té se postavil několikrát v zápase vyvolávaný Muris Mešanovič a prudkou ranou poslal pozdrav na Tribunu Sever! Slavia tak zvítězila v zápase, který jako by z oka vypadl zápasu třetího kola se Sigmou Olomouc, 1:0, a udržela nejen domácí vítěznou sérii, ale také minimálně tříbodový náskok v čele tabulky na Plzeň.

Trenér hostů Josef Weber hodnotil zápas těmito slovy: "Chtěl bych Slavii pogratulovat k zaslouženému vítězství, i když jsme sahali po bodu. V první půli nám chybělo víc odvahy v ofenzivě, v defenzivě jsme si povinnosti plnili dobře. Ve druhé půli jsme přidali na kvalitě uprostřed hřiště, proto jsme se pak vrátili k rozestavení na dva útočníky někdy v 65. minutě. Myslel jsem, že si vytvoříme více šancí. Přesto jsem věřil, že naše šance přijde, ta přišla v 92. minutě, nakonec jsme bod nezískali, ale už dlouho jsme mu nebyli tak blízko. Vůbec mě nenapadlo Mešanoviče od penalty odvolávat, rozhodl nám z penalty zápas se Spartou. Pokud jsme málo odvážní směrem dopředu, tak máme problém. Síla Slavie je v tom, že vás zatlačí do takové hloubky, že pak nejste schopní útočit v pěti šesti lidech. Největší síla obrany Slavie je v tom, že dokáže soupeře dostat svou útočnou silou do takových pozic, ze kterých se těžko útočí."

Jindřich Trpišovský zápas okomentoval takto: "Ve finále se do poslední vteřiny o něco hrálo, což je škoda vzhledem k našemu výkonu v první půli, kde tomu chyběl gól na 2:0. Bohužel jsme v nadějných příležitostech nevolili správná řešení. Boleslav podala individuálně i týmově velice zajímavý výkon. Hostující brankář neměl moc zákroků, Boleslav byla v závěru živější a poprávu si nárokovala možnost vyrovnat. My jsme měli spoustu brejkových situací, které jsme nevyřešili dobře. Stejně jako s Olomoucí přišla penalta, pokud nepřidáte druhý gól, něco takového se může stát. Do zápasu jsme vstoupili skvěle, postupem času šel náš výkon dolů. Dnes jsme hráli mnohem lépe než s Olomoucí. Ondřej Kúdela dohrával první poločas s problémem na noze, o poločase to vygradovalo, mohlo by se to zhoršit. Střídání bylo vynucené, teď těžko říct, jak to bude na středu, otékalo mu nakopnutí ze souboje, Coufal má také nateklé koleno po souboji s Matějovským. Budeme se modlit, aby se oba dali dohromady na středu. Náš styl je takový, že jsme vždy měli hodně střelců, není závislý na útočník. V našem fotbale útočník nebude dávat 15 nebo 20 branek za sezónu. Samozřejmě bychom chtěli, aby gólů dávali víc, než kolik dávají. Každý z našich útočníků si něčím prošel, Tecl se vrací po těžkém zranění. Já věřím, že někdo z našich útočníků se dostane do skvělé formy. Trh sledujeme, útočníci jsou drazí, stejně jako moderní brankáři, kterých je málo. Věřím, že naši útočníci mají přínos pro mužstvo. Za zápas dostaneme do pokutového území kolem 40-45 míčů, máme střelecké tréninky. Když jsem viděl Dortmund v zápasech, tak nevím, jestli je nějaká ideální doba, kdy s nimi hrát. Myslím, že pro nás to je z těch tří soupeřů ten nejhorší co se týče stylem hry. Když jsem viděl zápas s Barcelonou, tak to jsou ještě větší paliči než my. Je to skvělý tým, rychlí a techničtí hráči. Pro nás to bude strašně náročný zápas, ale těšíme se na to. Na soupeřovy penalty se dívám, Muris letos kopal asi dvě nebo tři penalty, všechny až dodnes proměnil. Myslim, že k tomu, že dnes neproměnil, přispěli i fanoušci, jsem rád, že jich přišlo tolik. Velká pochvala a poděkování pro ně, byla to skvělá kulisa na ligové utkání. Olayinka je mladý hráč, potřebuje hrát pravidelně. Pomohl mu odchod Jardy Zmrhala, teď hraje pravidelně, pokud běhá a pressuje. Jeho bodový průměr není vůbec špatný. Je to neuvěřitelný palič, ale do těch šancí se dostává. My potřebujeme, aby se zklidnil při zakládání útoků. Že se dostal do reprezentace, je známka toho, že si jeho kvalit všímají i jiní. Hodně se obětuje pro mužstvo, takové hráče máme raději."

11. kolo - Sobota 28. 09. 2019 19:00

Fortuna liga, 2019/2020
1 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

14. Peter Olayinka

FK Mladá Boleslav
FK Mladá Boleslav

Komentáře (307)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé