Fortuna liga

Slavia - Baník 4:0

Slavia se podruhé v tomto týdnu utkala s ostravským Baníkem. Po středečním pohárovém vyřazení na jeho půdě mu měla tentokrát doma v Edenu co vracet. To se nakonec povedlo měrou vrchovatou, když sešívaní zvítězili rozdílem třídy 4:0.

Slavia pochopitelně nastoupila ve výrazně odlišné sestavě než ve Vítkovicích. Přesto se jedno překvapení v tradičním ligovém složení našlo - na stoperu vedle Frydrych nastoupil poprvé za Slavii Takács. Oproti tomu hostující trenér Páník vsadil na heslo, že vítězná sestavě se nemění. Jedinou úpravou v sestavě Baníku tak bylo postavení brankáře Budinského na úkor Laštůvky.

Baník v úvodu působil hodně nahecovaným dojmem a sebevědomě se snažil presovat rozehrávku Slavie hluboko na její půli, což dělalo červenobílým problémy. Kromě toho byli hosté nepříjemní i svou hodně tvrdou hrou, kterou byla občas za hranou. To platilo třeba v případě Jiráska ze 14. minuty, po kterém přišla úvodní žlutá karta zápasu. Za drsné sražení Bořila obdržel karetní napomínání také Fillo. První náznak zajímavější šance přišel ve 28. minutě, kdy Stanciu uvolnil po straně vápna Součka, který se snažil míč vracet před bránu. Tam ovšem zakročil připravený Budinský. Taktéž ve 33. minutě se po střílené nabídce Coufala nedokázali k míči před odkrytou brankou včas dostat Hušbauer i Tecl. Ve 38. minutě se opět střetli dva kohouti - Fillo s Bořilem. Tentokrát ale v opačném gardu, kdy slávistický bek vrátil svému sokovi drsný zákrok i s úroky. I tady se samozřejmě žlutilo. Závěr Slavii vyšel a dokázala urputného soupeře přeci jen přitlačit k jeho vápnu. Po několika našich nedotažených akcích rozhozená obrana Baníku zapomněla na levé straně na Ševčíka, ten přihrál přesně Součkovi na penaltu a náš kapitán nekompromisní ranou rozvlnil ve 43. minutě síť - 1:0! S Ostravou obdržená branka zacloumala a do půle mohla inkasovat ještě jednou. Budinský zaváhal s rozehrávkou při našem napadání, odevzdal míč jen Ševčíkovi, ten ale nakonec situaci prováhal a v konečném výsledku byl jeho střelecký pokus zablokován. I tak mohla Slavia odcházet do šaten relativně spokojená.

Zatímco v prvním poločase podal Baník srdnatý a maximálně bojovný výkon, tak v tom druhém už mu i vzhledem ke středečnímu poháru došly síly. Slavia tak od začátku druhé půle měla až drtivou převahu. Branka přišla hned po pár minutách, ale kvůli Olayinkově ofsajdu neplatila. V dobré šanci pak hostujícího brankáře nedokázal překonat ani Souček. V 52. minutě už ale obrana hostů pod tlakem povolila. Po závaru ve vápně se nakonec centrovaný míč odrazil k Součkovi, který ho snadno doklepl do branky a svým druhým gólem zvýšil na 2:0! V 55. minutě to po krásné akci domácích mohlo být o tři, ale po Ševčíkově přiťuknutí patou pálil z dobré pozice Tecl těsně vedle šibenice! V 60. minutě si Stronati nechal lacině utéct míč do autu, Hušbauer rychle vhodil míč na Tecla, který číhal sám za obranou a Baník našeho útočníka tváří v tvář brankáři zastavil jen za cenu faulu. Červenou kartu za zákrok navíc dostal Jirásek. Míč si na penaltový puntík postavil hrdina zápasu Souček, tentokrát ale jen nechal vyniknout nepříliš dobře umístěnou střelou Budinského. Slavii to ale příliš mrzet nemuselo, třetí branka přišla jen o pět minut později. Součkovu technickou střelu ještě výborně vyrazil gólman, míč však do sítě pohotově dorazil Tecl a zvýšil již na 3:0! Odpracováno pak měl Stanciu, kterého nahradil Traoré. Baník pak mohl snížit, když jsme propadli a Reiter se Smolou postupovali na Koláře. První jmenovaný ale vyloženou situaci prováhal a nakonec jeho zakončení dokázal zblokovat Takács. V 77. minutě vstřelila Slavia další branku. Hušbauer našel ve vápně Ševčíka, jehož hlavička Budinský vychytal, ale na dorážku už byl krátký - 4:0! Závěr zápasu se pak už spíš dohrával. Trenér Trpišovský vyslal na hřiště i Van Burena s Júsufem, ani jeden z nich a ani nikdo další se už do dějin zápasu výrazněji zapsat nedokázal. Slavia tak po skvělé druhé půli porazila doma Baník rozdílem třídy 4:0!

Bohumil Páník, trenér Baníku, se k zápasu vyjádřil takto: "Za domácí nastoupila spousta nových hráčů a hlavně Souček. To je klíč dnešního utkání i klíč celé Slavie. Je to výjimečný hráč. První půle takticky dobrá, škoda situace, kdy nám dal Souček gól. Po jeho druhé brance a pak i vyloučení Jiráska bylo jen otázkou, jak ustojíme závěr a kolik tady prohrajeme. Slavii po první brance narostla křídla, my jsme nezachytili ani druhý gól a pak už domácí dominovali. Chtěli jsme zkusit hrát znovu stejně jako ve středu, ale to nám vycházelo jen v první půli. V druhé půli bylo také vidět, že už hráčům dochází síly. Střídali jsme, abychom zátěž rozložili. Slavia má širší kádr a s postupem času toho využila víc a víc. Když se ptáte na Součka, tak je to na naší ligu i pro reprezentaci výjimečný hráč jak kondičně, tak orientací v prostoru. Zapojuje se do hry při rozehrávce od vlastní branky až po střílení gólů na druhé straně."

Jindřich Trpišovský pak k duelu přidal následující komentář: "První poločas byl velmi složitý. Musím pochválit Baník, který nám to hodně znepříjemnil a byl všude včas. V první půli to byl spíš obrovský boj se spoustou faulů. Až po našem gólu na 1:0 jsme se dostali více ke své hře. Ve druhém poločasu už to od nás byl takový tajfun a hráli jsme v něm nejlíp z toho dvojzápasu. Na druhou stranu jsme si ten zápas museli připravit i odbojovanou první půlí. Jsem moc rád, že na ligový zápas přijde přes 18 tisíc lidí. Byla to pro nás motivace, abychom hráli až do konce, abychom dali góly, něco lidem ukázali a dali jim důvod přijít příště zase. Ve finále jsme spokojeni, výsledek je jednoznačný, ale vedla k němu hodně těžká cesta. Ladislav Takács zahrál skvěle. Pomohl nám při dlouhých míčích hlavou, zvládl to i rychlostně, takže velká spokojenost. Na hřišti má dobrý přehled a nevolí alibistická řešení. Jen v posledních deseti minutách to vypadalo, že na hřišti umře. Ale byla to premiéra v těžkém zápase a on ji zvládl. Lukáš Masopust má nějaké zdravotní problémy, ale to i další hráči. Snažíme se z aktuálního zdravotního stavu vycházet a děláme nominaci i podle toho. Nikoho jsme ale kvůli Barceloně šetřit nechtěli, dnešní zápas pro nás byl prioritou. Ztráta Hovorky je obrovská. On má v sobě zápal jako málo hráčů, umí dobře dirigovat a zkracovat hřiště. A samozřejmě má i nadstandardní rozehrávku. Navíc už měl nacvičené automatismy s Bořilem. Teď máme trojici Kúdela, Frydrych a Takács, případně jsme i v béčku zkoušeli na stoperu Zeleného, a doufám, že už se nic nestane a vystačíme si s ní ve zbytku podzimu. Zítra odlítáme do Barcelony, těšíme se tam, ale dosud jsme to vůbec neřešili a soustředili se na Baník."

15. kolo - Sobota 02. 11. 2019 17:00

Fortuna liga, 2019/2020
4 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
FC Baník Ostrava
FC Baník Ostrava

Komentáře (465)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé