Fortuna liga

Slavia - Teplice 3:0

Slavia po remíze s Barcelonou na Camp Nou musela opět přepnout na ligu. Doma ji před reprezentační přestávkou čekaly Teplice. Sešívaní zápas zvládli a vyhráli v poměru 3:0.

Slavia nastoupila v papírově nejsilnější možné sestavě. Za Ševčíka alternoval na pravé straně Masopust, jen v útoku dostal překvapivě šanci dosud neproduktivní a nepříliš vytížený Júsuf Hilál.

Teplice po domácí blamáži s Českými Budějovicemi nastoupili v Edenu v odvážném rozestavení se dvěma útočníky. Na hrotu s kapitánem Jakubem Marešem nastoupil Pavel Vyhnal, hráč se slávistickou minulostí. V sešívaném se pak mihli i Petr Mareš a Pavel Čmovš. Na lavičce pak byl mimo jiné připraven Trubač, který do Teplic zamířil právě z našeho klubu.

Červenobílí měli poněkud pomalejší start do zápasu, když drželi míč především na vlastní polovině při odvážné, ale pro branku soupeře nepříliš nebezpečné rozehrávce. Postupem času začala mít Slavia v zápase přeci jen zřetelnou převahu. První velká šance přišla v 15. minutě, kdy si Hušbauer hezky narazil s Júsufem, čímž se dostal do vápna tváří v tvář Grigarovi. Teplický brankář s vypětím všech sil nakonec dokázal míč vytěsnit těsně mimo branku! O pár minut později vystřelil zpoza vápna Stanciu a jeho zblokovaná rána obloučkem zapadla jen těsně vedle branky. Slavia pak začala soupeře mačkat a výsledkem byly střely Bořila, Masopusta a střet Olayinky s Kodešem ve vápně, který rozhodčí Pechanec posoudil jako penaltový. Míč si na puntík postavil kapitán Souček a bez problémů proměnil - 1:0! Teplice pak mohly vyrovnat z ojedinělé ale pohledné akce z 36. minuty. Žitný vysunul do samostatného úniku Jakuba Mareše, toho ale výborně vychytal Kolář a podržel Slavii! Domácí se pak snažili potvrdit vedení střelami Hušbauera a Coufala. Ani jedna se však neujala, a tak se šlo do šaten za jednobrankového vedení sešívaných.

Hned v úvodu druhého dějství mohl pojistit náskok Stanciu, který se po dalekonosné přihrávce dostal za obranu. Na záda mu ale dýchal obránce a tak se rumunský záložník pokusil o rychlé zakončení bez větší přípravy. Mířil přesně, avšak nepříliš razantně, takže Grigar dokázal míč zkrotit. Slavia pak sice měla zápas zdánlivě pod kontrolou, jednogólové vedení ale do závěru nedávalo žádnou jistotu. To potvrdili hosté po hodině hry, kdy se po kontru dostal do ideální střelecké pozice Petr Mareš. Osamocený před hranicí vápna ale naštěstí pálil přímo doprostřed a Kolář míč nadvakrát zkrotil. Poté nahradil Júsufa Škoda a hned po pár minutách na hřišti si připsal vyloženou šanci. Olayinka se výtečně uvolnil na straně, dostal se do vápna a poslal míč přesně pod sebe na osamoceného Škodu. Ten měl čas si i míč zpracovat, střelu z vyložené pozice ale poslal těsně mimo branku! V 79. minutě mohli být slávisté potrestáni za svou bohorovnost při rozehrávce. Konkrétně Frydrych se snažil o kreativitu, když byl pod tlakem několika protihráčů. O míč přišel, naštěstí Žitný v přečíslení v našem vápně váhal a místo přihrávky do gólovky volnému spoluhráči jen odevzdal míč slabou zblokovanou střelou. V samotném závěru zápasu byl hodně vidět střídající Ševčík. Nejprve se hezky uvolnil na hranici vápna ke střele, ta ale byla na poslední chvíli zablokována. Stejný postup zvolil tentýž hráč i o pár minut později a tentokrát se míč zastavil až zatřepetáním v síti - 2:0! V nastaveném čase pak ještě standardní situaci rozehrával Hušbauer, jeden z našich hráčů se dostal k hlavičce, kterou Grigar výtečně vyrazil. Bohužel pro Teplice jen před Kúdelu, který už míč dokázal dorazit do sítě! Slavia tak nakonec vyhrála přesvědčivým rozdílem 3:0, ač definitivní pojistku na vítězství přinesly až branky v samotném závěru utkání.

Trenér Teplic Stanislav Hejkal okomentoval zápas takto: "Zápas jsem viděl ve dvou rovinách. V té první, sportovní, jsme podali dobrý výkon a asi jsme si nezasloužili prohrát až takovým rozdílem. Když hrajete na Slavii, která je v současnosti českým top mužstvem a kterou velmi uznávám, tak potřebujete odvést dobrý výkon, mít štěstí a přežít šance soupeře a pak využít nabídnuté možnosti. My jsme hráli dobře, snažili jsme se napadat vysoko, ale vlastní tři možnosti ke skórování jsme nevyužili. Mrzí mě závěr, který jsme měli dohrát lépe. Slavii tedy gratuluji k zaslouženému vítězství, na druhou stranu mě mrzí, že všechny rozhodnutí VARu jdou v poslední době proti Teplicím. Proti nám byl uznán gól se Spartou po faulu Kayi, naopak v náš prospěch nebyla odpískána penalta. Co se týče dnešního zápasu, tak jsem viděl záznam zákroku Kodeše na Olayinku, po němž se pískala penalta, a já tam nevidím kontakt na žádném ze záběrů. Nevyčítám to sudímu Pechancovi, protože z jeho pohledu to na nedovolený zákrok mohlo vypadat. Nechápu ale, k čemu tu máme video, když rozhodčímu neřekne, aby si situaci alespoň neprohlédl sám ze záznamu, když na něm není vidět zřetelný kontakt."

K utkání se pak samozřejmě vyjádřil i trenér Slavie Jindřich Trpišovský: "Předně musíme poděkovat fanouškům za velkou podporu. Je skvělé, že na ligu pravidelně chodí 16 tisíc lidí. Je to pro nás hnací motor. Stejně tak musím poděkovat i trávníkářům, protože trávník je navzdory klimatickým podmínkám ve výborném stavu a oproti minulému roku je to velký posun, který nám umožňuje kombinační hru. Na můj vkus jsme tentokrát byli v koncovce až příliš nervozní a situace jsme neřešili dobře. O vítězství jsme rozhodli až příliš pozdě a nikdy nevíte, co se může stát. Co se týče rozhodčích, tak se k nim nevyjadřuji a nebudu to dělat ani dnes, stejně jako jsem to neudělal po zápase v Ostravě. Co se týče Tomáše Součka, tak je to pro nás i reprezentaci klíčový hráč a budeme jedině rádi, když tu vydrží co nejdéle. Myslím si, že nemusí litovat, že tu zatím zůstává, protože se mu tu daří a chodí na něj čím dál lepší nabídky. Teď je tu, myslím, absolutně šťastný. Já říkám, že když se vám někde daří, tak nemusí být dobré to za každou cenu měnit. Ohledně Nica Stancia souhlasím, že od něj čekáme lepší čísla. On je od sebe očekává i sám a myslím si, že ho to i trochu brzdí. Věřím, že to protrhne a pak bude produktivnější. Na druhou stranu je třeba zmínit, že je tu jen tři měsíce. Já jsem přesvědčený, že na jaře bude o padesát procent lepší. Už teď je na něm vidět, že hodně zapracoval na hře směrem dozadu. Je to velice týmový hráč. Hraje tu trochu něco jiného než dříve ve Steaue nebo v reprezentaci, kde hraje vyloženě desítku, která využívá pozic, které mu připraví spoluhráči."

16. kolo - Neděle 10. 11. 2019 17:00

Fortuna liga, 2019/2020
3 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

29. Tomáš Souček (pen)
89. Petr Ševčík
90. Ondřej Kúdela

FK Teplice
FK Teplice

Komentáře (372)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé