Fortuna liga

Liberec - Slavia 0:1

V rámci 27.kola Fortuna ligy nastoupila Slavia v Liberci. V tvrdém utkání hraném na velice těžkém terénu padla spousta žlutých karet. Slávisté nakonec zvítězili, když v poslední dvacetiminutovce vystupňovali svůj tlak, který vyústil v penaltový zákrok na Kuchtu. Úspěšným střelcem ze značky pokutového kopu byl symbolicky nejskloňovanější muž minulého týdne - Ondřej Kúdela.    

Po vyřazení z Evropské ligy dal trenér Trpišovský šanci značně kombinované sestavě. Tomáš Holeš se postavil vedle dua Ondřej Kúdela - Taras Kačaraba a Slavia tak hrála na tři stopery, nalevo dostal příležitost Oscar, napravo Lukáš Masopust. Pozici defenzivního záložníka zaujal Jakub Hromada, před ním se poskládali Nicolae Stanciu, Júsuf Hillál a Michal Beran, na hrotu naskočil Stanislav Tecl. V dresu domácích nastoupil ve středu obrany Ondřej Karafiát, hostující pod Ještěděm ze Slavie. Trenér domácích Hoftych postavil sestavu bez klasického útočníka, na hrotu se pohybovali střídavě Faško, Mosquera a Pešek. 

Slavia začala aktivně, ve třetí minutě si míč zprava navedl do středu Beran a kroutil střelu na zadní tyč, leč nedokroutil. Na druhé straně unikl pro pravé straně Pešek, ale nabíhajícího Faška nenašel. Po deseti minutách napřáhl Sadílek, jeho střelu tešoval mimo tři tyče Stanciu. Po rohovém kopu pálil Pešek, opět obrana zblokovala na roh. Na druhé straně Tecl utíkal Putzidisovi, ten mu nakonec míč vypíchl na první roh hostí, z něj neudeřilo, centr Stanciua přeletěl všechny nabíhající hráče. Ve 20. minutě Tecl od brankové čáry našel Berana, ten připravil palebnou pozici Hromadovi, ale jeho rána šla daleko od domácí branky. Už za minutu si Beran připravil balón na střelu sám, jeho pokus šel do Knoblochových rukavic. Ve 24. minutě si o žlutou kartu řekl Karafiát, když sestřelil ve středu hřiště Hromadu. Ve 26. minutě utekl po levé straně Masopust, Tecl jeho přízemní centr přiťukl Stanciuovi a proti jeho střele skvěle zasáhl Knobloch. Ve 31. minutě dostal žlutou kartu Júsuf za střet se Sadílkem. Za dvě minuty právě Sadílek našel svým centrem Karafiáta, ten hlavou Kolářovu branku minul. Bojovný zápas pokračoval, těsně před půlí si řekl o žlutou kartu faulem na Júsufa Kamso Mara. Žluté karty, bylo to jediné, co se během první půle v zápise o utkání objevilo.

Do druhé půle šly oba týmy beze změn. Jako první zaměstnal gólmana soupeře domácí Mosquera, jeho rána šla do středu branky. Vzápětí Hromada složil ragbyově Faška a vedle žluté karty tu byla zajímavá standardka pro Liberec. Mosquerova rána šla těsně nad levý horní růžek Kolářovy svatyně. V 50. minutě Peškův centr propadl až k Mosquerovi, a ten v pádu vysoko přestřelil. Na aktivtu Liberce zareagoval trenér Trpišovský střídáním, Júsufa, kterému akutně hrozila druhá žlutá, nahradil Kuchta. Na hřišti se přiostřilo. Marův "strom" na Kuchtu se obešel bez karty, Sadílek si za sestřelení Berana už žlutou prohlédl. Podobně dopadl Rabušic, který hned po svém příchodu na trávník ostře zajel do Holeše. Po hodině hry sáhl trenér Trpišovský do sestavy více, ze hřiště odešli Stanciu, Hromada a Beran, naskočili Traoré, Provod a Ševčík. Na hřišti se ve druhé půli odehrával lítý boj o okaždý metr, Rabušic krátce po žluté kartě trefil Kúdelu a mohl být rád, že nešel hned pod sprchy. V 66. minutě se středem hřiště protáhl Traoré, našel kolmicí Tecla, ovšem ten Knoblocha neprostřelil a stejně mu byl máván ofsajd. Boj pokračoval, Kačaraba dvakrát nešikovným soubojem s Rabušicem nabídl domácím trestný kop. Oba centry slávisté odvrátili, a šli do brejků, jednou si Tecl skvěle pokryl balón, ale vzápětí si jej ukopl, podruhé Kuchtu za žlutou kartu sestřelil Pourzitidis. V 79. minutě po hezké kombinaci prostrkoval Traoré balón do vápna, před Knoblochem vyplaval osamocený Kuchta, ale neprostřelil jej. V 82. minutě střídající van Buren odcentroval přes Mikulu, Knobloch na balón nedosáhl a Oskar před prázdnou brankou těsně nedoskočil. Akce pokračovala, van Buren opět vrátil míč před branku a po střetu Pourzitidise s Kuchtou se chvilku zkoumalo video, než rozhodčí Hrubeš ukázal na značku pokutového kopu. Míč si postavil nejpropíranější hráč poslední doby Ondřej Kúdela a bezpečně proměnil - 0:1. Liberec nasadil do hry Rondiče a vrhl se na závěrečný nápor. Slávisté ustáli několik centrů a nakonec si cenné vítězství pohlídali.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský: Bylo to bojovné utkání, asi to nebylo moc ke koukání, když už byla nějaká šance, tak jí zastavil ofsajd. Na tomto terénu odehrát dobré utkání je víceméně nemožné, snad ve druhé půli tam byly nějaké slušné kombinace. To hřiště je hrbolaté, zapískované. Bylo jasné, že gól padne ze standardky, nebo z nějaké chyby. Fotbalová krása minimální, ale jsme rádi, že jsme to ubránili. Střídání v 60.minutě nám hodně pomohlo. Hlavně Traoré zahrál dobře, na tomhle hřišti je schopný míč ve středu hřiště udržet. My jsme od té doby byli lepší a pak už to bylo o tom, jestli se nám nějaká akce povede. Oscarovi tam chybel kousíček. Není to pro Ondru nejjednodušší, teď dlouho nehrál, navíc na tomhke terénu. Jsem rád, že to takhle zvádl.

trenér Liberce Pavel Hoftych: je to pro nás trochu kruté, my Kuchtu známe, je to chytrý útočník. Chtěli jsme s tím zápasem něco udělat, kluci zaslouží absolutorium. Věděli jsme, že Jindra to má nachystané tak, aby tam v závěru zápasu poslal ještě větší kvalitu, než na začátku. Ocitli jsme se pod určitým tlakem, už jsme nebyli nebezpeční dopředu, takže bohužel. Michal Faško odvedl slušnou práci, jsem spokojený s tím, jak to tam odběhal. Mosquera i Pešek nedokázali vyřešit situace, které vypadali nadějně. Kluci na tréninku pracují dobře, ale v zápase tomu vždycky kousíček chybí.

27. - Neděle 18. 04. 2021 16:00

Fortuna liga, 2020/2021
0 - 1
0 - 0
FC Slovan Liberec
FC Slovan Liberec

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

84. Ondřej Kúdela (pen)

Komentáře (336)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé