Evropská konferenční liga

Slavia - Feyenoord 2:2

Slavia neudržela v Edenu nadějné vedení 2:1 proti oslabenému Feyenoordu, kterému se podařilo v nastaveném čase vyrovnat. Branky Slavie vstřelili Olayinka a Kuchta. Pro postup ze skupiny musí Slavia v posledním zápase na hřišti Unionu Berlín minimálně remizovat, jinak v Evropě končí.

Trenér Trpišovský nemohl postavit Jakuba Hromadu, který není na evropské soupisce. Petr Ševčík pak ještě nebyl připravený pro start v základní sestavě, ve středu zálohy tak nastoupili Holeš, Stanciu a Lingr. V útoku Jana Kuchtu nahradil překvapivě Ivan Schranz, Kuchta i Krmenčík zůstali na lavičce náhradníků. Hosté od prvních vteřin zápasu napadali slávisty ve velkém počtu hráčů na vlastní polovině a sešívaní se nemohli dostat z vlastní poloviny kombinační hrou. Museli se tak neustále bránit, protože hosté byli v kombinaci rychlejší a přesnější, neztráceli míče tak lacino jako slávisté. Ti navíc nebyli schopni vyvinout zdaleka tak efektivní tlak jako Feyenoord. Když už Masopust napadáním získal míč, byl hned odzbrojen a z nadějné akce nebylo nic. Na druhé straně musel Mandous vyběhnout před vápno a odhlavičkovat míč před dvěma nabíhajícími hráči za obranu. Vlastně z první návštěvy slávistů ve vápně soupeře ale byla hned branka! Slávisté donutili soupeřeč odehrát míč až k vlastnímu brankáři, ten vracel Malaciovi, který však příliš váhal a čekal na míč a vůbec nevěděl, že se k němu sprintem blíží Bah, který dokázal míč vypíchnout jako první a neměl pak už těžkou práci najít Olayinku před úplně odkrytou brankou - 1:0! V devatenácté minutě přišla pro hosty další rána, na hřiště se posadil hrotový útočník Linssen a nemohl pokračovat, vystřídal jej Dessers. O chvíli později musel Oscar ve vápně hasit velmi nebezpečnou kombinaci hostí. Levý bek Slavie však míč vypíchl včas a byl navíc faulován. Ve 29. minutě se hosté po zisku míče na polovině hřiště dostali k první střele na bránu, zpoza vápna střílel Desseres a Mandous míč skvěle vyrazil na roh. Po něm hlavičkoval z nebezpečné pozice Til, naštěstí přímo do rukavic Mandouse. V 31. minutě už však hosté skórovali. Oscar neuhlídal svého hráče při dlouhém křížném centru do strany, ten pak našel ve vápně Desserse, který se hezky otočil a proti jeho střele už byl Mandous krátký - 1:1. V 37. minutě naprosto nesmyslně zajel u vápna Slavie Til do Stancia, nejprve viděl žlutou kartu, následně si však svůj verdikt sudí rozmyslel a udělil kartu červenou. To hosty velmi popudilo a hned vzápětí si chtěli vykoledovat červenou také pro Masopusta, který si rukou odstavoval obránce a ten se skácel k zemi jako podťatý. Finský rozhodčí Gestranius udělil kartu žluté barvy. Do poločasu už se nic zajímavého nestalo a do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu.

Do druhého poločasu nahradil Masopusta Kuchta a Schranz se posunul na křídlo. Hosté přirozeně v oslabení nepressovali na polovině Slavie a zatáhli se do kompaktního bloku na vlastní polovině. Přesto se slávisté dokázali dostat kombinací do šance, míč se dostal k Lingrovi prakticky na penaltový puntík, jenže střela mladého záložníka byla zablokovaná. V 62. minutě přišel na hřiště Ševčík místo Schranze a hned vzápětí měli slávisté velkou šanci po rohovém kopu. Hlavičku Kuchty však neskutečným zákrokem chytil Marciano a míč dokázal zalepit tak, že nepustil k dorážce nikoho z dobíhajících slávistů. Marciano si tím však asi vyplýtval veškerý svůj um, protože v 66. minutě vystřelil Holeš a brankář Feyenoordu nepříliš těžký míč jen vyrazil před sebe, kde byl nejrychleji Kuchta, Marciana lehce obešel a zasunul do prázdné brány - 2:1! Jen o chvíli později pronikal v brejku do vápna opět Kuchta, v souboji s obráncem spadl na zem, rozhodčí Gestranius nejenže nepískl penaltu, ale ještě udělil Kuchtovi žlutou kartu za simulování. V 74. minutě hosté jednoduchou akcí středem hřiště dostali do střelecké pozice krajního obránce Pedersena, ten zpoza vápna zakroutil míč mimo tři tyče. Hodně emocí způsobil ostrý zákrok Traunera na Ekpaie, který Gestranius vůbec neposoudil jako nedovolený, Ekpai poté však musel být ošetřován a téměř dvě minuty se nehrálo. Hosté i v deseti působili hodně nebezpečně a Bah na poslední chvíli v 87. minutě hasil samostatný průnik ... Kopal se roh a po něm byl ve vápně obrovský závar, ve kterém se míč odrazil od břevna, hosté signalizovali gól, ale žádný rozhodčí neviděl míč za brankovou čarou. Po přerušení hry si lehl na trávník Bah, nastala obří strkanice, nicméně Bah musel být ze hřiště odnesen na nosítkách. Na hřišti jej nahradil Traoré, slávisté však byli natolik rozhození, že neubránili centr na Deeserse, který hlavou přehodil Mandouse a vyrovnal na 2:2. V nastaveném čase si slávisté vybojovali jen roh a z dálky to zkusil Ousou, skóre se však nepohnulo a sešívaní tak pro postup ze skupiny musí v posledním zápase za 14 dní uhrát v Berlíně minimálně remízu, jakýkoli jiný výsledek je vyřadí z pohárové Evropy.

Trenér hostů Arne Slot zhodnotil zápas těmito slovy: "Převzal jsem tým od předchozího trenéra s takovou vůlí, že je schopen vzít situaci do svých rukou, když zápas prohrává. První brance jsme jistě mohli zabránit, byly tam ale dobré výkony. Přišlo mi bizarní, že Til nejprve dostal žlutou kartu a poté kartu červenou. Zřejmě pomezní rozhodčí ze vzdálenosti 60 metrů viděl faul jinak, možná měl Stanciu díru v podkolence, ale nejsem si jist. Brankáři Marcianovi pomáhalo, že přes chyby jej tým nadále podporoval. I kdybychom tady prohráli, tak bych byl pyšný na hru našeho týmu. Hrajeme ve skupině s týmem z Bundesligy a Slavií, která zápasy v domácí lize neprohrává a my teď máme jisté první místo ve skupině. Atmosféra byla magická, byl to velký rozdíl oproti neděli, kdy jsme hráli na prázdném stadionu. Člověk má jiný pocit ze zápasu, když je na zápase tolik lidí. U systému VAR jsou pro i proti, nejdůležitější ale je, že jsme zvládli zápas vyrovnat."

Jindřich Trpišovský okomentoval ztrátu dvou bodů v závěru zápasu takto: "Zápas byl těžký, Feyenoord do něj velmi dobře vstoupil, bylo to náročné soubojově i běžecky. Těžko se vytvářely šance, bylo tam více nahánění v pressingu a honění rozehrávky. Nám to pomohlo k brance, Senesi měl pak ale klid na rozehrávku a byla z toho branka na 1:1. Přišlo vyloučení, dali jsme gól, měli jsme brejky, které jsme nezakončili a soupeř chodil také do brejků, nechali jsme zápas otevřený a to se nám vymstilo. Dobrá kulisa, náročný zápas, jeden z nejkomplexnějších soupeřů, co tu hrál za poslední dobu. Obrovskou individuální chybou jsme si nechali utéct vítězství v nastaveném čase, stálo nás to spoustu sil a dostaneme takto laciný gól. Měli jsme to zvládnout. Bahův výkon byl fantastický, a to hrál na jednoho z nejlepších hráčů soupeře. Tam jsme viděli klíč k zápasu, ubránit Sinisterru a využít jeho postavení, když Feyenoord nemá míč. Bah ukázal, co je potřeba pro takové zápasy, rychlost, vytrvalost, čtení hry. Bah odešel a dostaneme gól ze situace, kdy nám hráč naběhne za záda. Bah byl asi 30 vteřin v bezvědomí, teď vypadá dobře. Pravděpodobně to byl otřes mozku, neviděl jsem to ani v reálu ani na videu. Jede na vyšetření do nemocnice, teď to vypadá na otřes mozku. Kvalitativně jsou Linssen a Deesers podobní hráči, Deesers je víc silný v zaseknutí a změně směru, je to maličko jiná typologie, ale gólům předcházely úplně jiné chyby než naše nepřipravenost na tohoto hráče. Ztratili jsme body do koeficientu, měli jsme zápas vyhrát. Směrem k zápasu v Berlíně se pro nás nic moc nemění, možná je lepší, že nebudeme moci s něčím kalkulovat. Jsem zklamaný, že nám vláda zase zavře stadiony. Restrikce k ničemu nepomohly a nevím, jestli to pomůže letos. Ten závěr byl podobný jako v zápase s Haifou, chybí tomu rozdílový gól. Každý zápas, když vedete o gól, je v závěru vabank a může se stát cokoliv. Soupeře je o jednoho míň a naši nejvytíženější hráči jsou v posledních dvaceti minutách stopeři, dostávali se do strašně těžkých situací. My se dostaneme přes první vlnu soupeře a pak uděláme triviální chyby na polovině soupeře a valí se to na nás. Tady stačí jedno zaváhání, dobrý centr, dobrý náběh a je to. Měli jsme si vytvořit víc šancí na vstřelení třetího gólu a více času trávit na poslední třetině hřiště. Celkově si myslím, že to od rozhodčího byl nepovedený výkon na obě strany. U prvního gólu soupeře jsme diskutovali u sudího, že otočený aut byla asi šestá věc, která šla proti nám za posledních deset minut."

5. kolo - Čtvrtek 25. 11. 2021 18:45

Evropská konferenční liga, 2021/2022
2 - 2
1 - 1
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

12. Peter Olayinka
66. Jan Kuchta

Feyenoord Rotterdam
Feyenoord Rotterdam

31. a 90. Dessers

Komentáře (300)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé