Evropská konferenční liga

Fenerbahce - Slavia 2:3

Slavia zvítězila na hřišti tureckého Fenerbahce v prvnímu zápase vyřazovacího kola Evropské konferenční ligy 3:2 po brankách Traorého, Oscara a Lingra. Pro postup do osmifinále tak za týden stačí slávistům remíza.

Trenér Trpišovský tentokrát pro nemoc zůstal doma, se svými asistenty nicméně připravil hodně nečekanou základní sestavu v rozestavení 3-5-2 s Ivanem Schranzem na postu pravého záložníka, Srdjanem Plavšičem v záloze a Yirou Sorem s Peterem Olayinkou v útoku. Asistent trenéra Jaroslav Köstl však už před zápasem avizoval, že Slavia bude měnit rozestavení během zápasu a na post pravého obránce se bude zatahovat Ivan Schranz, před kterým by v takovém případě hrál Petr Ševčík. Tak to také po velkou část první půle na hřišti opravdu vypadalo. Hostům chyběl nejznámější hráč Mesut Özil stejně jako český levý obránce Filip Novák, oba se pro zranění nedostali vůbec na soupisku k zápasu. První nadějnou pozici si vytvořili domácí, když Valencia postupoval do vápna z levého křídla, zpětnou přihrávku však vracející se slávisté zachytili a nedovolili ohrožení Mandousovy brány. Chybu Fenerbahce v rozehrávce mohl zkusit potrestat Sor, ale v akci jeden na jednoho nevyzrál na Szalaie. V 18. minutě Plavšič dobře zasáhl ve vlastním vápně a nastartoval tím rychlou protiakci, na levém křídle se po dlouhém pasu Ševčíka uvolnil Sor, jenže nepochopitelně nenahrával lépe postaveným spoluhráčům a zkusil zakončit sám, bránu daleko minul. Chvíli na to střílel dvakrát Holeš, první střelu brankář Bayindir vyrazil, druhá skončila mimo. Ve 27. minutě kroutil míč na zadní tyč zpoza vápna Osayi-Samuel, naštěstí asi o metr minul. O minutu později dostal míč do vápna Pelkas, ale při zakončení se ukopl a poslal míč mimo bránu. Ve 45. minutě slávisté konečně slavili branku! Ševčík poslal centr do vápna, kde zkusil zakončit z voleje Oscar, dostal však míč opět jen na druhou stranu hřiště, druhý centr do stejného prostoru odvrátili zmatení obránci jen k Oscarovi, ten přiklepl Plavšičovi na hranici vápna. Plavšičova střela zamířila do tyče, odrazila se k Traorému, který neměl problém dorazit míč do sítě - 0:1! O minutu později italský sudí odpískal konec prvního poločasu a Slavia tak při odchodu do kabin vedla!

Druhý poločas začal o pár minut později pro zranění rozhodčího a na hřišti nahradil v sešívaném dresu Lingr Plavšiče. Hosté museli střídat na střídat na postu stopera, Kima nahradil Tisserand. V úvodu druhého poločasu zabrnkal na nervy fanoušků Slavie Ousou špatnou malou domů, souboj Valencii s Kačarabou ale sudí jako faul neposoudil a hrálo se dál. V 54. minutě vysunul Pelkas Valenciu, ten orazítkoval z úhlu bližší tyč Mandousovy brány a Yandas z dorážky z hranice vápna přestřelil odkrytou bránu. O čtyři minuty už nápor domácích přinesl branku, Kadioglu obešel Lingra, našel ve vápně nejlepšího hráče Fenerbahce Pelkase, kterého neuhlídal Ousou, a Pelkas lehce vyrovnal - 1:1. Slávisté ale dokázali skvěle odpovědět, nakrátko rozehraný přímý kop po několika sekundách přinesl průnikovou přihrávku Lingra na Sora, tu zvládl odvrátit Szalai jen do strany k Oscarovi a ten krásnou technickou střelou pod břevno rozvlnil síť - 1:2! A to nebylo vše, hned po dvou minutách přišel povedený pressing, zisk míče, Sor předal Lingrovi a ten poslal míč na zadní tyč - 1:3! Pelkas zkusil odpovědět ranou z dvaceti metrů, ale tu Mandous s přehledem kryl. Podobně to zkusil na druhé straně Lingr, jeho střela byla tečovaná na roh. V 77. minutě střílel v brejku Oscar, když mohl ještě nahrávat lépe postavenému Lingrovi, střelu kryl brankář Bayindir. Kolem 80. minuty nastaly zmatky se střídáním, na hřiště šel Tecl, dolů asi měl jít původně Sor, ale nakonec odešel Oscar a Sor na hřišti zůstal. Slavia pak smolně inkasovala o tři minuty později, rohový kop rozehráli domácí před vápno, tam vystřelil Kadioglu, bránící Olayinka míč tečoval a ten skončil mimo dosah Mandouse - 2:3. Domácí spustili závěrečný tlak a v dresu Slavie nahradil Horský Sora, který už pro křeče pokračovat nemohl. V nastaveném čase hlavičkoval Szalai po rohovém kopu vedle Mandousovy brány. Poslední minuty už odehráli slávisté bez větších problémů a z Istanbulu vezou do Prahy cenné vítězství 3:2. Pro postup do osmifinále Evropské konferenční ligy jim stačí v domácím zápase i remíza, v případě porážky o jednu branku se bude v Edenu prodlužovat.

vyřazovací playoff - Čtvrtek 17. 02. 2022 18:45

Evropská konferenční liga, 2021/2022
2 - 3
0 - 1
Fenerbahce
Fenerbahce

58. Pelkas
83. Kadioglu

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

45. Ibrahim Traoré
62. Oscar Dorley
64. Ondřej Lingr

Komentáře (388)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé