Fortuna liga

Liberec - Slavia 1:0

Slavia po vítězném vstupu do osmifinále EKL nastoupila na horké půdě v Liberci. Klasický popohárový zápas nezvládla, když jedinou branku vsítil ve 13. minutě Olayinka, ovšem do vlastní branky. Červenobílým nepomohla ani více než sedmdesát minut trvající přesilovka po "sáňkách" Štetiny na Masopusta.

Trenérský štáb červenobílých sestavu oproti pohárovému utkání pozměnil, i když možná ne tak, jak se očekávalo. V brance naskočil Ondřej Kolář, což bylo pochopitené i z toho důvodu, že v Liberci je prakticky doma. Obrana zůstala beze změny, Hovorka, který skvěle zvládl minulý týden domácí derby, zůstal na tribuně z preventivních důvodů, neboť hřiště v Liberci nedisponuje takovým pažitem jako Eden, Jurásek patří mezi hráče postižené virózou. V záloze vedle Talovjerova nahradil vykartovaného Traorého Hromada, na pravém kraji mladého Pudila uzdravený Masopust, v útoku se místo Sora objevil Tecl a na podhrot se snad poprvé postavil Schranz, alespoň tedy dle grafiky před utkáním. Pouze na lavičce zůstal uzdravený Lingr.

Domácí trenér Kozel nemohl použít hráče hostující z Edenu, takže Alijagič, Matoušek a Jusuf sledovali zápas z tribuny, na lavičku usedli Višinský a Stoch a z borců s červenobílou minulostí vyběhla v základní sestavě pouze trojice Mikula, Gebre Selassie a Rondić.

Slavia začala náporem, v rychlém sledu zahrávala dva rohové kopy, na konci šesté minuty Bah dobrým presingem obral o míč Frýdka, jeho zakončení z úhlu se do branky nevešlo. Ve 13.minutě přišel šok, když Gebre Selassie netrefil centr zprava, ale Olayinka za ním srazil centr nejprve na břevno vlastní branky a následně VAR potvrdil, že balón už byl za brankovou čarou - 1:0 pro domácí.  V 18.minutě míč odskočil hostujícímu Štetinovi, ten kolíkama napřed sestřelil Masopusta a sudí vytáhl žlutou kartu, ovšem zasáhl VAR a stoper hostující na severu z Letné se po červené kartě pakoval ze hřiště. Takřka vzápětí usel střídat Plechatý, takže se Libereckým během pár minut rozpadl střed obrany. Slávisté se znovu vrhli do útoku. Talovjerov nejprve pálil nad, potom do podobných míst hlavičkoval po centru Masopusta. Po půlhodině hry Hromadův centr propadl přes Koscelníka až k Olayinkovi, po jeho zásahu nastala klasická "trma vrma", která ovšem vyústila jenom v odkop od branky. Ve 35. minutě moc nechybělo, aby Masopust usměrnil do branky střelu Olayinky, záhy pálil nad branku Plavšić. Postupem času se hra na těžkém terénu stále více kouskovala a domácím se tak podařilo jednobrankové vedení dovést do poločasové přestávky.  

Do druhé půle poslal trenér Trpišovský nejlepšího střelce týmu Ondřeje Lingra, který nahradil defenzivního záložníka Talovjerova a Daniela Samka, jemuž přepustil místo Masopust. Schranz se posunul na pravou stranu zálohy a střed slávistické zálohy dostal nový kabát. V 50. minutě Lingr nastartoval Baha, jeho centr vyboxoval Knobloch, záhy centroval Lingr, jeho pokus už Knobloch v pohodě skryl do rukavic. Na druhé straně si Frýdek řekl o žlutou kartu, když si po odpískání faulu neodpoustil zakončení. Na druhé straně se podobného ohodnocení dočkal zákrok Olayinky. Pro něj to bylo to poslední, co v zápase udělal, po hodině hry jej nahradil Fila a místo Hromady naskočil Sor. Trenérský štáb červenobílých poslal do hry to nejofenzivnější, co měl k dispozici. Hned v 64. minutě mohl srovnat Sor, který se vrhl rybičkou po centru Baha, ovšem míč z jeho hlavy rozezvučel jenom tyč Knoblochovy branky. Vzápětí se zažlutilo před očima Schranzovi, když ošklivě sestřelil Mikulu. Domácí trenér na sílící tlak reagoval střídáním, do hry se dostali Havelka a slávistický odchovanec Denis Višínský. Poslední snahou hostujícího trenérského štábu něco udělat s výsledkem byl nástup Madsena na úkor Schranze v 75. minutě. Do zápisu se nejdříve po této změně dostal Plavšić, když si zblízka prohlédl žlutou kartu po faulu na Rondiće. Podobně se vedlo Višínskému, když stáhl unikajícího Baha. Slávistický tlak byl stáe platonický, přibývaly pouze žluté karty. O jednu si řekl Bah, když při své samostatné akci píchl míč okolo obránce do křídla, ovšem bek se skácel a sudí pískl faul, na což pravý bek reagoval hodně zvýšeným hlasem. V samotném závěru Ousoův pokus končil na břevně, Sor trefil skrumáž těl před sebou a po závěrečném rohu, na který se vydal i gólman Kolář minul branku z malého vápna Holeš. Slávisté si tak připsali třetí prohru v probíhajícím ligovém ročníku a výrazně si zkomplikovali cestu za obhajobou titulu, neboť na Plzeň, která stále vyhrává o gól, ztrácí tři body. 

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský: Domácí byli bojovní, byli agresivní, zasloužili si to vítězství. O fotbale se moc mluvit nedá, chtěl bych poděkovat fanouškům. Tohle hřiště nemá moc parametry, domácím se podařilo dát gól a pak už to bylo to, co jsme viděli. Devadesát minut soubojů, nakopávaná z obou stran a kdo to zvládne, ten vyhraje.  Tady na tom hřišti  je každé šlápnutí nebezpečné, snažili jsme se o střelbu ze střední vzdálenosti, ale nedařilo se. Masopust i Hromada střídali kvůli drobnému zranění, ale Liberec hrál fér, i když v deseti bránil, je třeba mu poděkovat.

útočník Slavie Stanislav Tecl: Nebyli jsme dost kvalitní vepředu, nedostali jsme pořádné balóny do vápna, soupeř měl více odražených míčů a my jsme se tam nedostali. Vůbec jsme si neporadili s hrou proti deseti, meli jsme hrát jednodušeji a důrazněji, meli jsme rvát míče do vápna a více se o ně prát. Nelze moc přemýšlet nad zdravím u tohoto terénu, je to pro oba týmy stejné. Koukat se na tabulku smysl má, ale je ještě hodně zápasů, je tu ještě nadstavba, musíme vyhrát přístě.

25. kolo - Neděle 13. 03. 2022 15:00

Fortuna liga, 2021/2022
1 - 0
1 - 0
FC Slovan Liberec
FC Slovan Liberec

13. Olayinka vl.

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

Komentáře (644)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé