Fortuna liga

Slavia - České Budějovice 1:0

Slavia porazila před reprezentační přestávkou České Budějovice přes nepřesvědčivý výkon 1:0 brankou Lingra. Do základní sestavy se vrátil uzdravený Lukáš Provod, zápas naopak nedohrál vyloučený Talovjerov, který tak Slavii bude chybět v zápase v Plzni.

Trenér Trpišovský poprvé v sezóně postavil do základní sestavy uzdraveného Lukáše Provoda. Na stoperu navíc podruhé nastoupil David Hovorka, a tak dva z jedenácti hráčů byli navrátilci po vážném zranění kolene. Hosté nastoupili v rozestavení se třemi stopery. První střelecký pokus zápasu si ve čtvrté minutě připsal Lingr, jehož hlavička po centru zleva ale míříla vysoko. Po prvním rohovém kopu v deváté minutě vznikl velký závar na hranici malého pokutového území Českých Budějovic, zakončit se snažilo hned několik slávistů, míč se však do sítě nedostal. Ve 12. minutě střílel z hranice vápna Plavšič, nastřelil ruku Kondy a sudí Zelinka odpískal penaltu. Míč už si vzal Provod, ale VAR usoudil, že k ruce došlo před hranicí pokutového území a byl z toho jen přímý kop. Ten Lingr poslal jen těsně vedle šibenice. Další rohový kop přistál na noze Sora, ten to však nečekal a míč jen odevzdal soupeři. Také České Budějovice zahrozily po rohovém kopu, Kolářem vyboxovaný míč napálil z hranice vápna Králik mimo. Pak se delší dobu nestalo nic zajímavého, až předvedl další ze svých neskutečných průniků Sor, našel ve vápně Lingra, ten odrazil míč jen od Kondy na roh. Dvě minuty před koncem poločasu rozehráli hosté signál z rohu na zakončujícího Skovajsu, který naštěstí neprostřelil hradbu těl před sebou. Poslední šancí byla střela Olayinky z hranice vápna, i ta byla zablokovaná a do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu, aniž by Vorel v bráně Českých Budějovic musel zasahovat.

Druhou půli otevřel střelou nad bránu Plavšič. První gólovou šanci zápasu připravil pro Olayinku pronikající Masopust, nigerjiské křídlo střílelo dobře, ale Vorel vytáhl skvělý zákrok. Sor pak v těžké pozici dorážel mimo. Po rohovém kopu hlavičkoval Lingr, ale oblouček se jen snesl do náruče Vorla. Slávisté byli rozhodně agilnější než v prvním poločase, častěji se dostávali do pokutového území a nakonec byli odměněni. Plavšičovu přízemní střelu Vorel jen vyrazil před sebe, tam byl nejrychleji Lingr a poslal míč do sítě - 1:0! Masopust pak hledal v náběhu Provoda, který na míč jen velmi těsně nedosáhl. Lukáš Provod vydržel na hřišti necelých 70 minut, pak jej nahradil Traoré. Hosté vystřídali dvakrát a změnili rozestavení na 4-4-2. Tím se stali daleko nebezpečnějšími a hrál se najednou naprosto vyrovnaný zápas. Sešívaní nedokázali využívat brejkových příležitostí, tu největší z nich pokazil Olayinka nepřesnou přihrávkou na paty Sora. V 85. minutě rozjel pěknou akci Ousou, který přišel zápas dohrát na post levého obránce, a Sor zakončoval z otočky jen těsně vedle. O dvě minuty později ale hasili rychlý průnik soupeře faulem Ousou s Talovjerovem, sudí Zelinka určil jako viníka Talovjerova a po druhé žluté kartě jej vyloučil. V nastaveném čase si hosté vytvořili vyloženou šanci, centr zprava našel na malém vápně Havla, ten naštěstí poslal míč přímo na Koláře. Předposlední střelu zápasu vyslal daleko mimo Králik a tou poslední pak na druhé straně Traoré nechal vyniknout Vorla. Slavia tak ubránila nejtěsnější vítězství 1:0, o to cennější, že nepodala příliš dobrý výkon. Slavia je tak čtyři kola před koncem základní části ligy bod za vedoucí Plzní a šest bodů před třetí Spartou.

Trenér Českých Budějovic David Horejš zápas okomentoval takto: "Věděli jsme, jaký soupeř nás čeká, poslední čtyři zápasy odehrál v obrovské kvalitě. My chtěli hrát dobře především dozadu, nepouštět soupeře ke střelám a to se nám v první půli povedlo. Vepředu jsme se však míče lehce zbavovali. Do druhé půle jsme udělali změnu, poslali tam Škodu, byli jsme lepší, ale inkasovali jsme branku. K úspěchu nám dnes chyběla větší kvalita v poslední třetině hřiště. Myslím, že jsme odehráli dobré utkání, přispěli jsme k jeho kvalitě. Čekali jsme od Škody, že budeme uhrávat míče na hrotu. My jsme chtěli mít v první půli nahoře dva rychlé hráče, pak jsme chtěli tu strukturu trochu změnit, ale chybělo mi tam trochu sebevědomí. Po inkasované brance to z nás spadlo, začali jsme být dobří v meziprostorech, nicméně za bezbrankového stavu to od nás dopředu dobré nebylo. Pozitivem je výkon Kondy, patřil k nejlepším hráčům na hřišti, připravovali jsme si jej, věděli jsme, že kvalitu má. Dnes ukázal, proč do Budějovic přišel. Ukazovali jsme mu akce Yiry Sora, ještě jsme to s ním včera na hotelu řešili."

Jindřich Trpišovský řekl: "Pro nás důležité body, vydřené vítězství. Budějovice nám to zkomplikovaly, hrály velice dobře. Soupeř ucpal poslední třetinu hřiště, předvedl pracovitý výkon. My si vytvořili závary v první půli, ale většinou jsme trefili soupeře nebo nám chyběl krok. Věděli jsme, že to soupeře bude stát hodně sil a že v druhé půli bude více místa. V druhé půli jsme se dostávali do zajímavějších situací a byl z toho i gól, to nám pomohlo. Pak se Budějovice přeskupily, nám se otevřely prostory pro brejky, ale nepodařilo se nám dát rozdílový gól. Dozadu jsme ale hráli spolehlivě, přišla však červená karta a závěr byl hektický, Budějovice měly tlak. Stálo nás to spoustu sil, čekal jsem víc zajímavých momentů před oběma brankami, to se ale nestalo, bylo to víc takticky svázané. Skvělé hřiště, super kulisa, škoda, že nepadlo víc branek. Výhra je pro nás důležitá hlavně kvůli situaci, kdy jsme se vraceli z venkovního zápasu ve čtvrtek. V tom programu to byl náročný zápas. Beru to tak, že jsme zvládli zápas s kvalitním soupeřem. Provod je na tom silově a kondičně velmi dobře, chybí mu trošku intenzita a herní praxe. I to je důvod, proč šel do základní sestavy, aby nabral praxi. Už delší dobu jsme byli dohodnutí, že se vrátí na hřiště právě v tomto zápasu. Chtěli jsme si vyzkoušet, jak moc s ním můžeme počítat do zápasu v Plzni. Lukáš Provod má specifickou typologii, je pro nás nenahraditelný po odchodu Nica Stancia. Doufám, že nám to dobře dopadne kolem krátkodobých marodů jako Jurásek, Oscar, Ševčík nebo Kačaraba přes reprezentační přestávku, ať máme více možností. Čekají nás těžké zápasy, máme hráče pod karetním ohrožením. Z Feyenoordu jsme nebyli nadšení, je to silný soupeř především kvalitou a inteznitou hry. Na druhou stranu víme, co nás čeká a kam jedeme. Nejbližší dva týdny budeme rozdělení na skupiny, odjíždí nám 12 hráčů dohromady. Někdo běhá s kondičními trenéry, někdo už hraje s míčem, každý bude mít jiný program. Třeba Peter Olayinka hrál teď všechno, tak bude mít jiný program než ti, kteří poslední zápasy nehráli. Tomáš Holeš hraje jen zápasy, má přepětí ve svalech, museli jsme ho vyhánět ze hřiště. Jednou jsme ho ani nepustili na trénink. Doufáme, že se nám vrátí v pořádku. V případě červené karty Maxe tam byla chyba u jiných, on tu situaci hasil, rozhodl se jít do skluzu, já to nemám rád, když hráč se žlutou kartou jde do skluzu. Musím se na to podívat, jestli to šlo řešit jinak. Pro nás to bylo hodně nepříjemné, je pro nás důležitý při obranných standardkách. Má typologii, která se těžko hledá u jiných hráčů v kádru. Mandous v kádru chyběl ryze ze zdravotních důvodů, dostal horečky a zvracel."

26. kolo - Neděle 20. 03. 2022 18:00

Fortuna liga, 2021/2022
1 - 0
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

58. Ondřej Lingr

SK Dynamo České Budějovice
SK Dynamo České Budějovice

Komentáře (391)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé