Fortuna liga

Slavia - Zlín 3:0

V posledním kole základní části sezóny hostila Slavia v Edenu Zlín. Červenobílí potřebovali zvítězit, aby do nadstavbové skupiny o titul šli z prvního místa a to se jim podařilo. Po rozpačitém začátku se rychle za sebou trefili Stanislav Tecl a Lukáš Provod, třetí branku přidal ve druhé půli Olayinka. 

Trenér Trpišovský měl po dlouhé době luxus v podobě takřka vylidněné marodky, na níž zůstávají pouze dlouhodobější marodi Bořil a Masopust. Před Kolářem v brance se tak vedle sebe mohla po dlouhé době objevit stoperská dvojice Kúdela-Hovorka ostřílená ligou mistrů, Bah a Jurásek na krajích, ve středu hřiště Provod s Holešem, před nimi Lingr, na krajích Olayinka se Schranzem a na hrotu Tecl. Zlín měl opačné problémy, zdraví nepustilo do hry Hlouška, Vukadinoviče ani Tkáče, pouze na lavičce zůstali Fillo a Reiter. Z hráčů se slávistickou minulostí se tak ve žlutém objevili Rakovan v brance a Hrubý ve středu zálohy. 

Slavia začala vlažně a hned ve třetí minutě domácím fanouškům zatrnulo. Hovorka nedohadl přihrávku na Koláře, u míče byl dříve Fantiš, ale místo zakončení ještě přiťukl míč Hrubému a ani ten se ke střele nakonec neodhodlal. V šesté minutě se na Koláře hnal opět Fantiš, ale slávistický gólman dobře vyběhl a byl u kolmé přihrávky dříve. Slavia se na polovině soupeře usadila až po sedmi minutách výsledkem krátkého tlaku byla zajímavě kroucená rána Provoda, která o chlu minula levý horní roh hostující branky. Ve 13. minutě vyrazi Schranz za dlouhým pasem Provoda, prostrčil míč do vápna na Tecla a Rakovan si připsal první úspěšný zákrok. V 17. minutě Jurásek dobře odstavil od míče Dramého, ale malé domů nedal potřebný důraz a Kolář opět musel odpálit míč ve skluzu. za dvě minuty Zlínští dobře zakombinovali, Dramé prostrčil míč na Čanturašviliho, ten si ve vápně zasekl okolo Kúdely, ale střela mu nesedla. Na druhé straně to zdálky zkoušel Holeš, táhlá rána šla těsně nad. Nastala dlouhá pasáž, kdy se hra nedařila ani jednomu z celků. Čanturašvili si řekl o žlutou po střetu s Lingrem. Hned po rozehrání dostal míč do sítě Tecl po samostatné akci Provoda, ale pomezní mával ofsajd, který po chvíli potvrdil i videoasistent. Slávisty tento moment povzbudil, ještě v téže minutě si dlouhý centr našel Olayinka, přiťukl Holešovi, jeho hlavička z ideální pozice letěla vedle. Z další akce Bah parádně nacentroval a Tecl se dočkal regulérního zásahu, když na dlouhou nohu předskočil Procházku - 1:0.  Za tři minuty po faulu na Lingra na pravé straně hřiště místo centru Bah přiťukl míč Provodovi, ten si jej navedl na střed a napálil přes chumel hráčů. Na co myslel Rakovan netušíme, ale tvrdá střela mu v pokleku proklouzla mezi nohama - 2:0.  Vzápětí uzmul míč Olayinka, vysunul vpravo Baha, ten mu místo střely vracel přihrávku a obrana hostí zasáhla včas. Ve 42. minutě si balón na střelu zpoza vápna připravil Hrubý a i Kolář se musel proletět vzduchem. Za minutu Tecl parádně prostrčil na Lingra, ten z úhlu Rakovana nepropálil. ve 45.minutě Jurásek vyzpovídal pravého obránce hostí, jeho centr srazila obrana na roh, po něm se vyšrouboval do vzduchu Lingr, ale jeho hlavička letěla daleko vedle. Každopádně Slavia první poločas zvládla výsledkově lépe, než vypadala její hra. A to zvláště na začátku zápasu. 

Do druhé půle trenér hostí stáhl Čanturišviliho a Fantiše, na jejich místa naskočili Fillo a Reiter. První vážnější akci potáhl Provod, ale nakonec se ke střele neodhodlali ani Olayinka, Lingr, ani Tecl. z minutu Kolář parádním výhozem našel Juráska, tan hen našel Tecla, jeho rána z druhého dotyku letěla nad. Za chvíli měli slávisté k dipozici roh, po něm napříhl Kúdela, ale ouze vytloukl bloky zlínské obrany a defenzivní linie musela hodně rychle pelášit zpátky, aby zpacifikovala únik Dramého. Hned z protiakce Tecl vysunul Olayinku, ale ten místo přihrávky na nabíhajícího Lingra míč zpracovával a dostal se s ním za brankovou čáru. Útočný fotbal pokračoval, ke střele slabší pravou napřáhl Provod a Rakovan musel na zem, ještě lepší zákrok předvedl gólman hostí po ráně Lingra, kterou obrana tečovala do protipohybu. Nejlepší slávistický střelec zkoušel své štěstí i v 60.minutě, jeho další pokus letěl nad. Slavia se hnala za třetím gólem. Bahovu ránu opět parádně vytáhl Rakovan, k odraženému míči se dostla Schranz, po jeho centru Juráskovu hlavičku srazila obrana na roh. Po něm opět hrozil rychlý brejk, ale ten uťal hned v zárodku Holeš. Po jeho přihrávce hledal před prázdnou brankou Tecl Lingra, ale Rakovan zasáhl. V 65. minutě už byl bezmocný: Tecl krásně vysunul Schranze, jeho pokus u levé tyče jistil Olayinka - 3:0. Snížit mohl Reiter, ale jeho zakončení přišlo z metrového ofsajdu, což pomezní správně viděl i signalizoval. Dvacet minut před koncem sáhl do sestavy i domácí trenér, ze hry odešli Holeš a autor první branky Tecl, nahradili je hrdinové jarní pohárové jízdy Traoré a Sor. Za pět minut měli dobojováo i Schranz a Lingr, na hřiště se podívali Plavšić a Fila. v 80. minutě si dobrou šanci vypracovali i hosté po podklouznutí Hovorky, ale Jawova střela měla parametry malé domů. Dvě minuty před koncem normální hrací doby poslal trenérský štáb do branky Přemysla Kováře, který si tak připsal první letošní start ve Slavii. Červenobílí si v závěru v pohodě dokráčeli k dalšímu vítězství i čistému kontu. tento výsledek znamená, že Slavia s jednobodovým náskokem vyhrála základní část a do nadstavby vkročí v neděli v Mladé Boleslavi, kde své domácí zápasy hraje šestý tým základní části - překvapení soutěže, nováček z Hradce Králové.

Trenér FC Fastav Zlín Jan jelínek: Dneska jsme nepodali dost kvalitní výkon na to, abychom Slavii potrápili, možná prvních dvacet minut z naší strany stálo za řeč. Zlomová byla druhá branka, po té jsme byli až moc bojácní. Snažili jsme se s tím něco udělat rozestavením a střídáním, ale nepodařilo se nám dotáhnout žádné brejkové situace, což byl důvod, proč jsme tu nedali ani gól.

Obránce SKS Ondřej Kúdela se trochu rozpovídal: Vyhráli jsme, jsme první v tabulce, jsme spokojení. K tomu zápasu, byl skvělý trávník, říkali jsme si, abychom nedělali nějaké nesmysly a těch prvních patníct minut bylo od nás dost kostrbatých. Gól Standy nám hodně pomohl a ten Proviho nás úplně uklidnil. Pak už jsmem si zápas pohlídali. Všichni víme, jak se hrály ostatní zápasy, nebudu říkat, že je to jenom o nás a Plzni, ale mohou rozhnout první dvě kola nadstavby. Chtěli bychom čtvrtý titul v řadě a pokud se to povede, tak to bude ten nejtěžší z těch, co jsme měl možnost v Edenu zažít. Plzeň se nsá pořád drží, myslím, že doma si to rozdáme a věřím, že to zvládeneme. Jsem rád, že jsem si mohl, zahrát zase s Davidem, on to měl hodně těžký. Jsme rádi, že to bylo s nulou. Nebylo to optimální, víme o tom, ale důležité je, že jsme to zvládli.  Pro mě bylo to zranění nejtěžším momentem v kariéře, nevěděl jsem jak to uchopit. Kotník to nebyl, bylo to svalový zranění a urvalo se to úplně, prostě se to táhlo. Defacto jsem čekal na nádraží a on ten správněj vlak pro mě pořád nejel. Pořád jsem si říkal, kdy to přijede a ono pořád nic. Teď už je to zažehnaný, po tom Feyenoodru, kdy jsem věděl, že tam budu hrát, jsem se už připravoval na 100%. Byly to krásný zápasy, ale holt jsme je nezvládli. Já jsem rád, že už je to dobrý a budu dělat maximum, abych se do toho zase dostal. Dneska mi taky chvilku trvalo, než jsem to rozběhal a jsem rád, že jsem to zvládnul. Není to jenom o tréninku, musíte si hlídat každý pohyb i v zápase. Já jsem nikdy zranění neměl, jsem takový přírodní typ, nikdy jsem se nemusel vracet do zápasového rytmu a chci poděkovat doktorům, že tu těžkou práci se mnou zvládli.

Tiskový mluvčí SKS Michal Býček: Nějaké další dotazy na Ondru? Ne? Zaplať Pánbůh!

Trenér SKS Jindřich Trpišovský: Do zápasu jsme hrůzostrašně vstoupili, nehráli jsme vůbec dobře, úvod patřil Zlínu, my jsme přežili dvě těžké situace. Postupem času se náš výkon zlepšoval a po gólu Standy Tecla už naše hra nabrala správné obrátky. Druhý poločas byl z naší strany už hodně dobrý. Měli jsme hodně šancí, které jsme neproměnili a měli ten zápas pod kontrolou. Čeká nás pět zápasů, jde o patnáct bodů, nechci Spartu odepisovat z boje o titul, už měla větší ztrátu a dokázala se do hry vrátit. Nezastíráme, že teď je pro nás a Plzeň ta situace výhodná. Náš začátek byl rozpačitý možná i proto, že spolu po dlouhé době hráli Hovorka s Kúdelou. Ten trávník byl mokrý, míč po něm jezdil hodně rychle a Zlín má rychlé hráče. Nebyl to bezchybný výkon, ale od té patnácté minuty nám už hlavně Hovorka svou rozehrávkou hodně pomohl. Neřešili jsme, kdo skončí šestý, koukali jsme spíše na stavy hrací plochy a víme, jak vypadal zápas v Liberci, takže tam jsme z těchto důvodů nechtěli. Ovšem na druhou stranu zase to mám v Libeci rád, bylo to pro mě těžké, nepřát mu postup mezi první šestku. Jinak si nevyberete, v Hradci je skvělý trenér, je to nepříjemný soupeř. Čtvrtý titul v řadě je veliká motivace, dělí nás od něj pět zápasů, už jsme to třikrát zvládli. Bude to hodně složitý, ale motivace je obrovská, protože je tu spousta hráčů, kteří ještě titul nemají. Chceme ho získat pro fanoušky i pro našeho šéfa. Ta motivace je ještě větší o ty sinusoidy, kterými jsme museli projít během této sezóny. Skutečnost, že máme takřka prázdnou marodku a nemáme nabitý kalendář je úplně nová. I na dnešní zápas byl ten kádr hodně široký, i když nám na poslední chvíli vypadli hráči pro nemoc. Myslíme si, že to pro nás teď bude velká výhoda. I na Lukáši provodovi bylo dneska vidět, že šel zase o schod nahoru, ještě Petra Ševčíka musíme dostat do provozuschopného stavu. Přéma je pro mě už v určité funkci nadřízený a já holt musím poslouchat. Na tom střídání se domluvili s Kolim, protože Mandy dneska nemohl na lavičku, tak byla ideální příležitost. Přéma tím zase rozšířil svou neporazitelnost. Je ve Slavii pět let a ještě tu neprohrál zápas.

30. kolo - Středa 20. 04. 2022 18:00

Fortuna liga, 2021/2022
3 - 0
2 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

33. Stanislav Tecl
36. Lukáš Provod
65. Peter Olayinka

FC Zlín
FC Zlín

Komentáře (356)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé