Evropská konferenční liga

Slavia - Panathinaikos 2:0

V horkém čtvrtečním podvečeru porazila Slavia v prvním zápase třetího předkola EKL Panathinaikos 2:0 brankami Schranze a Usora. Vytvořila si tak dobrou pozici do odvety. Zápas se dohrával v deseti na obou stranách po vyloučeních Palaciose a Santose.

Trenér Jindřich Trpišovský překvapivě postavil na hrot Ondřeje Lingra, kterého měli doplňovat ze stran Schranz a Olayinka. Hosté nemohli využít svou největší letní posilu Verbiče, který hrál 2. předkolo Ligy mistrů za Dynamo Kyjev a proto v předkolech už nesmí nastoupit za jiný tým. Další ofenzivní posila Andraž Šporar zůstala jen na lavici. Úvod zápasu byl hodně opatrný, Slavia sice povětšinou držela míč, ale nikam nespěchala a při snaze o získání území ztrácela míče. Když už Holeš poslal krásný míč na Douděru, ten na hranici vápna v souboji spadl a pak se hodně vztekal na rozhodčího, že nepískal nedovolený zákrok. O chvíli později Olayinka našel centrem Traorého, tomu hlavička v dobré pozici vůbec nesedla a letěla jen slabě mimo. Po ztrátě Douděry měl první šanci hostů hlavičkující Gnezda Čerin, v těžké pozici ale mířil mimo. Obraz hry se nijak zásadně neměnil, oba brankáři mohli být dlouhé minuty naprosto v klidu, v pokutových územích se vůbec nehrálo. První zákrok zápasu musel předvést Aleš Mandous v 28. minutě proti křížné střele Palaciose z hranice vápna, letěla naštěstí přímo na něj. Na druhé straně měli slávisté zajímavou situaci po svém rohovém kopu, hlavičku mířící obloučkem do malého vápna ale dokázali odvrátit a vzápětí zbytečně fauloval Douděra za žlutou kartu. Brzy nato se trošku rozvířily emoce, když byl podobně atakován sám Douděra, ale sudí nepískal ani faul. Ve 40. minutě duel ještě hodně připepřil sudí Buquet, když vyloučil Palaciose za nafilmovaný pád. Jeho rychlý průnik totiž hasil skvělým skluzem Ousou a Palacios v souboji spadl. Za protesty pak padla ještě jedna žlutá karta na hřišti a jedna červená karta na lavičku hostů. Slávisté rázem získali převahu, chtěli vstřelit branku ještě do poločasu, ale zmohli se jen na střelu Lingra doprostřed brány. Obrovskou šanci pak nedal Lingr, zdálo se, že byl ve vápně držen, přesto se dostal zblízka k zakončení, které bylo sraženo na rohový kop. Po něm vznikl další velký závar ve vápně a při něm už slávisté dotlačili míč do sítě, šťastným střelcem byl Schranz - 1:0!

V poločase oba týmy dvakrát vystřídaly, trenér Trpišovský poslal na hřiště Usora s Ewertonem, hosté posílili ofenzivu Šporarem. Než se poločas pořádně rozběhl, sešívaní ztratili míč u vápna soupeře, nákop na Šporara hasil dost hloupě faulem Santos a protože byl poslední, zdálo se, že musí vidět červenou kartu. Sudí sice nejdříve udělil žlutou kartu Šporarovi, po dlouhém váhání však ukázal i červenou Santosovi! Slávisté ovšem zareagovali nejlépe, jak mohli. Traoré krásně vysunul Ewertona, ten tváří v tvář golmanovi trefil tyč, od ní se však míč odrazil k Usorovi a ten zachoval chladnou hlavu - 2:0! Trenér Trpišovský nahradil Lingra Ševčíkem, který doplnil zálohu po přirozeném stažení Holeše na stopera. V útoku v tu chvíli hrál Olayinka. Ewerton se sice podílel na vstřelené brance, vzápětí však jeho vinou mohla Slavia inkasovat. Nepochopitelně si totiž hrál s míčem na vlastní polovině, až o něj přišel a Vagiannidis upaloval na Mandouse. Nakonec tísněn dobíhajícím Holešem střílel mimo. Slávisté začali bránit náskok a nechali hrát soupeře, který se dlouho nebyl schopný dostat k ničemu kloudnému. Naopak, chybu v rozehrávce vystihl Usor, místo rychlého průniku do vápna akci zpomalil a nakonec z ní nic nebylo. V 73. minutě po patičce Oscara pálil prudce do boční sítě Ewerton. O chvíli později střílel Usor z 20 metrů mimo. Pokus Olayinky z rohu vápna se sice počítal jako střela, ale nebezpečná být snad ani nemohla. Pěkná kombinace slávistů pak vyústila v zblokovanou střelu Usora. Po rohovém kopu střílel Ševčík, trefil jen Olayinku. V dobré pozici střílel z 20 metrů Traoré nad bránu. Hosté se snažili něco vymyslet, ale dlouhými nákopy jen ztráceli míče a Mandous mohl být úplně v klidu. V nastaveném čase ještě Masopust centrem od brankové čáry bohužel přehodil Provoda, a tak zápas skončil výsledkem 2:0. Ten by před zápasem slávisté jistě brali, odveta však bude pro Slavii ještě těžkým zápasem, přestože si může dovolit k postupu i o branku prohrát.

Trenér hostů Ivan Jovanovič hodnotil zápas takto: "Slavia byla silné mužstvo po celý zápas. My jsme nezahráli tak, jak jsme měli, proto jsme prohráli. Skóre odpovídá našemu výkonu. Rozhodčího nekomentuji, pro nás je hlavní, že se musíme dát dohromady a připravit se na odvetu. Slavia zahrála tak, jak hraje proti každému soupeři, my jsme nedokázali reagovat tak, abychom nad ní mohli vyhrát. Nyní se musíme připravit na to, abychom vylepšili náš útok. Myslím, že Slavia bude hrát v odvetě stejně jako dnes. Juankar prodělal virózu, proto nemohl dnes hrát. Naším cílem bylo, abychom zahráli dobře jako mužstvo, abychom byli Slavii vyrovnaným soupeřem. Dnes jsme ale neměli tak dobrý útok, abychom mohli skórovat. Nebyli jsme si vůbec jistí naší hrou, dostatečně jsme neútočili, nestříleli jsme a nedodrželi jsme systém hry. Do odvety se pokusíme změnit systém hry, musíme zahrát lépe a myslím, že to dokážeme. Musíme se z dnešního zápasu poučit. Šporar moc netrénoval, proto nehrál v první půli. V odvetě od něj očekáváme víc."

Jindřich Trpišovský k zápasu řekl následující: "My jsme spokojení s výsledkem. Jsme spokojení, že jsme nedostali gól a relativně i s výkonem, do defenzivy určitě, do ofenzivy vlastně taky. Zkomplikovali jsme si zápas zkratovitým vyloučením. Dobře jsme do zápasu vstoupili, i když jsme se nedostávali do šancí. To se postupem času změnilo a podařilo se nám dát gól. Do druhé půle jsme šli s nějakým záměrem, ale to se změnilo vyloučením. Naštěstí nám hodně pomohl Moses Usor. V tom vedru se zápas dohrál tak, jak se dohrál. Je škoda, že jsme tam ještě nevytěžili ještě jeden gól. Náročný průběh, extrémní počasí. Až na dva momenty jsme do defenzivy pracovali výborně, ale v klíčový moment jsme sáhli k faulu místo jiného řešení. Červené kartě předcházela chyba v rozehrávce, ale to se stává. My takové situace máme nějak řešit a místo toho přijde faul, osobní kontakt bez balonu, ze špatného postavení. Je to zkrat. Museli jsme pak sundávat Lingra, který hrál skvěle. Myslím, že výkon byl dobrý, byla dobrá kulisa, měli jsme to perfektně rozehrané a to vyloučení to hodilo někam jinam. Santos nám bude chybět do odvety. Tyhle situace takhle nemůže řešit. Ivan to věděl už od víkendu, že k tomu dojde. Jsem rád, že podal takový výkon, dohrával na pravém beku po nuceném odchodu Douděry. Perfektně se rozhodoval při předávání hráčů a v defenzivním systému. Na soupisce původně nebyl, protože jsme chtěli zmást soupeře, aby se na něj nepřipravoval. Největší předpoklad pro jeho nasazení byla typologie soupeře a zápasu. Čekali jsme těžký zápas na sprinty zpět, dostupování. Ivan je chytrý hráč, nedělá v obraně chyby. Bylo to také v návaznosti na Douděru, který hrál první takhle těžký zápas proti jejich silné levé straně, kde je rozdílový hráč Cantalapiedra. Já doufám, že Olayinka nás neopustí, má nabídku na prodloužení smlouvy. Teď není na spadnutí, že by měl odejít. Dnes zase ukázal komplexní výkon, bojovnost, touha se prosadit. On s Ibrou jsou mentálními tahouny týmu. Výsledek do odvety je trochu zrádné, bude tam horko, specifická hrací plocha. Bude to úplně jiný zápas, musíme zase hrát komplexně, vstoupit do toho stejně jako dnes. Soupeř bude hrát ofenzivněji, teď jsou šance mírně na naší straně, ale čeká nás peklo. V práci s míčem je soupeř skvělý a nebezpečný. V lize hrajeme doma, musíme vyhrát. Nějak to protočíme. Někteří hráči zatím nejsou zvyklí na rytmus neděle - čtvrtek. Budou i typologické změny, musíme najít balanc, abychom to zvládli a zároveň neriskovali zranění směrem ke čtvrtku. Budeme řešit s hráči, v jakém jsou stavu."

3. předkolo - Čtvrtek 04. 08. 2022 19:00

Evropská konferenční liga, 2022/2023
2 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

45. Ivan Schranz
56. Moses Usor

Panathinaikos F.C.
Panathinaikos F.C.

Komentáře (500)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé