Fortuna liga

Slovácko - Slavia 1:1

V sedmém kole ligové sezóny 2022/23 vyrazila Slavia na horkou půdu Slovácka. Na stadionu v Uherském Hradišti proti ní vyběhl soupeř, který letos premiérově postoupil do základní skupiny Evropské konferenční ligy. Domácí se ujali vedení hned z první akce zápasu, Slavia dokázala pouze vyrovnat z penalty za faul na Lingra, kterou proměnil Provod. Z remízy má největší radost Plzeň, která už se bodově dotáhla na čelo, přestože má o zápas méně. 

Trenér Trpišovský ponechal středeční stoperskou dvojici Santos - Kačaraba, na krajích je doplnili Masopust a Jurásek, ve středu zálohy se před Ševčíka s Holešem postavil Provod, kraje obsadili Schraz s Olayinkou, na hrotu naskočil do hry nejlepší střelec probíhajícího ročníku Tecl. Domácí trenér udělal oproti středečnímu zápasu v Plzni tři změny. Prohru 0:3 odskákali Kalabiška, Kohút a Holzer, místo nich šli do hry Doski, Tomič a Daníček, který minulé kolo pykal za červenou kartu. 

Začátek zápasu nemohl být pro Slavii horší. Už po patnácti vteřinách přišel nákop z domácí obrany, Mihálik přetlačil Santose, Petržela prodloužil míč na Doskiho a jeho přízemní rána škrtla o Kačarabu, čímž se pro Mandouse stala nechytatelnou - 1:0. Páté minutě přišla standardní situace pro domácí po ruce Holeše, centr si na penaltě našel Daníček, ale usměrnil míč vedle Mandousovy branky.  Domácí byli ze začátku zápasu na koni, ve středu hřiště sbírali odražené míče a nepouštěli Slavii do tlaku. V 9.minutě se do míče opřel Holeš, jeho bombu zpod břevna vytáhl Nguyen.  V 11. minutě vybojoval míč Masopust, předložil jej Ševčíkovi, jeho přízemní střela letěla vedle. Na druhé straně protáhl Mandouse Tomič. Vzrušení vzbudil centr Davida Juráska na Tecla, ovšem střelec posledních zápasů byl v ofsajdu. Ve 20. minutě pláchl po levé straně Holeš, po jeho centru Olayinka hlavičkoval koníčkem mimo dosah Nguyena, balón odkopával Kadlec. Mandou si ještě jednou poradil se střelou Tomiče a následovala hlušší pasáž, kdy se souboj odehrával ve středu hřiště a tam mělo soubojově Slovácko navrch. Ve 29. minutě centroval zprava Schranz, Jurásek na zadní tyči z voleje míč napálil před branku, ale obrana domácích míč dostala do bezpečí. Snahu Slávistů charakterizovala akce ze třicáté minuty, kdy dostal dobrý míč Tecl, ale jeho rána se od beka odrazila zpátky do střelce a od jeho hrudi se míč odrazil mimo branku. Záver první půle se nesl ve znamení tlaku sešívaných, který ale velké šance nepřinášel. Výjimkou byla přízemní rána Holeše ve 38. minutě, kterou s námahou vyrážel Nguyen. Ve 42.minutě už se slávisté radovali z vyrovnání, ale Tecl byl v okamžiku Ševčíkova centru v drobném ofsajdu. Slavia tak šla do kabin s jednobrankovým mankem. 

Do druhé půle stáhle trenér Trpišovský krajního záložníka Schranze a na hřišti se objevil Usor. Ve 47. minutě neskutečně chyboval Santos, Petržela jej připravil o míč a vytvořil tutovou šanci Trávníkovi, toho skvěle vychytal Mandous a odražený balón poslal střelec hlavou nad branku. Ve 49. minutě hledal Masopust parádním centrem Tecla, ten míč na malém vápně minul. Hrálo se nahoru-dolů, už za minutu obrana Slovácka sebrala špatnou přihrávku Olayinky, o dlouhý pas svedli souboj Petržela a Mandou a chvíli se zdálo, že bude mít navrch domácí záložník, ale hostující gólman nakonec míč vypíchl. Hned za okamžik domácí bek skluzem sebral míč Davidu Juráskovi a evidentně si jej přeistrčil rukou, penalta se napískala a to ani po kontrole VARem. Na druhé straně opět po nedůrazu Santose pádil na Mandouse zleva Mihálik, ale placírkou zadní tyč minul. Slávisté se tlačili do zakončení, ale nebylo jim přáno,  na ostrý centr Juráska Tecl o kousek nedosáhl. Vzápětí přišel na hřiště Lingr místo Santose a hned si naskočil na rohový kop, jeho hlavička letěla nad. Do sestavy sáhl i trenér Slovácka, na hřiště šli Kohút a Holzer, zápas skončil pro Petrželu s Trávníkem. V 65. minutě po faulu na Masopusta rozehrával trestný kop Ševčík, míč si našel Lingr, ale z voleje přestřelil. V 72. minutě Ševčík poslal kolmici po pravé straně, Lingr se natlačil před Kadlece, ten jej zasáhl a sudí nařídil penaltu. Exekuce se ujal Provod a srovnal stav zápasu na 1:1.  Deset minut před koncem nejprve vzkypěly emoce na hřišti, když Kadlec brnknul o nohy unikajícího Tecla, ovšem sudí nejenom že domácího obránce nevyloučil, ale ani neodpískal faul. To se příliš nelíbilo hostující lavičce a trenér Trpišovský  dostal druhou žlutou kartu v probíhajícím ročníku. Vzápětí domácí kotel spustil pyro show a nějaký čas se nehrálo. Hned po rozehrání se z mlhy vynořila obrovská šance pro domácí, ale Daníček v záklonu branku minul. Trenér Trpišovský na poslední minuty poslal do hry Ewertona s Tiehim za Masopusta a Tecla. V 86. minutě si Lingr našel Ewertonův dlouhý pas, hlavičkoval nad branku. Závěr zápasu se rozdrobil do drobných soubojů, po jednom z nich si trenér Slovácka hodně hlasitě řekl o žlutou kartu, když se mu nelíbil zákrok Tiehiho. Sudí nastavil šest minut, které ještě prodloužil o dvě, ale v nich se nic výrazného nestalo, kromě žluté karty pro Usora. Oba týmy se tak ve velice svižném zápase, který se nezávislým fanouškům musel líbit, rozešly smírně.

Trenér FK Slovácko Martin Svědík: Šli jsme do zápasu s pokorou, abychom napravili zaváhíní s Plzní. Chtěli jsme dobře bránit a mít dobrou přechodovou fázi, ale když proti Slavii nedáme takové tutovky, tak nemůžeme vyhrát. Nejsem si jist, jestli ten penaltový faul nebyl ještě před pokutovým územím. Mužstvo pracovalo dobře, byl to fotbal nahoru dolů a ten bod je nakonec spravcedlivý. Nastoupili jsme s tříobráncovým systémem, protože tak podobně hrály týmy, které proti Slavii letos uspěli. My jsme doma lepší než venku, i proti Liberci jsme nehráli špatně, i když jsme prohráli. Tady je super atmosféra a doufáme, že tady budeme mít ty nejlepší výsledky. Zápas se Slavií byl dobrou prověrkou před Partizanem.

Trenér SKS Jindřich Trpišovský: Byla to fotbalová bitva, které pomohl rychlý gól, tedy ta naše chyba vzadu hned v první minutě. Hrálo se nahoru-dolů, škoda že padly jenom dva góly, výborné byly výkony gólmanů, za mě skvělý fotbal. Někdy těch gólů dáte hodně z ničeho a někdy se prostě nedaří proměnovat ani ty největší šance, to platí i pro soupeře. My jsme ten zápas měli otočit daleko dříve. Dneska to nebyl úplně Santosův den, pro něj to rozhodování bylo těžší. My jsme tam potřebovali dostat Ondru Lingra, tak padla volba na Santose. Nehledal bych souvislosti mezi Slováckem a Sivassporem. Slovácko je skvělý soupeř, hrálo dobře, ve čtvrtek to bued typologicky úplně jiný zápas.

7. - Neděle 04. 09. 2022 19:00

Fortuna liga, 2022/2023
1 - 1
1 - 0
1.FC Slovácko
1.FC Slovácko

1. Doski

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

74. Lukáš Provod (pen)

Komentáře (493)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé