Evropská konferenční liga

FK Ballkani - mistři z Kosova

Ze čtvrtého losovacího koše základních skupin UECL vytáhl červenobílým Vladimír Šmicer dalšího ze soupeřů, jenž zaplní bílé místo na pomyslné mapě soupeřů v pohárech. FK Ballkani je mistrem Kosova, státu, který svou nezávislost vyhlásil teprve nedávno a o její uznání stále ještě bojuje. Pojďme si v krátkosti představit historii i kádr nepříliš známého soupeře.

Kosovo

Kosovo je vnitrozemský stát v centru Balkánského poloostrova, který v únoru 2008 vyhlásil nezávislost na Srbsku jako Kosovská republika. Srbsko považuje tuto republiku za své území a stále na ni vznáší nárok jako na svou vlastní. K září 2020 uznávalo samostatnost Kosovské republiky 98 členů OSN z celkových 193. Hlavní a současně největší město země je Priština. Albánci označují Kosovo také jako Dardanii, což je název starověkého království a pozdější římské provincie, která se na tomto území rozkládala.

Fotbal v Kosovu

Nejvyšší fotbalovou soutěží v zemi je Fotbalová Superliga Kosova. V současné době má formát 10 týmů, kluby spolu hrají čtyřikrát během sezóny na 36 zápasů. Superliga běžela mimo FIFA a UEFA, dokud nebylo Kosovo přijato do obou organizací, k čemuž i přes protesty Srbského fotbalového svazu došlo 3. května 2016.

Kosovské fotbalové kluby se mohou kvalifikovat do hlavních kontinentálních soutěží UEFA od sezóny 2017–18. Pět pokusů o proniknutí do základní skupiny jakékoliv soutěže bylo neúspěšných, až letos se na Evropské scéně objevil tým FK Ballkani.

FK Ballkani - historie

Football Club Ballkani je profesionální fotbalový klub působící ve městě Suva Reka, což je město a centrum stejnojmenné opštiny na jihozápadě Kosova, na spojnici mezi Prištinou a Prizrenem.  Název lze do češtiny doslovně přeložit jako „Suchá řeka“. První historická zmínka o městě pochází již z roku 1465.

Klub byl založen v roce 1947 pod názvem Rinia. V roce 1965 změnil název z FK Rinia na FK Ballkani poté, co Suva Reka Chemical and Rubber Industry převzala vlastnictví klubu. FK Ballkani byl jedním z prvních klubů v Kosovu, který opustil ligový systém řízený Fotbalovým svazem Jugoslávie a hrál místo toho v oficiálně neuznané paralelní první lize Kosova a to od roku 2000.

Klub hraje své domácí zápasy na Suva Reka City Stadium, což je víceúčelový stadion s kapacitou 1500 diváků. Pro zápasy Evropských pohárů ovšem FK Ballkani používá národní stadion v Prištině. Zdejší stadion má kapacitu 13 500 míst, jeho stavba byla zahájena v roce 1951. 9. června 2018 byl stadion přejmenován z Pristina City Stadium na Fadil Vokrri Stadium na počest právě zesnulého prezidenta Fotbalové federace Kosova.

Trenér

Klub FK Ballkani vede albánský odborník Ilir Daja (narozený 20. října 1966 v Tiraně). Coby hráč působil deset let v Dinamu Tirana. V roce 1989 v zápase PMEZ proti Dinamu Bukurešť utrpěl vážné zranění kolena, které vedlo k ukončení hráčské kariéry.

Svou trenérskou dráhu zahájil v roce 2005 s týmem Elbasani, o dvě sezóny později podepsal smlouvu s Dinamem Tirana, českým fanouškům mohl utkvět v paměti díky svému angažmá u týmu Skënderbeu, s nímž přijel v létě 2017 do Mladé Boleslavi v rámci třetího předkola Evropské ligy. Pamětníci si možná vzpomenou, že český celek sice doma vyhrál 2:1, ale v odvetě stejným výsledkem podlehl a Daja se svým týmem mohl slavit postup po vítězství v penaltovém rozstřelu. V červnu 2018 Sportovní arbitrážní soud potvrdil rozhodnutí UEFA vyloučit Skënderbeu ze soutěží UEFA na 10 let pro ovlivňování výsledků a Daja oznámil svůj odchod z klubu. Následně vedl Flamurtari, opět Skënderbeu, v sezóně 2020/21 Partizani Tirana a od 5. ledna 2022 sedí na lavičce FK Ballkani. Jako trenér dosud získal třikrát titul mistra Albánie, jeden albánský pohár a na své úspěšné působení v Albánii navázal titulem mistra Kosova a postupem do základní skupiny UECL.

 

Současnost

Tým FK Ballkani v sezóně 2021/22 poprvé získal mistrovský titul a nastoupil do prvního předkola Ligy mistrů, kde nestačil na FK Žalgiris Vilnius, po dvou remízách prodloužení lépe zvládl Litevský klub. Následovalo přeřazení do druhého předkola UECL a jízda do základní skupiny přes mistrovskou část této soutěže. Nejprve jistý postup přes mistra San Marina, La Fiorita si z dvojzápasu odnesla dvouciferné skóre, následovalo penaltové drama s mistrem Faerských Ostrovů, Klasvík byl vyřazen až na penalty. V Play-off Ballkani vyřadilo mistry Severní Makedonie – tým Shkupi porazilo v obou zápasech o gól. Po historickém postupu následoval i historicky první gól v základních skupinách, který přinesl i historicky první bod po domácí remíze s týmem z Kluže.

V Kosovské superlize se Balkani nachází na třetím místě, ovšem není to úplně vypovídající, protože soutěž má odehráno šest kol, ale soupeř červenobílých si z prvních tří hned dvě odložil. Pokud v Kosovu běží obdoba našeho „Zajíce“, tak místní šéf fotbalové sekce jediného sportovního deníku v zemi minimálně významně pozdvihl obočí. V odehraných zápasech Ballkani třikrát vyhrálo 1:0, ovšem v posledním kole odešlo poraženo 0:2.

Jádro týmu tvoří domácí fotbalisté, doplnění o takřka domácí Albánce, jeden z gólmanů a kapitán týmu mají pas Černé Hory, v kádru najdeme i jednoho Holanďana a jednoho Brazice, ale oba sbírají starty po minutách. Gólmanskou jedničku těžko určit Stivi Frashëri (ALB; 32 let; #77) sezónu začal, potom z branky vypadl, zápas proti Kluži už opět odchytal, poslední ligové kolo strávil na lavičce. Pokud nenaskočí on, je připraven Damir Ljuljanovic (MNG; 30 let; #92).

V obraně pravidelně nastupují domácí borci Lumbardh Dellova (23 let; #5) a Bajram Jashanica (31 let; #32), citelně chybí zraněný Rustem Hodža (ALB, 31 let; #19). Kraje obrany opanují hráči podobných jmen: Astrit Thaqi (29 let; #4) a Armend Thaçi (29 let; #2), který se stal prvním Kosovským střelcem ve skupině.

Kapitánem týmu je defenzivní záložník Edvin Kuc (MNG; 28 let #20), střelecky nejaktivnějším borcem ze záložní řady Meriton Korenica (25 let, #7), který svými góly rozhodl oba zápasy posledního předkola EKL. Ve středu hřiště ještě nastupují Nazmi Gripshi (ALB; 25 let #10), který podobně jako trenér pamatuje výše zmíněné zápasy mezi Skënderbeu a Mladou Boleslaví, ovšem sledoval je pouze z lavičky a hodně prostoru dostává mladý odchovanec Lindon Emërllahu (19 let; #6)

V útoku bude naše obránce nejvíce zajímat Albion Rrahmani (22 let; #9), střelec, který během cesty do základní skupiny dokázal skórovat hned sedmkrát, což mu přineslo titul nejlepšího střelce kvalifikace UECL. Jednou se trefil i v lize, kde rozhodl o vítězství 1:0 v prestižním duelu s týmem z hlavního města Kosova – Prištiny. Vedle něj si o pozornost řekne i Ermal Krasniqi (24 let; #17), jehož web Transfermarkt označuje jako nejhodnotnějšího hráče kádru. I když je třeba říci, že nad cenovkou 350 tisíc Eur se pousměje levá noha nejednoho talentu.

Slavia je v obou zápasech s týmem z Balkánského poloostrova obrovským favoritem, ovšem jak už se přesvědčili v Kluži, není radno mistry z Kosova podcenit.

 

5. - Čtvrtek 27. 10. 2022 21:00

Evropská konferenční liga, 2022/2023
0 - 1
0 - 0
FC Ballkani
FC Ballkani

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

75. Ondřej Lingr

Komentáře (32)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

    hiker42     před rokem 13.09.2022 08:39 |  
    7 2

    Jak zpívá Xavi - dejte Kosovo kosům. A balkáncům co se do nich vejde.

  2. Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

    Divizni (přítel SN)     před rokem 13.09.2022 08:46 |  
    9 0

    Super by bylo rozhodnout do poločasu a ve zbytku zápasu to trochu pošetřit na neděli. Tak jednoduché to ale zřejmě nebude. Hezký den všem.

  3. Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

    SirCohen     před rokem 13.09.2022 10:09 |  
    7 0

    Doufám, že si ve čtvrtek užiju další povedený domácí zápas, že se povede navázat na ty pěkné ligové výsledky. Nicméně hlavní jsou 3 body.

  4. Že se budou chtít předvést, vytáhnout, s tím

    Slávista 51     před rokem 13.09.2022 13:25 |  
    8 1

    musí Slavia počítat a že jsou raplové z jihu, na to se nesmí zapomínat.
    Nenechat se vyprovokovat - 3body při jakékoliv sestavě.

    • Re: Že se budou chtít předvést, vytáhnout, s tím

      PetCC     před rokem 13.09.2022 19:56 |  
      0 0

      Viděl jsem zápas Ballkani - Kluž a většinou to byl naprosto pohodový zápas.
      Snad jen když v poslední minutě Kluž vyrovnala se to trochu rozohnilo, když hostující hráčpřetlačil a přeskočil obránce domácích a tím srazili i vyběhnuvšího brankáře.

  5. Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

    Wulfstan (přítel SN)     před rokem 13.09.2022 15:26 |  
    11 3

    Hlavně nic nepodcenit, sami se určitě neporazí. Ale asi by to pro nás neměl být soupeř. Skóre asi úplně není třeba honit, takže 3:0 a nasadit mlaďochy. :-)

  6. Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

    cheechoo1     před rokem 14.09.2022 11:28 |  
    10 0

    Tomáš Holeš na 3 týdny mimo. Tak to je dost na hovno!

    • Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

      JohnyBeGOOD     před rokem 14.09.2022 13:53 |  
      10 0

      Stejně potřeboval někdy odpočinout, to tempo zápasů dlouhodobě nemohl vydržet a mohl si přivodit i mnohem horší zranění. Takhle aspoň nebude muset jet na repre sraz a na příští zápas EKL s Kluží už může být k dispozici.

      • Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

        icek66     před rokem 14.09.2022 16:17 |  
        1 0

        Ale co nato řekne pešír?

    • Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

      lukas6novak     před rokem 14.09.2022 14:33 |  
      6 0

      Ani bych neřekl. I když žádný zraněný nechci tak takto příjde teoreticky jen o 1 zápas (Balkani musíme dát i bez něj a stejnak by byl dost možná šetřený) což je nepříjemný ale pořád relativně v pohodě

  7. Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

    Carlos1     před rokem 14.09.2022 12:58 |  
    9 0

    https://www.idnes.cz/fotbal/prvni-liga/tomas-holes-slavia-zraneni-slacha-lytkovy-sval.A220914_104723_fotbal_min

    Tak tohle mě dost se.re, zrovna před plísní. Ta marodka je prostě šílená


    Komentář byl uživatelem upraven (14.09.2022 12:59) . Zobrazit původní komentář

  8. Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

    Tonda     před rokem 14.09.2022 13:38 |  
    0 3

    Můj tip na sestavu:
    Mandous
    Schranz, Ousou, Kacharaba, Jurásek D.
    Douděra, Ševčík, Tiehi, Traore, Jurásek M.
    Olayinka

    • Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

      lukas6novak     před rokem 14.09.2022 13:45 |  
      5 0

      Rád bych tam viděl Oscara a Ewertona v základu. Oscar aby po zranění nabral nějakou praxi a Jurásek volno před Plzní a Ewerton aby se víc chytil

      • Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

        Tonda     před rokem 14.09.2022 13:59 |  
        4 0

        pokud jsou již fit na základ, tak za mně ideál jak píšeš.

    • Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

      Slávista 51     před rokem 14.09.2022 14:25 |  
      2 1

      Sestava by nás až tak nemusela zajímat, ti co nastoupí/kdokoliv, musí bojovat tak, aby to byly 3body - hrají ve Slavii a za ní.

    • Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

      mats     před rokem 14.09.2022 21:44 |  
      0 0

      Myslím, že Ševčík k dispozici asi nebude...

  9. Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

    Droosy     před rokem 14.09.2022 16:39 |  
    5 0

    Nejtypičtější kosovské příjmení - Thaci......jinak kosovští Albánci jsou prostě Albánci, mluví stejným jazykem a mají stejnou kulturu.....to je jako říkat moravští Češi

    • Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

      kjandourek (admin)     před rokem 14.09.2022 17:40 |  
      2 2

      Tak já v textu nemyslím Kosovské Albánce, ale hráče, kteří opravdu mají Albánský pas - alespoň dle Tranffermarketu... A beru to tak, že je to podobné, jako když u českém klubu hrají Slováci... Ti jsou tady také bráni víceméně jako "domácí"...

    • Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

      cunak     před rokem 14.09.2022 18:49 |  
      0 1

      Kulturně je mezi Albánci z Albánie a Albánci z Kosova a Metochie dost velký rozdíl.

      • Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

        bongor     před rokem 14.09.2022 18:58 |  
        0 1

        Jak jsi na to přišel čuňáku,ty jsi to tam snad studoval?Ani já to přesně nevím a to jsem tam několik měsíců pracoval.

        • Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

          Ragnarok     před rokem 14.09.2022 20:32 |  
          0 0

          Já se setkal v Tirane a Draci s tím, že Kosovce označoval za Cikány.

        • Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

          smichov_2     před rokem 15.09.2022 02:37 |  
          3 1

          Kosovo po 2. sv. válce žilo v celkem svobodné Jugošce, kde mohli volně cestovat atd., zatímco Albánie byla izolovaný stalinský stát, jako dnešní Sev. Korea. Ale zase v 90. letech si Kosovo prošlo brutální válkou, podobnou jako dnešní Ukrajina, zatímco v Albánii se nic takového nedělo. Takže rozdíly tam jsou, hlavně u starší generace, která zažila komunizmus. Mladá generace kouká na YouTube a TikTok, a tam už není rozdíl mezi Kosovem, Albánii, Českem, USA nebo Mongolskem.

      • Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

        cunak     před rokem 15.09.2022 06:17 |  
        2 1

        Nestudoval jsem tam. Ale jezdím tam několikrát do roka a mám ty země celkem seštudovane (dělám tam průvodce). Takže o tom něco fakt vím, příteli. Je to tak, jak tu již bylo napsáno: odlišná historie (relativně svobodná Jugoška verz. ultrautažená Alboška, válka v 90.), současná rozpínavost, způsob obživy (dávky z celého světa verz. relativně normální ekonomika), Albánci považují Kosovce za cikány.

  10. Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

    obiwan     před rokem 14.09.2022 19:02 |  
    3 0

    Je blbý, že bude chybět na Plzeň...

  11. Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

    Ragnarok     před rokem 14.09.2022 20:35 |  
    5 0

    Po dlouhé době něco, kde netuším, co čekat. Jsem přesvědčen o výrazném vítězství, jsme opravdu dobří a máme velké zkušenosti oproti všem soupeřům ve skupině.

  12. Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

    Kábě     před rokem 14.09.2022 22:34 |  
    1 0

    Kvůli covidu nám odpadl jeden člověk, takže pokud budete někdo chtít jednu vstupenku na jižní tribunu (sektor 123), tak mi napište zprávu :) vstupenka je studentská, to ale nikdo kontrolovat nebude, takže bez obav :)

  13. FOOTBALL CLUB č.3

    Bicanovský7     před rokem 14.09.2022 22:49 |  
    3 0

    Doporučuji příští číslo čtvrtletníku FC= otevřený rozhovor s Jindrou T. (Na hřišti je mi nejlíp)/ a také Zdeňkem Zemanem ad.

  14. Vstupenky - FK Ballkani - mistři z Kosova

    cisar81     před rokem 15.09.2022 06:17 |  
    1 0

    Ahoj, do Prahy se dnes nedostaneme, pokud by měl někdo zájem, tak mám k dispozici 3 vstupenky - 111c - řada 5, 51, řada 2 55 a a řada 2 54 (dětská). Když tak piště do emailu tenisnovyples@seznam.cz. M.

    • Re: Vstupenky - FK Ballkani - mistři z Kosova

      kostelnivlajka     před rokem 15.09.2022 07:28 |  
      1 1

      A v Josefově si na škváře kopal? Na ples jsem chodil za holkama, na pivo a na nohejbal, před revolucí...

      • Re: Vstupenky - FK Ballkani - mistři z Kosova

        cisar81     před rokem 15.09.2022 09:14 |  
        0 0

        Jo, jo, na škváru jsem chodil se školou:)

  15. Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

    pf     před rokem 15.09.2022 08:06 |  
    3 0

    Také nabízím jednu přebytečnou vstupenku na dnešní zápas za 250, předání případně před stadionem. Chtělo by to zvláštní rubriku:)

  16. Re: FK Ballkani - mistři z Kosova

    Figsebu     před rokem 15.09.2022 11:46 |  
    0 0

    Ahoj, nabízím lístek na dnešní zápas. Na sever, 280 Kč.
    728421492, jiri.zverina@bcas.cz