Domácí pohár

Slavia - Bohemians 3:2 po prodloužení

Slavia v infarktovém zápase semifinále MOL Cupu porazila Bohemians 3:2 po prodloužení, když dvakrát prohrávala. Na 1:1 vyrovnával ještě v první půli Douděra, na 2:2 pak v šesté minutě nastaveného času Lingr po rohovém kopu, na který běžel do vápna i Kolář. V druhé části prodloužení pak vystřelil postup Slavii Václav Jurečka. Slavia však přišla o zraněného Igoha Ogbua, který musel být po srážce hlavami odnesen na nosítkách.

Trenér Trpišovský z velké části podržel základní sestavu ze zápasu s Olomoucí, udělal jen dvě změny. Jednu vynucenou, když zraněného Hromadu nahradil Oscarem, a jednu nevynucenou, a to výměnu Lingra za Zafeirise. Hosté nemohli postavit slávisty Matouška s Beranem, kteří jsou v Bohemians na hostování. Exslávista Dostál byl v základní sestavě a další exslávista Necid na lavičce náhradníků. Čestný výkop zápasu provedla Petra Kvitová a mohlo se začít hrát. Slavia začala pomaleji, kombinovala především na vlastní polovině a po ztrátách hrozili hosté z rychlých protiakcí, ta nejnebezpečnější skončila ofsajdem. Na druhé straně poprvé vystřelil David Jurásek, pokus pravačkou byl však slabý. V desáté minutě dostal míč za obranu od Ševčíka Douděra, byl u něj však stejně rychle jako Jedlička a jejich vzájemný kontakt přes míč skončil rohovým kopem. O dvě minuty později slávisté chybovali v rozehrávce a Hála šel sám na bránu, Kolář jej vychytal a přes nepřesvědčivý následný zákrok Masopusta, který pustil k dorážce Prekopa, branka nepadla. Ve 14. minutě přišel nešťastný moment pro Slavii. Po srážce hlavami zůstal na zemi ležet Ogbu, sudí Černý ale nepochopitelně hru nepřerušil, hosté využili díry v obraně Slavie a Prekop z úhlu vstřelil branku. Po přivolání lékařů bylo jasné, že Ogbu nebude moci pokračovat ve hře, branka však platila - 0:1. Ogbua nahradil Ousou. V 21. minutě sehráli slávisté krásnou rychlou akci, kterou zakončoval ve vyložené pozici Zafeiris střelou těsně nad bránu. Vyrovnání však stejně přišlo vzápětí, parádní centr Juráska našel na zadní tyči Schranze, ten ještě míč do brány nedostal, ale podobně jako o víkendu jej připravil spoluhráči do tutovky. Tentokrát to byl David Douděra, který si míč našel a rozvlnil síť - 1:1. Hosté vstřelili branku po standardní situaci, sudí Černý však v průběhu akce pískal útočný faul. Hráči Bohemians pak nenechali Koláře rychle rozehrát, u sudího to však prošlo bez žluté karty. Tu uviděl až o chvíli později Hála za faul na Zafeirise. Slavia si udržovala převahu, kombinovala poblíž vápna soupeře, další šance však nepřicházely, také proto, že Ševčík v dobré střelecké pozici ještě nepřesně hledal spoluhráče. Když Douděra pronikl do pokutového území a hledal Ousoua, tomu střela vůbec nesedla. V nastaveném čase udělal Holeš neskutečnou minelu v rozehrávce a byla z toho šance Prekopa, kterou likvidoval Kolář. Ihned po jeho rozehrání šel na druhé straně do vápna Ševčík, našel Schranze, jehož střela byla zablokovaná. A stejně se vedlo Schranzovi hned vzápětí poté, co sám skvěle vybojoval míč na polovině hřiště. Z poslední standardní situace Slavie už nic nebylo a v poločase tak svítil na tabuli stav 1:1.

V poločase se nestřídalo a Slavia začala obléháním Jedličkovy brány, které ale dlouho nemělo kýžený efekt. V 54. minutě slávisté prokombinovali míč do vápna pro Zafeirise, tomu ani teď nebylo přáno a akce skončila rohem. Dlouhý míč za obranu si krásně zpracoval van Buren a z úhlu prudce vystřelil, Jedlička vyrazil na roh. Několik nedorozumění mezi slávisty potrestal Köstl prudkou střelou z dvaceti metrů přímo do náruče Koláře. Pak se dlouho nic nedělo, až v 72. minutě van Buren našel Schranze, ten ovšem nastřelil spoluhráče. V 78. minutě střílel van Buren z 25 metrů nad bránu. V 81. minutě se prokličkoval do vápna Zafeiris, z mnoha spoluhráčů našla jeho přihrávka střídajícího Jurečku, který napálil pouze Jedličku. Druhou střelu této akce vykopl jeden z obránců metr před brankovou čarou a třetí střela z velkého úhlu byla zablokovaná na roh. V 84. minutě přišel trest. Hosté kopli míč za obranu do vápna, Kolář špatně vyběhl a Hála jej z velkého úhlu dokázal přehodit a skórovat - 1:2. Odpovědět mohl hned Jurečka, ale ve velké šanci přestřelil. Podobně se vedlo Holešovi v 89. minutě. Už v nastaveném čase dostal parádní míč za obranu Oscar, ani z této akce nebyla branka. Když už vypadal zápas ztracen, postavil se k poslednímu rohu Zafeiris a počkal, až do vápna doběhne i Ondřej Kolář. A rohový kop vyšel. Přišlo prodloužení na zadní tyč, tam vrátil do malého vápna Douděra a míč do sítě dopravil Lingr - 2:2! Následovalo tak prodloužení.

První střelu nastaveného času si připsal Matěj Jurásek, Jedlička vyrazil. Stejně se vedlo Zafeirisovi, ten byl ale zblízka a z velkého úhlu. Slavia měla velkou převahu, kopala další a další rohové kopy, ale neujalo se nic. Ve 103. minutě nachystal míč Ševčík Matěji Juráskovi, ten jako mnoho jeho spoluhráčů před ním opět přestřelil. Ve 105. minutě pak Oscar z úhlu poslal míč jen do boční sítě. Ani nadějný centr v nastaveném čase prvního prodloužení neskončil v síti, a tak se strany měnily stále za nerozhodného stavu.

Na druhou část prodloužení nahradil van Burena Tecl. Obrovskou šanci po zblokované střele spálil Lingr, když zblízka nedokázal dloubnout míč přes Jedličku. Po dalším z mnoha centrů do vápna si našel volný míč Jurečka a konečně poslal Slavii do naprosto zaslouženého vedení - 3:2! Hosté samozřejmě nesložili zbraně a Mužík prověřil Koláře, který střelu z hranice vápna chytil. V 118. minutě mohl jít do brejku Tecl, ale byl pomalý, obránci jej doběhli a přihrávka na Jurečku také nevyšla. Nervózní závěr, ve kterém oba týmy už byly hodně unavené, Slavia zvládla a postupuje do finále MOL Cupu, které sehraje na Letné proti domácí Spartě.

Zápas okomentoval nejdříve trenér hostů Jaroslav Veselý: "Mě se to utkání hodnotí těžce. První poločas jsme hráli velmi dobře, byli jsme poměrně nebezpeční, měli jsme situace, které volaly ne jen po jednom gólu. Dokázali jsme Slavii eliminovat. Druhý poločas jsme se dostali pod ohromný tlak, přežili jsme spoustu závarů. Pak jsme přeskupili řady a trochu jsme otupili tlak Slavie a dokonce dali gól, když už jsme přitom byli hodně pasivní. Docházely nám síly, typologicky nám chyběli hráči, kteří by nám zrovna v tomto zápase pomohli, třeba rychlý útočník nebo střeďák. V nastaveném čase nám chybělo pár vteřin, lavička cítí i trochu křivdu. V prodloužení byla naše jediná šance to dotáhnout do penalt. Hráči hráli se sebezapřením, ždímali jsme je jak hadr. Slavia ukázala, že je velké mužstvo, dostala nás pod tlak. Vyhrála asi zaslouženě, ale já jsem na mé mužstvo pyšný, odcházíme se vztyčenou hlavou. Necka sice není rychlý, ale je dobrý do standardek. Hrajeme v neděli znovu. Chyběl nám i jeden den odpočinku, Slavia to zažívala v evropských pohárech pravidelně. Dnes jsme při střídáních měnili rozestavení podle toho, jaké hráče jsme zrovna měli na hřiště. Věděli jsme, že v závěru můžeme dát gól jen z nějakého nákopu nebo ze standardky. Jakákoli strana cítí křivdu, když se ubráníte šest minut nastaveného času a rozhodčí přidá další dvě, ale to je jen popsáním faktu. Myslím, že to byla reklama na fotbal dnes, ale myslím, že umíme hrát ještě trošku lépe. To se ale musí sejít úplně všechno. Doufám, že jak jsme se poučili ze Sparty, tak se poučíme dnes, přijedeme sem za měsíc a připravíme Slavii o titul. O příští sezóně ještě nepřemýšlím, přemýšlím o této sezóně. Vývoj týmu je správný, naučili jsme se zvládat zápasy se slabšími týmy a zlepšujeme se v zápasech se silnými. Náš cíl je nejlepší šestka, tím se teď už netajím. Nejlepší čtyřka by bylo dost velkohubé. Čekají nás se Slavií ještě dva zápasy a věřím, že nás Slavia třikrát neporazí. Brankář toho pochytal hodně, ale stopeři odskákali neskutečné množství míčů. Jen mi chyběla trošičku kvalita do finální fáze. Lavička Slavie je uštěkaná, to víme, my také nejsme žádní beránci. Co se stalo na hřišti tam taky zůstane, pak jsme si podali ruce."

Za Slavii přišel pohárové drama okomentovat Jaroslav Köstl: "Chtěl bych vyzdvihnout zápas jako takový. Hrál se ve skvělé atmosféře, měl tempo, byla to reklama na fotbal se vším všudy. Musel se líbit i nestrannému divákovi. Oceňuji i hru Bohemky, která jen nezalezla. Vstoupili jsme do zápasu dobře, drželi jsme se na míči, měli jsme náznaky, pak nás rozhodil gól, který jsme dostali. V poločase jsme se snažili kluky uklidnit, v některých situacích jsme se špatně rozhodovali. Ve druhém poločase jsme měli místy až drtivou převahu, z ojedinělé akce jsme inkasovali a neproměnili jsme několik vyložených šancí. Vysvobodil nás Linži. V nastaveném čase pokračovala naše dominance a dovedli jsme zápas do vítězného konce. Ve finále jedeme na Spartu, dva největší kluby se potkají ve finále. Čekají nás s nimi tři zápasy do konce sezóny, v každém se budeme snažit uspět. David Douděra je pro nás teď spíš křídlo, ale je tam velká variabilita, můžeme reagovat na soupeře. Lukáš Masopust ještě není připravený, aby odehrál celý zápas, snažíme se ho připravit, aby to zvládl. Dnes dohrával zápas na pravém beku Linži. Dnes odehrál Doudis skvělý výkon, dostával se do zajímavých situací. Na podzim to od něj bylo roztěkané, na jaře už je klidnější. Je to hráč, kterého chcete mít v týmu. Ondra Lingr je podobný typ hráče jako Peter Olayinka, je to gamechanger, dokáže zápas rozbít a vzít si ho pro sebe, vlít spoluhráčům energii do žil. Druhou inkasovanou branku jsem ještě neviděl, vím jen, že to byl za obranu. Koli je tak zkušený, že sám ví, jestli udělal nebo neudělal chybu. Aiham nastoupil ve strašně složité situaci a zvládl zápas skvěle. Igoh byl v bezvědomí, má otřes mozku, vrátil se z nemocnice, bude mít zhruba týden klidový režim. Frustrovaní jsme byli u neproměněných šancí, byly tam situace, které se daly a měly vyřešit gólem. Týmu takhle zlomený zápas může pomoci."

semifinále - Středa 05. 04. 2023 20:15

MOL Cup, 2022/2023
3 - 2
1 - 1
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

23. David Douděra
90. Ondřej Lingr
109. Václav Jurečka

Bohemians Praha 1905
Bohemians Praha 1905

14. Prekop
84. Hála

Komentáře (434)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé