Fortuna liga

Ostrava - Slavia 0:2

Slavia kráčela v Ostravě k další ztrátě bodů po nepřesvědčivém venkovním výkonu. V poslední desetiminutovce však zápas rozhodl stejně jako na podzim v Edenu Matěj Jurásek, který skóroval jednou po rohovém kopu a podruhé krásnou střelou z hranice vápna. Slavia veze do Prahy velmi cenné tři body a má tak na dosah první místo po základní části. Musí však ještě porazit v neděli v Edenu Hradec Králové.

Trenér Trpišovský vyslal do zápasu stejnou sestavu, která doma během poločasu zničila Bohemians třemi brankami. Domácí postavili na hrot útoku po trestu se vrátivšího Tijaniho, kterého doplňovali při ofenzivním snažení především Klíma s Kuzmanovičem a ze stran Cadu a Šehič. Úvod zápasu přinesl mírnou územní převahu Slavie. Přišly také první standardní situace, ty ale na obou stranách nepřinesly zakončení. Pressing domácích dostal do úzkých Koláře, který jen nakopl míč do Klímy, míč se odrazil mimo bránu. První střelecký pokus zápasu si připsal Schranz, míč ale zablokoval Bitri. Slávisté se sice usadili na polovině soupeře, zároveň však daleko od brány Letáčka, který mohl být dlouhé minuty v klidu. V 19. minutě se po rychlé akci Slavie a přihrávce Douděry otočil ve vápně Jurečka a vystřelil jen těsně vedle brány. V polovině první půle to byla jediná kloudná příležitost zápasu. Ta další přišla brzy, Zafeiris vybojoval míč a vedl akci tři na dva, přihrál Jurečkovi, ale ten se střelou čekal tak dlouho, až mu ji zablokoval Bitri. V další nadějné pozici se opět zjevil Jurečka, jen těsně v souboji nezpracoval přihrávku, jinak by šel sám na brankáře. Zafeiris to pak zkusil z přímého kopu ze strany pokutového území přímo na bránu, Letáček byl ale pozorný a z navazující akce se Slavia do šance už nedostala. Ve 27. minutě si domácí připravili svou první šanci, Šehič hledal v brejku ve vápně Cadua, který na míč nedosáhl a v souboji rameno na rameno se Schranzem upadl. Domácí mocně protestovali, ale sudí i VAR správně zjistili, že se o faul nejednalo. Tlak Slavie se však rozplynul a najednou se hrál vyrovnaný zápas. Ostrý zákrok Tijaniho na Schranze ohodnotil Szikszay jen žlutou kartou. Slávisté mohli jít v poslední desetiminutovce prvního poločasu dvakrát do šance, v obou případech ale nadějnou situaci zazdil van Buren, když nejprve nedokázal přihrát ani z první Jurečkovi za obranu ani následně Olayinkovi. Pak naopak sám dostal míč za obranu od Olayinky, jenže místo přímočarosti volil kličku od brány a přišel o míč. Na druhé straně střílel Tijani z 20 metrů mimo bránu. Opravdu pozoruhodný kiks pak v akci čtyři na tři předvedl Zafeiris, když kopl míč k rohovému praporku, kde nebyl vůbec nikdo. Pak zase Jurečka byl sám ve vápně, ale místo snahy jít do zakončení hledal v ofsajdu stojícího Douděru. V nastaveném čase měla Slavia ještě asi největší šanci poločasu, když ve vápně vykombinovali pro van Burena jeho pokus odrazil Letáček nohou do volného prostoru a Schranz dorážel hlavou, jenže minul odkrytou bránu! Do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.

Do druhé půle žádný z trenérů nestřídal. Do první šance se po Olayinkově přihrávce hnal van Buren, u míče však byl dříve Letáček. V 50. minutě se k hlavičce dostal po rohovém kopu domácí Bitri, míč letěl nad bránu. Křížnou střelu van Burena nadzvedl Bitri na rohový kop, z něj slávisté opět nezahrozili. V 54. minutě hasil Ogbu brejk Baníku odkopem na roh těsně před Tijanim. Slávisté se nemohli dostat do tempa, měli velký problém s ostrým dostupováním hráčů Baníku. Hra trpěla značným množstvím nepřesností. Když to Douděra zkusil snad z 35 metrů, vyvolalo to spíš smutné pousmání než pocit, že by snad mohla padnout branka. Po centru Olayinky do vápna se zdálo, že by se míč mohl odrazit k sešívaným, nestalo se tak. Obraz hry přišel ze slávistické strany vylepšit Provod, který nahradil van Burena. Průnik Cadua a střelu z úhlu zlikvidoval Kolář, následnou střelu z první Fleišmana z 25 metrů zastavilo břevno! Hra Slavie se zhoršovala spíš než zlepšovala, což přišel změnit Matěj Jurásek, který nahradil Masopusta. Po jeho příchodu se ale chvíli nehrálo, protože dým z pyrotechniky bránil kamerám ve výhledu na hřiště. Po restartu byl na výkon Slavie ještě smutnější pohled, zápas byl přehlídkou osobních soubojů, které slávisté uhrávali maximálně na remízu, častěji ale prohrávali. O nějakém tlaku si mohli nechat jen zdát, naopak to byl Baník, kdo mohl pomýšlet na výhru. Dalekonosná střela Kaloče bránu minula. Když už Olayinka dostal nahrávku za obranu, zase trefil jen Bitriho do hlavy. A po něm se Slavia tak trochu navzdory obrazu hry radovala z branky. Centr totiž propadl za chumel hráčů k volnému Matěji Juráskovi, který měl čas si míč zpracovat a poslat jej do sítě - 0:1! A nezůstalo jen u toho, krátce po rozehrání prošel Provod po pravé straně k vápnu, poslal míč na jeho hranici, kde se uvolnil Matěj Jurásek ke střele, kterou poslal přesně k tyči a zvýšil na 0:2! Cadu pak střílel z úhlu, Kolář jistě kryl a přišlo hromadné střídání, slávisté posílili defenzivu, na hřiště přišli Bořil, Kačaraba a Hromada. Slavia se bránila, v 92. minutě čelila přímému kopu po faulu Olayinky, dvě obranné hlavičky odvrátily na rohový kop. Po něm zase dvakrát kraloval ve vápně Ogbu. Nůžky Lischky neznamenaly pro Koláře žádné nebezpečí a nic víc už si Baník nevytvořil. Slavia tak venku konečně zvítězila, byť znovu předvedla na své poměry špatný výkon.

29. - Úterý 25. 04. 2023 19:30

Fortuna liga, 2022/2023
0 - 2
0 - 0
FC Baník Ostrava
FC Baník Ostrava

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

81. Matěj Jurásek
83. Matěj Jurásek

Komentáře (421)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé