Fortuna liga

Slavia - Slovácko 4:0

Slavia se rozloučila se sezónou 22/23 a s Peterem Olayinkou výhrou 4:0 nad Slováckem. Všechny branky vstřelil Václav Jurečka, který tak zaútočil na post krále střelců, když skončil sezónu s dvaceti vstřelenými ligovými brankami.

Peter Olayinka nastoupil do svého posledního zápasu za Slavii jako kapitán. Trenéři mimo něj postavili do základní sestavy Aleše Mandouse místo Ondřeje Koláře, do středu zálohy Oscara a Zafeirise, o branky se měli starat kromě Olayinky hlavně Provod, Jurečka a Tecl. Na lavici náhradníků bylo několik mládežníků, kromě Daniela Šmigy a Dominika Pecha také Samuel Pikolon, útočník slávistické U17. Před zápasem dostal Peter Olayinka od klubu jako upomínku speciálně vytvořený pohár Olayincup a Slavia také poblahopřála k padesátinám Vladimíru Šmicerovi. Pak už se mohlo začít hrát. K první střele se slávisté dostali už ve třetí minutě po kombinační akci na levé straně, Tecl nahrál Jurečkovi, ale ten z úhlu střílel jen slabě, Nguyen v klidu chytil. Slovácko šlo do rychlé protiakce po sporném zákroku na Tecla ve středovém kruhu, akce skončila nepovedenou střelou, která zamířila k rohovému praporku. Když ve 12. minutě dostal míč za obranu Tecl, trefil z úhlu jen Nguyena a po akci se navíc mával ofsajd. David Jurásek chvíli nato nasadil svému protihráči jesle a centrem na zadní tyči našel Tecla, ten se ale místo snahy vstřelit branku pokusil ještě najít na druhé straně Olayinku, což se mu nepovedlo. V 18. minutě měl gólovou šanci po rohovém kopu Jurečka, střela mu ale nesedla a trefila jen obránce a byl z toho další roh. Po něm se pokusil zakončit Ogbu, ale míč trefil slabě a na Nguyena, který míč chytil. Po dobré práci Zafeirise šli slávisté do rychlého útoku, který zazdil Olayinka nepřesnou přihrávkou Jurečkovi. Pak byl Kadlecem před vápnem faulován Provod. Z přímého kopu vystřelil Jurečka kolem zdi, Nguyen nakročil za zeď a pak se jen bezmocně snažil míč letící doprostřed brány zastavit - 1:0! Ve 28. minutě udělal velkou chybu v rozehrávce Oscar a protiakce Slovácka skončila rohovým kopem. Ten rozehráli hosté nakrátko a následně centrem na zadní tyči našli Kadlece, který neuvěřitelně zblízka přestřelil. Pěknou akci pak sehráli Tecl s Holešem, ten ale nedokázal ve vápně najít Olayinku. Ve 34. minutě vybojoval Jurečka míč, předal k vápnu Olayinkovi, jemuž technické zakončení vytáhl na roh Nguyen. V 36. minutě zazdil obří tutovku Holeš, když po rohovém kopu zakončoval z malého vápna jen do Nguyena. Pak dvakrát v krátké době neudržel Jurečka v nadějných pozicích míč na hřišti. Pak nádherně prošel do vápna Oscar a byl jasně faulován, pískala se penalta. Tu si vzal Jurečka a střelou o tyč ji proměnil - 2:0! Slavia po zásluze vedla v poločase o dvě branky, předváděla nádherný fotbal a těšila fanoušky na tribunách.

Slavia začala poločas výborně, po spletité akci ve vápně dotlačil míč do sítě David Jurásek. K překvapení všech na hřišti se sice ofsajd nepískal, VAR ale tuto chybu rychle napravil a stav zůstal nezměněn. Slavia však poloevila a Slovácko rozhodně nebylo pod takovým tlakem jako v prvním poločase. Dokonce pustila ke střele Daníčka z dvaceti metrů, tu ale kryl Mandous. Za Slavii se pokusil odpovědět Provod, jeho pokus na bránu vůbec neprošel. Pak ale zaúřadoval démon Jurečka, nejprve zkusil najít spoluhráče přihrávkou, ta byla zablokovaná, ale pak vzal míč Tecl, od brankové čáry našel právě Jurečku, který míč poslal do sítě potřetí - 3:0. Touto brankou Jurečka navíc vyrovnal na čele tabulky krále střelců brněnského Jakuba Řezníčka. V 69. minutě poslal prudký projektil jen těsně vedle brány David Jurásek. Na druhé straně střílel Havlík nad bránu. Na posledních dvacet minut naskočil ke své ligové premiéře také Dominik Pech, kromě něj šli do hry také Bořil s Lingrem. V 78. minutě se za ovací ve stoje definitivně rozloučil se Slavií Peter Olayinka, nahradil jej Daniel Šmiga. Na posledních šest minut pak přišel do hry Mick van Buren místo Tecla. Když už se zápas dohrával, získali slávisté míč u svého vlastního vápna, Šmiga rychle předal Jurečkovi, ten dal do strany Davidu Juráskovi, který míč potáhl, ze strany jej vrátil do vápna, kde nikým nehlídaný Jurečka vsítil svůj čtvrtý dnešní gól a celkově dvacátý gól v sezóně. Jurečka ještě v nastaveném čase mohl přidat pátý gól, po centru van Burena však jeho hlavičku chytil Nguyen. Zápas tak skončil 4:0, což při dalších okolnostech znamená, že Slavia má na konci sezóny stejně bodů jako mistr, o 24 branek lepší skóre a lepší vzájemné zápasy.

Zápas okomentoval trenér Slovácka Martin Svědík těmito slovy: "Moje hodnocení tady nebo na Spartě nebo v Plzni je v podstatě identické. Tentokrát to trochu změním. Chybí nám mentální odolnost. Pokaždé když dostaneme do třicáté minuty gól, tak jsme v každé řadě horší, běžecky i fotbalově. Mrzí mě, že i elánem a zodpovědností. Bohemka prohrála, ještě jsme hráli o šanci se dostat do pohárů, ale náš výkon byl velmi špatný, nebyl hoden našeho mužstva. Musíme s tím pracovat, shánět jiné typy hráčů, kteří budou podávat v těchto zápasech jiné výkony. My jsme dnes neměli ani střed zálohy, nechali jsme Vencu Jurečku dát lehce čtyři góly. Pro nás bohužel klasický zápas tady na Slavii. Máme za sebou těžkou sezónu, máme trochu starší hráče,  bylo to pro ně těžké, projevilo se to v závěru na zraněních a absencích v posledních utkáních. Ligový podzim se nám nepovedl výsledkově. Na jaře se mužstvo zvedlo, ale pak jsme se zasekli a neviděl jsem v týmu jiskru, kterou jsem viděl v těch předchozích sezónách. Zdálo se mi, že už jsme neměli mentální sílu se o to poprat. Hodně nás mrzí, že jsme se na čtvrté místo nedostali, ale bylo to zasloužené. Pro klub bylo důležité se na podzim dostat do skupiny Konferenční ligy, to se povedlo. Měli jsme tam velmi dobré zápasy. Klíčoví hráči, kteří se nám starali o ofenzivu v minulých sezónách, nám chyběli. V defenzivě se nám mužstvo na jaře zlepšilo, ale v ofenzivě ne. Nedokázali jsme najít střelce a hráči, kteří přišli, se do té role nedostali. Je potřeba hráčům poděkovat, myslím, že páté místo pro Slovácko není ostuda. Je spousta mužstev, které se zachraňovaly nebo hrály střed tabulky, my jsme do posledního kola hráli o poháry. Myslím, že nastal čas dostat do kádru mladší hráče, ale starších hráčů je v kádru dost a nemůžeme udělat nějaký razantní řez. Navíc musíme ty hráče někde sehnat, teď zabudováváme Vechetu a Jurošku. Na Slovácko sháníme těžko hráče z hlediska logistiky, hráči chtějí být blíže Praze. My ty hráče držíme na nějaké výkonnosti, víme, že už v ní nebudou stoupat. Snažíme se s tím něco dělat, ale nemůžeme najednout nepodepsat Reinberka, Kadlece, Kalabišku, protože je prostě nenahradíme. Vybudovali jsme si nějakou pozici, držíme se v nejlepší šestce už tři roky. Je těžké se nahoru dostat a velmi lehké odtud spadnout. I příští sezónu budu trenérem Slovácka, mám to nastavené tak, že mám ještě dva roky smlouvu. O ničem jiném nepřemýšlím. Sportovně by mě nabídka z Plzně určitě lákala. Pro práci na Slovácku mám stále energii, práce mě baví, dávám tomu všechno. Václav Jurečka má teď kvalitu od spoluhráčů, nešetří krokem, má jinou vůli a mentální uvažování než naši současní ofenzivní hráči jako Brandner nebo Mihálik. Utkání se rozhodují v šestnáctkách a tam jsme tuto sezónu hodně oslabili. Klíčovou ztrátu v boji o poháry jsme nabrali na podzim, nebylo to o těchto posledních zápasech v nadstavbě. Na jaře pak přišla trojice zápasů na Bohemce, v Jablonci a doma s Baníkem."

Zápas i sezónu zhodnotil také Jindřich Trpišovský: "Dnes to byl od nás velice dobrý výkon, od začátku jsme si vytvářeli šance a postupně se nám podařilo dát čtyři branky. Jsem rád, že jsme se s fanoušky rozloučili velmi dobrou hrou a dobrým výsledkem. Tým se nachází ve velmi dobré formě. Soupeř začal v rozestavení s dvěma rychlými hráči nahoře, ale my jsme měli hru pod kontrolou, předvedli jsme zodpovědný, kompaktní výkon vyšperkovaný Vencovým galapředstavením. Těch loučení dnes bylo více, skončil také fyzioterapeut Česťa Novák. Peter Olayinka končí, je to velká ztráta, tvořil DNA našeho stylu. Byl to náš první větší příchod, hodně jsme o něj stáli, bylo to nákladné. Odchází se sedmi trofejemi, padesáti brankami, dával důležité góly a propojil se s klubem, pomáhal se adaptovat novým hráčům. Nevzpomenu si na zápas, do kterého by nenastoupil v dobrém nasazení. Ve spoustě věcí ukázal unikátní klubismus. Sice odchází, ale neodchází se mu lehce. Ztrácíme v něm nejlepšího hráče v lize v represinku po ztrátě míče. Chtěli jsme se dnes tlačit do ofenzivy všemi hráči a aby Peter dal gól. Tým také chtěl hrát na Vencu Jurečku, ale první úkol byl zápas zvládnout. Chtěli jsme Oliemu dopřát gól, bohužel Nguyen ho v šanci vychytal. Druhý Olayinka na obzoru bohužel není, ta ztráta bude velká. Jde o klasického křídelníka po celé délce hřiště. Dává góly a přitom má možná lepší obrannou fázi než útočnou. Zadání pro skautské oddělení je tři roky pořád stejné a ještě jsme takového hráče nenašli. Z našeho kádru má k němu nejblíž Ivan Schranz, ale odchod Olayinky bude nejspíš pro nás znamenat určité přeskupení. Sezóna pro nás nebyla určitě špatná, ale byla tak trochu na houpačce. Jedna věc jsou trofeje, druhá věc emoce, které přinášíme. Prošli jsme těžkými kvalifikacemi, byl tam Schranzův gól Rakówu v nastavení. Pak přišlo nepostoupení ze skupiny. Získali jsme pohár po dvou silně emočních zápasech s Bohemkou a Spartou. Ztráty v sezóně přišly, ale ty přijdou vždy. Máme 78 bodů, 24 vítězství, kopíruje to sezóny předchozí. Dali jsme 98 branek v sezóně. Některé příchody se povedly hodně, některé se nepovedly vůbec. Chyběl nám bod nebo první příčka před nastavbou. Doma jsme získali všechny body mimo dvou. Ztráceli jsme venku v zimních měsících. Tam nám chyběla soubojovost v defenzivě. Dostali jsme hodně gólů po nákopech. Nad soubojovým chováním ve venkovních zápasech se musíme zamyslet. Různé jiné faktory jsou lepší než v sezónách, ve kterých jsme tituly získávali. Myslím, že jsme zadělali těsto na hodně dobré mužstvo. Pokud moc hráčů neodejde a povede se nějaký transfer jako Jurečka, Ogbu nebo Zafeiris, může být příští sezóna hodně dobrá. Myslím, že Igoh tu soubojovost splňuje, on nám to hodně vyřešil. Budeme usilovat o podobného hráče, Holešovy přednosti jsou trošku jinde. Potřebujeme mít kvalitu i když Igoh na hřišti nebude. Chceme se na to zaměřit. Do přípravy s námi půjdou Vlček nebo Konečný z B týmu, uvidíme, třeba někdo chytne šanci za pačesy. Kdyby nikdo neodešel, tak těch příchodů moc nebude, usilujeme o hráče do ofenzivy. Přichod dvou ofenzivních hráčů a jednoho defenzivního by byl pro nás ideální. Zbytek se bude odvíjet podle toho, kdo další odejde. Musíme být připravení, že nějací hráči odejdou až později během léta. Chtěli jsme dva hráče už od léta, teď to vypadá, že to nedopadne, protože je tam zájem jiných klubů, ale třeba to nevyjde a my musíme být připravení se do nich znovu pustit. Na Davida Juráska není žádná nabídka, ale je mnoho klubů, kteří na něj jezdí. Zájem se jistě bude stupňovat. Jeho jméno hodně letí. Ale určitě si umím představit, že by u nás ještě zůstal a že by se u nás ještě dále rozvinul. Myslím, že David je výjimečný hráč, udělal za rok obrovský progres i ohledně defenzivy. Je komplexní, takových hráčů je na trhu málo. Měl by odejít za takovou cenu, aby klub za něj významně naplnil rozpočet. Variantu bez Ondřeje Lingra musíme mít taky v hlavě. Odchod Lingra i Olayinky by byla podobná situace jako před rokem a půl, kdy nám odešel podhrotový i hrotový hráč. Linži zahraničí chce zkusit, ale nemyslím, že má v hlavě, že musí odejít za jakoukoli zahraniční nabídkou. Stát se to může, můžeme to probírat do poslední chvíle. Hráči, kteří se umí pohybovat v pokutových územích, jsou hodně cenní. Nejlepší scénář by byl, aby Ondra prodloužil smlouvu u nás. Nabídku od klubu má v maximální možné výši, je to na něm a na jeho rozhodnutí. Útok Václava Jurečky na korunu krále střelců jsme v hlavách měli, hlavně Houšťa. Nakonec se to povedlo. Venca tím potvrdil vše o tom, že biologický věk hráčů je jiný než fotbalový. On ve 28 letech dozrál, je s věkem čím dál lepší. Je to odměna za práci, kterou dělá. Čtvrtý gól byl sprint od vápna k vápnu v 89. minutě. Něco se nepovede, jako Edie Santos, něco se povede tak jako Venca Jurečka. Teď si zaslouží superlativy."

35. - Sobota 27. 05. 2023 16:00

Fortuna liga - nadstavba, 2022/2023
4 - 0
2 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

24. Václav Jurečka
41. Václav Jurečka (pen)
61. Václav Jurečka
89. Václav Jurečka

1.FC Slovácko
1.FC Slovácko

Komentáře (284)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé