Domácí pohár

Slavia - Sparta 2:3 po prodloužení

Slavia nezvládla dotáhnout do vítězného konce nadějně rozehrané čtvrtfinále MOL Cupu proti Spartě. Při vedení 2:0, které zařídili Schranz a Diouf, fatálně chyboval Ogbu a daroval soupeři kontaktní gól. Hosté dokázali vyrovnat, v prodloužení našel VAR penaltu pro hosty za ruku Vlčka, která byla proměněna. Slavia tak v domácím poháru končí.

Trenér Trpišovský postavil do středu zálohy Oscara s Masopustem, Ševčík s Provodem zůstali jen na lavičce náhradníků. V obraně nahradil Vlčka podle očekávání Holeš. Na krajích hřiště nastoupili Douděra s Dioufem a ofenzivní trojici tvořili tentokrát Schranz, Chytil a Wallem. Hosté nasadili do brány překvapivě Vorla, v základní sestavě chyběl také Kuchta a v nominaci úplně chyběl Haraslín. Už ve druhé minutě Slavia kopala první roh zápasu, po kterém vznikl ve vápně před Tribunou Sever závar, ke střele však nedošlo. V osmé minutě slávisté chybovali v rozehrávce, Ogbu místo nákopu dopředu nahrával nepřesně na obsazeného Mandouse, ten musel jít do souboje s Tucim a nakonec Birmančevič z první minul úplně odkrytou bránu. Tato akce započala pětiminutovku, ve které se sešívaní nedokázali dostat za půlku hřiště. I když posléze získali míč, nedokázali si poradit s výborným pressingem soupeře. Pod tlakem chybovali a ztráceli míče, což se soupeři nedělo, ten tak byl nebezpečnější. V 15. minutě takto dostal přihrávku do vápna Laci, jeho střelu chytil Mandous. O deset minut později to zkusil opět Laci, tentokrát zpoza vápna, když se k němu dostal míč ve chvíli, kdy jej nikdo nehlídal. Záložník hostů bránu přestřelil. Pak chyboval Ogbu, když opět nezvládl přihrávku brankáři, naštěstí jej pak fauloval Olatunji a z akce nebyla šance soupeře. Fatální hrubku vyrobil jen o dvě minuty později Zima, kterého lehce obral o míč Tuci a běželi s Olatunjim dva na jednoho. Zima se ale heroicky dokázal vrátit a zařídit, že Tuci ve vápně Slavie nakonec ztratil míč. Pak se po dlouhé době do šance dostali i domácí, Masopust střílel křížem, šibenici o metr minul. Pak přišla zase pasáž hry, ve které byli slávisté lepší. Po několika rozích, které nevedly k zakončení, v 35. minutě málem Oscar ukradl ve vápně soupeře míč Lacimu, míč se ale odrazil příhodně pro hosty. V rychlé akci čtyři na čtyři pak Schranz nenašel lepší řešení než střelu z 20 metrů, bohužel jen doprostřed brány. Pak už přišla gólová radost, kterou přinesla skvělá akce Chytila, který dokázal v situaci dva na jednoho přesně najít Schranze, ten si pokryl míč a střelou k tyči poslal Slavii do vedení - 1:0! Před koncem poločasu žlutě fauloval Masopust kousek před vápnem a hosté měli k dispozici standardku z ideální pozice. Birmančevičův pokus mířil do šibenici, brance zamezil skvělým zákrokem Mandous. A než aby sudí přerušil hru kvůli dýmu z pyrotechniky odpálené na Tribuně Sever, raději rovnou ukončil poločas, po kterém byla šťastnějším týmem domácí Slavia.

Do druhé půle žádný z týmů nestřídal. Úvod druhé půle měli lepší sešívaní. Po další fantastické práci Chytila šel sám s míčem do vápna ze strany Douděra. Poslal skrz malé vápno střílenou přihrávku, na kterou jen těsně nedosáhl Schranz. Z další akce se už slávisté radovali. Míč se dostal na rohu vápna k Masopustovi, ten měl dost času, tak zkusil kolem obránce vystřelit. Vorel nepříliš prudký míč mířící ale přesně k tyči jen vyrazil, Diouf se zorientoval lépe než Preciado a dorazil míč do odkryté brány - 2:0! Další velkou šanci měl Oscar, byl za obranou, ale rozhodl se zkusit přehodit Vorla z velké dálky, což se mu nepovedlo a brankář hostů míč lehce sebral. Zpátky do hry vrátil opařené hosty bohužel Igoh Obgu. Lehký míč nedokázal odehrát, promáchl a Olatunji šel sám na Mandouse. Nemýlil se a stav byl 2:1. Neuběhla ani čtvrthodina a bylo vyrovnáno. Slávisté několikrát lehce odevzdali míč soupeři na vlastní polovině, až přišla přihrávka za obranu na Preciada, jeho nahrávku ještě ve skluzu stihl odvrátit Ogbu, dostal míč však jen k Olatunjimu, který z úhlu prostřelil Mandouse podruhé. K Olatunjimu propadl o pět minut později další míč, z otočky poslal míč vysoko nad bránu. Pak měli šance zase slávisté, Wallemovu skákavou střela k tyči Vorel tentokrát vyrazil ke spoluhráčům a o chvíli později centr na zadní tyč zakončoval Douděra mimo. Ve zbytku základní hrací doby měli slávisté mírnou územní převahu, žádnou šanci si ale žádný z týmů nevytvořil a tak se šlo do prodloužení.

První šanci prodloužení měli slávisté, když vystihli nepřesnou rozehrávku soupeře, Ševčík nádherně dostal míč k Tijanimu, jehož střela byla zablokovaná padajícím obráncem do tyče a na roh. Další šance ani střely nepřicházely, až ve 104. minutě to zkusil zpoza vápna Oscar, střela doprostřed brány nemohla Vorla ohrozit. V závěru první části prodloužení měli hosté dvě standardní situace, které slávisté ubránili. A v poslední akci této části to chvíli vypadalo na nadějný brejk, Tijani hledal z hloubi nabíhajícího Zimu, který na míč těsně nedosáhl. Ve 113. minutě sudí Rouček spolu s VARem Starým našli ruku Vlčka ve vápně a vykouzlili penaltu pro hosty. Tu proměnil Karabec - 2:3. Ve zbytku prodloužení se slávisté tlačili do vápna, posílali tam centry, ale ke střele se dostal jen Oscar a jeho pokus byl zablokován. V samotném závěru dostali slávisté příležitost zahrávat přímý kop z hranice vápna. K míči se postavil Tijani a prudkou ránu poslal dva metry nad bránu. Ještě jednu standardní situaci si slávisté vybojovali, ani z ní ale nedotlačili míč za čáru a ani mohutné reklamace o zahrané ruce nic nezměnily na rozhodnutí sudího, který zápas ukončil. Slavia tak v MOL Cupu končí ve čtvrtfinále.

čtvrtfinále - Středa 28. 02. 2024 18:00

MOL Cup, 2023/2024
2 - 3
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

39. Ivan Schranz
48. El Hadji Malick Diouf

AC Sparta Praha
AC Sparta Praha

56. a 70. Olatunji
114. Karabec (pen.)

Komentáře (875)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé