Fortuna liga

Slavia - Jablonec 1:1

Slavia remizovala s Jabloncem 1:1, když si vlastní branku vstřelil Lüftner a v 90. minutě vyrovnal Muris Mešanovič. Slavia si vyhrát nezasloužila, naopak ji hned čtyřikrát významně podržel Jiří Pavlenka v bráně.

Před zápasem proběhl v Edenu slavnostní program, Slavia odhalila před stadionem chodník slávy. Prvními třemi hvězdami Slavie na chodníku slávy se stali František Plánička, Vlastimil Kopecký a František Veselý. Pozorný slávista jistě bude postrádat hvězdu největší, Pepiho Bicana, bohužel jeho syn Ivan Bican Slavii zakázal pod hrozbou žaloby spojovat jméno Pepiho Bicana jakýmkoli způsobem se stadionem. Slavnostního odhalení prvních hvězd na chodníku slávy se kromě zástupců Slavie Jaroslava Tvrdíka a Martina Kroba zúčastnila také ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová. Po dalších slavnostních událostech přímo na trávníku přišel čestný výkop v podání Jána Andrejkoviče a Pavla Kuky a mohlo se začít.

Trenér Jaroslav Šilhavý překvapil zařazením Jasmina Ščuka do základní sestavy na úkor Antonína Baráka, na křídlech tentokrát v základní sestavě vyběhli Jan Sýkora a Jaromír Zmrhal. Slávisté začali převahou v držení míče, ale ke střele se poprvé dostali až v páté minutě, kdy to zpoza vápna zkusil Ščuk, ale střílel prakticky z kroku a jeho pokus postrádal jak razanci tak přesnost. Zajímavěji vypadala situace z osmé minuty, dlouhý křížný míč Frydrycha našel Škodu, ten mohl sklepnout na Zmrhala, místo toho nasměroval hlavičku přímo na bránu, Hrubý se ale nenechal překvapit. Další zajímavá akce Slavie přišla v 15. minutě, Frydrych výborně předskočil protihráče a získal míč, dal jej za obranu Zmrhalovi, jeho první pokus ale zblokoval dobíhající obránce a následný centr nedokázal usměrnit do sítě dobře bráněný Hušbauer. A hned vzápětí se do vápna Jablonce dostal Hušbauer, také jeho střela byla zablokovaná, Zmrhalovu pumelici pak vyrazil Hrubý, to byla největší šance dosavadního průběhu zápasu. Hosté se do první větší šance dostali až ve 23. minutě, ale stálo to za to. Ve středu hřiště se se štěstím dostali k míči a šli do přečíslení, které pěkně vykombinovali až k Trávníkovi. Ten ale se střelou sám před Pavlenkou tak dlouho váhal, až mu Pavlenka míč doslova sebral od nohy. Na druhé straně střílel Ngadeu z velké dálky, ale minul jen těsně a tribuny jen vydechly zklamáním. V 30. minutě se ke střele prokličkoval Sýkora, ale obrana ji zablokovala na roh. Po něm se hezky uvolnil Ščuk, ale střelu z úhlu nedokázal nasměrovat do brány. Hosté odpověděli hlavičkou Kubisty těsně vedle. Závěr poločasu přinášel zajímavější fotbal než jeho úvod, Ščuk napřáhl z dobrých 25 metrů, branku těsně přestřelil. Po chvíli si Sýkora dobře narazil se Škodou, ale nedokázal trefit bránu Hrubého. V závěru první půle ještě skákal Škoda na dva centry, první ale před ním sebral Hrubý a na druhý nedosáhl ideálně a poslal jej jen obloučkem za bránu. Do kabin se tak šlo za stavu 0:0.

Do druhé půle nastoupily oba týmy beze změn. A první šance měli tentokrát překvapivě hosté. Poté, co nadějný přímý kop Sýkory nakonec nevedl k ohrožení brány chyboval Deli, který vysoký míč sklepl jinam, než čekal Flo, a hosté šli do brejku, který opět dotáhli do výborné pozice hráče samotného před Pavlenkou. Tentokrát to byl Kubista, ale i jeho skvěle vychytal Pavlenka. Trenér Šilhavý viděl zřejmě v Deliho chybách nebezpečí a tak pro své první střídání zvolil právě stažení Deliho, kterého nahradil Barák. Do stoperské dvojice se tak posunul Ngadeu. Krátce po příchodu Baráka slávisté krásně vykombinovali míč až do dobré pozice Škodovi, ten ale nastřelil jen Pernicu. Hrozili ale hosté a byli daleko nebezpečnější, Diviše neubránil Ngadeu a záložník Jablonce loboval přes Pavlenku jen těsně mimo tři tyče. Slávisté mohli vstřelit úvodní branku Sýkorou, ke kterému se odrazil míč po centru na malé vápno, v akrobatické pozici ale kulatý nesmysl ani pořádně netrefil. To už byl na hřišti i Mešanovič. V 73. minutě Slavii zase podržel Pavlenka, opět na něj šel hráč sám a také tentokrát jeho pokus Pavlenka vyrazil. Na nepovedený obranný zákrok Lüftnera už ale brankář Slavie dosáhnout nemohl, slávisté tak přežili obrovské šance soupeře jen proto, aby si vstřelili branku sami - 0:1. Pavlenka byl zdaleka nejlepší hráč Slavie na hřišti, chvíli po inkasované brance parádně zneškodnil střelu Trávníka. Slávisté museli tlačit, místo toho se ale bránili nebezpečným brejkům Jablonce. V další velké šanci byl pak střídající Považanec, ten bránu těsně minul. Slavia mohla vyrovnat v 88. minutě, Frydrych ale v dobré pozici netrefil bránu. Přece jen se ale Slavii podařilo vyrovnat. V 90. minutě výkop Pavlenky prodloužil Škoda, Mingazov poslal z první za obranu Mešanoviče a ten se v samostatném nájezdu na brankáře nemýlil - 1:1. A mohlo být ještě veseleji, Frydrych hlavičkoval v nastaveném čase do šibenice, ale Hrubý svůj tým zachránil. Zápas tak skončil remízou 1:1 a nutno dodat, že slávisté za ni mohou děkovat především Jiřímu Pavlenkovi, který předvedl čtyři výjimečné zákroky.

Remízu 1:1 z Edenu hodnotil nejprve trenér hostí Zdeněk Klucký: "Dnes jsme měli hru Slavie nastudovanou, byli jsme tu na zápase se Zlínem, měli jsme podobnou taktiku jako Zlín, napadali jsme vysoko, měli jsme minimálně 5 gólových šancí, neproměnili jsme je. Nakonec si dala Slavia vlastní branku, ale dokázala vyrovnat. My jsme chtěli střídat a změnit rozestavení, čtvrtý rozhodčí nám to neumožnil, proto jsem se na něj u laviček zlobil. Vysvětloval nám to tak, že to střídaní neměl připravené a tak podobně. Chtěli jsme poslat na hřiště Bredu místo Pospíšila, který už nemohl a měl toho plné zuby, hra byla několikrát přerušená, ale rozhodčí nás prostě vystřídat nenechal. Nebyl jsem překvapený, kolik šancí jsme měli. Slavia není v herní pohodě, v jaké by ji všichni čekali. Rozhoduje se o titulu, stoupá nervozita, Plzeň vyhrála a hráčům to svazuje nohy, mě počet našich šancí nepřekvapil. My jsme před Příbramí hráli taky slušně, ale přesto to vypadá, že nám pokuty od vedení pomohly. V týdnu jsme trénovali nájezdy jeden na jednoho, na tréninku to hráčům padalo, dnes ne."

Jaroslav Šilhavý podruhé během jednoho týdne mluvil o nepovedeném výkonu svého týmu. "Velké zklamání, venku je oslava a my jsme to potřebovali posvětit, aby nálada byla ještě lepší. To se nám bohužel nepodařilo. Nevím, jestli je to vinou nedostatku zkušeností, tlak se na nás zvětšuje. Možná se projevuje i náročnější program. Jedna věc je 1:1, druhá věc je naše špatná hra, částečně se to podobalo úternímu zápasu se Zlínem. Čtyři zápasy do konce, nic nezvdáváme, musíme zjednodušit hru, mezihra nám vázla. Až přišel na hřiště Muris Mešanovič, tak se to zlepšilo a samozřejmě nesmím zapomenout na Jirku Pavlenku, díky kterému jsme v závěru vůbec mohli bojovat o bod. Hráči Jablonce vypadali lehce, kombinačně dobře, my jsme hráli těžkopádně, chodili nám do otevřené obrany. My jsme jim opět nahrávali laxností nebo nervozitou do šancí. Někteří hráči asi jsou v útlumu, je to vidět na hřišti. Ngadeu i Deli jsou trošku jiná mentalita, člověk do nich nevidí. Naše šňůra byla dlouhá, teď si asi vybíráme ty slabší chvilky. Teď jsme pustili zase Plzeň před sebe. Musíme pracovat a věřit, že Plzeň zase ztratí, třeba zrovna v Jablonci. Reakci Deliho po střídání komentovat nebudu, to si vyhodnotím sám. Pohovor jsme s ním měli, kál se, že už takové rozehrávky dělat nebude. Ale asi to má prostě v sobě. Nicméně Simon je pořád výborný fotbalista. Určitě teď nezačneme tvrději trénovat, naopak se budeme asi věnovat víc taktice, potřebujeme, ať se hráči vydají na hřišti. Pořád jsme ještě ve hře. Pavlenka dokazoval své kvality i v předchozích zápasech. Jestli sáhneme do složení obrany pro příští zápasy, to teď nedokážu říct, je to ještě čerstvé."

26. kolo - Neděle 30. 04. 2017 17:30

ePojisteni.cz liga, 2016/2017
1 - 1
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

90. Muris Mešanovič

FK Jablonec
FK Jablonec

73. Lüftner (vl.)

Komentáře (363)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé