Ženský fotbal

Blanka Pěničková odchází do Itálie!

Fotbalové družstvo žen Slavie opouští jedna z výzazných osobností a tahoun mužstva Blanka Pěničková. Fotbalistka míří na roční hostování do italského klubu Graphistudio Tavagnacco. Přečtěte si rozhovor pořízený před odjezd do svého nového domova.

Blanka Pěničková ve Slavii působila od roku 1998. Získala v klubu dva tituly a byla výraznou osobností v týmu. Ve svých pětadvaceti letech se konečně dočkala zahraničního angažmá. Na zkušené si vyzkouší italskou ligu, konkrétně desátý celek loňské soutěže Graphistudio Tavagnacco. Rozhovor proběhl minulý týden před odjezdem do Itálie, v tuto chvíli již několik dní působí v novém bydlišti nedaleko Udine.

Co říkáš na nové angažmá?
Zatím jsem tam byla na dvou trénincích, takže hodnotit příliš nemůžu. Pokud budou splněny všechny podmínky, tak si myslím, že bych tu mohla být spokojená. Těším se, je to výzva, vždycky jsem si to chtěla zkusit, dokázat si sama sobě, že fotbal nedělám zbytečně a hraji ho na nějaké úrovni a dokážu se prosadit v lepší soutěži.
 
Byla jsi tam na zkoušce, jak bys zhodnotila trénink oproti našim podmínkám?
Nechci říct, že je tu vše špatné, ale je vidět, že tým je fotbalově kvalitnější, italská soutěž je lepší než česká, podle toho i ten trénink vypadal. Hlavně to ale byla zátěž, dvě hodiny čistého času a člověk se ani nezastaví. Jezdí se tam na doraz. I z tohoto hlediska si myslím, že mi to tam hodně dá.
 
Co jsi zjistila o svém budoucím celku?
Tavagnacco je předměstí Udine. V loňské sezoně se pohybovali kolem desátého místa. Mají tam jednu hráčku z italského národního týmu. Fotbalově je na tom ten tým výše než Slavia. V okolí nejsou jiné mančafty, nejblíže je Milán a Turín, takže si nemůžou stěžovat na nedostatek sponzorů, což je záruka, že nebudou problémy s penězi.
 
Kdy jsi se poprvé o této nabídce dozvěděla?
Je to asi měsíc, na testech jsem tam byla před čtrnácti dny (nyní necelé tři týdny, pozn. aut.). Bylo to na doporučení jednoho Itala, který mě sledoval na zápase národního týmu a na turnaji v Lago di Garde.
 
Jak probíhají dny před odjezdem?
Prakticky jsme se dohodli už v Itálie po testech. Byla to spíše taková nervózní příprava na to, kdy tam vyrazím. Ani jsem neměla čas pořádně o tom přemýšlet, protože jsme hráli zápas s národním týmem, bylo to hektické. Mám tedy pár dní na sbalení, což je náročné, protože nikdy jsem nebalila na celý rok, nová zkušenost. Teď jsem plná očekávání.
 
Jak se tam domluvíš?
částečně Italský umím, takže docela rozumím. Neměl by to být až takový problém. Tým mi tam ze začátku bude ještě platit jazykovou školu, kurz Italštiny.
 
Odcházíš ze Slavie, se kterou jsi získala dva tituly, je to pro tebe určitě srdeční záležitost, takže jak se ti odchází?
Pouze otázka Slavie by mě tu držela. Je to pro mě opravdu srdeční záležitost a není mi jedno, že odejdu. Nechci říkat, že nechám holky ve štychu. Slavie na tom určitě není tak, že na mě hra stála a padala. Věřím, že se můj odchod zvládne, nahradí mě. Nikdo není nenahraditelný. Přesto mě to mrzí, protože jestli jsem na něco fixovaná, tak na lidi, na kamarády, na známý a to mi v Itálii určitě chybět bude.
 
Na co budeš za dobu svého působení ve Slavii nejvíce vzpomínat?
Dalo by se to rozdělit na dvě fáze. První dva roky ve Slavii bylo spíše trápení, kdy jsem se dostávala z herní krize, se kterou jsem přišla z Jablonce. Musela jsem se chytit, ale trvalo mi to dlouho, protože do toho přišly „telecí“ léta. Postupně se výkonnost rostla a vyvrcholilo to titulem. Nejkrásnější jsou vzpomínky na soustředění, různé dovádění s holkami, dělání srandy a samozřejmě oslavy titulu, ty byly velkolepý.
 
Různé oslavy a dovádění je odlišné od Itálie, nebude ti to tam chybět?
Mentalita je tam jiná, češi si rozumí ve svých vtipech a je jasné, že Italové mým vtipům nebudou rozumět a naopak já jejím. Toho se však nebojím, spíše mě láká zjistit jinou mentalitu. Jsem na to zvědavá a na změnu se těším. Důležité je, že vždycky se vrátím do čech, kde jsem doma.
 
Je to první tvé dlouhé odloučení od známých, jak s nimi budeš komunikovat?
Do konce roku hrajeme ligu, takže do čech tento rok už asi nepřijedu, asi až na Vánoce. A komunikovat budu asi emailem, poštou, telefony. Pak budu čekat, až přijede někdo za mnou, protože jinak ten čas nebudu mít.

BLANKA PěNIčKOVÁ (11. 4. 1980)
Klubová kariéra:
Železný Brod - žáci (1992-1993)
Zásada - žáci (1993-1994)
DFC Jablonec nad Nisou (1994-1998)
SK Slavia Praha (1998-2005)
Graphistudio Tavagnacco (2005-?)

Detaily s jejím profilem naleznete ZDE.

Komentáře (5)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Blanka Pěničková odchází do Itálie!

    KING25     před 19 lety 07.10.2005 08:16 |  
    0 0

    Přeji hodne štetští.:-)

  2. Re: Blanka Pěničková odchází do Itálie!

    slavistanavzdy     před 19 lety 07.10.2005 16:10 |  
    0 0

    já taky přeji at se ti tam daří !!!

  3. Re: Blanka Pěničková odchází do Itálie!

    Pat     před 19 lety 07.10.2005 21:52 |  
    0 0

    Na hostování, to jako znamená, že se zas může za ten rok vrátit? Jinak se samozřejmě připojuju a přeju hodně štěstí a a? se daří :-) .
    Pro Slavii je to ale škoda; je asi pravda, že ve fotbale nikdo není nenahraditelný, ale někdo se nahrazuje dost těžko.

    • Re: Blanka Pěničková odchází do Itálie!

      Richi (admin)     před 19 lety 08.10.2005 00:53 |  
      0 0

      Ano, za rok by se mela opet vratit do Slavie. Samozrejme, tato hracka se bude nahrazovat hooodne tezko. Musi se zmenit zpusob hry.

  4. Re: Blanka Pěničková odchází do Itálie!

    vikingzlipy (přítel SN)     před 19 lety 10.10.2005 12:58 |  
    0 0

    nic než-hodně štěstí