Info o SN

Funkce nových Slávistických novin

Jak jste si asi všimli, spustili jsme nový web Slávistických novin. V článku najdete přehled nových funkcí, které můžete využívat.

Důvodů, proč jsme potřebovali web předělat, bylo víc. Tím hlavním byla zastaralost webu, ať už z pohledu bezpečnosti anebo z hlediska omezených funkcí pro uživatele a pro administrátory. Hlavní výhodou nového webu je vlastní redakční systém, který nám umožňuje do budoucna web rozšiřovat o nové funkce. Dále je jeho výhodou i lepší provázanost hráčských statistik, zápasů a tabulek, které už nemusíme aktualizovat ručně, ale aktualizace se budou provádět automaticky a statistiky u hráčů tak budou vždy aktuální.

Nový web vzniknul za přispění mnoha z vás, 283 čtenářů, celkem jste nám poslali neuvěřitelných 120 tisíc korun. Náklady na web jsou 55 tisíc korun, což nám nechává velký prostor pro financování dalších vylepšení. Ještě jednou bychom chtěli poděkovat všem, kteří přispěli, u vaší přezdívky najdete na SN ikonku diamantu a titulek „Přítel SN“. Máme pro vás přichystané malé dárky, které budeme distribuovat na domácích utkáních – těm, kteří se na zápasy nedostanou, je pošleme poštou. Naše díky patří i autorovi nového loga SN Zdenku Stankovi a nejlepšímu testerovi ocetnikovi, který nám pomohl vychytat hlavní chyby. Je jasné, že na webu budete i tak nacházet chyby, pokud na něco narazíte, prosíme o nahlášení na HELPDESK na emailové adrese help@slavistickenoviny.cz.

Snažili jsme se, aby struktura minimálně hlavní stránky zůstala podobná té, na kterou jste zvyklí, brali jsme do úvahy vaše připomínky, jak by web měl a neměl vypadat. Chtěli jsme ho zachovat ve verzi bez obrázků, i když není vyloučené, že občas se nějaký obrázek může na homepage objevit. Web je responzivní, takže ti, co na něj chodí hlavně přes mobil, snad budou spokojení. Chtěli jsme vylepšit hlavně orientaci v diskuzích a dát jim originální vychytávky, což se snad povedlo.

Nyní bude probíhat několik měsíců standardní provoz, během kterého budeme sledovat vaše připomínky a nápady, a poté se bude připravovat další verze. Počítáme v ní mimo jiné s tím, že na homepage by u článků bylo číslo počtu nových komentářů od poslední návštěvy webu, nové komentáře by pak pod článkem byly zvýrazněny.

Nové funkce                                                                          

Abyste mohli využívat všechny funkce SN, doporučujeme být vždy přihlášení. V pravém horním rohu najdete všechny informace o přihlášení a převedení vašeho účtu ze starého webu na nový.

Po přihlášení máte možnost si ve vašem účtu změnit heslo, upravit nastavení pro chat, spravovat vámi sledované články (články, které budou připnuté na homepage v bloku Mé sledované články), nastavit si zobrazování / skrytí panelů v pravém sloupci na hlavní stránce (přispěvovatel si může skrýt reklamu na hlavní stránce), zobrazit si všechny komentáře, které jste napsali, dostat se do soukromých zpráv anebo nám poslat článek. Zároveň se vám bude zobrazovat, kdy jste se registrovali na SN a váš poslední komentář, případně článek.

Novinkou jsou upozornění, která se vám budou zobrazovat vedle uživatelského jména po přihlášení – objeví se v momentě, kdy někdo v diskuzi reagoval přímo na váš komentář. Pokud tedy přidáte komentář u staršího článku, už se k němu nemusíte vracet, jestli na vás někdo reagoval, přijde vám upozornění. Zobrazí se vám maximálně 25 upozornění, že na vás někdo reagoval, po prokliknutí na komentář upozornění zmizí. Vedle upozornění na reagující komentáře najdete také upozornění na nové soukromé zprávy. V hlavním menu po přihlášení najdete také možnost dostat se do soukromých zpráv, ve kterých si můžete najít uživatele a poslat mu soukromou zprávu, případně si zobrazit uživatelův profil a zobrazit si všechny jeho komentáře a články.

Vedle svého uživatelského jména najdete také rychlé odkazy na Tipovačku a Chat – ani na jedno se už nemusíte zvlášť přihlašovat a můžete rovnou vkládat své tipy anebo jít na chat.

Na hlavní liště v menu najdete vedle odkazu na homepage i nejhledanější odkazy seřazené tématicky pod témata O Slavii, Kopaná žen, O SN a Rubriky. Pod odkazem O Slavii jsou informace o kontaktech na klub, vstupenkách, fanshopu a veškeré info, které potřebujete k návštěvě domácího zápasu Slavie. Pod odkazem Kopaná žen se můžete dozvědět víc o historii ženské kopané, náboru dívek a najdete zde opět kontaktní informace. V článcích pod odkazem O SN doporučujeme vaší pozornosti zejména Pravidla diskuze, vedle nich zde najdete i historii SN, kontakty a možnost poslat nám článek. Po kliknutí na Rubriky se zobrazí všechny rubriky článků, které na SN máme, se třemi posledními články v dané rubrice.

Hned pod hlavní lištou najdete odkazy na nejhledanější články a statistiky u tří týmů: A týmu, juniorky a žen. Najetím myši na konkrétní tým se rozbalí nabídka s odkazy na rozpis zápasů, soupisku, poslední články související s týmem, poslední a příští zápas a tabulku.

Snažili jsme se, aby nový web do určité míry kopíroval to, na co jste všichni zvyklí – opět zde naleznete nahoře box s aktualitami, kam mohou přihlášení uživatelé posílat své tipy na aktuality. Dále je možné k aktualitám přidávat i komentáře, po rozkliknutí aktualita vypadá jako normální článek.

V pravém sloupci standardně najdete (pokud si boxy neupravíte ve svém nastavení) přehled příštích zápasů u A týmu, juniorky a A týmu žen, nový box s důležitými články, ke kterým je dobré mít rychlý přístup – typicky plán letní přípravy. V důležitých článcích bude vždy umístěn i článek pro off-topic diskuzi, kdy každý měsíc bude nový článek, aby u něj nebyly tisíce komentářů. Do tohoto článku budeme přesouvat vlákna, která vyhodnotíme jako diskuzi mimo téma o fotbale a Slavii, v tomto článku si můžete diskutovat, o čem uznáte za vhodné. Další blok jsou vaše sledované články, které můžete odebírat i přes tento box. Následují boxy s odkazem na twitter SN, tabulka A týmu (v nastavení ve vašem účtu si můžete zvolit, zda ji chcete vídat ve zkrácené anebo plné podobě), video box, vyhledávání a odkaz na pět starších článků, které už se nezobrazují v hlavním sloupci.

U článků na hlavní stránce vidíte, kdy byl vydán, počet komentářů a počet přečtení, to se nemění. Po prokliknutí do článku bude největší změna u zápasových reportáží, kde bude na konci článku sestava v grafické podobě i s fotkami. Článek si zároveň můžete přidat do sledovaných článků.

Snažili jsme se udělat hodně vylepšení v diskuzi. Zvýraznili jsme komentáře, které byly vloženy v posledních dvou hodinách.

Dále jsme ke komentářům přidali i systém lajkování, kde můžete rychle vyjádřit váš názor, zda s komentářem souhlasíte nebo nikoliv. Samozřejmě není možné hodnotit své vlastní komentáře. Při kliknutí na tlačítko reagovat se dostanete do pole pro psaní komentáře a po odeslání komentáře vás systém automaticky přehodí na váš komentář.

Nový systém nám dává nové možnosti regulace diskuze. Nově můžeme přesouvat vlákna do jiných článků (ať už do off-topicového, tak i třeba do novějšího článku na téma příspěvků), ale také skrývat příspěvky (na stránce zůstane hláška o skrytí příspěvku) a mazat (nezůstane žádná hláška). Nejsme zastánci cenzury, ale to, v co se vyvinula diskuze na SN, nás nenechává klidnými a nebudeme nadále tolerovat to, čeho jsme svědky v posledních měsících – vzájemné napadání, nadávky, atd. Máme nový výstražný systém žlutých karet, kdy uživatel může obdržet ŽK za prohřešek proti pravidlům diskuze. S tímto karetním trestem může uživatel dál vkládat komentáře, ale při psaní nového komentáře se mu objeví upozornění, že už je v karetním ohrožení. Pokud na to nedbá, následuje udělení červené karty, kdy uživatel nemůže psát komentáře. Věříme, že tato opatření přispějí k návratu diskuze na úroveň, kde kdysi byla, i kdybychom měli pár uživatelů vyžlutit.

Na závěr si připomeňme výhody pro registrované a přihlášené uživatele:

  • Posílání komentářů s vaším jménem (přezdívkou)
  • Notifikace o reakci na váš komentář
  • Posílání článků ke zveřejnění s vašim jménem (přezdívkou)
  • Možnost ukládání oblíbených článků
  • Možnost zapojit se do tipovací soutěže
  • Využívání slávistického chatu
  • Psaní soukromých zpráv s ostatními uživateli
  • Vyhledávání ostatních uživatelů a zobrazení jejich profilu
  • Možnost vlastního nastavení bloků na hlavní stránce
  • Možnost hlasovat v anketě Slávista jara/podzimu

Věříme, že Slávistické noviny v novém kabátě se vám budou líbit, těšíme se na vaše ohlasy, připomínky, nápady na vylepšení.

Komentáře (432)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé