Fortuna liga

Slavia - Liberec 1:3

Slávisté se dnes příliš neukázali v dobrém světle, a tak zaslouženě prohráli...

sestava: R. černý - L. Došek, G. Sankovič, A. Petrouš, T. Hrdlička - K. Piták (78. J. Kozák), F. Stibůrek, R. Dostálek (78. P. Švancara), R. Skácel - P. Kuka (71. T. Kuchař), Š. Vachoušek

góly: Stibůrek

Dnešní zápas měl být ve své podstatě velmi atraktivní, střetly se dva celky, kterým se v současné době daří. Liberec jasně jede na titul, Slavia se naopak vzpamatovala z dlouhodobé krize. Bohužel před zápasem se vyskytly jisté spekulace, že vše je již nalajnované a dohodnuté, Liberec nám prý pustil pohár, a tak na oplátku zas nebudeme dnes dělat problémy v lize. O to víc jsem jel na utkání s očekáváním, nepřipouštěl jsem si, že by bylo utkání prodané, jsem totiž stále naivní fanoušek, který si zbytečně nekazí fotbal spekulacemi.

Překvapení nás čakalo již při příjezdu na stadion, takové množství lidí jsem na Strahově dlouho nezažil, dokonce byl problém zaparkovat a před vchody na hlavní tribuně se tvořily velké fronty, na Slavii to nezvyklý jev. Bylo hlášeno tuším 6200 fanoušků, což je jistě pěkná návštěva. Nutno samozřejmě řící, že nemalá část byla z Liberce. Další kladný vliv měla akce vedení, když poskytlo některým studentům vstupenky zdarma. Prý takto bylo rozdáno 1600 lístků.

Teď však již k průběhu utkání. Trenér Beránek byl opět nucen dělat změny v sestavě, uzdravil se sice Lukáš Došek, který zaujal své místo pravého obránce, ale naopak kvůli žlutám kartám měl stop Gedeon. Pro jeho místo defenzivního záložníka moc náhradníků nemáme, sám sem byl zvědav, kdo nastoupí. Jeho místo zaujal Stibůrek a nevedl si vůbec špatně, na tuto pozici byl již trenéry připravován. Další změna proběhla ve stoperské dvojici, ke stabilnímu Petroušovi se dnes postavil Sankovič, který se snaží dostat na mistrovství světa a v tréninku je to údajně vidět. Jinak slávisté nastoupili v nejsilnější možné sestavě.

První poločas byl oboustranně plný nepřesností, žádné mužstvo si nevytvořilo převahu, nehrálo se ani moc pohledně, chyběla hlavně finální přihrávka. Poločas tedy 0:0. Do druhé části hry nastoupil Liberec o třídu lepší. Po několika minutách dostal naše mužstvo pod tlak. První gól padl v 54. minutě ze standardní situace, Koloušek trefil míč k tyči, náš gólman na střelu nestačil úspěšně zareagovat. Za několik okamžiků však bylo vyrovnáno - po rohovém kopu se gólově prosadil Stibůrek. Nebyl to zrovna čistý gól, předcházel mu nejspíš faul na gólmana, ale rozhodči branku uznal. Hostům se to vůbec nelíbilo, naštvali se a ještě zvýšili svou snahu. Domácí v té době nevěděli, kde jim hlava stojí, byli jsme pod těžkým tlakem, hráli jsme neuvěřitelně špatně. Bylo jen otázkou času, kdy se soupeř prosadí i gólově. Dočkal se v 74. minutě, kdy Nezmar po brejku překonal slávistického gólmana. Slavii nepomohla ani snaha o oživení střídaním, dohrávala tragicky, navíc Nezmar přidal ještě jednu branku. Liberec zaslouženě vyhrál a na Spartu má již náskok šesti bodů.

Zpestřením byl pro všechny běh exhibicionisty, který se nahý proběhl po hřišti, sklidil potlesk a poklidně se nechal chytit.



Info ze Sportovních novin: Rozjeté liberecké fotbalisty nezastavila v jejich cestě za ligovým titulem ani na jaře do tohoto zápasu neporažená Slavia. Liberec po vyrovnaném souboji zvítězil v Praze na Strahově 3:1 a po sedmnáctém ligovém zápase v řadě v lize bez porážky si upevnil vedení v ligové tabulce o čtyři body před druhým Žižkovem.

V domácí sestavě chyběli kromě dlouhodobých marodů Suchopárka s Müllerem i potrestaný Gedeon a Tomáš Došek, který má z derby se Spartou zraněný palec na noze, a tak poprvé v základní sestavě dostal příležitost v záloze Stibůrek. Hosté naopak oproti pohárovému souboji postavili nejsilnější sestavu s jasným cílem: upevnit se své postavení na čele ligové tabulky, kde se na ně nyní místo Sparty tlačí Žižkov.

Oba celky však hrály hodně opatrně, více než na ofenzívu myslely na obranu s cílem neudělat chybu. Proto se hrálo většinou ve středu hřiště a první střelu na brankáře vyslal až po dvaceti minutách Koloušek. Domácí obránci mu nechali až příliš prostoru a černý musel ukázat všechno své umění, aby míč vyrazil na roh.

Na druhé straně se ve slibné střelecké pozici ocitl Piták, ovšem místo střely hledal nabíhajícího Kuku a Kinský jeho úmysl vystihl. Těsně před přestávkou zachránil v poslední chvíli před Dostálkem důrazný Johana a domácí brankář musel opakovaně likvidovat jedovatou ránu Kolouška.

Hodně vzruchu přinesl úvod druhého poločasu. Nejdříve po akci Štajnera z pěti metrů přestřelil Nezmar a poté odpískal rozhodčí Jára údajný faul na Štajnera. Koloušek krásnou střelou z trestného kopu z osmnácti metrů k tyči nedal černému šanci. O minutu později přehlédl Jára faul útočníků Slavie na brankáře Kinského a do prázdné branky pohodlně vyrovnal Stibůrek.

Po jeho chybě ve středu hřiště se však hosté podruhé dostali do vedení. Koloušek vysunul Štajnera, jeho ránu stačil černý ještě vyrazit, ovšem nabíhající Nezmar do prázdné brány nezaváhal. Tentýž hráč zasadil Slavii rozhodující úder o pět minut později, když se po Papouškově akci trefil z bezprostřední blízkosti a svou čtrnáctou ligovou trefou se dotáhl na dosud vedoucího spoluhráče Štajnera.

Komentáře (6)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Slavia - Liberec 1:3

    Richi (admin)     před 22 lety 14.04.2002 12:43 |  
    0 0

    K tomuto utkani bych chtel dodat, ze zde byla nejvyssi navsteva tohoto ligoveho kola!!! A to uz je co rici, konecne zacinaj lidi na Strahov chodit!

  2. Kotel plnej ZEVLU

    ondrasek111     před 22 lety 14.04.2002 20:36 |  
    0 0

    Jak jinak by se to melo nazvat. Lidi kteri sedi a cumej by si meli koupit listek na hlavku ma to dost duvodu 1 lip uvidej 2 nebudou trhat rozhazenej kotel 3 vlny budou delsi

  3. Fanousci

    GHOST     před 22 lety 15.04.2002 08:12 |  
    0 0

    Teda podle me, tam bylo lidi daleko vic nez 6200. Videl bych to tak na 10.000, ale ty velky prostory zkreslujou. Sedel jsem naproti hlavni tribune a co me prekvapilo nejvic, byla reakce prave "fanousku". Takova navsteva a skoro se nefandilo. Nejakej kokot pode mnou porad nadaval na Stajnera. Kdyz nastoupil Svancara, tak se mu fsichni smali. Fakt kokoti.
    To byle uz lepsi na poharu, kam prislo 4000 lidi a aspon se povzbuzovalo.

  4. A jeste fanousci

    GHOST     před 22 lety 15.04.2002 08:30 |  
    0 0

    K dovrseni vseho zleho. Kdyz cekam na bus 770, tak se tam priritej nejaci radoby fanousci a div, ze fanouska v dresu Liberce nevyvlecou z busu..
    Do dalsiho busu se naserou a zacnou ho demolovat. Takovy kriply by doma meli mlatit hlava nehlava.
    Tady se cas od casu rozplyva, jak je na stadionech bezpecno. Jo bezpecno je mozna na stadionech, kdyz tam clovek drzi hubu a je nenapadnej. Na stadion musi priletet vrtulnikem...
    Fakt hnus.

    • Re: A jeste fanousci

      (host)     před 22 lety 15.04.2002 09:18 |  
      0 0

      Je to pravda, mám taky podobné zkušenosti a v takové tramvaji, případně v metru se vás ani nikdo nezastane, když jich 5-10 vlítne na jednoho, případně na dva, v lepším ho okradou o šálu, v horším ho ještě dokopou. Nikdo kolem nezasáhne, protože má strach a policajti nikde - i když chápu - všude být nemůžou.

    • Re: A jeste fanousci

      ondrasek111     před 22 lety 15.04.2002 20:22 |  
      0 0

      Toho fanouska se nikdo nedotkl a v tom autobuse byla jedna packa rozbita.