Hráči Slavie

Tomáš Souček odchází na vysněné angažmá do Premier League

Tomáš Souček odchází ze Slavie. Tuhle větu vyznavači červenobílých barev nechtěli slyšet. Kompenzuje ji fakt, že Tomáš odchází do své vysněné Anglie a za peníze, o nichž před lety neodvažovali snít ani ti nejodvážnější. Rodák z Havlíčkova Brodu přišel do Slavie v dorosteneckém věku a opouští ji jako největší osobnost ligové scény. Pojďme se projít po stopách, které Tomáš na české fotbalové scéně zanechal.

Jaro 2015 – Viktoria Žižkov – Těžké začátky

Ta historka je již legendou. Tomáš dorazil v zimě 2015, krátce před svými dvacátými narozeninami, na hostování do Viktorie Žižkov. Té vévodil tehdy neznámý trenér Jindřich Trpišovský se svým ansáblem. Asistent trenéra Zdeněk Houštecký nedávno vzpomínal, jak ho chtěli hopem vrátit zpátky. Kolohnát samá ruka, samá noha se jim vůbec nehodil, ale promluvil jim do duše protřelý šíbr Ivan Horník, který přikázal, že nemají koukat darovanému koni na zuby. Viktoria měla v té době svých starostí dost, peníze na kontě nebyly, a tak se hodil hostující hráč, jemuž celý plat hradila mateřská Slavia. Tréninky v žižkovském parku mezi psími výkaly Tomáše zocelily a formovaly jeho charakter. Po půl roce se do sešívaného dresu vracel zcela jiný hráč.

Sezóna 2015/16 – Slavia - První ligová sezóna

V létě 2015 to se Slavií nevypadalo lépe než s Viktorkou. Na klub se valila exekuce a vážně hrozil zánik klubu, přesto se do trenérského křesla posadil Dušan Uhrin mladší, který zřejmě tušil, že se vše v dobré obrátí. Hned na začátku svého angažmá byl postaven před úkol najít nového defenzivního záložníka. Maličký Argentinec Aldo Baéz v minulé sezóně zaujal spíše sběrem karet než herními dovednostmi, a tak odkráčel zpět na Slovensko. Zkušený trenér se nejprve rozhlédl do vlastních řad a záhy zjistil, že má o starost méně. Ze Žižkova se mu vrátil hotový hráč. Tomáš navlékl dres s číslem 22 a usadil se bezpečně v základní sestavě. Ani první branka na sebe nenechala dlouho čekat – Jihlava si ve čtvrtém kole odvezla debakl 4:0 a Tomáš se na něm podílel pohotovou dorážkou Deliho hlavičky, která znamenala průběžný stav 3:0. Do konce sezóny se z pozice defenzivního záložníka trefil ještě šestkrát a Ostravu skolil dokonce hattrickem. Masivní posilování, které během zimy rozjel nový majitel, jako by se jej vůbec netýkalo.

Podzim 2016 – Slavia - Ústup ze slávy

Začátek nové sezóny nebyl úplně povedený. Slavia pod Dušanem Uhrinem mladším klopýtala a prohra v Plzni, která byla součástí pátého kola, mu srazila vaz úplně. Nový trenér Jaroslav Šilhavý sestavu tolik nezměnil, ale jednu zásadní věc udělal: na post defenzivního záložníka posunul Michaela Ngadeua. Kamerunský obr, původně přivedený coby stoper, Tomáše posadil na lavičku a ten si tak zahrál pouze jednou: v okamžiku, kdy jeho konkurent nahradil v obraně lehce zraněného Deliho. Zápas v Jablonci se nevyvedl celému mužstvu a tak se jednalo o poslední vystoupení Tomáše v této sezóně v dresu Slavie. Jako malá náplast posloužilo první povolání do reprezentačního dresu a prvních pětadvacet minut dresu se lvíčkem na prsou v přátelském utkání proti Dánsku (1:1)

Jaro 2017 – Liberec – Živá voda

Hostování v Liberci polilo Tomáše živou vodou.  Setkal se se starými známými. Trenérský štáb Jindřicha Trpišovského se přesunul pod Ještěd a tentokrát už se hostování prověřeného hráče vůbec nebránil. Jaro pod taktovkou progresivního trenéra vrátilo Tomáše tam, kde se nacházel v létě. Navíc Slavia dokráčela až k mistrovskému titulu a Tomáš si tak připsal svou první mistrovskou trofej – i když ji bral tak napůl.

Sezóna  2017/18 – Slavia – Velké změny

Léto 2017 se v Edenu neslo ve znamení nových pořádků. Do čerstvě mistrovského celku přišly posily zvučných jmen: Danny Altintop, Rotaň a Stoch. Zdálo by se, že cesta do základní sestavy bude i nadále uzavřena, ovšem opak byl pravdou. Trenér Šilhavý začal hrát na dva defenzivní záložníky a tak Tomáš v základní sestavě chyběl sporadicky. Ovšem podzim byl hodně rozpačitý. Defenzivně laděný tým v lize nabral obrovskou ztrátu a ani v Evropě si nevedl lépe. Stopku mu v Lize mistrů vystavil Apoel Nikósie, v základní skupině Evropské ligy zase Astana. Zato v repre dresu se Tomáš začal zabydlovat a v přátelském utkání proti Islandu dokonce skóroval.

V zimě přišel další veletoč. Trenér Šilhavý skončil a do trenérského křesla se posadil Tomášův starý známý Jindřich Trpišovský, pro kterého se Tomáš Souček stal základním stavebním kamenem. Slavia na jaře ztrátu stáhla, ale nedohnala. O to větší očekávání provázela sezónu příští

Sezóna 2018/19 – Slavia – Totální sezóna

Dostáváme se k sezóně, která pro Slavii i pro Tomáše znamenala mnoho. Podzimem Slavia proletěla. Liga mistrů sice opět nevyšla, ale základní skupinu Evropské ligy dokončila Slavia na druhém místě, což znamenalo první postup do jara po dlouhých letech. V lize Slavia vedla po podzimu o šest bodů, Tomáš vstřelil dva góly v památném duelu s Plzní (4:0), prosadil se i v remízovém derby na Letné. Stále více se mluvilo o tom, že přerůstá naši ligu. Vedení červenobílých čelilo několika zajímavým nabídkám i atakům médií, že by Tomášovi už nějaký ten přestup slušel.

První jarní kolo znamenalo další zlom v Tomášově kariéře. Teplice v Edenu odolávaly domácímu náporu více než osmdesát minut, když přišel faul na Milana Škodu a rozhodčí Pechanec nařídil pokutový kop. Nejeden fanoušek červenobílých překvapeně pozvedl obočí, když si míč postavil právě Tomáš Souček a posléze otevřel pusu, když penaltu proměnil nefalšovaným vršovickým dloubákem. Zrodil se nový střelec. Tomáš začal proměňovat penalty a střelecké sebevědomí mu narostlo tak, že na konci sezóny byl nejlepším střelcem celého týmu. Slavia získala titul i domácí pohár, Tomáš proměnil penaltu v zásadním nadstavbovém duelu s Plzní, rozhodl třaskavý souboj s Jabloncem a penaltu zvládl i ve finále poháru. Jako bonus Slavia proplula po fantastických dvojzápasech s Genkem a Sevillou až do čtvrtfinále Evropské ligy, kde nakonec skončila po výsledcích 0:1 a 3:4 na štítě londýnské Chelsea. Tomáš skóroval jak doma proti Seville, tak na slavném Stamford Bridge, kde nastoupil s kapitánskou páskou.

Podzim 2019 – Slavia – Liga mistrů

V létě už novináři očekávali Tomášův přesun do nějaké lepší ligy, ovšem ten se projevil jako pravý srdcař: během předsezónní tiskové konference podepsal novou smlouvu, která z něj udělala nejlépe placeného hráče české ligy. Že si svůj plat zaslouží, dokazoval celou podzimní část. Slavia pod jeho vedením ztratila během dvaceti kol pouze šest bodů za tři remízy a to i navzdory tomu, že Tomášovo penaltové kouzlo poněkud pohaslo a on si připsal hned tři neúspěšné pokusy. To hlavní se odehrávalo na evropské scéně. Tomáš s reprezentací bezpečně postoupil na EURO a zvláště vítězný domácí zápas s Anglií se milovníkům fotbalu vryl do srdce. Fanoušky červenobílých barev však zajímala hlavně Liga mistrů a Tomáš nezklamal: s kapitánskou páskou dovedl Slavii přes tým Kluže až do základní skupiny nejprestižnější současné klubové soutěže. V zápasech s naprostou evropskou elitou obstál tým i jeho kapitán. Ze čtyř branek, které Slavia ve společnosti Barcelony, Dortmundu a Interu Milán vstřelila, obstaral celou polovinu. Na postup to nestačilo, ovšem i tak Slavia během své pouti získala obrovský respekt starého kontinentu. A její kapitán přidal další důkaz, že už je na velký přestup připraven.

Zima 2020 West Ham United - Nová výzva

Kladiváři z Londýna jsou tradičním klubem Premier League, který se teď pohybuje těsně nad čarou ponoru. K záchraně má přispět investice do slávistické dvaadvacítky.

Hodně štěstí, Tomáši! Palce ti budou držet všichni slávisté!  

Komentáře (252)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé