Evropská liga

Dnipro - Slavia 1:1

Slavia v odvetě 3. předkola Evropské ligy remizovala s Dniprem 1:1, jedinou brankou sešívaných vyrovnával utkání Václav Jurečka. Po domácí výhře 3:0 tak Slavia postupuje do playoff Evropské ligy, kde se utká s dalším ukrajinským soupeřem, Zoryou Luhansk.

Slávisté nastoupili stejně jako v prvním zápase v rozestavení 4-2-3-1, před očekávanou obranou hráli ve středu zálohy Ševčík, Oscar a Zafeiris, na křídlech Jurečka se Schranzem a na hrotu útoku Mick van Buren. Domácí nastoupili ve stejném rozestavení, nicméně oproti prvnímu zápasu sestavu na některých postech obměnili, nenastoupil například Argentinec Blanco, kterého v Edenu osobně hlídal Zafeiris. Slavia měla na stadionu domácí prostředí, do Košic vyjely stovky fanoušků a byly velmi slyšet. První šanci měli slávisté ve třetí minutě zápasu po chybě Dnipra v rozehrávce, Ševčík poslal do vápna něco mezi střelou a centrem, míč šel mimo bránu, ale nikdo z dobíhajících slávistů na něj nemohl dosáhnout. Po nedobře hozeném autu Slavie musel faulovat před vápnem Jurečka. Přímý kop z 25 metrů kopl Sarapiy jen do zdi. Slávisté občas nechávali soupeře kombinovat a nevadilo jim, že se nedostávali k míči. K nepříjemné srážce došlo v 17. minutě mezi Schranzem a Koplienkem, oba hráči museli být na hřišti ošetřeni. Ještě než se Schranz vrátil na hřiště mohl jít do zajímavého brejku Jurečka s van Burenem, jenže první druhému poslal příliš dlouhou přihrávku a bylo po šanci. Uběhla polovina prvního poločasu a žádný z týmů neměl na kontě vydařený střelecký pokus. To napravil ve 23. minutě Jurečka, kterého uvolnil Schranz, jenže Jurečka napálil golmana Kinareikina do hrudi a van Buren se k dorážce z hranice vápna neodhodlal. Za tři minuty to van Buren už zkusil, střílel z voleje, křížný pokus skončil nad bránou. Na druhé straně musel Kolář vyrážet střelu Pikhaylonoka z hranice pokutového území poté, co Masopust ve vápně uklouzl. Sešívaní byli lepším týmem, častěji navštěvovali okolí pokutového území svého soupeře, důraz v zakončení ale chyběl. Obrovskou šanci pak připravili centrující Zafeiris a sklepávající Ševčík pro van Burena, ten z první střílel dobře, ale Kinareikin skvěle vyrazil na roh. Vyznamenal se také Kolář, když chytil hlavičku Sarapiye po dohrané standardní situaci. V 45. minutě šli slávisté do brejku čtyři na tři, přihrávku dostal van Buren mezi stopery, snažil se přehodit Kinareikina, což se povedlo, jenže zároveň minul i branku. A přišel trest, chaos před vápnem Slavie vyústil v prudkou střelu Rubchynskyiho, který se trefil přesně k tyči a poslal domácí Dnipro do poločasového vedení 1:0.

Do druhého poločasu nikdo nestřídal a první šanci měli hosté. Zakončení Pikhaylonoka ve vápně musel hasit výborným zákrokem Kolář. Slavia mohla vyrovnat v 50. minutě, jenže na centr zprava nejprve nedosáhl Ševčík a za ním van Buren v těžší pozici střílel nad bránu. V 53. minutě vstřelil Jurečka gól z brejku po přihrávce Provoda, jenže sudí mu jej už potřetí v sezóně neuznali pro ofsajd. Přezkum VARem však ukázal, že Jurečka v ofsajdu nebyl a konečně si připsal první regulérní branku v sezóně - 1:1! Střeleckou pozici mohl pak připravit Schranz pro Jurečku, ale nedokázal mu před vápnem přesně přihrát. Dobrou pasáž Slavie zakončil Zafeiris střelou z hranice vápna, Kinareikin vyrazil na roh. Také po něm musel Kinareikin zasahovat. Po chybě domácích mohli jít do útoku slávisté, jenže Jurečka místo zakončení ještě nepřesně hledal van Burena. Dvacet minut před koncem se do hry dostali Vlček s Douděrou místo Schranze s Masopustem. Střídající Bill to zkusil zpoza vápna, bránu netrefil. Poté, co do hry přišel Chytil místo van Burena měl velkou šanci Douděra, střílel proti špatně postavenému Kinareikinovi, jenže odkrytou vzdálenější tyč minul. V 84. minutě pak Douděra hledal prudkým centrem Jurečku, ten na něj ale těsně nedosáhl. V první minut nastaveného času hledal Douděra ve vápně střídajícího Hromadu, neúspěšně. Slávisté se v závěru ale nijak nesnažili zápas rozhodnout ve svůj prospěch a jen kontrolovali, aby jej neprohráli. Z přímého kopu ze strany to zkusil přímo na bránu Matěj Jurásek, ale Kinareikin byl pozorný. Slávisté pak ubránili i poslední rohový kop zápasu a mohli slavit postup do playoff Evropské ligy, kde se utkají se Zoryou Luhansk.

3. předkolo - Čtvrtek 17. 08. 2023 20:00

Evropská liga, 2023/2024
1 - 1
1 - 0
SK Dnipro-1
SK Dnipro-1

45.+1. Rubchynskyi

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

52. Václav Jurečka

Komentáře (334)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé