Archiv

Ublížená Slavia

V knížcce Jiřího Epsteina a Václava Bendla "Sešívaná srdce aneb Průvodce fotbalovým zákulisím" z roku 2000 jsem pod čarou našel krátkou kapitolku, jejíž název jsem si půjčil i pro nadpis tohoto příspěvku. Jelikož je to poměrně zajímavé zamyšlení, se kterým z valné části souhlasím, rozhodl jsem se o něj s vámi podělit.

Jiří Epstein píše: "Co já už se na téma ublížená Slavia napřemýšlel, a nejen v souvislosti s moderním fotbalovým stadionem. Jak změnit typické slávistické vlastnosti - malomyslnost a pesimismus? Proč slávisté mnoha generací namísto hrdosti na slavný klub dokola spekulují, kdo jim zase ublížil a ubliží? Oni jsou již předem skálopevně přesvědčeni o tom, že jim ublíženo bude, protože přece tak to vždycky bylo, je a bude. Asi tuším, kde se ten pocit vzal, ale co vím jistě - je zakořeněn hodně hluboko.

Hlavně v padesátých letech byl proti Slavii vyvíjen značný politický tlak, to je neoddiskutovatelné. V tomto klubu byli před válkou soustředěni pravicoví politikové, od čestného člena premiéra Milana Hodži po aktivního hráče prezidenta Edvarda Beneše. Sešívané barvy podporovala řada podnikatelů a Slavia dostala nálepku buržoazního klubu, což se jí v padesátých letech, kdy se na nálepky toho druhu hodně dalo, krutě vymstilo.

Neštěstím také bylo, že nad sebou neměla žádný velký patronátní podnik, a tak se dostala hned na začátku na druhou kolej. Tehdy něco znamenala čKD nebo kladenská Poldovka, ale my měli jako patrona Energoprojekt, což představovalo zanedbatelnou sílu. Nebyli jsme samozřejmě jediní, komu se křivdilo, vždy? například Teplice sestoupily jako třetí tým tabulky jen proto, že přejmenovány na Tatran musely v rámci reorganizace soutěže uvolnit místo jinému Tatranu - prešovskému. To byla, pane, doba!

...Objektivně říkám, že v šedesátých letech Slavia už diskriminovaná nebyla, to spíše zdecimovaná. Ale už od sedmdesátých jsme díky spolupráci s IPS, což byl vlastně největší stavební podnik v republice, získali velmi solidní zabezpečení.

Proč tedy pocit ublíženosti přetrvává a dokonce u mladé generace fanoušků, kteří zlou dobu vůbec nepamatují? Tohle dědictví z padesátých let se přenáší jako negativní tradice. Tímto pocitem pak slávisté měří všechna rozhodnutí, s nimiž nejsou spokojeni. Cítíme se poškozeni a ukřivdění, poválečná realita nás desetiletí pronásledovala a pronásleduje jako stín. K naší vlastní škodě. Například fotbaloví rozhodčí poškodí kdekoho, ale jenom ve Slavii v tom vidí závan historie. Z tribun a kanceláří v Edenu [dokud tam nějaké byly - pozn. opisovatele :-)] se ten virus přenáší i na hřiště a do kabiny. Proč si nikdo raději nepřipomene, že se od sedmdesátých let Slavia výrazně zmohla, měla na svou dobu nejlepší areál s hotelem a silný podnik v zádech? Všichni mluví o stadionu na Letné, ale vždy? Sparta má jenom tohle jedno hriště.[ještě neexistovalo strahovské tréninkové centrum - pozn. opisovatele :-(].

Ano, je neštěstí, že zlatý hřeb celého areálu - fotbalový stadion - se nepovedl zatlouci. Ale to jsme si zavinili hlavně sami, protože si dodnes myslím, že tehdejší udání přišlo za samotné Slavie. Byla to závist? Ale ne, jenom to, co je pro Slavii typické - neustálý vnitřní boj. Vždycky se v tomto klubu našly dvě až tři skupiny, které spolu nesmiřitelně bojovaly a kritizovaly se. Snad jen v padesátých letech, kdy jsme byli tak na dně, že nebylo o co bojovat, věčné hašteření utichlo. Jak šel klub nahoru, intriky se obnovily a kritici hned věděli, že oni jsou jediní vyvolení. S něčím podobným jsem se v jiném klubu nesetkal...."


Dodávám, že Jiří Epstein byl mimo jiné dlouholetý tajemník fotbalové i hokejové Slavie a pracoval dokonce jako vedoucí reprezentačního mužstva na mistrovství světa v Itálii v roce 1990.

Komentáře (5)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Ublížená Slavia

    old     před 20 lety 24.02.2004 07:43 |  
    0 0

    Myslim, ze tohle je davno za nami. Zadna ublizenost! Jdeme za vitezstvim. Stadion se stavi, csapi vstepuje viteznou mentalitu! Go Slavie! Victoryyyyy!

    • Re: Ublížená Slavia

      (host)     před 20 lety 24.02.2004 08:30 |  
      0 0

      Doufejme, že je to za námi. Já chci jen dodat, že kvůli takovým lidem, jako byl Epstain odešel Korbel ze Slávie a dostali jsme se k Enicu. Podle mého, k zásadnímu problému Slávie.

      • Re: Ublížená Slavia

        Dobi     před 20 lety 24.02.2004 10:44 |  
        0 0

        Několikrát jsem se tu - jako pamětník - vyjádřil k tomuto tématu a možná, že to vyznělo jinak, než jsem chtěl. Při POUHÉM pohledu zpět se Slavia může cítit ublížená - přišla o stadión, o jméno, o nejlepší hráče (Bican). A vždy byla jen Popelkou proti preferovaným klubům, Dukle a později Spartě (Té se vždy nějak přimhuřovaly oči dříve - viz diskusi s Lucky Pildou).
        Ale postupem času se vše srovnávalo a tou Popelkou jsme přestávali být. Ano, byly zde křivdy, ale dost často způsobené vnitřní řevnivostí!
        Epstein byl vždy slávistou na 100%. Jak ale se vše vrbilo v té neš?astné vícekolejnosti, to je na delší analýzu. Faktem je, že za svým výrokem, že největším nepřítelem Slavie jsou slávisté, si stojím. samozřejmě někteří slávisté vykřikovali: "Když ne jaá, tak nikdo!!!" ZDE hledejme hlavní bolest Slavie. Nakolik jsem poznal p.Epsteina, on nepatřil k nejhorším. Vím, že jedinkrát "ujel", když zajistil zakázku podlahářských a kobercářských prací pro svého syna na Slavii. Horší důsledky měl článek p.Zápotockého v Expresu (polobulvární deník 1990), že výstavba stadiónu není dobře připravena a víceméně Slavia přišla o ještě bolševické peníze. Díky příchodu IPS (1973) a šikovně zaháčkovanými funkcionáři byla Slavie v poslední etapě bolševismu na SROVNATELNÉ úrovni se Spartou (neberu zákulisí, tím byli soudruzi z Letné vždy mistři). Takže: vše je složitější a nezbývá, než zatnout zuby a KOUKAT DOPřEDU!!!

      • Re: Ublížená Slavia

        gary     před 20 lety 25.02.2004 22:54 |  
        0 0

        Je příšerné když se někdo vyjadřuje k něčemu o čem ví hovno. Nebýt pana Epstaina dnes by byla Slávie na úrovni Bohemky.

      • Re: Ublížená Slavia

        (host)     před 20 lety 26.02.2004 21:46 |  
        0 0

        Nebýt Epiho, nikdy by Korbel do Slavie nepřišel.
        Nedají se nějak tyhle stránky, většinou narozdíl od oficiálního webu s převážně rozumnými čtenáři, nějak uchránit přrd takhle pitomými a sprostými útoky proti slušným lidem, jako je tenhle?