Archiv

O Josefu Bicanovi

Když se řekne: "Velká slávistická legenda", každého asi napadne jméno Josef Bican. Nedávno jsem zde psal článek, ve kterém jsem se zmiňoval o knížce, kterou vlastním. Jmenuje se Bican, 5000 gólů. Není to chyba! Doopravdy je tam 5000 a ne 500! Něco bych vám teď rád o něm řekl.

Začínal jako dorostenec v Rapidu Vídeň. Byl chudý a žil se svou matkou. Jednou si ho ale v Rapidu všimli a nechali ho hrát ligový zápas za mužský tým. Dal 5 gólů. Okamžitě se uchytil v sestavě Rapidu. Hrál i za rakouský národní tým.

V Rapidu a později v Admiře, do které přestoupil proti své vůli v roce 1935, protože chtěl a měl jít do Slavie, hrál v letech 1931-1936. Přestup do Slavie byl velice obtížný. I přes pokutu, kterou Bican za nedodržení smlouvy obdržel, prostě cítil, že do Slavie musí, a taky tam odešel.

Sparta a Slavia tehdy byly téměř nejlepší týmy ve střední Evropě. Bican si strašně přál do Slavie odejít. V jižních čechách měl babičku, za kterou jezdil na prázdniny. Cítil, že je čech. Když přišel do Slavie, tak ho pražští občané příliš nevítali. říkali, že se bez toho Rakušáka obejdou a že byl zbytečně drahý. Bican je ale brzy umlčel.

První ligový gól v dresu Slavie dal 5.září 1937 v Praze proti SK Náchod 4:1. V utkání vstřelil všechny čtyři góly! O tři roky později, 9.června v roce 1940, opět proti SK Náchod, dává svůj stý ligový gól. V roce 1942 200., 1945 300., 1953 400. Poslední ligový gól dává 21.srpna 1955 proti Jiskře Liberec. Za svého působení v Rakousku dal 196 ligových gólů. Ve Slavii dal 417 ligových gólů. Ve Vítkovických železárnách 30.

11x byl nejlepším střelcem ligy a dával krásné, promyšlené góly a to často ve velké rychlosti. Měl sto metrů za něco málo nad deset vteřin. čtyři góly v ligovém zápase dokázal vstřelit 20x, 5 gólů 6x, 6 gólů 1x a 7 branek vsítil ve čtyřech utkáních ligy a to proti Zlínu, Židenicím, Plzni a č.Budějovicím.

Je vedoucím mužem klubu ligových kanonýrů. Druhý je Wiecek, který na něj ztrácí 273 branek. Byl to velký kouzelník na hřišti, dával góly ze všech možných pozic a dal jich opravdu hodně. Je to velká legenda, kterou asi už nikdy nikdo nepřekoná. Můžeme být pyšní, že hrál právě za náš klub a později i naši zemi. Doufám, že se po něm bude jmenovat nový stadion v Edenu. Aspoň malá pocta za to, že ho vedení nedokázalo postavit, když ještě žil. Sláva Pepimu Bicanovi!

Komentáře (0)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)