Reprezentace

Tři slávistky hrály proti Německu

Tři slávistky zasáhly do posledního utkání kvalifikace o mistrovství Evropy v Anglii proti Německu, kde mají češky zajištěnou baráž. Hrálo se v sobotu v Příbrami.

V posledním utkání se naše reprezentace utkala s nejlepším týmem naší skupiny, mistryněmi světa a třetím celkem Olympijských her. Favorit byl jasný. Naše holky však chtěly bojovat a Němky trochu potrápit. A docela se to v úvodu dařilo, i když si soupeř vytvářel šance. V 11. minutě po hlavičce Pohlers z brankové čáry vykopávala Danielová, o dvě minutě později naše obrana v domnělém ofsajdu nechala hrát Prinzovou, jednu z nejlepších hráček světa, ale Pincová skvěla zasáhla nohou.

V 17. minutě po našem rohu se Německo dostalo do brejku, Prinz nahrála na Fuss, která se v nadějné šanci ukopla. O minutu později poprvé a zbytečně u pokutového území faulovala Mocová a dostala žlutou kartu. Ve 24. minutě se po autovém vhazování ke střele dostala Lingor, ale Pincová byla na místě. O minutu později střílela Wimbersky a Heroldová vykopla z brankové čáry. Ve 28. minutě přišel klíčový okamžik zápasu, Iva Mocová podruhé faulovala, opět zbytečně, kdy bylo jasné, že nemůže trefit míč. Dostala druhou žlutou, tedy i červenou. V deseti bylo jasné, že nemáme žádnou šanci. V jedenácti jsou s Německem problémy, natož o hráčku méně.

Paradoxně chvíli po vyloučení si první větší příležitost vytvořili i češky. Z pětadvaceti metrů střílela Ščasná. Ve 32. minutě Prinz ve vápně střílela, ale jen do připravené Pincové. O minutu později se konečně Němky poprvé radovaly. Garefrekes po krásné přihrávce od spoluhráčky v pohodě prostřelila naši brankářku. Do poločasu jsme mohli ještě vyrovnat, po standardní situaci, kterou zahrála Heroldová, zakončovala hlavou do protipohybu Ščasná, ale brankářka Angerer chytla.

Druhý poločas začal dobře, ve 48. minutě Chlumecká vyslala do brejku Heroldovou, ta však pouze nastřelila brankářku. Stačilo jí přehodit, byla hodně vyběhnutá. Pak si slovo vzaly Němky. V 52. minutě Heroldová prohrála osobní souboj a Prinzová prostřelila Pincovou. V 63. minutě střídající Thompson z hranice vápna vystřelila přesně k tyči a nedala naší brankářce šanci. V 66. minutě Pohlers obešla několik našich hráček, ale nakonec před Pincovou střílela mimo.

Naše holky měly ještě jednu příležitost ke skórování. V 72. minutě po nahrávce Ščasné šla sama na brankářku Mouchová, ale střelu jí Angerer chytla. Pak už začaly docházet našim hráčkám síly, už jsme se na moc nezmohli. V 75. minutě po centru Pohlers sama hlavičkovala nad. V 80. minutě střídající Becher přehodila naši brankářku, která si však na míč šáhla, ale nedokázala ho dostat nad břevno. Na tomto gólu má Pincová podíl, ale na druhou stranu nám toho vychytala hodně. V 83. minutě šel z levé strany do našeho vápna střílený centr a nechtěně si ho do vlastní branky srazila Bertholdová.

V závěru úplně zbytečně faulovala Irena Martíková, podobně jako v derby, kdy bylo zřejmé, že nejde po míči, navíc zezadu. Po právu dostala žlutou kartu. Kdyby podobně bylo pískáno derby, tak si troufám tvrdit, že by Sparta dohrávala v devíti! Sestry Martínkovy si totiž zasloužily červenou kartu.
 
V poslední sekundách zápasu byla střídána slávistka Gábina Chlumecká, která si vysloužila aplaus publika. V obecenstvu bylo totiž plno slávistických hráček a fanoušků.

češky ve skupině obsadily druhé místo, což zaručuje historickou baráž, která se bude hrát možná až v prosinci. V ní nás může potkat třeba nepříjemné Rusko.

„Utkání hodnotím pozitivněji než v Passau, kde jsme byli více pasivní. Utkání nebylo o tom, zda vyhrajeme, ale o tom, zda jsme schopni s naší taktikou si vytvořit šance, které přišly, zvláště proti takovému soupeři. Nutno podotknout, že Němky měly novou stoperskou dvojici, kdy zkušené reprezentantky měly volno. Vyloučení, které bylo spravedlivé, samozřejmě ovlivnilo ráz utkání, v deseti se proti nim hraje velmi těžko. Pak se pouze čekalo, kolik dostaneme branek. I v první půli jsme měli hodně štěstí. Všechny hráčky ale k utkání přistoupily zodpovědně a makaly,“ zhodnotil utkání trenér Dušan Žovinec.

A jaké vidí pozavita z utkání? „Dostali jsme se z jedné standardní a tří kombinačních akcí do velmi slušných šancí, obrana pracovala lépe než v předchozích zápasech,“ uvedl.

Hodnocení třech našich slávistických hráček trenérem Dušanem Žovincem:
Blanka Pěničková: „Začíná si stále více rozumět s ostatními, dobře jí to klape se Šmeralovou. Dobře se dokážou vykrýt, zaskočit za tu druhou. I díky této dvojici jsme v úvodu po jejich kombinaci měli slibné příležitosti. Jsem s ní spokojen. Ale pro mě má i jinou cenu, je to hráčka, která dělá pozitivní klima v mančaftu, je spojovacím mostem mezi týmem a vedením.“
Gábina Chlumecká: „Neměla to jednoduché, nastoupila po třech zápasech distancu proti těžkému soupeři. Některé těžké psychické momenty utkání zvládla a to jsem rád. Dala do toho vše, takže s přístupem a herním projevem spokojenost.“
Kateřina Hejlová: „V některým fázích byla trochu ztracena, nevěděla, kde se má pohybovat. Nutno dodat, že v reprezentaci teprve začíná, takže se potřebuje otrkat, Gábina a Blanka jsou již zkušené. Párkrát mohla zasprintovat do volného prostoru, když byla čerstvá. Přesto jsem spokojen, má budoucnost před sebou, její výhodou je urostlost a výška.“

česko – Německo 0:5 (0:1)

Sestava česka: Pincová – Danielová (73. I. Martínková), Bertholdová, Heroldová (56. Hejlová), L. Martínková – Ščasná, Pěničková, Šmeralová, Mouchová – Chlumecká (90. Poláčková), Mocová

Sestava Německa: Angerer – Fuss (71. Becher), Stegemann, Günther, Wunderlich – Garefrekes, Lingor, Omilade (61. Carlson), Pohlers – Prinz, Wimbersky (46. Thompson)

Branky: 33. Garefrekes, 52. Prinz, 63. Thompson, 80. Becher, 83. vlastní Bertholdová

ŽK: 18. Mocová, 45. Mouchová, 58. Bertholdová, 90. I. Martínková – 63. Thompson, 80. Becher

čK: 28. Mocová
 


Komentáře (0)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)