Můj příběh

Reportáž z výjezdu do Českých Budějovic

V pondělí se uskutečnil poslední výjezd fanoušků Slavie v této sezoně. A fanklub podruhé dokázal vypravit tři autobusy. Výjezd byl přecejen vydařený, i když se za pochodu musely řešit určité drobné problémy. Ze své pozice tedy podám svůj příběh a objasnění všeho, jak to probíhalo. Spokojenost však převládá. Jen dodám, že jsem se tentokrát opravdu rozepsal, tak mějte při čtení trpělivost.

Dlouho to vypadalo, že budeme rádi, když vypravíme dva autobusy. Jenže v posledních dnech se začalo hlásit stále více lidí. Proto jsem v pátek informoval našeho dopravce, že je tu možnost, že by byl třetí autobus. I když byl zaneprázdněn, bylo mi řečeno, že by to neměl být problém. Domluvili jsme se, že v neděli si to potvrdíme. Ten den nastal, volám a oznamuji, že vypravíme i třetí autobus. Jenže se dozvím, že jeden bus bude pryč, takže to bude problém, ale tuto komplikaci díky jeho spolehlivosti vyřešíme a sežene nám náhradní bus, takže tři mohou vyrazit. Jen mě upozorňuje, že bohužel se nebude stíhat příjezd ve 13:00, na kterou vše bylo domluvené. Proto tedy přijímám, že dorazí pozdě, i když upozorňuji, že mohou nastat nepříjemnosti. Pro jistotu o všem informuji fanoušky na webu.

Den D nastává a od rána jsem hodně nervózní, jelikož vím o pozdějším příjezdu autobusů a možné komplikaci s příjezdem. Přeci jen jako hlavní osoba, která za vše zodpovídá, mi na všem záleží, aby probíhalo bez komplikací. Na sraz dorážím již v půl jedné. Někteří se zde již scházejí, takže začínám vybírat peníze. Již dopředu jsem se domluvil s kolegyní Žanetou, že mi bude pomáhat, aby se vše urychlilo. Nastane první menší problém, dva lidi nejsou v seznamu, kteří tam však měli být. Zaváhal jsem. Na oba si vzpomínám, že se mi hlásili, ale nějak jsem si je zapomněl zapsat. Nevím proč, ještě se mi to nestalo. Ale jelikož volných míst je opravdu dost, není s tím problém.

To však není vše, lidé nám opět přidělávají problémy. Chtějí být v jiném autobuse, než jsou uvedeni, kvůli kamarádům. Jelikož máme připravené seznamy, jsou to pro nás komplikace, přesto několik změn uděláme. Musíme se mezi sebou ihned informovat o změnách. I to nakonec zvládáme. Vypadá to, že jsme všichni, proto se informuji, kdy autobusy dorazí. Dozvídám se, že jsou již u Prahy, ale proplétají se kolonami. A to je právě další problém, kvůli špatné průjezdnosti nabírají dva autobusy zpoždění větší, než je přijatelné. Jeden autobus však přijíždí před druhou, tak jej ihned i s fanoušky vyšleme k Příbrami, kde na nás čekají další fandové. Ve čtvrt na tři konečně přijíždějí i zbývající autobusy. Co nejrychleji nastupujeme a vyrážíme. Máme jet samozřejmě pohromadě.

V prvním autobuse jedeme automaticky na jižní spojku, kde nás bude čekat menší kolona a průjezdnost asi čtvrt hodiny. Jenže mezitím se od řidiče (autobus č.1) dozvídám nepříjemnou informaci, řidič druhého autobusu nesmyslně a omylem neodbočil za námi, ale nadále cestoval na Brno. Zřejmě byl špatně informován, že jedeme přes Písek, nikoliv Tábor. Jenže co teď? Mají pokračovat? Mají se vrátit? Druhá varianta je správně. Je totiž třeba, abychom do Českých Budějovic dorazili společně, protože jsme byli domluveni s policií. Autobus č. 2 tedy začne kličkovat Prahou a má namířeno na Strakonickou. My mezitím pokračujeme. Ve 14:45 jsme za Chuchlí. V tu dobu jsem plánoval odjezd od benzínky u Příbrami. Autobus č. 3 již je na benzínce u Příbrami a čeká na nás. Po 25 minutách také přijíždíme a dáváme krátkou přestávku. Jelikož autobus č. 2 je nadále kus za námi a máme obavy, že to nestihne, museli jsme rozhodnout, že pojedou společně bus č. 1 a č. 3. Proto po chvíli také volám policii a informuji je o vzniklých problémech.

Pokračuje tedy cesta na Písek. V autobuse vše probíhá bez problémů, tedy až na výjimky, kteří jsou více hluční a hlavně připití. Stewardka Žaneta pravidelně prochází bus s pytlem a odebírá odpadky, aby se netvořil bordel. Čas běží, ale díky skvělé jízdě řidiče to vypadá, že bychom vše mohli stihnout včas. Ale je tu problém, lidé chtějí na záchod. Proto se rozhodneme zastavit na autobusové zastávce, aby mohli rychle vykonat potřebu. A proč ne benzínka? Protože při dvou autobusech by se přestávka protáhla alespoň na dvacet minut, což v našem případě nebylo myslitelné, pokud jsme chtěli stihnout fotbal.

Blížíme se k Desný a od řidiče se dozvídáme, že bus č. 2 už je nám v patách. Vzali to tedy rychle, bez zastávek. Takže zbytečné manko dohnali. Jsme tedy pohromadě. Ještě než budeme mít policejní doprovod, udělá se krátká zastávka na potřebu. Pak si nás přebírá městská policie a razíme ke stadionu. Zbývá relativně dost času. Jenže jak se blížíme k městu, tak se u křižovatek tvoří kolony. Policie je v klidu, maják nezapíná. Tvrdneme tu tedy zbytečně dalších několik minut. Kvůli hroznému průjezdu, při kterém nám policie nepomohla, přijíždíme ke stadionu asi necelých deset minut před výkopem. Než se však rozdají lístky, tak to taky chvíli trvá. Navíc u vchodu do kotle je fronta slávistů, takže většina lidí nakonec nestíhá začátek a někteří ani nevidí gól. Já jsem pelášil do pressu a první, co jsem na stadionu následně viděl, byl faul na Tomáše Hrdličku. Pak se přemisťuji blíže ke kotli a vše monitoruji. Zápas dopadne skvěle a můžeme se radovat ze druhého místa.

Na zpáteční cestu jsme domluvili setkání s hráči. Dopředu bylo známo, že to bude u Protivína. Řada lidí, kteří necestují autobusem, se mě vyptávají, kde se to koná. Všichni chtějí být přítomni. Mám řadu telefonátů a odepisuji na několik sms zpráv. Ještě než opustíme Budějovice, tak musíme řešit nepříjemnost. Jeden z cestujících je u policistů a musí prokázat totožnost. Chvíli to trvá. A proč to po něm chtějí? Sám tvrdí, že neví. Člověk je to však normální, jen tentokrát asi více pil. Po pár minutách nám ho tedy vrací a může nastoupit. Mezitím však slyším debatu dvou policistů, kteří se baví o tom, že prý má být údajně nějaké setkání a shodou okolností se zmiňují i o mně, že bych jim k tomu měl něco říct. Tak se tedy ozvu. Říkám jim, oč tedy jde. Nevěří mi, prý aby to nebylo setkání s fanoušky, tedy nějaká domluvená bitka. Tak argumentuji, že to je domluvené s tiskovým mluvčím Slavie, předávám číslo a oni si vše ověřují. Nakonec mi dávají za pravdu. Domlouváme se, že v případě potřeby bude v okolí benzínky připravena policie řešit incidenty.

Razíme k místu setkání. Již je zde několik desítek slávistů a i jedno policejní auto. Jeden ze strážníků dohlíží přímo uvnitř benzínky. Lidé ihned kupují nápoje, jídlo, tvoří se velká fronta. Nejsou žádné komplikace. Mezitím dostávám informace, že by hráči měli dorazit do půl hodiny. Všude je klid, přesto vznikne menší konflikt. Odjíždějící auto nechce jeden fanda pustit, řidič vystupuje, ale ostatní fandové vše řeší a uklidňují. Problémový fanoušek však od jiného dostává ránu za to, jak se chová. Tím se vše vyřeší a je klid. Konečně pak přijíždí hráči a nastává veselice. Zdrží se poměrně dlouho, po odjezdu však jedeme i my.

Zbytek cesty probíhá bez problémů. Další zastávku uděláme za Příbramí, nejdříve vystoupí místní fandové a poté si konečně odpočineme. Někteří si kupují jídlo či pití. Přítomen je i webmaster slavia.cz, který si na svém počítači prohlíží fotky ze setkání s hráči. Několik lidí tedy vše také sleduje. Po půl hodině razíme domů.

Příjezd je plánován do Edenu. V autobuse č. 3 se však lidi mezi sebou a se šoférem dohodnou, že pojedou na Smíchov. Ostatní se vracejí na původní místo. Možná někdo namítne, proč i další busy to nevzaly přes metro. Jenže to by byly další zajížďky a když tam nevystoupí všichni, tak není možné dělat rozvoz po Praze. U výše uvedeného autobusu to byla domluva všech lidí. Při cestě zastavit není problém, ale někam individuálně zajíždět kvůli několika lidem, to nejde. Přesto možná je to inspirace do budoucna, aby srazy neprobíhaly v Edenu, ale třeba u metra Strašnická. Pořád se můžeme učit, jak vše vylepšit.

Závěrem bych moc chtěl poděkovat stewardům za pomoc při výjezdu. Napomohli bezproblémové (až na drobné výjimky) cestě. Za sebe mohu říct, že jsem zase zestárl o několik let, stálo mě to opravdu hodně nervů. Takto početné výjezdy jsou pro mě hodně náročné. I když jsem před dvěma lety tvrdil, že vedoucím autobusu nikdy nechci být, přesto tak činím a to jen kvůli slávistům, aby mohli být na venkovních utkáních. Jsem rád, že je několik dobrovolníků, kteří jsou mi při ruce. Přesto doufám, že někdy bude příležitost si užít výjezd jako cestující, bez nervů a klidně i s tím pivkem...

Komentáře (21)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Reportáž z výjezdu do Českých Budějovic

    (host)     před 17 lety 30.05.2007 13:25 |  
    0 0

    Jen jsem chtěl napsat,že to déláš dobře. LordEdmund

  2. Re: Reportáž z výjezdu do Českých Budějovic

    KING25     před 17 lety 30.05.2007 13:34 |  
    0 0

    Super výjezd. Celé pondelí bylo super a opravdu na nej budu dlouho a dobře vzpomínat.:-)

  3. Re: Reportáž z výjezdu do Českých Budějovic

    Malley     před 17 lety 30.05.2007 13:34 |  
    0 0

    Richi,dost mě štvalo,že zrovna muj bus zpusobil ty problémy na začátku.Chci jen říct,že řidičovo jednání nebylo dílem omylu,ale naprosto promyšlené jednání,kdy umyslně neodbočil na jižní spojku s tím,že "tam to bude zasekaný a on jede přes Jesenici a Zbraslav"...to jen pro upřesnění...J.

    • Re: Reportáž z výjezdu do Českých Budějovic

      Richi (admin)     před 17 lety 30.05.2007 13:47 |  
      0 0

      To jako řekl? To je vůl ... přitom jsme měli předvoj a věděli jsme, že jižní spojka se projede za čtvrt hodiny. Přitom měl jet za námi, náš řidič doslova šílel.

      • Re: Reportáž z výjezdu do Českých Budějovic

        KING25     před 17 lety 30.05.2007 14:11 |  
        0 0

        Ten řidič ve 2. buse byl pěkný pitomec.

        • Re: Reportáž z výjezdu do Českých Budějovic

          (host)     před 17 lety 30.05.2007 14:55 |  
          0 0

          když se ti nelíbí jezdiít autobusem jezdi vlakem nebo choď pěšky...
          A na řidiče nenadávej, jsou to lidi jako ty.

          • Re: Reportáž z výjezdu do Českých Budějovic

            (host)     před 17 lety 30.05.2007 14:59 |  
            0 0

            Navíc vezoucí bandu debílků, za který zodpovídaj...

          • Re: Reportáž z výjezdu do Českých Budějovic

            (host)     před 17 lety 30.05.2007 17:01 |  
            0 0

            to teda NE! Nevíš s kým mluvíš? Mluvíš s králem 25 neboli k25o a to je nadčlověk! Žádný holomek co řídí bus se mu nemuže rovnat!...tt

            • Re: Reportáž z výjezdu do Českých Budějovic

              AKI     před 17 lety 30.05.2007 19:39 |  
              0 0

              Nebyl to ten řidič co jel na výjezd do Liberce z 3. busu??

            • Re: Reportáž z výjezdu do Českých Budějovic

              (host)     před 17 lety 30.05.2007 20:37 |  
              0 0

              haha, jseš vtipálek

          • Re: Reportáž z výjezdu do Českých Budějovic

            (host)     před 17 lety 30.05.2007 19:49 |  
            0 0

            tak to pozor kamarade, do krale se tady NIKDO navazet nebude!

            • Re: Reportáž z výjezdu do Českých Budějovic

              (host)     před 17 lety 31.05.2007 10:58 |  
              0 0

              uz jsem sestavil specialni jednotku,ktera by v nejblizsi dobe mela vyhledat a potrestat vsechny odpurce krale 25.troubi

  4. Re: Reportáž z výjezdu do Českých Budějovic

    (host)     před 17 lety 30.05.2007 16:02 |  
    0 0

    Richi díky za výbornou reportáž a hlavně za všechno co pro nás děláš, obdivuju že tomu věnuješ tolik energie a času... Richi děkujem a pokračuj v tom jak to děláš, důležitý je, že máš respekt a některé opilce v pohodě ukočíruješ...při výjezdu na Slovácko to taky bylo znát. :o))

    • Re: Reportáž z výjezdu do Českých Budějovic

      Richi (admin)     před 17 lety 30.05.2007 16:09 |  
      0 0

      Dík. Ale divný, že jsem na Slovácku nebyl, tak nevím jak jsem je ukočíroval :-))). V tu dobu jsme se válel v Německu :-)).

      • Re: Reportáž z výjezdu do Českých Budějovic

        (host)     před 17 lety 30.05.2007 16:47 |  
        0 0

        Právě proto žes tam nebyl, tak to bylo znát... byl tam pořádnej bordel :)

        • Re: Reportáž z výjezdu do Českých Budějovic

          Socrates (přítel SN)     před 17 lety 31.05.2007 11:31 |  
          0 0

          Ale prd !!!!!

  5. Re: Reportáž z výjezdu do Českých Budějovic

    (host)     před 17 lety 30.05.2007 16:13 |  
    0 0

    Chtěl bych jenom říct, že je neskutečný jak se za poslední dobu zlepšil support při zápasech, choreo, ale taky počet lidí na výjezdech. Je to paráda, jen tak dál.

    • Re: Reportáž z výjezdu do Českých Budějovic

      (host)     před 17 lety 30.05.2007 19:23 |  
      0 0

      a i na Strahově!!!!!

  6. Re: Reportáž z výjezdu do Českých Budějovic

    foxterier     před 17 lety 31.05.2007 07:29 |  
    0 0

    Zdravim Richiho ,pekna reportaz ,nicmene se dobrovolne priznavam ,ten fanousek kteryho zadrzela policie jsem byl ja ,pripojuji se k tvrzeni ze opravdu NEVIM za co ,bud jsem byl v takovym stavu ,že si to jen nepamatuju a nebo jsem se chlupáčum jen nelíbyl. Nevím co si o nich myslet ,asi je to jejich práce ,každopádně mi na chvili zkazily tu euforii z vítěztví ,kterou jsem dostal zpátky po setkání s hráči. Zdravi Foxterier

  7. Re: Reportáž z výjezdu do Českých Budějovic

    (host)     před 17 lety 31.05.2007 10:36 |  
    0 0

    www.voteyourteam.com !!!Lidi poďte všichni hlasovat na této adrese!!! Když už teďka není fotbal, tak aspoň něco dobrého bysme pro slavii udělat!!! Přece je nás hodně takže máme šanci vyhrát minimálně v Evropě!!!

  8. Re: Reportáž z výjezdu do Českých Budějovic

    (host)     před 17 lety 31.05.2007 11:15 |  
    0 0

    ty richi, tohle je normálka, dělal jsem x let delegáta. zpravidla se většinou všechno **** a když dostaneš natvrdlýho řidiče, je to v ****. jediný co se dá dělat, bejt naprosto klidnej, s úsměvem na rtu a přenést to na lidi. jak člověk začne bejt nervozní, nasr*, přenese se to na lidi a už je to v ***. za ty výjezdy thx. amon