Můj příběh

Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

V posledních měsících, ale zejména nyní, když Bohemka po přežití své "klinické smrti" znovu vybojovala první ligu, zaznívá ze všech stran nadšení nad zelenobílými fanoušky a jejich téměř neuvěřitelnou láskou a věrností svému klubu. Ve svém okolí neznám snad žádného fotbalového fandu, který by jim jejich současné štěstí nepřál. Jako člověk, který už ve fotbale (a bohužel i v životě) leccos pamatuje, bych rád připomenul mladší generaci slávistů, že něco podobného jsme před časem zažili i my.

Začátek šedesátých let byl snad vůbec nejčernějším obdobím slávistické historie. Snad bych k tomu měl ještě dodat, že v době, kdy jsem začal být slávistou, neexistovala Slavie, ale Dynamo Praha, ani Sparta, ale Spartak Sokolovo, a Bohemka se jmenovala Spartak ČKD Stalingrad.

V jednašedesátém roce jsme skončili poslední, ale další rok jsme se do ligy bez problémů vrátili. Začátek nového ročníku ligy nás opět naplnil optimismem, když jsme v prvním kole porazili v Edenu tehdy už velmi sebevědomou Spartu (s tehdejšími sparťanskými bohy Kvašňákem a Vojtou) 2:1, ale to byla skoro poslední radost. Na jaře 1963 jsme sestoupili znovu a pak začalo doslova utrpení. V té době se druhá liga hrála ve třech skupinách - české, moravské s několika málo českými kluby a slovenské. Nás zařadili do té moravské, která už na první pohled vypadala těžší, ale zcela na rovinu, pro nás by asi v tu chvíli bylo těžké cokoli. Na podzim jsme ještě vyhrávali aspoň doma a přes zimu jsme byli na pátém místě se ztrátou, která se teoreticky dala dohonit. Ale jaro 1964 byla naprostá hrůza. V paměti mně zůstal hned první zápas, který jsme hráli proti nějakému dnes už zcela bezejmennému pražskému týmu na rozbahněné škváře na Děkance. Celý zápas se odehrával ve velkém vápnu soupeře (něco jako začátek druhého poločasu s Plzní) a výsledek 0:0. A tak to pokračovalo dál zápas od zápasu. O možném návratu do ligy se přestalo mluvit a začali jsme mít úplně jiné starosti. Diváků ubývalo (z tehdy normálních 15 - 20 tisíc až téměř na dnešní úroveň) a sparťané, jejichž zlatí hoši se po letech dostali do popředí prvoligové tabulky, nás opravdu nešetřili. Ve škole se to ještě dalo vydržet, protože nás bylo ve třídě víc slávistů, ale ve fabrikách, kde byla většina sparťanů, se ze slávistů stali štvanci, kteří se ostatním vyhýbali, aby nemuseli poslouchat rádoby vtipné narážky. Coby studenti gymplu jsme chodili každé pondělí odpoledne na povinnou výrobní praxi do smíchovské Tatrovky. Těch pár slávistů, kteří tam pracovali, mělo po každém zápase skříňku v šatně polepenou výstřižky z novin a popsanou posledními výkřiky sparťanské poezie.

Krize se stupňovala a po porážkách 3:2 v Ratiškovicích a 1:2 doma s MŽ Olomouc se začalo mluvit o tom, že sestoupíme, klub má dluhy a bude zrušen a podobné vesměs optimistické úvahy. Nakonec jsme skončili asi na druhém nesestupovém místě a já odjel na prázdniny s myšlenkami na to, že si budu muset najít místo fotbalu nějakou jinou zábavu.

A tehdy se stal zázrak. Slávisté z řad herců, zpěváků a dalších umělců se sešli a založili Klub přátel Slavie. Zaplatili za klub dluhy (aspoň se to říkalo), sehnali několik hráčů (sice ne příliš slavných, ale přesto lepších než jsme dosud měli) a hlavně zařídili, že během podzimu se z Dynama stala zase Slavia. Hra sice stále slavná nebyla, ale začali jsme pravidelně sbírat body a návštěvy se zvyšovaly. Sparťané, kteří po dlouhých letech poprvé vedli ligu (nakonec se s náskokem sedm bodů stali mistry), se nad našimi neúspěchy zaradovali jen dvakrát; ve třetím kole jsme prohráli na Viktorce 0:2 a v předposledním 12. v Plzni 0:1. V tu dobu už bylo jasné, že se o postupu rozhodne pouze mezi námi a Plzní, která po podzimu o tři body vedla.

A v zimě propukla euforie, jakou slávisté mé generace dosud nikdy nezažili. Přišly tři nové posily, ale tentokrát už co hráč to pojem: Pepa Kadraba, který před třemi roky hrál v Chile ve finále mistrovství světa, dlouholetý idol všech fanoušků Bohemky Pepa Píša a Franta Veselý, tehdy dvaadvacetiletý kluk, ale pak mnohonásobný reprezentant a cca 15 let naše největší hvězda. Na přípravné zápasy (Zimní turnaj Tatry Smíchov) chodilo 10 tisíc lidí, v Česku vůbec poprvé se objevily na fotbale vlajky (klubové dresy u nás ještě dlouho neexistovaly) a na druholigové mistráky chodilo stabilně 25 - 30 tisíc lidí. Starý Eden měl tehdy kapacitu dnes už neuvěřitelných 44 tisíc a přesto dvakrát během jara, na Viktorku a Plzeň, bylo vyprodáno. Během jara jsme ze 13 zápasů 12 vyhráli a po každém vítězném zápase pochodoval průvod s vlajkami (termín kotel vznikl až mnohem později) z Vršovic až na Václavák. Je fakt, že aut bylo tehdy mnohonásobně méně, ale ani nevzpomínám, že by cestou byly nějaké zásadní potíže s policií. Začalo se jezdit i na zápasy ven; vrcholem byl zápas v Čelákovicích, kde naše vítězství 4:1 vidělo 17 tisíc lidí. Na tento zápas byl vypraven i zvláštní vlak, na který mám ještě jednu vzpomínku. Jeden kamarád z naší party si pořídil vlajku o rozměrech asi 1,5 x 1 m, na kterou byl nesmírně pyšný. Prvně ji vzal na fotbal právě do Čelákovic. Hrdě vystrčil žerď z okna a kousek za Prahou ji přelomil o telegrafní sloup a vlajka byla v p..... Na fotbal nikdy nedorazila. Přes naši vítěznou šňůru se Plzeň držela stále před námi. Proto když přijela do Prahy na zápas s Motorletem, přišlo nepřímo podpořit Slavii 10 tisíc lidí (včetně několika červenobílých vlajek), kteří se nakonec radovali z remizy 1:1. Pak však Plzeň konečně poprvé prohrála (v Mostě) a my se dostali o bod do čela. V této konstelaci se hrálo předposlední kolo Slavia - Plzeň v Edenu. Krásné slunečné počasí, vyprodáno, spousta vlajek, nová slávistická hymna a na hřišti koncert. Útok Veselý, Kadraba, Píša se opravdu činil. Brzy to bylo 3:0 a konec 4:1. Co se pak odehrávalo na hřišti a v hledišti asi není třeba příliš popisovat. Jen si tak zpětně uvědomuji, že podruhé a zatím naposled jsem v Edenu přelézal plot a běžel na hřiště s jedním ze svých dětí o 31 let později po zápase s Hradcem, když jsme se stali mistry.

Po dvou letech jsme byli zpátky v lize a navíc já a mí nejbližší kamarádi pár dní po maturitě. Oslavy byly opravdu důstojné. Tradiční průvod na Václavák měl více účastníků než jindy a skončil až v devět večer, kdy plná rampa kolem muzea skandovala "Ať žije Slavie!"

Tady asi končí paralela našeho prehistorického a bohemáckého současného zmrtvýchvstání.

Snad bych se ještě měl zmínit o našem osudu po návratu do ligy, tj. v ročníku 1965/66. Zahájili jsme ho za znění oslavných fanfár, ze kterých jsme ihned vystřízlivěli porážkou doma s druhým nováčkem Hradcem, pak odehráli 16 kol bez porážky včetně 2:2 s tehdy téměř neporazitelnou Spartou na Strahově před 50 000 diváky (divácký rekord asi už navěky), celé jaro jsme až do posledního kola vedli a o titul přišli doma gólem ze sporné desítky 10 minut před koncem (v tomto zápase jsme předtím sami desítku nedali). Na ten titul jsme pak čekali dlouhých 30 let.

Bude Bohemka, co do úspěšnosti následovat i náš první rok v lize po postupu? Já tomu moc nevěřím. Raději budu věřit tomu, že příští rok po posledním jarním kole už na novém stadionu v Edenu opět polezu (tentokrát se svým vnukem) přes plot, abych oslavil titul, který nám letos tak zbytečně utekl.

Tomás, slávista od zápasu Slavia-Trnava (2:0) v září 1957

Komentáře (49)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    (host)     před 17 lety 25.06.2007 08:19 |  
    0 0

    Wow, teda musim říct, že jsem to přečetl jednim dechem! Fakt poutavej článek. A za všechny doufám, že přes ten plot polezeme co nejdřív! Shepp

    • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

      (host)     před 17 lety 26.06.2007 08:16 |  
      0 0

      Viz moje reakce níže. Dobi

    • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

      (host)     před 17 lety 26.06.2007 13:19 |  
      0 0

      Ja popravde doufam, ze pres zadnej plot nepolezem, protoze v Edenu zadny nebudou, a tak titul oslavime s hraci na plose bez prekonavani jakychkoliv barier :)

  2. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    (host)     před 17 lety 25.06.2007 08:23 |  
    0 0

    Díky za pěknej článek :-)) LordEdmund

  3. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    (host)     před 17 lety 25.06.2007 08:35 |  
    0 0

    Jsem moc rád, že jsem tuto slavnou éru Čs. fotbalu také zažil. Na rozdíl od Bohemky však byla Slavia díky skvělému kádru plnému reprezentantů (Lála, Nepomucký, Kadraba, Píša, Smolik, Veselý, Hildebrant) pro ligu přínosem nejen v návštěvnosti. U Bohemky to nepřepokládám. Žádného nového Panenku, Jarkovského, Jílka a podobné typy hráčů tam nevidím. Bude to jen o bojovnosti.

    • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

      (host)     před 17 lety 25.06.2007 09:50 |  
      0 0

      Ještě pro připomenutí se tehdy hrálo systémem 3 2 5 a sestava Slávie z té doby byla Ledecký - Lála Hildebrand Smolík - Beran (Tesař) Nepomucký - Veselý Kadraba Šindelář Píša Uldrych. Nezapomenutelné byly derby se Spartou a duely Píši s Vojtou, často končící ovázanou hlavou jednoho z aktérů. Bohatýrské časy krásného útočného fotbalu. Dneska díky branným systémům se tolik šancí již nevidí.

  4. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    (host)     před 17 lety 25.06.2007 09:07 |  
    0 0

    nádhera:o) v té době vznikl i OP Slavie Praha, který úspěšně funguje dodnes

  5. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    r209vltava (přítel SN)     před 17 lety 25.06.2007 09:29 |  
    0 0

    děkuji za krásný článek takhle při pondělním ránu, hned to zvedne náladu. Už se nemůžu dočkat jak se zítra nalajnuje Gambrinus liga a pak v pátek koho dostanem v pohárech. Každopádně to bude (snad) poslední sezona na Strahově...

    • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

      (host)     před 17 lety 25.06.2007 10:25 |  
      0 0

      opravdu jsem rad, ze alespo jeden z nasich webu pres vikend nespal, je to fain tema , ktere si rad prectu, vadi mi , ze ofice web treba denne neprinese info nekoho z kluku ze soustredeni , jak tomu bylo drive, nestastny rozhovor s trenerem Jarolimem se taky prilis nepovedl, alespon mne spise nez rodinne sagy a sexualnost Karla spise zajima stav hracu a nazory Karla na hrace treba v hostovani konkretne Balka. Arozhodne si myslim, ze kdyz trener rozhovor predem potvrdi, tak by asi mel byt pripraven a nemelo by se to omlouvat jezdenim na kole apodobne. Myslim si, ze ted a v techto chvilich se rozhoduje o zajmu Slavistu o permice a pod. a kazde podobne selhani neni dobre. Jiri

      • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

        (host)     před 17 lety 25.06.2007 21:39 |  
        0 0

        na tom něco bude...

      • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

        (host)     před 17 lety 28.06.2007 13:11 |  
        0 0

        Ty máš Jiří skutečně vzácnou vlastnost,na všem dobrém najít hned kazy.
        Někdy je dobře na něco upozornit,ale zbytečně zamíchat do hodnocení takového fajn článku i kritiku Karla,je až sebebičující.Buď taky někdy optimista,vždyť jsi slávista a čekají nás jenom samé skvělé věci.Nádhernej stadion Pepy Bicana,příští rok liga mistrů.Bongor

  6. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    (host)     před 17 lety 25.06.2007 10:18 |  
    0 0

    Jestli dáme letos ten titul, přelejzam cokolif ať už na Strahově bo doma v Edenu :-)
    Krásnej článek Tomáši..., díky. :-)

  7. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    (host)     před 17 lety 25.06.2007 10:52 |  
    0 0

    Děkuji za krásný článek, jen víc takových. Je dobré si připomenout, že Slavia není jen věčně druhý klub topící se v dluzích, ale že má i slavnou minulost na kterou je třeba navázat - už brzy v novém Edenu! SKS Forever!

  8. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    (host)     před 17 lety 25.06.2007 11:43 |  
    0 0

    skvělej článek!!!!!!

  9. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    KING25     před 17 lety 25.06.2007 11:48 |  
    0 0

    Nádhera..prostě paráda..:-)

  10. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    (host)     před 17 lety 25.06.2007 12:11 |  
    0 0

    Tomasi DIKY! Ja jsem tady neco podobneho psal vloni taky, ale to Tvoje povidani mne vratilo o tech 40 a vice let zpatky! Je mi asi o par tydnu mene, Slavii fandim od roku 1959, ale na ty zapasy si pamatuji vic nez dobre. Chemicka Usti a jeji kanarkove zlute dresy, Banik Ratiskovice a ta hrozna moravska skupina, podplaceny rezaty Pakosta, brankar Viktorky, kteremu zahadne proklouzl mic do site v zapase s Plzni, chleba s horcici za 15 haliru... Krasne vzpominky a KRASNE BYT SLAVISTOU! Jsem uz 15 let 10 tisic kilometru od Edenu, ale to srdicko jsem tam nechal jednou provzdy!!! Vilem Hodr

    • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

      (host)     před 17 lety 25.06.2007 15:06 |  
      0 0

      taky pěkný:o) tak doufám, že alespoň slavnostní zahájení v novém svatostánku si nenecháš ujít! amon

      • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

        (host)     před 17 lety 26.06.2007 10:27 |  
        0 0

        docela si mne dojal, jak tohle pusobi na ty, kteri se vymlouvaji, ze Strahov je daleko, obdivuji te , sam se pohybuji tak s perspektivou 1 tydne a vzdalenosti nekolika km. Jiri

        • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

          (host)     před 17 lety 26.06.2007 14:46 |  
          0 0

          Litam jednou, nekdy 2x, do roka, a nikdy, opakuji NIKDY, nezapomenu jit na Slavii na fotbal. Ona je to z te Belohorske hezka prochazka do kopecka, v hospudce jedno pivecko na nabrani druheho dechu a za pul hodiny sedim na tribune. Za ty roky jsem mel stesti na nektere super zapasy, videl jsem derby a jasal nad vysledkem 4:1, take vyhra nad Sofii potesila, ale na druhou stranu jsem po plichte s Pribrami zrovna nejasal. Ale opakuji: at je to tak nebo tak, pocit byt na stadionu a videt cervenobile dresy, zakricet si SLAVIA, SLAVIA... je k nezaplaceni! kdysi, jako kluk, jsem na Slavii travil cele dny. Hazena, voleyball, pozemni hokej, atletika, ale treba taky lukostrelba, to vse bylo k videni v nasem starem dobrem Edenu. O fotbale a hokeji, jeste na nezastresenem stadionku, ani nemluve. Je hezke vzpominat, ale zit se musi pritomnosti a myslet na budoucnost. Tak snad nam ten stadion konecne dostavi, permici koupim hned, snad po letech zase dosahneme na titul a ....snad se toho doziju! Vilem Hodr, Honduras, Stredni Amerika.

  11. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    (host)     před 17 lety 25.06.2007 12:13 |  
    0 0

    musim vzdat holt tomuto clanku,ja jsem z te mladsi generace,narodil jsem se v dobe o 30 let pozdeji nez o jake zde pise autor.clanek je fantasticky napsany,nemusel by se za nej stydet zadny novinar.me jenom strasne mrzi ze nejvetsi domaci navstevu jsem zazil na strahove pri derby,ktere ani nikdy nebylo vyprodane.jenom slychavam,jake to bylo na atletickem stadionu,kdyz prislo fandit snad 55 tisic divaku ci v edenu,kdyz prislo 40 tisic.bohuzel ja ziji v realite,kdy se modlim aby se mnou na strahov prisly alespon ty 4 tisice a kdyz jich prijde 7 tak je to svatek.bohuzel zajem o fotbal porad upada a se stavajicim vedeni a klopytani repre se to asi hend tak nezlepsi.snad do edenu si najde cestu mnohem vic fanousku nez na strahov..stadion pro 20 tisic v milionovem meste je opravdu maly,ale pro dnesni slavii asi vice nez dostacujici.bohuzel...:-(((
    mitsu

    • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

      (host)     před 17 lety 25.06.2007 12:14 |  
      0 0

      btw 30 let od doby co autor zacal fandit.rocnik 88 jen pro upresneni

      • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

        Bulldock (přítel SN)     před 17 lety 25.06.2007 13:11 |  
        0 0

        Tleskám ! ! Krásný článek. Brilantně napsaný. Další díl naší bohaté historie, kdy navíc fandit Slavii nebyl jen sportovní, ale i politický názor. Tradice je to největší, co Slavie má. Ne náhodou měli podobnej transparent fandové Liverpoolu v semifinále proti Chelsea. Taky jsem ta mladší generace. Slavii fandim asi od roku 99. Plnej dům jsem zažil jednou -proti Anderlechtu a bohužel to nedopadlo, ale nálada byla parádní. 50 000 už nejspíš nikdy nebude. Rozhodě ne v příštích 10 letech. Ani neni kde, ale je prostě fakt, že fotbal už nezajímá tolik lidí jako dřív. Je to i pochopitelný. Tehdy byl fotbal jednou z mála zábav (spolu s hokejem). Dnes je daleko víc možností jak trávit volný čas -kina, divadla, aktivní sport, a v neposlední ředě daleko víc sportovních odvětví k sledování, navíc s perfektním servisem v televizi atd. V téhle době člověk ani nemůže najít čas a peníze , aby to všechno zvládl. Vždyť jenom Slavia sama provozuje nejméně 20 sportovních odvětví převážně na nejvyšší úrovni. Přesto si myslím, že by návštěvy mohly být větší, ale je tu řada problémů. . korupční přichuť fotbalu, herní atraktivita ligy, chování lidí na stadionech, i ten Strahov sám a jiné a jiné. Pořád ale Slavia hraje nejlepší fotbal v lize a někdy na to doplácí. Věřím, že když se konečně zadaří a do klubu přijdou osobnosti jako Pavel Kuka, Vláďa Šmicer atd., věrní začnou chodit a vytvoří pěknou atmosféru, která přiláká další. Za sebe musím říct, že kotel na jihu na tom hodně pracuje. Až na pár jedinců, kteří kazí jméno kotli, Slavii i všem slušným lidem se příkladně snaží a dobře fandí. Hráči si ho letos právem pochvalovali a já doufám, že se podobně bude pokračovat dál a na všech tribunách.

        • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

          (host)     před 17 lety 25.06.2007 18:08 |  
          0 0

          mas pravdu,ze je dnes je uz jina doba.ale muze za to i takova ta mentalita cechu.kdyz prece muzu sedet na zadku,tak proc bych na fotbal chodil ven.s penezma ale absolutne nesouhlasim.ceny vstupenek u nas jsou strasne levne.koukni se na vsechny jine zahranicni ligy.ty ceny jsou minimalne desetinasobne toho co u nas na hlavni tribunu k hracum za lavicku.treba takovy barca ma stadion pro 100 000 lidi,tak by si clovek rek ze to nebude az tak drahy,neni to prece jenom anglie,ale barca ma vstupenky rozdelene podle vykonosti a atraktivity soupere do ctyr skupin na A,B,C a D.a listek nekam vdolu kde muzes neco videt na Ackovej tym stoji 170 eur.chapu ze barca je nekde jinde,ale ekonomicka sila spanelu taky neni zas tak velka a stejne maj vetsinou plnej stadak.nebo villareal.ten ma stadion asi pro 23 000,coz je zhruba pocet obyvatel mesta a taky maj furt vyprodano.takze je to hodne o mentalite podle me,protoze mi nerikej ze se nedokaze zaplnit 20k stadion v milionovym meste,kdyz nejdrazsi vstupenka stoji 170 kc,coz je zhruba 5 eur

          • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

            Bulldock (přítel SN)     před 17 lety 26.06.2007 16:27 |  
            0 0

            Ve Španělsku má fotbal výsadní postavení. Oni jsou blázni. Celkem souhlasim, že v porovnáni se západem jsme hodně levní. Ale přesto když pudeš v pondělí na fotbal, v úterý na hokej, ve středu do kina, ve čtvrtek na koncik, v pátek do hospody a v sobotu do fitka, tak budeš rád, když ti v neděli zbyde 20 na rohlik a fotbal v televizi. A za tejden litr, dva v prachu, ani nevíš jak. A to já mám třeba klku, že jsem v Praze a platim jen lístek. .to nemluvím o lidech, co jedou zdaleka nebo když jde celá rodina. Navíc Češi jsou holt národ rejpalů a když se dvakrát nepovede, tak nadávaj a radši nejdou. Ale jak říkám, pokud se bude atmosféra na stadionech nadále zlepšovat, tak lidi chodit budou. U nás se chodí pořád hlavně na fotbal. Až se bude chodit i pro atmosféru a zábavu, tak třeba přijdou větší návštěvy. Pomohlo by i to, kdyby trenéři nebyli nucený hrát na bod, aby je nevyrazili. Pořád platí, že lepší výhra/ prohra, než 2 remízy. Třeba se zadaří. KJ dělá co může, Bohemka hraje útočně, Bolka, Ostrava celkem taky. Pořád si myslím, že by lize prospělo, kdyby ty zakopávací a záchranářský týmy seškrtali a hrálo by se třeba v 8 týmech.

  12. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    (host)     před 17 lety 25.06.2007 12:58 |  
    0 0

    Skvely clanek. Diky.
    Supersonique

  13. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    (host)     před 17 lety 25.06.2007 14:17 |  
    0 0

    Mno já bohužel zažil největší návštěvu na Strahově proti Anderlechtu. byla to skvělá atmosféra, ale proti 50 tisícům to je jak prd. Často sem slyšel o tom nadupaném derby. Jak se valily tísice slávistů z celé Prahy.
    Ale nebojte. Až bude za pár let ve finále Ligy Mistrů a budem hrát na Nou Campu, tak nás tam taky bude tak 40 tisíc :-D

    • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

      (host)     před 17 lety 25.06.2007 15:11 |  
      0 0

      tak můj největší zážitek 1/8 s AS řím na Strahově 2:0. Po tom druhým golu, to bylo něco jako zemětřesení a hukot, který se jen tak k něčemu přirovnat nedá. Ovšem z vyprávění otce vím o těch 40-50.000 návštěvách, kde když dala Slávinka gol, tak to bylo slyšet až na míle daleko. amon

      • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

        (host)     před 17 lety 25.06.2007 21:43 |  
        0 0

        to jo, to musela bejt krása. Mohl by to někdo někde vyštrachat a převíst do digitální podoby, na to bych koukal každej den :o)) a taky to derby 4:1, to už jsem naštěstí byl v hledišti, dokonce v kotli :)

  14. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    (host)     před 17 lety 25.06.2007 16:52 |  
    0 0

    nejsem zvyklý psát komentáře na netu, ale tady jsem musel zareagovat. patřím k těm mladším fandům, i když už také mám při fandění něco za sebou.
    historii záchrany klubu znám moc dobře, ale když jsem četl tenhle článek od přímého účastníka, měl jsem z toho husí kůži. Teď už jen přežít poslední sezonu na strahově a po návratu do Edenu uděláme skvělou atmosféru jako to bývalo dřív.

  15. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    (host)     před 17 lety 25.06.2007 18:04 |  
    0 0

    Skvělý článek, ze kterého dýchá atmosféra doby. Jen malá oprava nepřesnosti, založen nebyl Klub přátel Slavie, ale pokud vím ODBOR PŘÁTEL, který funguje a existuje dodnes. Má přes tisíc členů a množství odboček po celé republice. Za všechny můžu jmenovat třeba Rožďalovickou odbočku nebo Vikingy z Č.Lípy, či Příbramáky, ...ti dokonce v sobotu 30.června pořádájí setkání odboček s fotbalovým turnajem a zábavou nakonec. Je skvělé zachovávat a posilovat tradice, znát svou historii ne ji potlačovat neboť přesně z toho plyne pocit sounáležitosti a hrdosti! Ať žije Slavie!!!!

    • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

      (host)     před 17 lety 25.06.2007 19:08 |  
      0 0

      Krasný, mě to nasrazu vyprávěl taky jeden pamětník, a hlavě o těch průvodech Prahou, fakt to musela bejt nádhera. SKS Forever

  16. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    mart     před 17 lety 25.06.2007 21:01 |  
    0 0

    Hezky clanek, ta souvislost se Znovuzrozenim Bohemky me vubec nenapadla. Patrim taky k te mladsi gteneraci :)))). Slavii fandim od roku 1964, takze ten slavny zapas s Plzni nepamatuju. ( i kdyz vypravet jsem tu story slysel tolikrat, ze kdy zavru osi, tak to vlastne vsechno vidim, ... a slysim, .. a je mi tak nejak prijemne mrazivo po zadech. Kadrabu i Pisu jsem zazil uz jen na dve/tri sezony. Snad jen "Frantu" a jeho rychlou klicku do prava, vdycky ji udelal do prava, a ja myslim, ze kazdy obrance si proste musel rikat : "... to neni mozny, dneska to udela do leva, ... a ja tam budu, ... a dostanu ho !... k sakru, zase utek :)" si pamatuju tak nejak vic ( ale on valel pak jeste dalsich 15 let, ... a pak jeste dalsich 15, a pak dalsich.....(Nezmar).
    Jeste mala zminka o te prihode na ceste do Celakovic. To proste dokazuje, ze na vyjezdech se vetsinou dalo zazit spousta krasnych prihod, a je hodne dobre, ze se po dlouhem case probudili zase mladi, a "vlajkonosi"(za totality nas tak nazyval tisk, .. a vlastne nejen tisk) jsou ted zas videt i slyset i pri venkovnich zapasech.zdravi mart

  17. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    (host)     před 17 lety 25.06.2007 21:06 |  
    0 0

    45 tis. diváku před asi 10 lety v Brně: Zbrojovka - Slavie 0:2, po STS Chvojkovice Brod přijel další slušnej oddíl :-)

    • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

      (host)     před 17 lety 25.06.2007 21:45 |  
      0 0

      1:1 to dopadlo :) je to na youtube i

      • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

        (host)     před 17 lety 26.06.2007 08:48 |  
        0 0

        tak bylo to pokud se nemýlím 2:0 pro nás a bylo tam 42.000 diváků. Byla to mistrovská sezona 1996, o 14 dní dřív tam hrála sralta před 37.000 diváky a pukla...škoda, tyhle návštěvy chybí.. vytáhneš vlajku, začne pískat 30.000 lidí, prostě nádhera:o) amon

  18. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    (host)     před 17 lety 25.06.2007 22:15 |  
    0 0

    Ahoj,
    to je super,že si to připoměl,já o tom zkráceně psal na Idnes,do diskuse o fandech Bohemky a na rodíl od tebe jsme zase já kdo, na základě toho co se dělo, táta mne bral na Slavii a mne bylo 7-8let,téhle euforie, začal Slavii fandit,a teď jí fandí i moje dcera jí je 11let. No a táta s náma chodí pořád. A tu pentli co nedal Béda Tesař a my neměli titul,ta mne straší do teď.Ahoj, Ať žije Slavie!resp. tehdy se křičelo HEJA HEJA SLAVIA!!

  19. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    Socrates (přítel SN)     před 17 lety 26.06.2007 00:38 |  
    0 0

    Opravdu moc hezký a zajímavý ! ;-)

    • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

      (host)     před 17 lety 26.06.2007 06:58 |  
      0 0

      Taky děkuji za krásné zavzpomínání. Na to derby na Strahově se Spartou (2:2) vzpomínal můj táta mockrát, jeli tam tehdy starou tatrou 805 (říkávalo se jí kačena) a když to pak vyprávěl u nás doma i sousedům, tak jsem na něj byl pyšnej a věděl jsem , že Slavie bude vždycky můj klub. A je to asi fakt dobře , tu tradici předávat, protože můj syn chodí na Slavii pravidelně i když na jižní do kotle (já si rád sednu), a můj vnouček už taky kope do balonu a má červenobílej trikot na sobě. Dokonce si myslím, že kdyby to mělo být potřeba, tak se určitě slávisti dohromady dají a tu sbírku by uskutečnili taky. Ale moc mi teď nenadávejte, to je jen můj názor. Teď jen dobře potrénovat a dát dohromady slušnej mančaft. Snad se to podaří. Na Eden se taky těším, jde to tam dopředu fofrem a snad už někteří škarohlídi přestanou s tím "rejpáním". Tak pěkný den a "Ať žije Slávie". Sokrates

  20. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    (host)     před 17 lety 26.06.2007 08:15 |  
    0 0

    Ano, bylo to tak. Ten zápas s bezvýznamným klubem z Prahy byl na Děkance a hostoval tam Slavoj Praha. Zřejmě jsem o rok mladší, já maturoval týden před rozhodujícím zápasem s Interem, kde si 10 minut před koncem na nás vymyslel sudí Fencl (lampasák, dnešní mluvou - důstojník Čsl.lidové armády), takže "daroval" titul Dukle. Neši penaltu neproměnil Tesař, mladíček, který se odvážil, když mazáci nešli. Byla za bezvýznamný zákrok, když předtím asi 4 fauly ignoroval. Dalo by se vzpomínat, já čas od času píšu něco do Červenobílých listů. Pan Kugler z Nové Paky mi daroval výstřižek bří Šálků z Mladé fronty z jara 1968, co vše se se Slavií dělo, zkrátím, zpracuji a přinesu i sem. To nikdy Sivok či Limberský nepochopí, že některé výroky vůči Spartě nejsou výmyslem, ale jen a jen reakce na to, co kdy sparťané Slavii úmyslně způsobili. A Košťálem to pokračuje...
    Dobi

    • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

      mart     před 17 lety 26.06.2007 08:30 |  
      0 0

      Tak Dobi pospes! Uz se na to tesim. Tata mel taky lecos schovane (vystrizky '68 a nejen fotbalove), ale vetsina z toho se mi pri cestovani po Evrope postracela.... :). Jsem tu ted denne, podarilo se mi v praci odblokovat specielne vybrane dve stranky. Prvni z nich je SN, .... druhou sks :).zdravi mart

    • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

      TKutnik (přítel SN)     před 17 lety 26.06.2007 08:34 |  
      0 0

      Pěknej komentář, na článek se těšim už teď. Při čtení o těch polepených skříňkách mi bylo docela smutno. Sivok a Limberský...Myslim že nemá cenu se zabývat někym, komu chybí mozek. Já jsem slávista po otci, stejně jako bratr. A syna, až bude, jednou nakazim taky :-)))

      • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

        (host)     před 17 lety 26.06.2007 10:34 |  
        0 0

        Tomasi i vy ostazni , vybodnete se na nejaky Sivoky, Limberske, zijme nasi Slavii, nasimi problemy, nasimi uspechy a nechme nase rivaly delat reklamni kampan. Hrac musi byt videt na hristi a ne v novinach a v televizi a hlavne uz v nedeli v Modre uDecina to zacina v 15 a 18 hod tam hrajeme s Teplickami, neprohloupite, vemte rodinu, spojte to s vyletem treba do skal , hraci budou urcite vstricni, vyfotite se s nimi , ziskate podpisy i nazory treneru , hracu, protoze nebudou mit kam spechat, bude tam urcite i spousta zajinmavych Teplicaku Rada, Verbir, Fenin, kterym tam ten den zacina soustredeni, proste nenechte se otravit nekolika rudejma zjevama a udelejte si fain den . Jiri

  21. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    martyni (přítel SN)     před 17 lety 26.06.2007 13:59 |  
    0 0

    Díky za skvělej článek, o co užitečnější a příjemnější je přečíst si něco z bohatý slávistický historie než se rozčilovat, co řekl nějakej fracek ze sparty... kdo pamatujete, prosím dál pište, ať všichni slávistický fandové znají historii klubu, at nezapadnou všechny ty zážitky. Já to znám z vyprávění od dědy.. díky němu jsem slávistou - od kdy? no ani nevím, jakmile jsem začal aspoň trochu chápat a poznávat slávisty na fotce, snad ve 3 letech? 1980..:-)) A když jsem byl větší, chodili jsme do edenu na dřevěnou tribunu a děda vždy nadšeně vyprávěl, jak je to pěkný ty červenobílý dresy, i když jsme prohráli... jo, ten titul po těch 30 letech ho minul...ale těsně, už tušil, že to dobře dopadne

  22. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    (host)     před 17 lety 26.06.2007 15:36 |  
    0 0

    Na Slavii, tedy přesněji Dynamo (nenáviděný vnucený název) jsem začal chodit s otcem v roce 1958. K článku si dovolím doplnit, že tím "bezejmenným" mužstvem, se kterým jsme remizovali na Děkance 0:0 byl SLAVOJ PRAHA, následník slavného NUSELSKÉHO SK, které hrálo v době protektorátu I.ligu. Na Děkance byl sníh a v brance Slavie (Dynama) poprvé Pepík Ledecký. To jen na dokreslení.... A slavná sestava z jara roku 1965 a pro mne naprosto nezapomenutelná byla: LEDECKÝ - LÁLA - HILDEBRAND - SMOLÍK - BERAN - NEPOMUCKÝ - VESELÝ - KADRABA - ŠINDELÁŘ - PÍŠA - ULDRYCH !!!!

  23. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    havlas     před 17 lety 27.06.2007 02:19 |  
    0 0

    Velice podařený článek! Jsem taky pamětníkem popsaného znovuzrození fotbalové Slávie.Klobouk dolů před autorem.Každý rozumný fanda kteréhokoliv klubu u nás,který si ten článek přečte,uzná,že přívlastek,ubrečená Slávie,je pitomá konstrukce neználků fotbalové historie v Česku.A Bohemka?Její fandové si uznání zaslouží.Je to od nich dobrá práce.

  24. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    havlas     před 17 lety 27.06.2007 18:32 |  
    0 0

    Jen tak pro zasmání. Začátkem roku 1990 jsem dostal pohlednici z Vídně.Psal mi Pepa Kadraba.V kostce psáno: Nazdar!Co tomu říkáš,že jsem opět členem Klubu kanonýrů?Ono totiž,když začal žít jako spořádaný občan v Rakousku,bez povolení Pragosportu,tak jej statistici tehdejšího fotbalového svazu vyškrtli z klubu kanonýrů.To,že dal,a teď nevím jestli 123 nebo132, nebo snad více gólů,komundíry vůbec nezajímalo.Je pryč,tak nic!A to se nestalo jenom Pepíkovi.Přitom on dával góly,které Vás vařily v extázi.Díky centrům od Fandy Veselého nebo i jiným herním situacím dával svým inteligentním projevem radost všem nám,kteří jsme stáli na místech k stání třebas 3,4hodiny před zápasem,natěšení na dobrou podívanou.A že byla,to si pište!

  25. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    (host)     před 17 lety 28.06.2007 10:32 |  
    0 0

    Díky, skvělej článek i skvělý komentáře. A takové články bych si moc rád přečetl i v poločase před zápasem. Ještě jednou dík. A tuhle sezonu ten titul vyhrajem, do Edenu se budem stěhovat jako mistři.
    Roman

    • Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

      (host)     před 17 lety 28.06.2007 14:07 |  
      0 0

      Článek je výbornej a připomněl mi ta léta,kdy nás chtěl bolševik vší silou zlikvidovat.Že se mu to nepodařilo,za to dík všem těm utajeným
      lidem,kteří Slavii vytáhli až ze dna.K tomu se tenkrát nikdo moc nehlásil,protože Slavia byla údajně "buržoázní"klub a tedy na zrušení.
      Těžko k tomu něco dodat.Já jsem tenkrát byl se svým dědou ,kovaným slávistou, na Sparta-Slavia na Letný.Asi v pátý minutě nám vyloučili
      tuším útočníka Hovorku a bylo po zápase.Tenkrát ještě nebyli kapříci,místo toho byly instrukce z vysokých politických míst.Byl to poslední zápas,co náš děda v životě viděl,byl to hroznej smolař.
      Později jsem chodil do Edenu,snad ani jeden zápas jsem nevynechal.
      A taky na Bohemku.Jsem rád,že postoupila,patří do ligy.V Edenu jsem vždycky stál proti hlavní tribuně a nejvíc mě přiváděl do varu Franta Veselý.Těm,kteří ho neviděli hrát můžu říct,že lepší pravý křídlo u nás snad nikdy neběhalo a myslím,že ani v Evropě.Do repre cpali pořád jeho jmenovce ze Sparty,ale Franta byl o tolik lepší,že nakonec do Bělehradu jel on a s Holandskem rozhodnul v nastavení zápas.Holanďani z něho byli nešťastný.Před půlí vzal míč a tulipány mohly jít na kafe.Doběhnul až do vápna,jako by tam ani nebyl žádný soupeř.Jeho centry byly na milimetr,to by mohli vyprávět slávistický centři třeba Kadraba nebo Segi.V Edenu byl na každém zápase taky
      pan Řípa,vždycky vjel se svým velorexem až na dráhu a fandil.Byl to nejlepší kamarád mojeho táty,taky velkého slávisty.Možná si ho vy starší taky pamatujete.Od svých dvaceti let byl na vozíku po těžké obrně,ale že by vynechal třeba jen jediný zápas Slávky,to nikdy.
      Teď by viděl z okna svojeho bytu,jak mu roste před očima nový Eden.jen nevím,jestli by se tam dostal s tím svým velorexem.
      Ať žije SKS! Bongor

  26. Re: Vzpomínky pamětníka na znovuzrození Slavie

    eman     před 15 lety 29.04.2009 16:20 |  
    0 0

    Na zápase Slavie, tehdy Dynama Praha "Na Děkance" jsem byl. Termín konec února, počátek března 1964. Byla zima a hřiště pokryté usmýkaným a uválcovaným sněhem. V útoku čerstva posila Christ (tuším z Kralup). V brance byl Josef Ledecký a byl to jeho první zápas ve Slavii. Soupeřem, který měl "domáci prostředí Na Děkance" byl Slavoj Praha, za který chytal Smrček. Jen bych se ještě zmínil, že "Na Děkance" byla škvára, což byl obvyklý povrch v té době na řadě nejen II.ligových hřišť (Žižkov, Radotín, Motorlet, Lokomotiva Č.Budějovice, Otrokovice...). Slavoj Praha byl pokračovatelem Nuselskýho SK, který se ve 40tých letech objevil krátce i v I.lize. Stadion "Na Děkance" byl domacím hřištěm SK Nusle (tehdy s názvem Spartak Jawa Nusle). SK Nusle ve své historii zaznamenává prvoligovou účast a je to také ve 40tých letech. Slavoj Praha v sezoně 1963-1964 prohrál v Edenu 2:0 a utkání "Na Děkance" skončilo 0:0. Na zimu a zklamání ze zápasu si někdy vzpomenu (už s nostalgickým úsměvem) i dnes po více než 45 letech.