O Slavii

F. Cipro: Při derby se snad odrazíme ode dna

Slavia zítra vstupuje do prvního ze série čtyř derby a povede ji staronový trenér František Cipro. "Neskáču radostí, že mám na přípravu týmu den, není příliš prostoru na změny. Na druhou stranu může být lepší hození do vody," řekl dnes Cipro na tiskové konferenci.

Vstup Františka Cipra do tiskového střediska doprovodily blesky fotoaparátů a většina otázek logicky mířila k trenérské změně. "Dnes jsem poprvé vedl tým, samozřejmě jsem se vrátil do známého prostředí," narážel Cipro nejen na své trenérské působení, ale i na funkci vedoucího skauta. "Na hřišti jsem v novém Edenu ještě nikdy nestál, jsem rád, že jsem tady."

Ke změně na trenérském postu došlo teprve včera. "Den to byl dost hektický, nechci se k tomu moc vracet, kdyby to nebyla Slavie, takhle bych to neřešil. Rozhodl jsem se tuto funkci vzít po rozhovoru s Petrem Doležalem, mluvil jsem i s Karlem Jarolímem snad čtyřicet minut. Trochu paradoxní je, že dříve střídal Karel mě, a teď se to otočilo, já ho střídám ve funkci. Udělal pro Slavii hodně moc, mně se nikdy nepodařilo dostat se do Ligy mistrů. Vážím si jeho práce, ale potřeboval si odpočinout, je hodně psychicky na dně. Nikde není psáno, že se tu znovu neobjeví."

Na změny v týmu a taktice měl Cipro jen den. "Neskáču z toho radostí, výhodu mám v tom, že některé kluky jsem trénoval a znám je líp než kdokoliv jiný. Musíme se vypořádat s tím, že zítra je derby, to je svátek sám o sobě. Odehrajeme tři derby během deseti dnů, vhodnější pro mě by bylo být u týmu aspoň týden, na druhou stranu může být lepší hození rovnou do vody. Není moc prostoru na radikální změny, máme hodně zraněných." Jednu změnu však Cipro udělal a další plánuje. "Vytáhl jsem si z béčka Mikulu, bude zítra připravený nastoupit. Líbí se mi i jeden šikovný kluk z dorostu, hrál za U17, rád bych ho viděl, jak se bude projevovat v áčku," naznačil Cipro, že další kroky Martina Hurky budou po návratu z národního týmu směřovat do áčka. Mimo hru je nadále Tijani Belaid, u něhož první vyšetření prokázala problémy se štítnou žlázou, výsledky dalších vyšetření budou známy v dalších dnech. A kdo bude zítra strážit bránu? "Jednoznačně Martin Vaniak."

Právě pohárová derby jsou nyní pro Slavii prioritou. "Momentálně je z domácího poháru blíž do evropských pohárů, nicméně pro kluky to bude odrazový můstek, co můžou chtít víc než porazit Spartu. Psychicky dvakrát dobře na tom nejsou, ale hrát fotbal nemohli zapomenout. Byli do Slavie vybráni proto, že by měli být nadstandardními hráči, to dokážou, když teď nahradí zraněné hráče. Slavia nemůže zůstat na místě, na kterém je."

K trénování se Cipro vrací po roční pauze. "To, že budu trénovat ligu, bylo možné, ale že usednu ještě na lavičku Slavie, to mě nenapadlo. Včera jsem měl na telefonu snad 150 nepřijatých hovorů, zjistil jsem, že mám hodně kamarádů. Probíral jsem svoje nové angažmá jen s manželkou, která mě odrazovala, ví, co to obnáší." Dnes Cipro předstoupil poprvé před tým. "Trénink se skládal ze dvou částí, řekl bych, že ta důležitější proběhla v kabině. Řekl jsem svůj názor, pozitivně hodnotím to, že si vzali slovo i někteří hráči. V sezóně byly určité zlomové momenty, asi největší zápas s Tiraspolem, pak se to nabalovalo. Každopádně Karel si nezasloužil, jakým způsobem hráči hráli v Ostravě." Dnešní noc toho nový kouč příliš nenaspal. "Usnul jsem v klidu, probudil se v půl třetí a pak už jsem neusnul. Kancelář mi zůstala, zůstávají i asistenti, oba dobře znám, není důvod je měnit." Petr Doležal uvedl, že bude chtít být blíž týmu. "Budeme některé věci diskutovat, ale sestavu a taktiku budu určovat já."

"Dostali jsme nový impulz, přišel nový trenér, věříme, že se zvedneme, změna budou i jiné tréninky. Zítra hned hrajeme, nejlepší by bylo zítřejší zápas vyhrát, to by všem pomohlo. Dnes jsem si vzal slovo v kabině i já, ale slov padlo hodně od doby, co se nám přestalo dařit, měli bysme to převést i na hřiště," uvedl kapitán Stanislav Vlček. Na změnu nikdo v kabině nereagoval radostně. "Není to nic neobvyklého, že se mění trenér a je nutné se přeorientovat, to se stává, ale doba je krátká. Z toho, že trenér odešel, nikdo nadšený není," uvedl Vlček a pospíchal na společnou večeři hráčů.

Na zítřejší derby se očekává návštěva 8 - 9 tisíc diváků, na Letné se prodalo jen 300 lístků.

Komentáře (4)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: F. Cipro: Při derby se snad odrazíme ode dna

    buri     před 14 lety 31.03.2010 20:42 |  
    0 0

    Franto přeji Ti a Slávii, aby to dno nebylo moc hluboko... Kluci nandejte to rudochům!!!!!!!!

  2. Re: F. Cipro: Při derby se snad odrazíme ode dna

    mirecek1111     před 14 lety 31.03.2010 20:47 |  
    0 0

    Kdo to tady nedávno glosoval výkony Mikuly v béčku? :) Noo, a on je v A týmu.
    A tomu druhému mladochovi to taky přeju, a narovinu mu vzkazuju, že mu budu vždycky zcela tendenčně fandit, protože bydlím v ulici Pod Hurkou :)

  3. Re: F. Cipro: Při derby se snad odrazíme ode dna

    quelhar (admin)     před 14 lety 31.03.2010 20:48 |  
    0 0

    Tak na Hurku v acku jsem hodne zvedavy. Trosku se bojim, at ho prvni "dospely" obrance nezprasi a neprerusi mu na rok karieru, preci jen je to fyzicky spis krehci hrac. Ale Mikulu jednoznacne podporuju, bude jen dobre, kdyz Matej bude citit trosku konkurencni tlak.

  4. Re: F. Cipro: Při derby se snad odrazíme ode dna

    Eluin (přítel SN)     před 14 lety 01.04.2010 13:26 |  
    0 0

    Super je začlenění 2 mlaďochů. Hlavně Hůrkovi - pokud to je skutečně on :-) - by "přičichnutí" k velkému dospělému fotbalu mohlo jen a jen pomoci.