Liga mistrů

Slavia - Ferencváros 1:0

Slavia nezvládla zápas o přežití v kvalifikaci Ligy mistrů a o první balík peněz proti maďarskému mistru Ferencvárosi. Pro postup musela zvítězit o tři branky, vyhrála však pouze 1:0 brankou Masopusta, což bylo málo. Příští čtvrtek tak v Edenu nastoupí Slavia v play-off Evropské ligy proti Legii Varšava.

Trenér Trpišovský překvapil volbou základní sestavy, když na hrot útoku postavil Stanislava Tecla, který původně vůbec neměl být na soupisce pro třetí předkolo Ligy mistrů a dostal se tam až na poslední chvíli po zranění Michaela Krmenčíka. Na post stopera se pak místo Davida Zimy posunul Tomáš Holeš, kterého ve středu zálohy nahradil Jakub Hromada. O útočné akce se měli v záloze starat Stanciu s Schranzem, a na křídlech Masopust s Olayinkou doplňovaní beky Bahem a Oscarem. Los před utkáním vyhrál maďarský brankář Dibusz, ale překvapivě nevyměnil strany a umožnil tak Slavii útočit na Tribunu Sever ve druhém poločase. Slavia od prvních minut začala soupeře svírat před jeho brankou, první Stanciův roh v páté minutě ale nenašel hlavu žádného ze spoluhráčů. Hráči hostí se snažili tlak Slavie rozdrobit poleháváním na trávníku, když jim však slávisté dali příležitost, uměli zahrozit. Přihrávku za obranu na Nguena hasil jako poslední instance Kačaraba. Hromadova střela z 20 metrů v sedmé minutě mířila nad bránu. Ve 12. minutě musel ze hřiště odkulhat Peter Olayinka, který do zápasu šel zdravotně indisponován. V době, kdy slávisté hráli v deseti hráčích, ztratil před vápnem míč Stanciu a nebezpečnou soupeřovu akci hasil před brankovou čarou Oscar. V 16. minutě nahradil Olayinku na hřišti Sima. O tři minuty později prohrál souboj s Nguenem Kačaraba a útočník Ferencvárose šel sám na Koláře. Střelu poslal mimo bránu, zdálo se, že ji Kolář nohou vykopl, ale roh se nekopal. Po faulu Kharatina na Stancia kopala Slavia přímý kop z dvaceti metrů. Sám faulovaný Stanciu však poslal míč vysoko nad bránu. Po půlhodině hry se slávisté konečně dostali do větší šance po chybě soupeře, jenže Hromada udělal ve vápně o kličku navíc a střelu srazil bránící hráč na roh. Slávisté se dožadovali penalty za ruku, ale sudí byl neoblomný. Po dobré práci Simy ve vápně střílel Tecl, rána ale byla jen zablokovaná. V 36. minutě už ale Eden vypukl nadšením. Míč krásně potáhl do vápna Sima, poslal prudkou přihrávku do vápna, kde nekompromisně zavěsil Lukáš Masopust - 1:0! Slavii branka povzbudila a po obléhání vápna hostů centroval Bah na zadní tyč, Oscar míč ale nedokázal zkrotit. Na druhé straně zastavoval Oscar průnik Winga jen za cenu žluté karty. V nastaveném čase první půle zase hrozili hosté, na roh nejprve odvracel Oscar a po něm hlavičkoval Botka nad bránu. Do kabin se tak šlo za nadějného stavu 1:0, ovšem pro myšlenky na postup museli sešívaní vstřelit ve druhé půli minimálně ještě jeden gól a zároveň žádný neinkasovat.

Hosté v poločase překvapivě střídali na pozici středního obránce, kde Mmaeeho nahradil Kovačevič. Sešívaní k další změně sestavy nesáhli. Ve 48. minutě po dobré práci Schranze ve vápně střílel v akrobatické pozici Stanciu, slabý pokus ale zneškodnil jeden ze stoperů. Slávisté útočili na freneticky fandící Tribunu Sever a každá akce v okolí vápna byla provázena hlasitým povzbuzováním. Hru však provázelo velké množství nepřesností bezpochyby způsobených peřemírou snahy. Po faulu Uzuniho kopal další přímý kop Stanciu, skončil však jen rohem. Bahův pěkný průnik do vápna na poslední chvíli zastavila čistě obrana a hlavička Simy skončila nad bránou. V 62. minutě se k nadějné střele protlačil Stanciu, Dibusz ji však kryl. A stejně to dopadlo snad jen o třicet vteřin později. V 65. minutě Slavia třikrát vystřídala, na hřiště se dostali Kuchta, Traoré a Plavšič. Hned po svém příchodu na hřiště Kuchta skvěle prošel do vápna, zpětnou přihrávkou však nikoho ze spoluhráčů nenašel! Na druhé straně hasil Kačaraba nebezpečný brejk hostů poté, co Traoré ve středu pole nedokázal získat míč. Střela Stancia zpoza vápna v 72. minutě letěla jen těsně vedle vzdálenější tyče. O minutu později střílel Kačaraba také těsně vedle. Tlak Slavie byl drtivý, ale kýžená druhá branka do sítě ne a ne padnout. Hostům se navíc dařilo hru kouskovat poleháváním a dlouhým rozehráváním situací jako auty a odkopy. V 84. minutě viděl Čivič druhou žlutou a tedy červenou kartu, zároveň však dosáhl svého a zase se nějaké minuty nehrálo. Kromě toho měl Plavšič velké problémy jeho zákrok rozchodit. Poslední nápor Slavie započal asi tři minuty před vypršením řádné hrací doby, Plavšičova pumelice po odraženém rohovém kopu skončila však opět jen vedle brány. Druhý poločas se nastavil o pět minut, ale to už byla ze strany slávistů křeč. Ještě jeden dobrý průnik předvedl Kuchta, ale střídající Musa jen proletěl vápnem, aniž by míč zasáhl. Bah poté v poslední nebezpečné akci zápasu přestřelil bránu. Simův zoufalý pokus už se ani nebezpečným nazvat nedal. Na poslední roh zápasu šel do vápna i Kolář, ani on se však k míči nedostal a sudí pak zápas ukončil. Slavia tak končí v Lize mistrů již ve třetím předkole a za týden bude hrát jen play-off Evropské ligy proti Legii Varšava, která doma podlehla Dinamu Záhřeb 0:1.

Trenér Jindřich Trpišovský komentoval zápas na tiskové konferenci takto: "Soupeř měl zkušenosti z loňské kvalifikace, je to kvalitní tým se zkušenými hráči, udělal minimum chyb. Hráči jsou silní s míčem, potvrdilo se, co jsme říkali před zápasem. Nehraje se na to, kdo je lepší. My cítíme, že jsme měli víc šancí, ale fotbal se rozhoduje v pokutových územích a tam jsme za 190 minut dali jen jeden gól. Byl to vyrovnaný dvojzápas a postoupil šťastnější tým. Jsme zklamaní. Myslím, že jsme předvedli dobrý výkon, byla skvělá kulisa, ale prostě jsme nepostoupili. V celém dvojzápase nám chyběl jeden krok k postupu. Byli jsme dnes v těžké pozici, dnes chyběl jeden gól, kdyby se šlo do prodloužení, tak jsme cítili, že máme víc sil. Kouše se to hůř než v Midtjyllandu, kdy to bylo strašně vyrovnané. Teď je ve mně zklamání, že jsme dali jen jeden gól. Ještě v 94. minutě jsme měli vyloženou pozici na vápně, ale netrefíme bránu. Chyběl nám krůček. Nebude nic jednoduchého tým připravit na další zápasy, ale už jsme si tím párkrát prošli. Tentokrát budeme hrát první zápas doma. Teď je důležité zvládnout ligový zápas. Je otázka, jak to bude se zraněnými hráči. Ve čtvrtek a v pátek se musíme připravit na Boleslav. Oba možní soupeři v Evropské lize jsou mistři svých zemí, nebude to nic jednoduchého. U předchozích vyřazení byly příčiny trochu někde jinde. Dlouhodobě lépe zvládáme zápasy v sezóně než na začátku. Ve skupinách jsme pak hráli lépe. Na druhý dvojzápas se bude měnit evropská soupiska. Co se týče budoucnosti klubu, teď se potřebujeme dostat do Evropské ligy. Za mě se teď nic nemění. Přestupní trh se rozbíhá a kádr se bude utvářet podle toho, kdo přestoupí do zahraničí, zájem o naše hráče je. Já teď přemýšlím, jak to poskládat na soupisce pro Evropskou ligu. Myslím, že pro český tým je Evropská liga také velmi dobrá soutěž. Ohledně financování klubu nejsem ten pravý, kdo by na tuto otázku měl odpovědět. My máme sportovní ambice hrát základní skupiny Ligy mistrů nebo Evropské ligy, aby se hráči mohli ukázat v Evropě. Mrzí mě, že jsme v Budapešti ve druhém poločase vypadli z role, soupeř měl penaltu a další velkou šanci. Je důležité se udržet ve hře a neprohrávat o dvě branky."

3. předkolo - Úterý 10. 08. 2021 19:00

Liga mistrů, 2021/2022
1 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

36. Lukáš Masopust

Ferencvárosi TC
Ferencvárosi TC

Komentáře (699)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé