Evropská liga

Slavia úspěšně ve Smeděrevu

Po špatných výkonech v lize slávisté zabrali a odvezli si výhru ze Smědereva 2:1, přestože mohli uhrát ještě lepší výsledek

Smeděrevo - Slavia 1:2 (0:2)

Sestava:
M. Kozáčik - K. Kratochvíl (73. L. Došek), M. Müller, A. Petrouš, M. Zachariáš - M. Lukeš (88. T. Hrdlička), R. Bejbl, R. Dostálek, K. Piták - T. Došek, E. Adauto da Silva (69. P. Kuka)

Branky:
90. S. Kočič - 43. T. Došek, 45. R. Bejbl (pen.)

Lavička:
R. černý, L. Nachtman, M. Latka, P. Fořt

K překvapení všech jsme nastoupili v dosti změněné sestavě, po dlouhé době si zahrál Martin Müller, poprvé v pohárech Karel Kratochvíl, v útoku nenastoupil Pavel Kuka a záložníci Lukeš s Pitákem si prohodili místa. Úvod nám rozhodně nevyšel, prvních pět minut jsme byli pod tlakem soupeře.

Již ve druhé minutě po centru svého spoluhráče vyhrál v pokutovém území souboj s naším obráncem Mirosavljevič, míč se dostal k Panteličovi, avšak Kozáčik byl na místě a zabránil hrozícímu se nebezpečí. Jenže o chvíli později se po pravé straně řítil Bogdanovič, přesně nacentroval na hlavu opět Mirosavljeviče, jeho hlavička naštěstí mířili přímo do náruče pozorného Kozáčika.

Poté jsme se vzpamatovali a začali se dostávat do tempa. Soupeř nestíhal, proto občas brutálně fauloval, za což dostával karty. První příslib šance byl v desáté minutě, Dostálek přímý kop rozehrál na Petrouše, ten však z dálky napálil míč vysoko nad. Hned ve čtrnácté minutě jsme opět zahrozili ze standardní situace, tentokrát jsme to nijak nekombinovali, k míči se postavil Petrouš a jeho střelu z úhlu k levé tyči s námahou brankář vyrazil.

V 19. minutě vyvrcholila agresivní hra soupeře vyloučením. Karel Piták dostal ideální nahrávku, už mohl běžet téměř sám na brankáře, jenže Paunovič ho srazil a po právem obdržel žlutou kartu, ale byla to jeho již druhá, takže se musel poroučet. Sartid se poté více stáhnul, takže jsme převzali iniciativu, ale do nějaké šance jsme se nedostávali, často jsme chybovali i na lehkých přihrávkách.

Výjimkou byla 23. minuta, kdy po narážečce se dostal do brejku Tomáš Došek, ale brankář Žilič včasným vyběhnutím zmařil naši šanci. Sartid se začal osmělovat a více hrozil. První varování přišlo ve 33. minutě, kdy po přetaženém centru se k míči dostal Mirosavljevič, náhle se objevil sám před vyběhnutým Kozáčik, ale z poměrně velkého úhlu ho nedokázal překonat, náš gólman byl pozorný. Poslední varování v prvním poločase přišlo ve 38. minutě, kdy Pantelič se až lehce dostal ke střele z 20 metrů, naštěstí mířil těsně levé tyče.

Posledních pět minut jsme sehráli excelentně, přesně hra, kterou jsme demolovali soupeře loňskou sezonu. Nahrávky začaly vycházet, z čehož se urodil i první gól. Na hranici vápna nahrál Richard Dostálek Adautovi, ten se s míčem dostal až na bok malého vápna, tam se párkrát otočil, nacentroval kousek za střed malého vápna, kde stál pozorný Tomáš Došek a z voleje propálil vše, co bylo před ním, tedy i brankáře – 0:1. Zaskočený soupeř nevěděl, kam dřív skončit, čehož jsme dokázali využít. Hned o minutu později opět Richard Dostálek nahrával, tentokrát Karlu Pitákovi do sóla, ten dokázal obejít i brankáře, ale dostal se z úhlu, tak se snažil vrátit do vhodné střelecké pozice, avšak vracející se protihráč do něho vrazil a bylo pískáno – penalta. K míči se postavil Richard Dostálek, rozběhl se, ale přestřelil. Naštěstí několik hráčů vběhlo do pokutového území dříve, proto se penalta opakovala, míč si vzal Radek Bejbl a střelou do středu brány prostřelil gólmana Žiliče pod tělem – 0:2. Tím končí první poločas, kdyby se ještě hrálo, tak by soupeř pravděpodobně inkasoval další branky, v této chvíli jsme hráli fakt super. Domácí fanoušci byli dosti rozladěni rozhodováním sudího, proto mu to dali náležitě najevo.

Druhý poločas už byl chudší na zajímavé momenty, slávisti se snažili neinkasovat, hráli tedy odzadu a jelikož jsme i kazili, tak se nám nedařilo vypracovat šance. Naše mírná územní převaha trvala asi do 60. min., pak se urodily i šance. Po sérii standardních situací z nebezpečných vzdáleností se až v 63. minutě podařilo Petroušovi více zahrozit, jeho projektil brankář vyrazil, k míči se dostali naši hráči, ale po zbytečné nahrávce jsme se dostali do ofsajdu. O chvíli později jsme měli další přímý kop, opět se k němu postavil Petrouš a střelu z 20 metrů vyrazil Žilič nad břevno.

V 71. minutě se náležitě ozval i soupeř. Po hezkých nahrávkách nahrál Kovačevič českou uličkou do brejku Mirosavljevičovi, běžel sám na Kozáčik, ten však skvěle chytil. Poslední naše šance na vstřelení branky byla v 81. minutě, Lukeš krásně vybídl Tomáše Doška do brejku, dokázal si obehrát i brankáře, ale než stihl zakončit, míč mu vypíchl na poslední chvíli protihráč.

Posledních deset minut jsme zaspali, již to nebyla aktivní hra, iniciativu jsme plně přenechali soupeři, který se toho snažil využít. V 86. minutě provětral Kozáčika z úhlu Kočič, gólman byl však pozorný. Už se schylovalo ke konci zápasu, ale nešvar posledních zápasů se objevil, opět jsme obdrželi gól ze standardní situace. Po centru hráč prodloužil, míč se dostal na tyčku a odrazil přímo na hlavu Kočiče a ten v pohodě do prázdné skóroval, brankář neměl žádnou šanci. Přišel tím tedy o čisté konto, což je škoda.

Radovali jsme se tedy po delší době z vítězství, ale rozhodně se nedá říci, že jsme z „krize“ venku. Na tomto výkonu se dá stavět, ale ještě musíme hodně bojovat. Teď je důležité potvrdit zlepšení výhrou nad Brnem a až začneme přidávat body, tak můžeme k tomu přidat i tu krásu. Snad se zase budeme moci s chutí dívat na naši milovanou Slavii.

Komentáře (3)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Slavia úspěšně ve Smeděrevu

    EdCable     před 21 lety 25.09.2003 09:34 |  
    0 0

    chapu, ze to bylo psano ve spechu a v unave, par chybek bych prehlid, ale ,,hrozici se nebezpeci" me rozesmalo:))

  2. Re: Slavia úspěšně ve Smeděrevu

    Dobi     před 21 lety 25.09.2003 11:19 |  
    0 0

    Mám jedinou připomínku, a to ke všem novinářům, nevím, kdo sem zavedl "vir" Smeděrevo. Název města je Smederevo, srbština není ruština, aby se přepisovalo De na Dě (Děduška maróz, jólku nam priňos). Jinak Richiho postřehy jsou rychlé a perfektní!

    • Re: Slavia úspěšně ve Smeděrevu

      Richi (admin)     před 21 lety 25.09.2003 22:00 |  
      0 0

      Omlouvam se, ale z nazvu Smeděrevo jsem vychazel, protoze ho vyuzivali ostatni deniky a je to i na oficialnim webu! Proto jsem byl dezinformovan.