O Slavii

Silvestrovské troj derby

Dnes jsme v pražském Edenu mohli zhlédnout hned tři derby Slavia – Sparta. Postarali se o to žáci (ročník 95), veteráni nad 50 let a internacionálové nad 35 let. Bilance nakonec skončila 1 – 1 – 1. Nejcennější výhru však zaznamenala Slavia v hlavním zápase, který vyhrála 8:4. Prohlédněte si též fotografie ze všech tří zápasů.

Probuzení do zasněžené Prahy muselo být pro většinu příjemné, avšak pro pořadatele a aktéry už tolik ne. Edenské hřiště bylo zasněženo, proto se vše muselo shrnovat, kvůli čemuž byl opožděn začátek zápasu malých žáčků. Po celou dobu všech utkání sněžilo, naštěstí pomohlo teplé občerstvení, které zde bylo k dispozici.

Žáci, ročník 95:
Slavia – Sparta 0:3 (0:1)
Branky: 3x Matoušek
Hráno 2x20 minut, v poli 7 hráčů plus brankář.

Úvod utkání měli naši žáci lepší, ale nedostali se do vyložené šance. Přibližně ve 13. minutě prvního poločasu udělala naše obrana chybu, čehož využil spar?anský Matoušek a sám před brankářem se nemýlil. V závěru poločasu jsme mohli i vyrovnat, ale nedařilo se. Druhý poločas měl podobný průběh jako první, byli jsme o trochu lepší, ale nevyužívali své šance. Fatální chybou při střídání, kdy jsme na hřišti měli o hráče méně, jsme si zkazili zbytek utkání, jelikož Sparta naší nepozornosti využila dvěma rychlými brankami v rozmezí dvou minut. O obě se postaral opět Matoušek. Nám už se nepodařilo korigovat, proto nakonec efektivnější Sparta zaslouženě vyhrála. Nutno říci, že všem hráčům to dost klouzalo, takže to měli všichni dosti ztížené.





Veteráni, nad 50 let:
Slavia – Sparta 2:2 (1:1)
Branky: 5. Pešice, 20. F.Veselý st. – 9. Bartoň, 18. Lubas vlastní
Sestava Slavie:
Štícha - Zlámal, čičatka, Nedvídek, F. Veselý st,, D. Herda, Morávek, Hlava, Pešice, Lubas
Hráno 1x15 minut, 6 hráčů plus brankář.

Toho utkání pískala Dagmar Damková a hned při nástupu se mezi fanoušky začalo ozývat její jméno, z čehož byla potěšena. Celý zápas probíhal v poklidném pomalém tempu. První poločas byl poměrně vyrovnaný, ale nejdříve jsme se radovali my z branky Josefa Pešiceho. Spartě se však podařilo brzy vyrovnat po pěkné kombinaci, kterou zakončil do prázdné brány Bartoň. Po polovině zápasu jsme převzali iniciativu a soupeře chvílemi drtili, bohužel naše koncovka byla katastrofální, nedokázali jsme trefit prázdnou bránu i na několik pokusů, nastřelili jsme tyč, František Veselý starší šel sám na brankáře. Dovršení padlo v 18. minutě, kdy jsme si dali vlastní gól, jehož autorem byl Lubas. Centr si nohou omylem sklepl do naší branky. Alespoň remízu jsme zachránili v posledních sekundách, kdy si ve vápně udělal místo Pešice, jeho střela mířila do brány, ale trochu sobecky a i raději pro jistotu na brankové čáře změnil směr František Veselý starší. Na závěr bych chtěl dodat, že všude uvádějí poslední dvě branky o mnoho dřív, jenže já si zápas stopoval a trval opravdu dvacet minut a ne patnáct, jak je jinde uváděno.






Internacionálové, nad 35 let:
Slavia – Sparta 8:4 (1:2)
Branky: 27., 37. a 42. řehák, 11. z pen. a 46. Příložný, 28. Hrdlička, 30. K. Jarolím, 45. F. Veselý ml. - 17. a 44. Bielik (druhá z pen.), 19. Trval, 31. Kabyl
Sestava Slavie:
Alert - Peclinovský, Hrdlička, K. Jarolím, Knoflíček, řehák, Šimůnek, Medynský, P. Herda, Beránek, F. Veselý ml., Jeslínek, čermák, Příložný, Klusáček
Hráno 2x25 minut, 6 hráčů plus brankář.

Poslední dnešní derby, to nejdůležitější a přenášené českou televizí, dopadlo pro Slavii nejlépe. Výhře 8:4 hodně napomohl Pavel řehák hattrickem, k velkému počtu branek přispěla i změna pravidel, hřiště bylo větší (70x40 metrů), branky také (2x6 metrů), počet hráčů se též navýšil. Zápas to byl velice pohledný, pro slávisty hlavně ve druhém poločase. Ten první nám moc nešel. Sice jsme měli více ze hry, ale dokázali jsme se prosadit pouze z pokutového kopu po třetím rohu. Jenže v závěru jsme ztroskotali, dvěmi brankami v rozmezí dvou minut Sparta zcela otočila zápas a byla na koni. Nakonec nás brzy vysvobodil poločasový hvizd.

Druhá půle nám vyšla náramně. Předváděli jsme naprosto odlišnou hru, začali se prosazovat a vytvářet i šance. Do kolen jsme Spartu dostali třemi góly v rozmezí čtyř minut. Sice ještě dokázala korigovat, ale poté jsme zase úřadovali my a soupeř už jen snižoval po penaltě za tři rohy. Skvěle se předvedl řehák, který bojoval naplno, dřel a byl úspěšný v koncovce. Jeho nasazení poznal na vlastní kůži i Frýdek, kolem něhož se proběhl velmi blízko, možná se ho i dotkl a Frýdek poté jen udiveně zakroutil hlavou, bylo to v době přerušené hry.

O poločase proběhla soutěž o střelbu na zavěšený šampus, ze Slavie byl vybrán Pavel řehák, ze Sparty Martin Frýdek. I když se ani jeden netrefil, lepší mušku měl náš hráč, jelikož všechny jeho střely mířily do brány jen těsně pod cíl, naopak Frýdek jednou trefil tyč a dvakrát přestřelil nad.







Komentáře (2)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Letos se povedlo.

    Mac     před 20 lety 31.12.2003 18:06 |  
    0 0

    Musím říct, že letos se silvestrovské derby povedlo. Zvětšení branek byl výborný nápad a po několika hubených letech (pokud si dobře pamatuju, tak loni snad padl jediný gól ze hry, jinak vše z penalt) padlo letos konečně hodně gólů. A navíc jsme vyhráli, takže pěkný závěr roku.
    P.S.: Koukám Richi, že jsi nevydal můj včerejší (vlastně už dnešní) noční článeček. Udělal si dobře, včera jsem nebyl zcela ve své obvyklé pohodě :-))). Stručně řečeno - byla to blbost. Jinak přeji celé redakci Slávistických novin vše nej do nového roku 2004. A? se vám všem daří.

    • Re: Letos se povedlo.

      Richi (admin)     před 20 lety 31.12.2003 21:41 |  
      0 0

      Ano, tvuj clanek jsem nevydal, protoze by to asi nemelo smysl, coz vidim jsi pochopil :-). Jinak diky za prani.