O Slavii

Zástupci ENICu jednali v Praze

Schůzka pražského vedení se zástupci ENICu proběhla tento čtvrtek a pátek. Do Prahy přicestoval výkonný ředitel ENICu a prezident Tottenhamu Hotspur Daniel Levy společně s finančním ředitelem ENICu a výkonným ředitelem Tottenhamu Hotspur Matthew Collecottem.

V průběhu návštěvy se setkali s představenstvem akciové společnosti, autory projektu stadionu, auditory projektu, potenciálními investory, starostou Prahy 10 Milanem Richterem či předsedou čMFS Janem Obstem a generálním sekretářem svazu Petrem Fouskem.
Jaké výsledky mělo toto dvoudenní setkání? Pro novináře vydal prohlášení Daniel Levy. Trochu se pokusím rozebrat jednotlivé body.

„Setkali jsme se s autory projektu stadiónu, auditory a zástupci investorů. Detailně jsme se seznámili s projektem a doplnili si potřebné informace. Důležité byly i schůzky se starostou Prahy 10 a předsedou čMFS. Uvítali jsme pokrok, kterého se podařilo za uplynulé tři roky dosáhnout.

Investice do stadiónu je mimořádná, model financování musí být zvolen velmi pečlivě. Doposud jsme přípravu výstavby stadiónu financovali z interních zdrojů, nyní bude společnou snahou Slavie a ENICu angažovat silného partnera, který do projektu vstoupí a bude se podílet na zajištění investice.“


Podle těchto slov se domnívám, že ENIC má zájem na projektu stadionu. A budou se snažit, aby stál. Nejspíš ale ještě potrvá, než se najde investor, protože budou pečlivě vybírat, aby zvolili toho pravého.

„Oceňujeme kroky českého managementu v posledních měsících – tedy snahu o maximální zefektivnění chodu klubu. Podařilo se snížit rozpočet a provést úsporná opatření, což vede k ekonomické rovnováze společnosti a dlouhodobě k vyrovnanému hospodaření. Při naší pražské schůzce s představenstvem akciové společnosti jsme nalezli i způsob, jakým do konce kalendářního roku stabilizovat současnou finanční situaci Slavie. Zároveň věříme, že se zlepší sportovní výsledky klubu.“

Určitě si pochvalují, že nám prostě dali nůž na krk a museli jsme se o sebe postarat. Jak bylo řečeno, podařilo se zlepšit finanční situaci, přesto po letošním propadáku v poháru jsme určitě stále v mínusu, takže snad nám pomůžou finančně, i když v tom asi bude nějaká podmínka. Třeba prodej nějakého hráče v zimě?

„Diskutovali jsme i o bližší spolupráci Slavie s Tottenhamem, která může být velkým přínosem pro obě strany. Příslibem je v průběhu pražské návštěvy uzavřená dohoda mezi oběma kluby.“

Zde mohli být více konkrétnější, co tato dohoda přestavuje. Nelze asi předpokládat, že by nám anglický celek půjčil hráče, spíše se budou využívat stáže mladých nadějných hráčů. A snad už by taky mohlo dojít na slibovaný přátelský zápas.

„Hovořili jsme také o kapitalizaci našich pohledávek, tedy finanční podpory, které jsme Slavii formou půjček v posledních letech poskytli. V současnosti naši daňoví poradci a auditoři vyhodnocují optimální způsob kapitalizace, která proběhne následně.“

Tyto slova jsou příjemná, protože brzy konečně z našeho účetnictví zmizí velký dluh, který máme vůči ENICu. Snad se tak vyřeší co nejdříve, protože i investor by chtěl, aby toto bylo vyřešeno.

„Spekulace o prodeji klubu, které se v minulosti objevily, se nezakládají na pravdě. ENIC o prodeji Slavie doposud s nikým nejednal a nejedná. Nicméně, jak uvádím výše, se nebráníme s ohledem na výstavbu stadiónu vstupu dalšího partnera.“

Z poslední věty vyplývá, že by ENIC mohl prodat část svých akcií. Ale většinu si určitě ponechají. Zda by to byl dobrý krok, to je otázka.

Jinak pan Daniel Levy mohl být trochu více konkrétnější, ale snad výsledky z této schůzky poznáme v brzké době, třeba investorem pro stadion. A co na toto prohlášení říkáte vy? Jaký pocit máte z jeho slov? Vyjádřete se v komentářích.

Komentáře (14)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Zástupci ENICu jednali v Praze

    (host)     před 20 lety 29.10.2004 23:40 |  
    0 0

    Dobře Richi, že ses pokusil o analýzu. Nemůžu ale říct, že s tebou ve všem souhlasím. Co například znamená věta, že model financování musí být zvolen pečlivě? Proč říkají něco tak samozřejmého? Asi proto, že model navrhovaný Leškou za pečlivý a tedy dobrý nepovažují.
    To ostatně potvrzuje i další věta, že investor se teprve bude hledat a ENIC se do toho zapojí. Nikde ale nestojí psáno, že to nutně potrvá dlouho.
    Nesdílím tvůj optimismus, pokud jde o kapitalizaci dluhu. Komuniké vlastně říká, že být může, ale pokud poradci navrhnou něco lepšího.....
    Celkem z toho nejsem zdrcen. Nikdo chytrý miliardy nerozhazuje a kdo je blbý, ten je nemá. Přesto možnost, že by se už za rok hrálo v Edenu, nevidím jako vyloučenou.
    Tantalos

  2. Re: Zástupci ENICu jednali v Praze

    jarmakarma (host)     před 20 lety 30.10.2004 08:35 |  
    0 0

    Doufám, že nám ENIC pomůže, a to nemyslím jen se stvavbou stadionu, ale také s investováním do posil. Alespoň 1 útočník, kdyby přes zimu přišel. Ke stadionu, myslím, že ENIC nám jen pomůže sehnat investora, ale sám do toho moc financí nevloží. Věřme tedy, že stadion bude a že bude nejpozději do jara 2006. Jinak mě z toho čekání mr**e! Slavia navždy!!!

  3. proč sakra není konkrétnější?

    dejva     před 20 lety 30.10.2004 12:57 |  
    0 0

    Slova pana Levyho, mi nic neříkají. Jde o„Bezbarvé, nic neříkající tlachaní upovídaného strýce.“ Nejvíce mě chybí přesné vyjádření o tom, do kdy by měl být znám investor celého projektu. Podle vyjádření pana Levyho, to může trvat týden, nebo taky rok. .

    • Re: proč sakra není konkrétnější?

      honzah (přítel SN)     před 20 lety 31.10.2004 21:20 |  
      0 0

      Zdravím dalšího příznivce DJC na tomto webu!!!

  4. Re: Zástupci ENICu jednali v Praze

    dejva     před 20 lety 30.10.2004 13:03 |  
    0 0

    byl jsem přesvědčen o tom, že na dnešní chůzce se jasně zodpoví otázka, zda se bude stavět či ne. takle budeme zase nekolik měsícu hledat investora ,pak se zase bude čekat na to, až zasupci prijedou do prahy a vyjadří se. atd., atd.

  5. Re: Zástupci ENICu jednali v Praze

    Markus     před 20 lety 30.10.2004 18:06 |  
    0 0

    Naprosto dle očekávání, místo jasných slov jen spousta mlžení které si fanoušci jako Richi mají vyložit jako naději v té nekonečné šňůře slibů, že jako teď už to vyjít musí. Celé to vidím trošku jinak. ENIC je spokojený se sportovním živořením klubu, bude spokojený i po konci sezony až skončíme mimo pohárové pozice, vlastně se dá říci že ENIC bude vždy s klubem spokojený. ENIC nechce do klubu investovat žádné další peníze (protože je nemá?), proto praštil Slávii přes pracky a řekl že musí klub sehnat silného investora a nesmí se už investovat do stadionu vlastními silami.

  6. Re: Zástupci ENICu jednali v Praze

    (host)     před 20 lety 30.10.2004 18:27 |  
    0 0

    Opět jsme se něco dozvěděli ,původně jsem si myslel že se opravdu vyloží karty na stůl ale pánové z Anglie nás opět přesvědčili že to bude stejné jako dosud za 5let nám ukáží novou maketu stadionu astanoví nové datum slavnostního vykopu. Děkujeme odejděte!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Re: Zástupci ENICu jednali v Praze

      honzah (přítel SN)     před 20 lety 31.10.2004 21:08 |  
      0 0

      Jak říkám na svém webu: ,,Jediným známým koníčkem inženýra Lešky je sběr stadiónových maket.´´

  7. Re: Zástupci ENICu jednali v Praze

    (host)     před 20 lety 31.10.2004 02:11 |  
    0 0

    Já mám bohužel ze slov našeho anglického vlastníka přesně opačný dojem než Richi. Začnu od okamžiku, kdy je pan Levy spokojen s prací managementu, který snížil rozpočet a stabilizoval ekonomicky společnost. Já jsem si jenom všimnul, že jsme prodali, koho jsme mohli, vypadli jsme i s Dinamem Tbilisi, v lize se motáme kolem středu a béčko je na sestup. Takže s tím je pan Levy spokojen? Ještě někdo z Vás? Já ne. Nějak mi to taky neladí s tím, jak ENIC, když vstupoval do tehdy suveréně druhého mužstva naší ligy, prohlašoval, že z něj chce vytvořit kvalitní evropské mužstvo. Střed české ligy je kvalitní evropské mužstvo, pane Levy? S takovou prací managementu jste spokojen?
    Slova, že investice je to mimořádná a model financování musí být zvolen velmi pečlivě, jsou u mě mlžení. Model se může pečlivě volit třeba 10 let. I zde byly výroky ENIC mnohem konkrétnější v okamžiku, kdy tehdy kvalitní mužstvo kupoval za hubičku.
    Bližší spolupráce s Tottenhamem? V čem bude spočívat. Že tam budeme posílat naše trošku schopnější juniory, aby o něco stoupli na ceně, a ENIC mohl dráž prodat i to trošku schopnější, co u nás zbylo? Vždy? už jinak ani prodat není koho.
    Z výroků pana Levyho mám pocit velmi špatný. Chápu je tak, že chce Slavii udržovat při životě, dokud mu to bude vyhovovat. Proč je pro něj výhodné vlastnit živořící český klub, nevím. Kvůli daním? Nebo čeká na pozemky? Kdybych nebyl fanouškem Slavie, měl bych radost, že jsem zjistil, že tunelování není jen vynálezem českých podnikatelů, že je to prvek známý i v jinak tak slušné zemi, jako je Velká Británie. Protože mám ale Slavii rád, pevně doufám, že pan Levy nesplní i svá poslední tvrzení a co nejdříve Slavii prodá. Určitě na tom neprodělá a Slavia se z toho bude ještě dlouho vzpamatovávat, ale ona to přežije. Přežili jsme komunisty, přežijeme i ENIC.

    • Re: Zástupci ENICu jednali v Praze

      (host)     před 20 lety 31.10.2004 02:29 |  
      0 0

      Zapomněl jsem se přihlásit. Kopcem

    • Re: Zástupci ENICu jednali v Praze

      honzah (přítel SN)     před 20 lety 31.10.2004 21:14 |  
      0 0

      Já myslím, že Enic je bohatší více než je zdrávo. Do Slavie podle všeho lijí dost peněz a že jim to Ležka zpronevěřuje, s tím si už hlavu nelámou. Asi je to pro ně okrajová záležitost. Z tohohle pohledu by se dalo akceptovat spojení Stejný vlastník - Jiný ředitel. Jenže firma, která nehodlá odvolat tak neschopného člověka, si nezaslouží tolik důvěry, abych její další přítomnost v klubu hájil. Ale nekřičím ani Enic ven. Ven by měl vyletět akorát Leška, možná Jinoch a možná čaplár...

      • Re: Zástupci ENICu jednali v Praze

        (host)     před 20 lety 01.11.2004 02:47 |  
        0 0

        Píše se, že ENIC pracuje s víc než 2 mld liber. To jsou ohromné peníze. Takže jestli je to pravda, není důvod, proč by pro investici do stadionu museli získávat partnera. Pokud ji považují za tak skvělou, jak tvrdí pan Leška a spol. Na druhou stranu. Do Slavie pár set milionů Kč už nacpali. A nikdo není tak bohatý, aby nechal pár set milionů jen tak ležet. I ruští zbohatlíci vyhazují peníze s nějakým záměrem. Nevěř tomu, že pro pana Levyho je několik set milionů korun položkou, kterou jen tak hodí přes hlavu. Ten moc dobře ví, co dělá. A taky moc dobře ví, proč je nadále spokojen s panem Leškou, který vede Slavii směrem do propasti. Kopcem

  8. Re: Zástupci ENICu jednali v Praze

    (host)     před 20 lety 31.10.2004 12:04 |  
    0 0

    Já, na rozdíl od ostatních, si nemyslím, že slova pana Levyho jsou jen dalším mlžením.řekl prostě to, co se od něj v této chvíli očekává.Nikdo si přece nemohl myslet, že by zveřejnil jména investorů, se kterými se snad už jedná nebo jednání započne.Subjekty investující v takovém měřítku(přes 1 000 000 000Kč) si totiž určitě přejí aby jednání probíhala ve vší diskrétnosti.Model financování samozřejmě musí být zvolen pečlivě, to neznamená, že by Leška zvolil špatný model, protože Leška má na práci řízení klubu a ne vytvářet studie návratnosti-na tom pracují specializované týmy.
    V takových situacích prostě veřejnost nedostává moc informací, ale to neznamená, že se nic neděje.
    Ondřej

  9. Re: Zástupci ENICu jednali v Praze

    honzah (přítel SN)     před 20 lety 31.10.2004 21:04 |  
    0 0

    Tak se mi zdá, že podobné řeči byly vedeny právě před 3 roky. Z hlediska fandovského úsudku doporučuji chvíli brouzdat ve starších rozhovorech, citacích a prohlášeních na tomto webu uveřejněných. Z tohoto hlediska je jeho archivářská stavba důmyslná a napomáhající objektivní diskusi. Takže teď asi budu studovat toho Lešku z předloňského jara...