Fortuna liga

Zápas se hraje až do konce – Boleslav to tak udělala

Na Strahovský stadion dorazilo v pondělí ještě méně fanoušků, než na první (sobotní) televizní duel českých Budějovic se Spartou. Výkop, který měli hosté, byl provázen z východní tribuny pokřikem „Hurá do těch pomerančů“ (Boleslav měla oranžové dresy).

V úvodních minutách přešel do útoku Fořt, ale oranžoví zadáci mu míč sebrali, respektive jej odkopli k Latkovi, jehož střela těsně nad zemí zahučela těsně vedle pravé tyče. Mladá Boleslav byla na Slavii ovšem zjevně nažhavená a tlačila se do útoku jak by smet. V 6. zkoušeli akci Vlček s Fořtem, ztroskotali ale opět na obraně. Boleslav „makala“. Hra se pak delší dobu odehrávala mezi šestnáctkami, na obou stranách s pokusy o rychlý a bezchybný útok.

V 11. poprvé sešívaná obrana brnkla fanouškům na nervy, když se poněkud zapomněla a umožnila oranžovým útočníkům střelu. Kozáčik míč vyrazil a Holeňák jej odkopl do autu, ale šance byla skutečně gólová. Boleslav se dále tlačila ke slávistické brance. „Tak už přestaňte trénovat, pánové...,“ ozvalo se z tribuny. Vzápětí však padl první gól. Nebyl ovšem domácích, i když ti se o něj řádně postarali – Holeňák před nabíhajícím Matějovským vracel míč „do bezpečí“ ke Kozáčikovi, který jej Matějovskému přímo naservíroval – 0:1. Slavii to trochu vyprovokovalo k akci a začala bojovat. Brzy získala první rohový kop. Rozehrán na zadní tyč našel hlavu Bejbla, ale ten zamířil mimo branku. V 19. měla další šanci Boleslav, Kozáčik míč chytil. I nadále měl plné ruce práce. Jeden z mála, kdo byl opravdu vidět, byl Piták, který po hřišti kličkoval jako zajíc a získával fauly na svou osobu standardky. Ve 23. měli nebezpečnou standardku i hosté a slávistický gólman s velkými potížemi vyškrabával míč nad břevno. Následný roh vyboxoval od branky, ale opět jen k oranžovým hráčům. Mladá Boleslav byla v té době skutečně lepším týmem. K tomu ji i velmi povzbuzoval její kotel.

Po půlhodině hry mohla Slavia vyrovnat, ovšem po autovém vhazování, které mířilo přímo do „ohně“ v pokutovém území, se lépe orientovali zadáci hostí. Trenér Uhrin ml. musel být velmi spokojený, když hru sledoval. „To je rozdíl mezi Boleslaví a Slavií – Boleslav běhá a Slavia čeká, až k ní přijde míč..“ nechal se slyšet domácí fanoušek. Ve 37. ale Slavia na míč nečekala, Piták jej naservíroval Fořtovi a ten pohledně vyrovnal. Ochozy i domácí tým ožily. O dvě minuty později střílel z dálky Piták a gólman míč s obtížemi vyrazil. V závěru se objevilo ještě pár šancí na obou stranách, skóre zůstalo nezměněno.


Do druhé půle nastoupili hosté opět aktivně a Zbončák měl s útočícími hráči problémy – např. kopal míč přímo do protihráčů. Ve 47. získala Slavia opět standardku a Latkova hlavička šla těsně mimo. „Mohl´s bejt slavnej!“ ozvalo se z ochozů. O minutu později zahrávala Boleslav roh, při kterém divákům naskočila hustí kůže – Kozáčik vyběhl na opačnou stranu, než šel míč, naštěstí však zaúřadovali obránci a z brankové čáry jej vykopli. Hosté dělali pořád potíže – tlačili se do útoku, zatímco červenobílí hráči míč většinou zoufale odkopávali snažně daleko od své branky. V 55. za velkých ovací přišel Václav Koloušek a zdálo se, že hra Slavia na chvíli získala jakýs takýs řád. Hráči v oranžovém se střelhbitě pustili do bránění remízy a Slavia byla „v tlaku“. Přibývalo faulů. Kolouškovu standardku vyškrábl Miller nad břevno.

V 63. Boleslav zase mále skórovala – nabíhající útočník ale ke štěstí domácích netrefil ideálně míč. Slavia se však nadále snažila. Fandové dali Kolouškovi zase jednou vědět, jak si ho váží, když pochválili i střelu, která šla vysoko nad branku. V 76. se červenobílí dočkali vedoucího gólu, když Adauto odzbrojil boleslavského obránce – překvapivě posouzeno jako čisté – a nacentroval do šestnáctky, kde se nejlépe orientoval Latka – 2:1. Slavia zase ožila a začala se tlačit k boleslavské brance. Na druhé straně několikrát zabrnkal na nervy domácím fanouškům „pohodář“ Kozáčik, likvidující útoky soupeře. Domácí kotelníci zatím vytvořili na tribuně pohlednou světelnou šou v podobě římských svíc a světlic.

Pražané, ukolébání a spokojeni s vedoucím gólem v posledních pěti minutách řádné hrací doby očekávali, že Boleslav „odejde“ a na hru se už vykašle a podle toho to vypadalo. Oranžoví si na hřišti v podstatě dělali, co chtěli a protože se nastavovaly tři minuty, snažili se seč mohli hrát naplno až do konce. Bohužel ne tak Slavia. Za to je čekal zasloužený trest. Nejprve v 90. minutě přišlo varování z kopaček boleslavských ve formě střely těsně vedle levé tyče, ze standardky pak hosté stříleli vysoko nad – na standardku přiběhl i gólman Miller a když se z tribun poprvé ozvalo „Pískej konec!“, Boleslav vyrovnala – slávistická obrana nechala svou řadou proklouznout boleslavské – v hlavní roli Rojka... a bylo vymalováno. Dá se tomu říct „Volné pole působnosti“. A tak místo tří bodů byla Slavia nakonec ráda za jeden. Druhé místo sice je, ale mohlo to být lepší, že?

Komentáře (2)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Zápas se hraje až do konce – Boleslav to tak udělala

    Makarov24     před 19 lety 18.03.2005 11:21 |  
    0 0

    Hezky napsanej článek.

    • Re: Zápas se hraje až do konce – Boleslav to tak udělala

      Mokon     před 19 lety 22.03.2005 15:04 |  
      0 0

      Děkuji uctivě. Na srandičky mě užije :)