Fortuna liga

Quo vadis Slavia? ptaji se fanoušci Sešívaných

V příjemném jarním slunečném počasí musela být radost pondělní dohrávku hrát. Diváků ovšem nepřišlo zrovna mnoho. Tentokrát ale ti, co sledovali zápas u TV, přišli o báječnou možnost se poprvé na jaře krásně spálit. Někteří z fanoušků se škodolibým úsměvem na rtech sledovali, jak se z trávníku vysouvá zavlažovací zařízení a skrápí reklamní plachtu Gambrinus. Zápas se započal poté, co celý stadion na minutu zmlkl při vzpomínce na zesnulého Svatého Otce.

Hned v 1. minutě spustila Slavia útok, ale Standa Vlček ztroskotal na gólmanovi. "Kdyby to vypálil... ale on to musí zatáhnout až do šestnáctky...," komentoval Divák 1. Slávisté ale získali první rohový kop, z nějž šla hlavička Radka Bejbla těsně nad břevno. Na druhé straně se povedl únik Weberovi, předal míč Smíškovi, kterého hlídal Zbončák a slávistický obránce z nepochopitelného důvodu kopl míč do zámezí. Roh Jablonce byl s přehledem odvrácen. Delší dobu se pak hrálo mezi šestnáctkami a oba týmy se snažily útočit. Hra byla však plná nepřesností a příliš dlouhých centrů. Adauto si při svých útočných akcí dost vyskakoval na gólmana Špita, což se kupodivu obešlo bez karty.

Při druhém slávistickém rohu se z kotle ozvalo "Leška ven!" a vzápětí "Déééjte go-ol!". Hlavička ale mířila opět mimo. Na trávníku se sice pořád něco dělo, ale diváci si stěžovali, že je bolí oči. Poznámky šly hodně na adresu Martina Latky. "Co to proved ten Latka?" "No co, dy? to zpracoval... pro Jablonec..." A za chvíli, když Latka ve vyložené šanci nepropálil jabloneckého brankáře "No vidíš to, málem byl Latka slavnej!"Něco podobného předvedl vzápětí i Vlček a gólman Špit měl z neustálých útoků aspoň trochu nahnáno. Šest fanoušků Jablonce se snažilo svoje mužstvo povzbudit a slyšet skutečně byli. Kotel Slavie je ale přeřval. Ve 21. se hosté vydali na návštěvu za Matúšem Kozáčikem, ale akce byla velice pomalá a v dobrém světle se předvedl "navrátilec" Lukáš Došek, který jim šanci pokazil. Na druhé straně zkoušeli něco vymyslet Adauto s Pitákem, jemuž byl centr odvrácen do autu a z tribun zazněl poprvé velmi slyšitelný nespokojený šum. Po faulu na Latku křičeli diváci "Fůůůj!" a Rychlík pálil z dálky mimo branku. Ve 25. se srazili dva protihráči před hlavní tribunou a hostující hráč musel být ošetřen za lajnou. "Vyteklo mu voko, musí jít pryč..." komentoval Divák 2. Vzápětí Adauto zkoušel uniknout u levé postranní čáry, leč byl obrán a při bránění ve hře Vlčkovi řvali ochozy "Ale to je výhoda!!!" - nebyla. Byla to standardka, kterou Slavia promarnila. Půlhodina hry moc šanci nepřinesla a fanoušci bručeli. Na poslední čtvrthodinku se k útoku nadechl Jablonec. "Překáželi" jim ale červenobílí zadáci. Ve 33. vybojoval míč Latka, předal jej Pitákovi, ale ten balon napálil "do chlapa". Diváci úpěli. Ve 40. tribuny zavyly a zajásaly, nebo? vznikl vedoucí gól Slavie - vypadalo to, jako když hráči do branky snažně uklízejí míč snad na pětkrát - dvakrát šel do obránců, jednou do tyče, ale nakonec jej Karel Piták uklidil Špitovi za záda - 1:0. Severočeši měli šanci k vyrovnání, ale nezdařila se jim a v nastaveném čase první půle mohli po faulu na Vlčka slávisté zvýšit ze standardky, ale jak řekl Divák 1, míč sice krásně putoval do pokutového území, ale "Nikdo tam nestrčil hnátu!"

Druhou pětačtyřicetiminutovku zahájili kotelníci zapálením římských svíc. Delší dobu hra probíhala u půlící čáry a fanoušci zase reptali. V 52. vystřídal Adauta Fořt. Vzápětí dal Latka skoro gól. V 55. fauloval Holeňák a standardku z cca 28 metrů famózně likvidoval Kozáčik. "Malý je ten, kdo má malé cíle... Ještě dáme tři góly...," prohlásil Divák 3. Ke gólu byly ale blíž hráči v zeleném. Weberovi ovšem radost zkazil zase Kozáčik. "Slavie, do toho!" ožila tribuna. Míč se předával zprava doleva a létal nahoru a dolů, domácí se snažili kombinovat, většinou však předávali soupeři. V 67. se octil před Špitem Vlček, zvýšení skóre se ale nekonalo. Opět se hrálo převážně mezi šestnáctkami. V 70. se zdálo, že mají červenobílí trochu tlak. Po naznačení tohoto názoru mezi diváky se mi dostalo odpovědi od Diváka 1: „Já mám taky tlak... ve střevech!“. Fanoušci byli mimo jiné i velmi zbožní a často se při akcích svých hráčů modlili: „Pane bože!“ „Ježiši maria!“ Zkrátka – ani jednomu z útočících fotbalistů se nepodařilo dostat míč tam, kam měl jít.

V 74. vytvořili kotelníci ohňostroj. Minutu na to stříleli jablonečtí po zemi a Divák 1 meldoval: „Teď Matúš ležel dřív, než to tam doběhlo!“. Vzápětí se přidal Divák 2: „Ještě čtvrt hodiny..“ a Divák 1 ucedil: „Ještě čtvrt hodiny utrpení!“ V 77. dosáhli po nevinné akci na remízu, když se po cca dvou pokusem napotřetí trefil Klapka (taky napřed do tyče). Obrana těžce zaváhala a z tribuny se ozval hlas „Hrajte!“. Fanoušci si také vytvořili dojem, že sudí Paták hostím dost pomáhá. Jablonec ožil a podnikal útočné akce. Hra byla ovšem dosti nezáživná a dost laxní. „Hrajou na náhodu,“ podělil se o svůj dojem Divák 2. Blíž ke třem bodům byl bohužel tým ze severu čech. Obzvláš?, když v nastaveném čase nejprve dostal červenou Fořt (podle iDnes se jen sudího zeptal „Co je?“ – pokud byl za otázkou i automatický titul „Ty vo.e!“, tak by snad ještě mohla panu Patákovi ta karta projít), vzápětí dostal červenou i Vašek Koloušek za stažení soupeře za dres a jeho údajné přišlápnutí. Emoce byly vidět nejen na trávníku, ale i slyšet v ochozech, ze kterých se opět ozvalo „Leška ven!“. Když sudí viděl, že Jablonec už druhý gól i přes slávistickou devítku nedá, zápas raději ukončil.

Cestou ze stadionu bylo možno slyšet hlasy jako: „A tohle je tým, který bojoval o Ligu mistrů?“ Věřme, že Slavia s postupem jarních vánků nabere zase něco na síle a její hra začne být opět líbivá a plná proměněných gólových šanci. Zatím jsou fanoušci mírně řečeno dosti rozpačití.

Komentáře (0)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)