Ženský fotbal

Fotbalistky absolvovaly soustředění

Fotbalistky Slavie mají za sebou zkrácené soustředění před ligou. V krásném prostředí v blízkosti Labe dostaly holky pořádně zabrat. V článku najdete plno zajímavých fotografií a ohlasy hráček.

Soustředění probíhalo od pátku do neděle. Místem utrpení pro holky byla Roudnice nad Labem, v příjemném sportovním areálu u břehu Labe. „Soustředění splnilo účel, po delší době jsme se sešli pohromadě. Během krátké doby jsme udělali vše, co jsme chtěli. I počasí celkem ušlo,“ řekl na úvod trenér Petr čermák. „Cílem bylo se dát do kupy, trochu jsme potrénovali, i herně, docela se nám hodilo, že první kolo je odložené. Využívali jsme zde hřiště, okolní terény i regenerační zařízení,“ doplnil trenér.
 
Do nové role se postupně dostává asistentka Dana Jeřábková, která ještě minulou sezonu působila jako hráčka ve Slavii. „V určitých fázích jsem byla ráda, když jsem soustředění absolvovala jako hráčka, protože teď vidím, kolik je s tím organizačních starostí,“ připomněla, jak důležitá je práce všech v týmu. „Tato role je pro mě nezvyklá, musím se do toho dostat. Třeba když chci něco říct holkám, tak je to složité, protože jsou v mém věku či jsem s nimi řadu let hrála,“ doplnila.
 
Průběh soustředění hodnotí velice kladně. „Holky odvedly dobrou práci. Hodně se trénovalo, abychom toho stihly během dvou dnů co nejvíce. Bohužel kvůli pracovním povinnostem jsme to nemohli prodloužit. Příště to snad vyjde lépe,“ prozradila. Ke své nové roli by chtěla poděkovat několika lidem. „Je to pro mě nové, chci poděkovat Petrovi (trenér čermák, pozn. aut.), že mi nabídl tuto funkci a že se mě v začátcích ujal, neměla jsem s tím zkušenosti. Děkuji i realizačnímu týmu a vedení včetně paní Zikové, že jsem dostala důvěru,“ zakončila.
 
Pátek, den první
Do areálu v Roudnici nad Labem jsme přicestovali v odpoledních hodinách. Následný první trénink byl v podvečer a hned měl velké nároky. V nedalekém lesíku absolvovaly holky deset úseků o délce přibližně osm set metrů, z toho šestkrát musely běžet rychlým tempem, zbytek pomaleji. Vyčerpání bylo znát, ale holky nepolevovaly. Dokonce se našlo místo na srandičky. Nejvíce perlila asi Hana čmakalová. „Jsem popálená od kopřiv,“ vykřikla na ostatní s hrůzou v tváři. Hned však výraz změnila a doplnila to pořádnou perličkou. „Ale je to dobré na astma.“ V ten moment se všechny holky začaly popadat za břicho. A když už jsme u těch kopřiv, tak se konala ještě jedna soutěž, úkolem bylo utrhnout co největší kopřivu. Vítězkou se nakonec stala o kousek Lucka Voňková a jako odměnu dostala čokoládu. Vyčerpané fotbalistky dostaly k večeři kuřecí plátek s rýží, večerka byla v jedenáct večer. Únavou všechny brzy zalehly a usnuly. První den nás zastihl v krásném slunečném počasí.
 
Sobota, den druhý
Ráno jsme se probudili do deště, ten však brzy přestal. Kolem osmé hodině byli všichni připraveni ke snídani. Po krátkém odpočinku mohla přijít další fáze, na programu bylo další běhání. Vedle jednoho z mnoha hřiš? vytvořili trenéři kruhovou tra? o délce 250 metrů. V rychlém tempu musely holky běhat jednotlivá kolečka, po každém z nich měly krátkou přestávku, po čtyřech byla delší. Celkem to absolvovaly osmkrát. Když to zvládly, přesunuly se do lesa, kde musely vybíhat do schodů. Jedna skupinka, která šla zrovna běhat, si udělala menší tipovačku, kdo upadne na kluzkých schodech? Všichni se shodli na Pavče Benýrové. A jak to dopadlo? Mladá skupinka holek vybíhala schody a najednou na jednom z nich uklouzla Pavča a trochu si odřela koleno. Smích byl na místě, starší hráčky se radovaly, že se nespletly. Na závěr dopolední várky holky posilovaly horní partie, když vše skončilo, někteří se radovaly. Po odpočinku se holky dostaly i na hřiště. Herní příprava byla dlouhá, přibližně hodinu a čtyřicet pět minut. V závěru proběhl mini zápas mladých proti starým. Kdo vyhrál? Zkušenost.
 
Neděle, den třetí
Dopolední ráno přineslo další běhání. Zamířili jsme do lesa a po důkladném protažení následovaly sprinty, úsek byl dlouhý přibližně sto metrů, možná o trochu více. Holky ho musely absolvovat desetkrát a měly vždy jen pár sekund odpočinku. Bylo vidět, jak je to náročné, někteří v závěru motaly nohama, jiní těžce popadali dech. Poté jsme se přemístili na hřiště a nacvičovali různé herní situace. Bohužel nás zastihla velká průtrž, takže jsme byli jak zmoklé slepice. Odpoledne jsme se také připravovali na hřišti, měli jsme i návštěvníky, u branky pobíhali dva zajíčkové a holky hned začaly pokřikovat: „Jééé, ty králíčku.“ Byla to narážka na Alenu Petranovou, která tuto hlášku často používá. Po poctivě odvedeném tréninku jsme měli večeři a mohli odcestovat domů.
 
Nejstarší hráčkou, která se soustředění zúčastnila, byla Dagmar Hreňová. Ve svých sedmatřiceti letech toho má hodně za sebou. „Je to čím dál těžší, ale dá se to zvládnout,“ řekla. Patří mezi poctivé holky, které na tréninku nic nevypustí. K tomu je potřeba se důkladně připravit. „Musím si dát záležet na protažení celého těla, procvičit se,“ připomněla. Kdyby tak neudělala, mohla by se zranit, což by nebylo nic příjemného v tomto věku. Na samotnou ligu se cítí být dobře připravená. „Je to sice náročné, ale lze to zvládat.“
 
Jednou z mladých hráček je naopak patnáctiletá Veronika Pincová. Tréninky zvládala v pohodě. „Všechno se mi líbilo, jen poslední trénink na hřišti mi moc nešel,“ zkritizovala se trochu. S okolním prostředím byla spokojena. „Bylo to tady pěkné. Příští rok bych sem jela opět,“ doplnila. Na soustředění nic neodflákla a poctivě makala až do vyčerpání. „Zvládla jsem to pohodově, akorát mám trochu namožená lýtka. Cítím se však dobře. Je jen škoda, že jsme tam nemohly být déle,“ uzavřela.
 
 
 
 

1. Dana Jeřábková při protahování sleduje své podřízené. 2. V popředí Přibyslavská, vzadu Bottová, sledují ostatní hráčky, jak se protahují. 3. Blanka Pěničková se vždy poctivě protáhne, aby se jí nic nestalo.

4. Upřený pohled Přibyslavské. 5. I brankářka Taušová musí běhat. 6. Běhání po schodech nebylo pro většinu náročné, na levo je Taušová, napravo Pincová.

7. Tolik schodů musely vyběhnout. 8. Usměvavá kapitánka Chlumecká. 9. Asistentka Jeřábková se udržuje v kondici.

10. Posilovat břišní svaly je potřeba, ví to i Přibyslavská. 11. Nejstarší hráčka Hreňová taky posiluje. 12. Chlumecká, Taušová, Šeranová, Pincová před dalším cvičením na vycházce.

13. Pincová si právě musí sednout na zadek a pak rychle se zvednout. 14. Pěničková se nezapomněla usmát na objektiv. 15. Chlumecká se tréninkem očividně baví.

16. Vtipálek Zubková se protahuje. 17. Trenér čermák ukazuje, jak se dělají nožičky. 18. Zubková a v pozadí Chlumecká při další části tréninku.

19. Benýrová, za ní Přibyslavská dělají stejný cvik. 20. Pincová právě vyráží do sprintu. 21. Hlavičkové zakončení Voňkové.

22. Benýrová hlavičkuje se za?atou pěstí, jako by někomu chtěla dát ránu. 23. Zubková předvádí zajímavé grimasy při zakončení. 24. Střelecký pokus Přibyslavské.

25. K míči se dostává Hreňová, následně střílí, mezi tyče? 26. Aby nám Pěničková neupadla, na jedné noze se těžce stojí v tomto záklonu. 27. Že by si Zubková spletla fotbal se skokem do dálky?

28. Hejlová asi chce zakončit kolenem. 29. Ten míč poletí asi hooodně vysoko. 30. Jeřábková, Zubková, Chlumecká osazeny slávistickými suvenýry.

31. Nedělní protažení - Pěničková a Hejlová. 32. I další hráčky si dávají záležet, Holečková přemýšlí, jaký cvik bude teď dělat. 33. Cvik si vybrala, zapojuje se i Voňková.

34. Že by se Benýrová chystala hlavičkovat? 35. Holečková chce zakončit z voleje, asi spadne. 36. Přibyslavská si dává při hlavičkování šlofíka.

37. Tentokrát chce Holečková zakončovat v pádu. 38., 39. Série zakroků brankářky Taušové.

40., 41., 42. Další zákroky, pěkné obrázky, že?

43. Pincová má zajímavý postoj při střelbě. 44. Petranová se asi dá na balet, když stojí na špičkách. 45. To Zubková předvádí divadelní zakončení, v pozadí má i diváky.

46. a 47. Taktická porada v sobotu večer. Rozebírají se zápasy, chyby a další organizační záležitosti. 48. A trenér čermák pečlivě vysvětluje.

Komentáře (4)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Fotbalistky absolvovaly soustředění

    KING25     před 19 lety 08.08.2005 23:00 |  
    0 0

    Pěkný článek. Teda těd už holky vyhrajou všechno..:-)

    • Re: Fotbalistky absolvovaly soustředění

      vikingzlipy (přítel SN)     před 19 lety 09.08.2005 08:20 |  
      0 0

      Jo, taky si myslim:-))

    • Re: Fotbalistky absolvovaly soustředění

      martin08     před 19 lety 09.08.2005 12:04 |  
      0 0

      jakto že je 23:00 a ty ještě nespíš! Jiank ne tý válečný poradě nevipadaj že by je to vyloženě bavilo. Snad kluci z Ačka budou před Bruselem poslouchat pečlivjejc...

      • Re: Fotbalistky absolvovaly soustředění

        (host)     před 19 lety 09.08.2005 12:33 |  
        0 0

        To víš stávám se nočním tvorem.:-))))